Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Itt is szinte mind lepergett a virág tavaly. Ami nem, az apró barack korában. A beporzás időszakában tombolt a szél, nem is annyira a fagy volt a gond, hanem a méhek nem tudtak lavírozni. Elfújta szegényeket a szél..
Sziasztok, szia Ali-bá! Nem néztem ugyan a hőmérőt, de befagy minden reggelre a kerti tó. Iszonyat szél fúj erre is. Nézegetem napok óta a gyümölcsfákat. A kajszin még mióta megvan, ennyi virágrügyet nem is láttam. Szinte nincs is levélrügy! Ijesztően duzzadtak. Honnan fogom látni, ha elfagy? Majd csak amikor lepereg?
Olyan jó lenne végre gyümölcsöt enni róla....5 éve telepítettem, kétszer metszette vissza a kutya. Tavaly már volt rajta 4 egész darab. Most annyi a virágrügy mint a tenger...most majd lefagy? :((
Ha leszedek 1-1 mintát és szétszedem, mit nézzek rajta?
Tavaly mindenhol szinte az 1. v. 2. hullámban elfagyott a kajszi,,,nálam nem...aztán jött az utolsó,amikor már 1,5-2 centisek voltak a barackok,egy éjjel letarolta a kajszikat/ a kertieket 100 % ban,a "hegyen" 40-60 %-ban....utána már jó idő volt ....
Kedes forumozok en a multkori eros fagyok utan vagtam szet viragrugyet bibek serultek es ez mirebolannal kajszi megfott sok cseresznye is ez tuti de valamicske marad talan szazalekban merni lehetne de akkor sem marad tobb eppen remenykedni kell
Ide hozzánk is változattak.Már a pesszimistább jóslat is csak -7, de van -2 is. Remélek. A ma szemrevételezett sárgabarack virágrügyeim egy részén látni némi elváltozást, de nem nagyon gáz. Hogy belülről milyen, nem néztem, feleslegeslenne, majd az "utolsó" fagyok után.
Én is úgy gondolom. Ha jól tudom, akkor a gyümölcs kinevelése energiát vesz el a vegetatív növekedéstől (meg a gyümölcsöknél egymástól is - vannak fák itthon, amelyeket minden évben ritkítok, meg is hálálják).
Az első fagyhullámot szerencsésen megúsztam, hisz nem barnultak meg a rügyek, sőt, azóta is folyamatosan duzzadnak és ma vettem észre, hogy némelyik már elkezdett kibomlani. A gond csak az, hogy most jön még csak a második fagyhullám:( Igaz most a korábbi -8-cal szemben -5 nél nem ígérnek többet, de a rügyek is előrehaladottabb állapotban vannak már egy kicsit, így a fagytűrésük is kevesebb lesz.
Igen,-megkösszönném! -az a helyzet hogy ősszel bórdóival, tavasszal rézzel,(2 hete) lemosóztam,-(bergeron,kuresia,stba),-csak sajnos most amikor legfontosabb lenne akkor nem leszek otthon igy a tavaszi permetezés elmarad,majd csak április közepén kerülök ismét kert közelbe,-(a munkám miatt)-úgyhogy gondolom a monolia el visz mindent...-na majd meglátjuk...
Szóval ezért is gondoltam ilyesmire,-hogyha semmi se de legalább valami teremjen még ha vadbarack is
Nem ismerem ezt a barackot. Egyes helyeken alanynak használják, azt is olvastam róla, hogy 'vadbarack'. A haver hozta az oltócsapot, neki pálinkának kell olyan helyre, ahol lopnak. Ugy gondolja, hogy ezt nem viszik el. Megkérdezzem, hogy hol szerezte?
LÄTEZIK A KAJSZI FAJTÄK KÖZÖTT OLYAN;-MINT TESZEM AZT AZ ALMÄK,KÖRTÄK KÖZT,-ÖSI ELFELEDETT FAJTÄK,AMI BÄR TIZED ANNYIT TEREM MINT A MAI KULTUR FAJTÄK,-DE HOSSZU ÄLETÜEK,IGÄNYTELENEK,PERMETEZÄST ALIG VAGY SZINTE NEM IS IGÄNYELNEK,-SZOVAL VAN EGGYÄLTALÄN ILYEN????
A ceglédi óriás kajszimon sok ilyen dárda(?) van, aminek a hegye vagy egy oldalága is száradóban van (ráncos), miközben a közepén van egy csokor bimbó. Úgy emlékszem tavalyról, hogy ezek nyárra száraz tövisekké válnak. Vágjam ki már most ezeket tőből?
Hát ha friss ültetésről van szó ( ősszel vagy esetleg most tavasszal ) akkor ugyan a virág nem gond és örömteli. Ergo, megmaradt a fa és nem sínylette meg a telepítést.
DE, ha jót akarsz a fáidnak akkor a gyümölcsöt mindenkeppen szedd le, szerintem. Első évben a gyökér nevelés a lényeg, NEM a gyümölcs.
Második évben már a metszés után ami marad az lehet a kóstoló a fáidról.