Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Magyarországon egyetlen egy ember van, aki egész évre tud előrejelzést készíteni.
A naptárát Dávid-naptárnak hívják.
Engem egyéáltalán nem ért váratlanul.
Felénk április első hetének végén ismét lehülés lesz.
Április hullámzó, mint a március, csak 5 fokkal melegebb. Májusban elmarad a kánikula, de május közepén 1-2 napra nagyon meleg lesz, majd a hónap végén fagy. Június hideg, mint pár éve és esős. emlékeztek, amikor majnem be kellet gyújtani?:)
Júliusban sem lesz kánikula, de a közepe erős lesz. Júl. vége hullámzó, aug. eleje meleg, aztán ki is szaladunk a nyárból.
Október elején erős lehülés, de a vége nagyon meleg lesz.
Érdemes megrendelni, mert a csapadékot is "eltalálja".
És elnézve az időkép és a köpönyeg oldalak jóslatait, valami brutálisan máshogy látják a dolgokat. Ráadásul naponta átírják a számokat. Ezek még 2-3 napra előre se tudják, hogy mi lesz.
Igen, én is ilyesmit írtam neki a csereberés topikban, hogy nem lehet 3 hétre előre jósolni, max. 3 napra, de sokszor még rövid távon is tévednek az időjósaink...
Valaki (Crystalheart) biztosan, mert ezt írta róla 2010-ben a fórumon:
"Az íze pedig mennyei, nem győzöm méltatni. Még így a borús idő és kevés napfény közepette is édes volt, bár kissé savasabb. Tavaly volt az igazi, amikor a feltételek is kedveztek neki. Én eleddig még nem ettem konkrétan muskotályos kajszit, de ha ültetsz belőle, majd megtudod. :) Az alakja szép, formás kis gömb, vagy néha fél öklömnyi gömb. Jól színeződik, és az érett barackot enyhén megcsavarva leválik, így a szedése is könnyű és egyértelmű, melyik az érett. Ha nem moníliás, akkor a földre hullva is roppanós marad egy darabig."
Most nézem az adatmérőn, 17-én 5:40-kor -16,1 fok volt.
Múlt évben annyi maradt a fán, hogy megkóstolhattuk a gönci kajszit. Az idén telis tele volt virágrüggyel. Ebből nem hiszem, hogy egy kevéske kóstolónyi is maradt.
Nagyon sajnálom. :-( Meg persze a többiekét is akinek fagykára származott.
17.-én nálam is -9.9C volt, de szerencsére a bergeron és a gönci magyar kajszin végzett rügyvizsgálat során sem találtam elfagyás nyomait. Bár hozzáteszem a dunántúlon lakom, és még nem voltak nagyon megindulva a fák. Anyóséknál viszont sokkal kedvezőbb fekvésben "dombtetőn" lévő régi, óriásira nőtt beazonosítatlan fajtájú példányon viszont a vizsgált szemek fele károsodott. Itt kezd körvonalazódni számomra, hogy a mai modernebb nemesítésű fajták jobb fagytűréssel rendelkeznek.
Voltam az egyik telken, ahol kajsziból csak egy tavalyelőtt nyáron szemzett Bergeron van, majdnem méteres hajtásokkal, tele bimbóval.
Kb. -10 után a bimbók külseje kicsit sötétnek tűnik, de amúgy kívülről szép duzzadtak, viszont szétszedtem 3-at, és a bibék feketék. A rügyek belseje meg a porzók szép élénk színűek, élnek, a rügyek is erősen kapaszkodnak, nem akarnak leesni (egy hét után), de a bibék elhaltak.
Nem is szedtem le többet, hátha életben marad néhány (nehogy pont azt szedjem le), mert szeretném megkóstolni ezt a fajtát.
Az ősziknek különösebb baja nem lett, néhány bimbótól eltekintve, meg semmi másnak sem.
Ma délután én is megnézetm a kajszi fámat. Szemre súlyos a fagykár. Így minek vagdossam. Az őszi talán egy fokkal jobban néz ki. Reggelre - 7 fok volt.
A Nagytétényi mandulának viszont szemre kutya baja, pedig legduzzattabbak a rügyei.
Vágj ketté egy rügyet, vagy piszkáld szét tűvel és ha a belsejében minden zöld és világos sárga, semmi se barna, akkor az jó. (A bibe a lényeg, ha felismered!)Ha csak barnát találsz, akkor nek él a rügy, nem lesz belőle barack.
Itt is szinte mind lepergett a virág tavaly. Ami nem, az apró barack korában. A beporzás időszakában tombolt a szél, nem is annyira a fagy volt a gond, hanem a méhek nem tudtak lavírozni. Elfújta szegényeket a szél..