Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.23 0 0 693

Az elektronikus adathordozók nem örök életűek, az archívumokban rendszeresen másolják őket. Korábban ezzel az volt a gond, hogy az analóg eszközök belevitték a maguk konstrukciós tökéletlenségeit a műsoranyagba, mely a többszöri másolással felhalmozódott. A digitális rögzítésnél ez a hiba nincs, tehát ha az elöregedett adathordozókat idejében átmentik az archívumban, a felvétel maga elvileg örök életű.

Nem mondható el azonban ugyanez a celluloidról. Bár kétségtelen, hogy élettartama hosszabb, mint az elektronikus adathordozóké, de nem végtelen. Talán a legjobb példa a Ludas Matyi negatívja, ami az eredeti színtartamából 2%-nyit őrzott meg, és mechanikai mérete néhol annyira zsugorodott, hogy módosítani kellett hozzá a gépeket! És bizony nem lehetett voln róla soha többé az életben vetíthető filmet másolni, ha nincs a digitális technika.

Szóval mindennek megvan a maga helye és rendeltetése. Mink itt ezen a topicon filmezünk, mer az "olyan jópofa", de azért nem kell lenézni azt sem, aki digitálissal dolgozik, ez ugyanis csak az eszköz, nem az alkotás. Aki elsődlegesen az interneten publikál, annak igazán kár volna filmre fotóznia - viszont egy DVD kivetítve messze van azért még akár a keskenyfilm minőségétől is.

Előzmény: D94A (691)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.23 0 0 692

Üdv! A gépet te is le tudod tesztelni nagyjából. Nyisd ki az ajtaját és nézd meg, hogy felvétel közben mozog e a tű (ami a filmet továbbitja) és "villog-e" a kapu. Ezután érdemes a belső szűrő(i)t ugyanigy letesztelni (a kapun átjövő fény változik-e). A filmérzékenység leolvasó "kapcsolók" azt hiszem elég nehezen ronthatók el. Hogy mindent tisztázzak én max. Chinon valamilyenXL gépeket teszteltem, meg Bolex-et, Nizot még egyet sem, de ez is csak S8 :) De ha butaságot beszélek szóljatok rám.

zapkorte: múlt hét végefele, ha jól emlékszem nem is 1 db volt csak. Nekem 72 kell zenit fotopusserre :) Canon A1en jólmutat :) Télleg, nem használ valaki Canon FD-t?

Pá! Pepe

Előzmény: BugFix (690)
D94A Creative Commons License 2006.02.23 0 0 691

Szia!

A modern kor technikája hozta magával a gagyizmust is. A fotóban a digi ezt felerősítette!

Most aki vesz egy használható digigépet, az már fényképész!:-(((

Ja!

A celluloid már bizonyított, a CD, DVD élettartamával a napokban sokkolták a tisztelt közönséget!

Üdv!

Előzmény: BugFix (690)
BugFix Creative Commons License 2006.02.23 0 0 690

Üdv. Mindenkinek!

Még mindíg keresem az igazi gépet. Igen azt a gépet amit említettél én is megtaláltam csak hát...

Találtam egy Nizo 801 Macro full kit-et. Azt hiszem az is tudja kezelni a 64T-t ugye? Legalább is úgy emlékszem mintha valahol olvastam volna. Csak nem tudom hogy bevállaljam-e. Mivan ha valami nem szuperál rajta? Lehet ezt egyátalán itthon javítatni? Tudom ha tutira akarok menni akkor vegyem meg olyan helyről ahol vállalnak rá garanciát (pl.wittner) csak hát 100 euro helyett 500 euro az ára.

zapkörtének:

Azt vettem észre mostanában hogy az általad említett (felsorolt) szempotokra figyelve nézem a filmeket meg a fotókat is. Találtam otthon régi fotókat még a 30-as 40-es évekből és leesett az állam hihetetlen hogy milyen szinte tökéletes fotókat csináltak akkor. Még jobban kedvetkaptam az egészhez.

Előzmény: beaulieu (687)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.23 0 0 689

Kösz hogy szólsz. Mikor láttad? Mert pár hete jártam arra, de akkor éppen nem volt. Azóta jött, vagy még azelőtt volt?

A négyszögletű tartós balhét én is bevállalnám, utána már a kodaknál lehetne hozzá venni szűrő-cuccot, de nincs ilyen tartó sehol, még az ebayon sem találtam, úgyhogy marad a nyitott szemmel járás. Az a baj, hogy árérzékeny is vagyok. Néha ugyan látok szűrőt, de 2-4e Ft-kat nem adok ki olyan szűrőért, ami nem kell, csak a keretét használhatom egy másik üveghez. Még ha pont olyan lenne, mamilyen nekem kell, még akkor is határeset...

Előzmény: apepee_ (688)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.23 0 0 688

Nem szégyenkezhetünk 3 napos csenddel... :)

zapkorte, a múltkor a soósban láttam 77es filtert. Mondjuk Y2 volt, de ezt is szét lehet szedni. Amúgy meg azt hiszem a Cokin gyártott egy olyan szettet, hogy megveszed a szűrőtartót (négyszögletű) akármilyen mérethez és utána bármit beletehetsz. Egy régi cimborám mesélt erről minden jót (de nem biztos, hogy cokin).

Csá

beaulieu Creative Commons License 2006.02.20 0 0 687
Van egy Nizo 4080-as hangos, super 8-as profi gép eladó! Igen szuper kis gép, nagyon jó állapotban. A fénymérője felismeri az összes super 8-as anyagot, még 64T is! Nagyon halk kamera, a 25 kockát is tudja! Meg egy csomó mindent még... :) Ár: 60000 Német, a Braun cég gyártmánya. Objektív: 1.4/7-80 macro varió, sebességek: 1 (időzíthető) 9, 16 2/3 (átíráshoz) 24, 25 és 54 kocka. A gép átúszást, manualis blendét is tud.
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.19 0 0 686
Az nem lenne baj, ha UV, mert lehet rakni bele kodak zselatint és akkor akármi is lesz belőle, a méret az viszont gáz. Buzi nagy ez a lencse, itthon alig van használt filter hozzá, az új meg piszok drága. No mindegy, szerencsére nem sürgős az ügy.
Előzmény: beaulieu (685)
beaulieu Creative Commons License 2006.02.19 0 0 685
Nincs sajna. 72-es a legnagyobb, de főleg csak uv-m van.
Előzmény: Törölt nick (683)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.19 0 0 684
Szerintem Fotóriportert és Fotóművészetet érdemes vásárolgatni, ezenkívül én sem veszek nagyon mást (talán Fotómozaik, az apró rovat miatt :)) Azt hiszem az "igazság" sohasem volt készen tálalva, azaz jó filmes információkért járni kell... (Ez olyan alapszabály, hogy jó szigszalagot csak lopni lehet :D).
Előzmény: D94A (682)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.19 0 0 683
77-es szűrőid esetleg?
Előzmény: beaulieu (681)
D94A Creative Commons License 2006.02.19 0 0 682

Szia!

Én is szívesen vásárolnék fotós-filmes szaklapot! De! A mostani lapok kimerülnek a digit cumók+programok reklámozásában!:-(

Szerintem a magyar fotós+filmes társadalom 5%-át érdekli a celuloid. Erre nem lehet újságot alapítani!

Előzmény: apepee_ (680)
beaulieu Creative Commons License 2006.02.19 0 0 681
Van egy Nizo 4080-as hangos, super 8-as profi gép eladó! Igen szuper kis gép, nagyon jó állapotban. A fénymérője felismeri az összes super 8-as anyagot, még 64T is! Nagyon halk kamera, a 25 kockát is tudja! Meg egy csomó mindent még... :) Ár: 60000
apepee_ Creative Commons License 2006.02.19 0 0 680

Jobb ujságárusoknál is van és Pécsett vettem Relayben vasutállomáson, jeah :)

S8 nincs benne igazán, ez kifejezetten fotóriporteri(-visszatekintő) lap. Amiben lehet, az a fotóművészet c. hasonló lap, ára is ennyi, minősége is. Ezek elvileg negyedévente jelennek meg, de mindig összevonják a számokat, szóval nézni kell, hogy van-e. Egyik régi Fotóművészetben irtak egy opt.stabilizátorról Nikor S8-hoz, a '60-as évekből. Szép :) Pá!

Előzmény: Superb_ (679)
Superb_ Creative Commons License 2006.02.19 0 0 679

Nem ismerem. Sima újságárusnál keressem vagy csak szakboltokban hozzáférhető?

Lehet, hogy super8-ról is esik szó? Arra azért kevés az esély.

Sajnos a nyugati super 8-as újságok elég drágák. Van a németeknek egy (angolul is) és most az amerikaiak is előrukkoltak. Én maradok az internetes oldalak böngészésénél, ott is megtalálható szinte minden info. Persze az jó érzés lehet, amikor egy ilyen super 8-as dolgokkal foglalkozó magazint nézeget és olvasgat az ember.

Előzmény: apepee_ (678)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.19 0 0 678
Ismeritek a Fotóriporter c. kiadványt? Most jelent meg egy tripla szám (akkora mint egy nagy könyv), nagyon jó, 1500 ft. Bárkinek megéri :)
Superb_ Creative Commons License 2006.02.17 0 0 677
Annyit nekem biztos nem ér. Itthon meg nem kapható ilyesmi.
Előzmény: beaulieu (676)
beaulieu Creative Commons License 2006.02.16 0 0 676
Az Ebay-en megnézheted, kb 500 euró körül mozog az ára! üdv
Előzmény: Superb_ (675)
Superb_ Creative Commons License 2006.02.15 0 0 675

Tényleg, nincs valakinek eladó Canon ds8-as kamerája? Mennyi lehet annak az ára?

apepee_ Creative Commons License 2006.02.14 0 0 674
No, részemről (fél)siker a ff diahívás, kicsit túlfátylas maradt az Ilford100, de majd még kikisérletezzük :) Jeah...
Superb_ Creative Commons License 2006.02.14 0 0 673

Érdekel a dolog, bár most egy-két kodak40-est fogok ellőni (persze szép időben), majd ff fomát ds8-ra, ha hozol.

A többi pusztán anyagi helyzetem függvénye - sajnos...

Előzmény: D94A (672)
D94A Creative Commons License 2006.02.13 0 0 672
Az érdeklődésre való tekintettel, bevezetjük a 4tekercses csomagot is kb: 29900.- ért.
apepee_ Creative Commons License 2006.02.12 0 0 671
Nagyon kösz! A microphenben eddig sosem csalódtam :)
Előzmény: D94A (670)
D94A Creative Commons License 2006.02.12 0 0 670
Lehet! Keverj egy lágy hívót! Vagy végy Ilford Micropent vagy Receptolt és a legnazyobb higítással próbálkozz!
Előzmény: apepee_ (667)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.11 0 0 669
:D nemazé montam :)
Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.11 0 0 668
szólj, ha zavarok! (majd szép csendben elfoglalom magam)
Előzmény: apepee_ (667)
apepee_ Creative Commons License 2006.02.11 0 0 667

Szilárd! Egykérdésem lenne! Érdemes Super8-at negatívba hívni, lágyabb karakterrel? Szkenneléskor behozná magát? Van olyan negahívó, ami élesebb képet ad, mint a fordítóshívók?

Egy film-noir-os nyomozósgatós forgatókönyvet csinál egy barátom és véleményem szerint jobb lenne lágyabban, negába dolgozni, majd szkennelés után kontrasztosítani, elszinezni. zapkorte: a szkennelést megkövetelik tőlem, én csak "alkalmazva leszek" :) A sajátom fordítósba fog menni... :)

Pá! Pepe

Előzmény: D94A (666)
D94A Creative Commons License 2006.02.11 0 0 666
Az ötlet nagyon jó! Pár kép előtte Ami a lényeg a pár kép tényleg filmre kell, hogy készüljön! A legjobb pedig a dia lenne!
Előzmény: Törölt nick (663)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.11 0 0 665
Jók mi? Egy haverom találta őket egy padláson, korabeli csomagolásban. Nagy lelet!
Előzmény: okiro (664)
okiro Creative Commons License 2006.02.11 0 0 664

Tetszenek ezek a békebeli képek!

Előzmény: Törölt nick (653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!