Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2009.11.14 0 0 6349

Tippem: vírusfertőzés (levélsodró vírus).

 

". A vírusos szőlőtőkéken a fürtök hiányosan vagy nem kötődnek, (madárkás fürt), csökken a hozamuk, majd a tőkék elhalhatnak."

Előzmény: Falusi1 (6348)
Falusi1 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 6348
A képek az előbb lemaradtak
Falusi1 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 6347
Üdv. Mindenkinek!

Én vagyok a legújabb, de mindjárt van egy kérdésem.
A nyár közepére egy vörös tőkén (Turán) ilyenek lettek a levelek. Nem hullottak le csak az első fagynál a többivel együtt. A tőkén egy vessző maradt, amin a termés beért a többi fürt leszáradt, de a vesszőn maradt. Hangsúlyozom, hogy a kb. 50 tőke közül ezen az egyen fordult elő a betegség, de fogalmam sincs (másnak se akit eddig kérdeztem), hogy mi ez. Lisztharmatra gyanakodtam először, de nem volt szürkeségnek nyoma sem. Ahogy látom a vesszők sem értek be. Lehet, hogy ki kell vágnom a tőkét?

Előre is köszönöm a segítséget.

A fórum nagyon jó csak így tovább!
lalá Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6346
-Lya! De csak azért, hogy tiszta legyen a kép is, a döglött porkénben nem a visszamaradt kén tisztít és fertőtlenít -mert az csak savas közegben- hanem a kálium lúgosító hatása. Bár tudni kell, ha jó az eredmény, akkor a hozzá vezető út nem számít. Amúgy meg: lúggal mosni, perecetsavval fertőtleníteni.(hihi)
Előzmény: szunyog25 (6343)
szunyog25 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6345
No akkor idén kipróbálom. Köszi.
Előzmény: Zalancelot (6344)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6344
Én régóta szinte kizárólag azt használom.
A 1hl -enként 1,-1,5 tojásfehérjét kőkeményre felverek és azt a fehérje habot belekeverem a kádra fejtett vörörborba.
A színét abszolut nem bántja ellenben olyan fényes lesz tőle , mint a Salamon töke
(vagy a Hadik lovasszoboré a Schönherz kupakor a várban).
Kb. ugyan annyi a tisztulási idő mintha kéneznél.
Előzmény: szunyog25 (6343)
szunyog25 Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6343
Majd felhasználom valami hasonlóra.

Van egyébként tapasztalatotok tojásfehérjés derítésben? Mennyire hatásos? Veszít a vörösbor színéből? Mennyi idő alatt tisztul le?
Előzmény: RAMBO (6341)
Cicero II Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6342
160 db Cserszegi fűszerest én ilyen csővel telepítettem.

Amire ügyeltem:

Este locsoltam (Csak az első 2 évben, évente 3x). Néha elfolyt benne a víz, feltehetőleg vakond vagy egyéb járaton, ezért nem szabad sokáig folyatni a vizet. Az 50 mm-es cső tetejét lezártam műanyag kupakkal. Bár ültetésnél előírásszerűen tettem az oltvány alá földet és tehén trágyát+a vélelmezett jövőbeni gyökérzóna környékére 1-1 db „Buviplant A” tablettát ennek ellenére a 3. és 4. évben tavasszal még kapott Wuxal extrát, 10 ml-t. (Tölcsért meghosszabbítottam 50 cm Bergmann csővel, ezt letoltam a locsolócső aljára a gyökérzónához; így kapott Wuxalt és 1 liter vízet.) Jövőre nem kap tőlem semmit, a kényeztetésnek vége, élnie kell, másszon le, keresse önmaga a nedvességet és a tápanyagot. Eredmény: 160 db-ból ezzel a dédelgetéssel 159 eredt meg. De kb. 30-40 db csak éldegél. Szerintem jó ideig nem fog normális termést hozni. Kétségesnek ítélem meg az igyekezetem eredményét, valószínűleg Apám ősi módszere jobb volt. Ő nem dédelgette, a 2. év őszén a nagyon gyengéket kihúzta és újat ültetett. Ha nem akar élni – mondta, köszönjük meg az üzenetét.
    Előzmény: pinotnoir777 (6339)
    RAMBO Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6341
    Azért ne dobd ki, ez a kén tökéletes a hordó akonanyílásán a virágzás megakadályozásában, valamit szép világosra lehet gyökérkefével sikálni a hordót ilyen kénes vízben. Én a poharakat, hébért, slagot is ebben mosom. Gyakorlatilag mindent.
    Előzmény: szunyog25 (6334)
    Atis44 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6340
    Köszönöm a válaszokat.

    A forrás végén vagyok lassan már alig pezseg és arra gondoltam hogy öntök rá egy kicsi parafint. Szerintetek akkor nem szükséges csak ha visszafejtettem az acélba a tiszta bort?
    Előzmény: Tiamat# (6338)
    pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6339
    Szerintetek telepítésnél ha kis, alul perforált műanyagcsöveket teszek le az oltványok mellé a gyökérzónájukig (mint a parkokban a fáknál, csak persze kisebb átmérőjűeket) és ha kritikus az időjárás akkor így egy kicsit locsolom őket akkor jobb lesz az eredmény? Egy nagyon meredek déli, szinte talajréteg nélküli domboldalról van szó, ezért gondolkodom előre valami extra dolgon.
    Tiamat# Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6338
    Szia

    Olajból jó amit GENOM_66 írt, de akkor többször ellenőrizd,mert az edény falán ott marad a parafin.Szlovén ismerősök mondták,hogy ők úgy csinálják(nagyobb edényeknél,200-300l),hogy az úszófedél nélkül öntik rá a parafint,úgy ,hogy az lepje el az egész tetejét a bornak.Ez után teszi rá a fedelet, és így garantált,hogy lesz rajta elég parafin.

    A seprő-vel kapcsolatban,hogyha kóredényben forralód a bort, akkor nem kell rá parafin.Ha meg fejtés után teszed a kóredénybe, akkor már nagyon minimális seprőd lesz(nálam a 150l-nél talán fél liter)
    Előzmény: Atis44 (6336)
    GENOM_66 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6337

    Szia!

     

    Olajból annyit kell a fedő köré tölteni, hogy folyamatos filmet képezzen a bor tetején. Ez zseblámpával, ha odavilágítasz jól látható. Mennyiségre az én 1-2 hl-es tartályaimnál kb. 0,5 deci volt.

    A seprő olajtalanítását én úgy csináltam, hogy valami szűk szájú üvegbe áttöltöttem, megvártam míg az olaj a tetején összegyűlik, majd fecskendővel leszívtam róla. Kissé macerás. Pont ezek miatt én átálltam a tömlős zárású fedélre. Kicsit drágább, de lényegesen egyszerűbb a kezelése!

    Előzmény: Atis44 (6336)
    Atis44 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6336
    Sziasztok!

    Volt már szó kb 1 hónapja úszófedeles és tömlőzárású tartályokról. Nekem egy úszófedeles van az idén vettem. Kérdésem lenne hogy a parafinból ti mennyit szoktatok önteni a fal és fedél közzé? Valamint a fejtést után visszamaradt seprő ami felett viszont olaj van mit lehet vele kezdeni? Ki kell önteni? Mert amíg nem ezt a technológiát használtuk addig mi kifőztük.
    lalá Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6335
    -Okkal-móddal meg lehet vizsgálni az aktuális hatóanyagot, de inkább dobd ki.
    Előzmény: szunyog25 (6334)
    szunyog25 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6334
    Még idei cucc, de valószínűleg akkor az lehet a baj, amit te is írsz. (Nem volt bekötve a zacskó szája, és gondolom én ez lehet a baja, hisz a csomagon is írják, hogy levegőtől elzártan tartandó. Gondoltam én nem lehet ennek semmi baja, csak újra össze kell törni //összeállt egybe az egész cucc//. Hát nem jól gondoltam.)
    Köszi.
    Előzmény: Cirfandlia (6333)
    Cirfandlia Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6333
    Igen, a hatóanyag tartalma jelentősen tud csökkenni főleg a por alakúnak. Ezek szavatossága viszonylag rövid, szóval több éves cuccnál ne csodálkozz. Használj inkább kénessav törzsoldatot helyette -abból is a töményet- az viszonylag stabil sokkal könnyebb kimérni és nem növeli a bor káliumtartalmát sem.
    Előzmény: szunyog25 (6332)
    szunyog25 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6332
    Szerintetek van olyan, hogy "rossz" a borkén? Szombaton kapott egy 120 literes hordó 10 g ként, ami elvileg megközelítőleg 50 mg/l-el növeli a kénszintet. Ma megérkezett a borteszt csomagom, és ki is próbáltam, azonban csak 5 mg/l értéket kaptam. (még további 2x megismételtem a tesztet, mindig ez az érték jött ki) Hogy lehetséges ez szerintetek? Valamit én rontottam volna el? (kadarka a szóban forgó bor)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6331
    Köszi, hogy ez nem jutott eszembe, ismerem is az illetőt aki gyártotta, sajnos már megszűnt a Kevefux kft.
    Előzmény: lalá (6330)
    lalá Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6330
    http://www.kevefux.co.hu/termekek.htm(hihi)
    Előzmény: kod1111 (6326)
    szaki_pali Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6329
    én megmondtam! :)))
    Előzmény: RAMBO (6328)
    RAMBO Creative Commons License 2009.11.07 0 0 6328
    Megüt a guta.
    Előzmény: szaki_pali (6327)
    szaki_pali Creative Commons License 2009.11.07 0 0 6327
    ettől nem én megyek a falnak, hanem RAMBO. hihi.
    Előzmény: lalá (6325)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6326
    Köszönöm.
    Előzmény: Zalancelot (6324)
    lalá Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6325
    hihi
    Előzmény: szaki_pali (6319)
    Zalancelot Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6324
    Előzmény: kod1111 (6323)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6323
    Sziasztok!
    Valaki ismeri az omega oltást, valamikor régen így is oltottuk a szőlőt és most nem találok róla képet sehol, egy ismerősnek szerettem volna megmutatni.
    apilusz Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6322
    Ma még szedtem hozzá 2 vödör szlankát,ezt megmelegítettem ,jó langyosra.Így 15 cukorfokost mértem.Meg kicsit melegiteni majd az egészet és beindul forrni.
    zizengő Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6321
    Bocs!
    Előzmény: szaki_pali (6319)
    Ferig Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6320

    Vélelmezésem szerint a mustfokoló folyadéksűrűség elven mér. A hidegben nagyobb a must sűrűsége, így a fokoló kevésbé tud elmerülni benne, tehát némileg magasabb cukorfokot mért, mint a 15-20 Celsius-fokra kalibrált érték.

    Ebben a hidegben ki tud forrni a must?

    Előzmény: apilusz (6318)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!