Fertozni barki tud! Az is aki megkapta a masodik oltast. Csak a lefolyasa nem lesz olyan drasztikus ha elkapja. 18 evek alattiak mehetnek minden papir nelkul. De ahogy mondtam, mindenki eldonti sajat maga kivan e elni ezzel a lehetoseggel.
Én csak azt támogatnám, aki túl van mind két oltáson, és ezek az emberek vehessék igénybe a tömegrendezvényeket, beleértve a sport mérkőzéseket is a helyszínen.
Inkorrekt a fiatalokkal, azokkal akik csak első oltáson vannak túl, de ezt a kis időt ki lehet bírni, ha ősszel a negyedik hullám a tétje a dolgoknak.
Ebben felállásban keveredik minden, és értelmetlenné válik a hónapok óta fennálló szigor.
Így hogy a fiatalok is mehetnek oltás nélkül, azzal nem oldunk meg semmit, akit beoltottak is fertőzhet, csak az immunrendszere képes kezelni a fertőzést.
Unlogikátlan pár hét miatt ezt megtenni, nagyobb a hátránya, mint a vélt haszon.
De ez nem kosárlabdáról szól elsősorban, ezek a gyorsítótt eljárások a foci rendezés miatt indokoltak.
Sajnos környezetemben én is megtapasztaltam mit okoz a Covid, és ez nem vicc.
Véleményem szerint aki megkapta már mindkét oltását, az gyakorlatilag nulla kockázattal megteheti. Erre találták ki. Mi változna 3-4 hónap múlva egy oltottat tekintve? Semmi.
Egyetertek Falco man irasaval szerintem is elhamarkodott ez a nyitas.
Ezt a szezont mar le kellett volna futtatni igy ahogy volt.
Az operativ torzs altal kozolt adatok alapjan sok ertelmes magyarazat nem letezik erre az intezkedesre de mindenki maga eldontheti ki megy e meccsre vagy ezt a par honapot meg kivarja.
Többet ér ő egyedül, mint sokatok itt együttvéve. Ugyanúgy láthat valamit jól és rosszul, mint akár én vagy mások. Pont azért van a fórum, hogy erről beszéljetek egymás között. Ha valamivel nem értetek egyet, akkor nem kell leugatni a másik fejét, hanem írd le mivel nem értesz egyet, és írd meg a te álláspontodat az adott témával kapcsolatban.
El kell fogadni mások véleményét is, ha az nem kirekesztő, gyűlölködő. Falco Man úgy gondolja, Te meg máshogyan. Mindkettőtöknek lehet egyfelől igaza. Én annyit kérdeznék fM-től, hogy ha csak azok mehetnének be, akik túl vannak a második oltáson is (engem nem érint, mert nekem ez csak a bajnokság vége után következik be, meg amúgy sem tudom mennék e meccsre, és nem a vírus miatt írom ezt...), akkor is elleneznéd a nézők előtti sporteseményeket? Mert ugye az oltás pont arra való , hogy egyrészt csekély esély legyen a megbetegedésre, ha mégis megtörténik, akkor is csak enyhe tünettel, semmiképpen nem kórházi kezeléssel, így az egészségügyi ellátás nem lenne terhelve. Márpedig ha csak második oltás után mehetnének (tudom most nem erről van szó, mert az igazolványt megkapja az ember az első után két héttel) , akkor egymás között nem lehet probléma, ha mégis, akkor megbukna az egész vakcina-kérdés.
Először is az antitesteknek sok közük nincs a hosszútávú immunitáshoz. Antitest csak az infekció leküzdéséig termelődik. Utána szép lassan elfogynak, de ez így természetes. A hosszútávú immunitásért a B memória, meg T sejtek felelősek, az meg ott is van minden átesettben, meg oltottban. Természetesen van kivétel, de nem számottevő. A játékosok meg már mind átestek rajt.
Húúúú falco man ... hát én egyáltalán nem örülök, hogy ígéreted ellenére visszatértél a szezon befejezése előtt.
Miért nem lehet megérteni azt, hogy nem mindenki gondolkodik úgy mint Te? Miért kell lyukat beszélni az emberek hasába? Az Andersonos témát sem tudtad soha elengedni, addig okoskodtál amíg mindenki az utolsó szál haját is tépdeste, és most megint ezt csinálod ebben a témában ...
Valószínűtlennek tartom, hogy 2000 ember ebben a szezonban még bármelyik csarnokban összegyűlik. A lakosság felét se oltották még be, az idősek voltak eddig fókuszban, az emberek egy jelentős része pedig még biztosan nem beltéri rendezvényekre vágyik. Aki meg átesett a fertőzésen és úgy kapott kártyát, az is valószínűleg 2x meggondolja. Pont emiatt is kb nagyobb lesz az 1 főre eső szabad hely a csarnokokban, mint bármelyik hétköznapi bevásárlásnál egy szupermarketben, ahol a tarkódra köhögnek sorbanállás közben. Ha büfét nem nyitnak még és nem lesz evés-ivás, valamint szigorúan veszik a maszkhasználatot, akkor tényleg kisebb a kockázat, mint novemberben volt a lezárások előtt.
Sehogy sem működik ez. Ha már NBA-t hoztad szóba, ott már a játékosok igényelhetik az oltást, ha akarjak. De mi történik akkor ha a nézők miatt megfertőződik mondjuk pár játékosunk, mivel már kevés az antitest a szervezetükben, plusz ugye ok valószínűleg nem a brit mutanst kaptak el meg októberben. Erdemes vallalni ilyen kockázatot ? Minden játékos nem lesz be oltva a bajnokság végéig, így ezt megint at kellene gondolni.
Borzasztó lenne ha ilyen banális dolgokon dolne el a bajnoki cím sorsa.
Szerintem itt is lesznek korlátozások, de egyelőre még csak a tervekről van szó. Majd a konkrét jogszabály kiadása után leszünk okosabbak. Valószínűnek tartom, hogy a teljes zárlat előtti feltételek állnak majd vissza a kosármeccseken.
A foci EB ugye több szempontból is kicsit más tészta. Az természetesen szabadtéri rendezvény, és időben is odébb van még. Addig még biztos lesznek változások.
Vártam ezt a hozzászólást. Az NBA-Ben tízezer plusszos csarnokok vannak, ahova elkülönítve, korlátozott létszámmal mehetnek szurkolok, szigorú szabályokat betartva. Plusz ugye ott allami szinten van a szabályozás, az adott állam járvány helyzetére tekintettel, nálunk ez Ugye kivitelezhetetlen. Nálunk jelenleg nincs szó a létszámkorlátozásáról.
Godemperor, igen igazad van abban, hogy most talán biztonságosabb lehet, de az se volt rendben, a mostani sincs. Ez a brit mutáns jóval erőteljesebb, mint az a törzs, ami ellen ősszel vedekeztunk. A számok sem adnak semmilyen indokot erre, pontosan úgy, hogy ősszel sem lett volna szabad eddig húzni, mindenki tudja a következményeket.
A második oltás gyakorlatilag teljes védettséget jelent. Már ez első után 2-3 héttel is 70-80% körül van. A fiatalok más tészta, az tényleg kockázati tényező. Én pl. az első látogatható meccsre már jócskán túl leszek a második oltáson. Most én a magam részéről biztonságosabbnak tartom a meccslátogatást, mint ősz végén, amikor gyakorlatilag a szerencsén múlt a fertőződés, aztán boldog-boldogtalan mehetett bárhova.
Zarszóra pedig: A csarnokban nem csak oltott emberek lesznek, a 18 év alattiak szabadon részt vehetnek ezeken az eseményeken, moziban, színházban stb. Tehát minden ilyen újonnan igénybe vehető szolgáltatáson ott lesz egy réteg, akinek semmilyen védettsége nem lesz és szabadon terjeszthetik a vírust. Ez is egy olyan dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A sportszakmai dolgokat pedig meg elő se vettük, hogy ez mennyire nem korrekt a kiesett csapatokkal, mekkora előny például nekünk és az Olajnak, ahol lesz valószínűleg szervezett szurkolás. De ez tényleg a legutolsó szempont.
A kettőt nem lehet összehasonlítani. Jelenleg egy világgal megyünk szembe, olyanokat nyilatkozunk, hogy a WHO-t nem vesszük figyelembe a nyitási döntéseknél, Magyarországnak senki sem mondja meg, hogy mit csináljon stb. Az Egeszsegugyi Világszervezet hivatalos protokollja szerint (amit mi csinálunk) lakossagaranyosan nálunk a legmagasabb a halálozás a világon. Ennek ellenére teltházas EB meccseket fogunk rendezni, úgy, hogy a második legnagyobb stadion kihasználtság 40 százalék lesz.
Az oltások terén valóban jól állunk, ezt senki nem vitatja. De mondjunk olyan országot a vilagon ahol a jövő héten akar 2000 ember is szurkolhat egy zárt csarnokban kötetlenül, maszkviselessel ? Na, ugye.
Ez az igazság, ebbe nincs mit belemenni. Meg egy dolog és befejeztem: Nem a szurkoló vagy az állampolgár a hülye, hogy ki fog menni meccsre, színházba, moziba, mert ő csak él ezekkel a lehetőségekkel, amiket az állam biztosít neki. Itt a döntéshozóknak kellene sokkal bölcsebbnek, okosabbnak lenni, reálisan gondolkozni és értelmezni a helyzetet. Csak sajnos itt már az epidemiológiai és virologiai tények, érvek hatterbe szorultak a gazdasági és politikai érdekek mögött. Ami bizonyos szintig talán elfogadható, de nem ekkora volumenben.
Megalomán, elhibázott döntés ez, napi 200 halottnál nem meccsre kell menni. Masodik oltás után két héttel leszel teljesen védett, de nem minden oltásnál tudni, hogy véd-e attól, hogy elkapd és ne csak tünetmentesen hordozd.
2000 ember iszik, eszik, kopkod, szurkol mégha maszkban is elképzelhetetlen. Ha csak 10 ember fertőzött a brit mutanssal, akkor akar az egész csarnok is elkaphatja. Itt ezt nem szabadna megengedni, nem ennek van itt az ideje.
Egyébként az, hogy jövőre milyen csapatunk lesz meg maguk az illetékesek sem tudjak, minden azon múlik, hogy a kormány mennyi kompenzációt fog megszavazni és ebből a város mennyit tud realis keretek kozott a csapatra fordítani. Rajtuk egyébként nem fog múlni, biztos vagyok benne, hogy Szombathely vezetése a lehető legjobb anyagi környezetet fogja megadni a csapatnak, de a kasszakulcs a Fidesznél van, akik mint tudjuk nem igen osztanak pénzt az ellenzéki vezetésű városoknak.
Ez csak egy személyes vélemény, de ha az idei 75-80 százalékos költségvetése meglenne a Falconak már boldogok lehetünk. Többre nem szamitok.
Hamarosan pedig jelentkezek a Gasperes posztommal.
Szerintem Anderson azért sem töri magát már annyira, mivel a BL-Ben ilyen statisztikaval már régen eladta magát vagy tudatában van annak, hogy lesznek komoly ajánlatai. Biztos vagyok benne, hogy ennek tudatában van vagy Ő vagy az ügynöke, nagyon látszik a játékán, hogy ő már nem fog itt semmilyen serülést kockáztatni. Reddic óta pedig tudjuk, hogy senki nem foglalkozik a magyar bajnokságban nyújtott teljesitmennyel, ha a BL-ben odatetted magad.
A csapatnak sem rossz ez igazából, mert Beni lehet az első számú irányító, ezzel meg tovább fejlődve.
Nálam is Hooker előrébb van a sorban. Curry szintén jó, de Beni mögé egy irányító légiós kell majd. Anderson végül is ilyen, de róla már mindent megbeszéltünk. Szóval hasonló csapatember kellene, de akiben több agilitás van. Nem könnyű ám ilyen játékost találni, aki ezen kritériumoknak megfelel, meg legyen önbizalma, de vezérszerepre mégse vágyjon.