Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Július 1 előtt nem szabad vissza csípni a szőlőket mert a következő évi rügyek kihajtanak ,én ilyen augusztusban szoktam vissza csípni a hajtásvégeket általában . Valamelyik konténeres szőlőoltványosnál láttam nem rég itt a neten ilyen mazsola szőlőket . A gogülbe beírod konténeres szőlőoltványok és fog dobni rá tuti!
Üdv! Az elmúlt jó pár nap hozzászólásait visszaolvasva volt több metszéssel és vessző beéréssel kapcsolatos dolog... Egy kérdést én is feltennék: A fiatal, azaz teljes egészében, vagy termőre még egyáltalán nem állított szőlőket vissza kell valamennyire vágni ilyenkor késő nyáron, kora ősszel, hogy beérjenek teljes egészében a vesszők?
Tavaly télen 1-2 szál elég rendesen visszafagyott, valószínű azért, mert nem érett be megfelelően, s idén szeretném ezt elkerülni, viszont korábban nem mertem visszavágni a hajtásokat, hagytam, hadd fusson amerre akar, mert hátha a következő évi szemek megindulnak... Köszönöm előre is a segítséget!
Jövőre én is megpróbálom az ernyőművelést, valószínű hogy ennél a fajtánál ez a "titok".
Egyébként eddig egy balra 1.80 magas karról lelógó hajtások, jobbra egy kb 60 cm-ről kinyúló (de nem ernyőtipusúan meghajlított) karról induló, felfelé menő hajtások voltak.
Természetesen Ali-bá csak szólj rám.Nagyon jó kis fajta,júniusban volt utoljára permetezve,betegség semmi két repedt bogyót találtam rajta ami ennyi eső után nem csoda.Az érdekessége annyi hogy megettem a két reped bogyót és nagyon finom volt,pedig még csak színeződik.
Szia! A törzs magassága 60cm, fölötte 20cm-re van egy erős huzal, erre hajtom a szálvesszőket. Fölötte három pár kettős huzal között fejlődnek a hajtások. Tőtáv: 110-120 cm. Én az ernyőművelés híve vagyok, ez a támrendszer erre alkalmas. Ugyanakkor különféle kordonokkal és lugasformákkal is kísérletezek, persze más huzalrendszerrel.
Ha egy tőkén kicsi fürtöket kapsz, azt nem okozhatja az, hogy hosszúra metszetted. Hosszú metszéssel túlterhelheted a tőkét, de a fürtök számát kötődés után lehet és kell szabályozni. Fordítva viszont ez lehetséges, egyes fajták alsó rügyei terméketlenek, vagy apró fürtöket hoznak.
Van egy fajtám, aminek feltűnően romlik az íze, ha sokáig tőkén tartom, ez a Szőlőskertek királynője muskotály. Egyébként finom szőlő, régi magyar fajta.
Amit a Pölöskeiről írsz, az rendben van, jó magyar fajta.
Hát rájöttem hogy nem is jó helyre irogatok ,valahogy a bor szőlősökhöz keveredtem ,pedig ez az én világom ,mert a bort nem iszom de a szőlőt aszt eszem naponta !
Milyen magas a kordon és mennyi a tőtáv? Hogyan metszed?
Azért kérdem, mert Kaptam ugyan Szőlőszemtől egy metszési tanácsot a múlt évben és ezzel javult a helyzet nálam, de hozzád képest szinte sehol nem vagyok ezzel a fajtával.
Szálvessző helyett idén hosszú csapra metszettem, időben ritkítottam és mégis rövidek a fürtök a Tieidhez képest.
Lehet, hogy rövid csapra kellett volna metszenem?
Még egy kérdés: Tapaszzaltál-e olyat, hogy ha sokáig halogatod a szedést, akkor leromlik a bogyó íze? A Pölöskeinél ilyesmit nem tapasztaltam, azt lehet elhúzódóan eszegetni, nemcsak hogy nem romlik, de javul a később szedett íze.
Készítettem két videót Palatina tőkéimről, az elsőt a szőlőoltás topic-ba tettem, a másodikat itt mutatom meg. Nagyon szeretem ezt a fajtát, mindenkinek javaslom, akinek nincs szerezze be, nem fog csalódni.
Biztos jó a lótrágyával készlettrágyázás és a génállomány is rendben lehet, de azért a Wuxal is tudhat valamit (főleg, ha háromszor is szórtad). Idén jómagam is szórtam talán egyszer, ha minden igaz.
Nekem is jók a tapasztalataim a gyümölcsfák esetében is (nem biztos, de talán a szőlő is kapott).
Szerintem jövőre is használni fogom, egyre jobban tetszik (persze nem tervezem túlzásba vinni...).
Nálam általában az Éva jó szokott lenni, idén valamiért nem az igazi. Talán a tavalyi év...
Na, jövőre kiderül. Idén nem zuhant meg a gombák miatt...
Szó volt róla, hogy hányadik rügytől van virág. Megnéztem, bár nem lehet kijelenteni,
hogy általánosan igaz, de itt még az alacsonyabb rendű rügyből is hajtott virágzó vesszőt.
Köszönöm a dicséretet,de hidd el el sem tudom képzelni hogy másnál miért nem ilyen!Ültetésnél lett trágyázva(lótrágyával)azóta semmi,egyedül permetezésnél kap wuxalt ami azt jelenti hogy idén három alkalommal.Őszintén mondom ha nem ismerem meg szölőszemet kivágtam volna a fél csemegést és csak ezt ültetnék.Nagyon elfogult vagyok a fajtával kapcsolatban aki látta el volt ájulva de az igazi dicséret az volt mikor a 74 éves bácsi csak egy széket kért a negyven fokban leült a tőkék elé és egy óra alatt vagy százszor elmondta hogy sok mindent megért de ilyet még sosem látott.
Elpasszoltam az Évát,31 fürt 32.5kg volt.Mindez négy tövön száraz évjáratbab,vajon mekkorák lettek volna ha csapadék is van?Akinél gond van az Évával ne adja fel,mert szerintem a hazai kínálatban ennél szebb szőlő aligha akad.Két fürtöt megtartottam a csajoknak remélem a képek visszaadják hogy mennyire szépek.
Sajnos nem tudom milyen fajta volt a tavalyi, nagyon kései az Afuz Alival érik együtt, de annál apróbb roppanós szemű a fagyok után is élvezhető volt, nem sikerült beazonosítani. Régi öreg tőkéről való.
Az ideieket se tudom milyen fajták, annyit tudok, hogy ezek most a Pannónia kincsével érnek együtt, tehát koraiak és laza fürtűek. Nem tudom felszedni, mert nincs hova tennem télire, meg azt vettem észre, ha átültetem, akkor visszaesik egy évet legalább, és én minél hamarabb szeretném élvezni a gyümölcsét. (Már ha el nem fagy újra.)
Vágd vissza ősszel 2-3 rügyre aztán amint jönnek a csípős hidegek, csirkézd fel, vagy szedd fel, tedd olyan helyre ahol nincs csípős minusz télen sem, de ne meleg helyre, aztán ha felengedett a föld fagya, ültesd el. De érdekes, hogy egy rügy hosszig se ért be a vessző. Milyen fajta volt?
Homoktalajon dugványoztam szőlőt pótlásnak, nagyon szépen hajt, csak attól félek, hogy nem fog beérni a vessző, mert még teljesen zöld. Tavaly is jártam úgy, hogy újra alulról hajtott csak ki a dugvány tavasszal, pedig előző évben 1 méter magasra megnőtt. Ha visszavágom a tetejét akkor esetleg erősödik, fásodik az alja a vesszőnek, vagy esetleg a leveleket kellene megritkítani, /a hónaljhajtásokat nem törtem ki teljesen, hanem a legalsó levél fölött csíptem le/?
Megnéztem a Lénát, nálam most kezd érni. Gondolom ez a kötött talaj miatt is lehet. A bogyó roppanós átlagos íz, a héj egy kicsit vastag . Viszonylag nagy a mag, 3-4 db.
Betegség nem volt rajta. Nekem az tetszik benne, hogy viszonylag korán érik és kék a színe
Utánanéztem a Bíró kékje-szőlőnek az interneten az oltványosok fajta leírásaiban.Hát mit mondjak,majdnem sírva fakadtam.Az az iszonyatos igénytelenség,ami a fajtaleírásokat jellemzi,az teljesen elszomorító.A semmitmondó leírásokból ember legyen a talpán,aki ki tudja választani a neki megfelelő fajtákat.Ez szinte minden fajta leírásra vonatkozik.Sok fajtára odaírják,hogy "különleges",de ki,és miért írja oda,hogy különleges.Teljes vevő becsapás.Mert ha pl.egy különleges ízű fajtáról lenne szó,mondjuk Citronnűj Magarach,ami citrom-citrus ízű,arra azt mondom,hogy különleges.
De ha egy Bíró kékje szőlőre mondják,hogy különleges,az a vevő becsapása,és arra szolgál,hogy azt vedd meg,mert különleges.De semmi különleges nincs benne.
Megnéztem az érési idejét is a Bíró kék szőlőnek,egyik helyen szept.eleje,máshol aug.közepe,megint máshol a Csaba gyöngye után tíz nappal.Akkor most mikor érik?A többi paraméterek megegyeznek,mert egyikük a másikukról másolják át a leírásokat.
Ha megnézed az én fajta leírásaimat,a fórumban,azok azonosak a szlovák,lengyel,orosz,ukrán,moldáv stb.kertészetek fajta leírásaival.Csak a mi oltványosaink ilyen igénytelenek?És ezt még hányszor kell leírni?Az meg megint talány,hogy a Léna azonos-e a Bíró kékje szőlővel.Én nem lennék ebben olyan biztos...
Bakművelésű öreg tőkéim vannak, 1x1 méteres tenyészterülettel.
Eddig mindig próbáltam lenyomni a termő felületet, de ahogy öregszem, szívesebben dolgoznék egy kicsit magasabban, kevesebbet hajolgatva. Talán kevésbé is betegedne meg, ha a levelei és a fürtök nem lennének talaj közelben, Már kipróbáltam a ménesi és az erdélyi karikást /nem jött be/.
És próbáltam már, hogy egy részén hosszú csapon, egy részén hosszú szálvesszőn termeltem egy tőkén belül. /ez egész jól bejött, mert olyan lett a tőke mint egy igazi borfa, végig berakódva fűrtökkel, nem csak alul. Kicsit félek, hogy ettől felkopaszodhat a tőke.
Minden egyes tőke mellett régi műanyag karó van. Nem tudok kordont kialakítani, mert a sortávolság túl kicsi.
Nincs valami ötletetek, hogy tudnám átalakítani a tőkéket kényelmesebbé?
A Mister tudtommal azoxistrobin tartalmú ugyan az mint a quadris vagy az amistar.Azért nincs rajta a szőlő é.v.i. mert zöldségfélékre szánták és így olcsóbb is a másik két szertől.Így az É.V.I. 7 nap ha a hatóanyagot nézed.
Tegnap este vettem észre, hogy megjelent a peronoszpóra egy pár tőkémen.
Csak Ridomil és Mister volt itthon. A Ridomil hosszú várakozási idejű, van ami nem fért volna bele, ezért a Mister mellett döntöttem, amit utólag bánok, mert mindenre írt É.v.i.-t, csak a szőlőre nem.
Szerintetek mennyi lehet a várakozási ideje szőlőre, és miért nem írták rá? A korai szőlőket természetesen kihagytam a permetezésből.
Szoloszem mamam meselte hogy naluk a szolloben sztalinekevel szantottak ala a fakat is beforgatta 2 hold 20 ember dolgozott ultetes ne meselyem nagyapam rigolyas volt minden 10 ik oltvany passzolt neki a pincejebe csak az arra hivatott kepzett ember lephetett be