Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 572

Valóban így van -én is ezt tapasztalom-, annak ellenére, hogy meggyem és cseresznyém nincs :)

De olvasom és látom több helyen, hogy fejfájást okoz az állapotuk az időjárás miatt...

Előzmény: buga1 (563)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.03.21 0 0 571

A legkésőbbi kajszi a 10/10-es

Előzmény: lalko73 (567)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.19 0 0 570

Palesits, Csillaghegyi Faiskola stb. (Spring Blush, Aurora mint korai kajszik, Tardsicot, Bergaroue mint későiek stb; ősziket nem tudom)

Előzmény: lalko73 (567)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.19 0 0 569

Szerintem ez a vadkajszi, amire pl. a S-nél kapható Kuresia-k vannak oltva.

Előzmény: Ali-bá (565)
crashpo Creative Commons License 2013.03.19 0 0 568

Igen,-megkösszönném!  -az a helyzet hogy ősszel bórdóival, tavasszal rézzel,(2 hete) lemosóztam,-(bergeron,kuresia,stba),-csak sajnos most amikor legfontosabb lenne akkor nem leszek otthon igy a tavaszi permetezés elmarad,majd csak április közepén kerülök ismét kert közelbe,-(a munkám miatt)-úgyhogy gondolom a monolia el visz mindent...-na majd meglátjuk...

Szóval ezért is gondoltam ilyesmire,-hogyha semmi se de legalább valami teremjen még ha vadbarack is

Előzmény: Ali-bá (565)
lalko73 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 567

Nagyon korai és nagyon késői kajszi és őszi fajtákat keresek, megbízható forrásból. Tudnátok segíteni?

Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.19 0 0 566

Na, hát azt hiszem meg lett a válasz a fagyás kérdésre. Megneztem az előrejelzést. Jovőhéten újabb -5 fok napokig. 

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.18 0 0 565

Nem ismerem ezt a barackot. Egyes helyeken alanynak használják, azt is olvastam róla, hogy 'vadbarack'. A haver hozta az oltócsapot, neki pálinkának kell olyan helyre, ahol lopnak. Ugy gondolja, hogy ezt nem viszik el. Megkérdezzem, hogy hol szerezte?

Előzmény: crashpo (564)
crashpo Creative Commons License 2013.03.18 0 0 564

HOL LEHET ILYESMIHEZ HOZZÄ JUTNI??? -GONDOLOM NEM ÄN LENNÄK AZ EGYEDÜLI AKIT EZ ÄRDEKELNE:

KÖSZÖNÖM A VÄLASZT!

Előzmény: Ali-bá (562)
buga1 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 563

Mintha csak a mi kertünkről írtál volna... :)

A sorrend ugyanaz, még megemlíteném a meggyet (sajna a fajtáját nem tudom), ami talán a kajszi szintjén van, vagy egy picit hátrébb...

Előzmény: Törölt nick (545)
Ali-bá Creative Commons License 2013.03.18 0 0 562

IGEN  azaz igen. Éppen most oltok a barátomnak szilva alanyba. Mifelénk úgy hívják, hogy 'Tengeri-barack'.

Előzmény: crashpo (561)
crashpo Creative Commons License 2013.03.18 0 0 561

LÄTEZIK A KAJSZI FAJTÄK KÖZÖTT OLYAN;-MINT TESZEM AZT AZ ALMÄK,KÖRTÄK KÖZT,-ÖSI ELFELEDETT FAJTÄK,AMI BÄR TIZED ANNYIT TEREM MINT A MAI KULTUR FAJTÄK,-DE HOSSZU ÄLETÜEK,IGÄNYTELENEK,PERMETEZÄST ALIG VAGY SZINTE NEM IS IGÄNYELNEK,-SZOVAL VAN EGGYÄLTALÄN ILYEN????

Jani71 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 560

Köszi a figyelmeztetést! Tudom. ;)

(Ültettem már néhány fát az életemben, eddig mind megeredt - ha jól emlékszem.)

Előzmény: Nyári Körte (558)
szicsu1007 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 559

A ceglédi óriás kajszimon sok ilyen dárda(?) van, aminek a hegye vagy egy oldalága is száradóban van (ráncos), miközben a közepén van egy csokor bimbó. Úgy emlékszem tavalyról, hogy ezek nyárra száraz tövisekké válnak. Vágjam ki már most ezeket tőből?

Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 558

Hát ha friss ültetésről van szó ( ősszel vagy esetleg most tavasszal ) akkor ugyan a virág nem gond és örömteli. Ergo, megmaradt a fa és nem sínylette meg a telepítést. 

DE, ha jót akarsz a fáidnak akkor a gyümölcsöt mindenkeppen szedd le, szerintem. Első évben a gyökér nevelés a lényeg, NEM a gyümölcs. 

Második évben már a metszés után ami marad az lehet a kóstoló a fáidról. 

Jani71 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 557

Tegnap hajnalban volt - 10 °C. Ma - 2 °C. Dél-Mezőföld.

Igen, gondoltam, hogy kampec, mert lentebb az 544-ben Nyári Körte megírta.

Ettől függetlenül is sejtettem volna, mivel ugye az a bibe... ;)

Na, de majd meglátjuk, hogy összességében mi, hogy alakul.

És hát van itt már több féle is, amelyeken ha van virág (idén ültettem), esetleg még jók lehetnek. Ráadásul van olyan is, amelyiknek elhúzódó a virágzása, éppen ezen tulajdonsága miatt egy ilyen évben lehet rajta termés (Goldrich, de még rajta is csak kíváncsiságból hagytam virágrügyet..., mert ő is az említett fiatal csoportba tartozik).

A Vejkei és a Cifra pedig az elmondás alapján kifejezetten a későn virágzók között van (utóbbin van virág, de nem tudom, megmarad-e, talán kíváncsiságból hagyok egy ágacskát a törzs visszavágásakor - gyökér és föld feletti rész egyensúlya miatti vágás kapcsán).

Szóval erősen több lábon állás ténye forog fenn kajszi, szilva és meggy terén is idén tavasztól (de tk. még a diót is ide sorolhatnám). :)

Előzmény: Mozo66 (549)
fajdkakas Creative Commons License 2013.03.18 0 0 556

Egészen vidám vagyok. Ilyennek találtam a Bergeron sárgabarack virágját, látszik, hogy nincs elfagyva. Ráadásul a többi fám még nincs ennyire megindulva mint ez. A leghidegebb vasárnap reggel volt -8,4 fok. A helyszín: Szeged környéke.

Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 555

Azt azért tudni kell a kajsziról , hogy a rövid idősebb termőnyársakon levő virágrügyek érzékenyebbek a fagyásra mint a hosszú fiatalabb vesszőkön levők különösen a vesszők vége felé található kevésbé fejlett rügyeknek jobb a fagyállósága így ott lehet várni hogy ép rügyek legyenek különösen a fa tetjén .

Előzmény: Gyula1949 (552)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 554

Igen , ebben kell bízni .

Előzmény: Gyula1949 (552)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 553

Ilyennek kellene leni .

Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 552

Hát, akkor szívás! Pár nap múlva kiderül virágzáskor, hogy mennyi fagyott el. Olyan sok virágrügy van, hogy ha csak az 5%-a megmarad, már akkor is bő termésünk lesz.

Előzmény: Mozo66 (551)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 551

...... : ) ... bocs most nevettem bár nem illik .

Az a barna micsoda amiről nem tudod hogy mi az a gyümölcs ...pontosabban abból lett volna ha nem fagyott volna el .

Előzmény: Gyula1949 (550)
Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 550

Biztos igazad van, én nem értek hozzá. De honnan látszik, hogy halott? Első ránézésre szép zöld, csak középen van egy vékony barna csík, ami nem tudom micsoda.

Előzmény: Mozo66 (549)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 549

Ez sajnos ... halott .... milyen hideg volt felétek ?

Ha pontosabb képet akarsz a fagyás mértékéről akkor egy egész ágat vágj le és vizsgáld meg az ép és fagyott rügyek arányát . Lehet hogy nem olyan nagy a vész .

Előzmény: Jani71 (546)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.18 0 0 548

Remélem nem lesz gond a Kuresia-val, hátrébb van a többinél. A magyar kajszi három napja inkább pirosas rügyhéjai barnásabbak, de ettől még a közepe ép lehet, majd kiderül.

Előzmény: Törölt nick (545)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 547

Szerintem ezzel egyenlőre nincs gond. De várj még 1-2 napot. Utána többet lehet majd látni szerintem. 

Előzmény: Jani71 (546)
Jani71 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 546

Gönci magyar rügye ma reggel.  (Miért nem aktív a "Kép feltöltése...")

Előzmény: Nyári Körte (544)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.18 0 0 545

Nálam is csak dagadtak a rügyei az utóbbinak (Ráckeve).

Azon mosolyogtam szombaton, mikor körülnéztem, hogy a kert legelőrehaladottabb növényei a régi körtefák voltak. A vegyesrügyeik rendre megmutatták a zöldessárgájukat.

Ezután jött az őszi és nektarin, amik szintén kezdtek kikukucskálni.

A kajszik (Kur.) csak dagadoztak, fakadás előtti állapotban.

A legnagyobb mormoták a szilvák, közelében nincsenek az ébredésnek.

Előzmény: Lactarius Curtis (543)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 544

Hát a kajszikkal szerintem sokunknak lesz baja idén. Köszönhető ennek a hideg hétvégének. 

2 éve ültetett faim idénre szépen alakultak. Talán már sikerült volna egy kostolót is kapni róluk. De hat itt Pest környéken ez a -7 -8 fok valószínűleg megtette a hatását. De azért bizakodjunk. 

Rügyekkel kapcsolatban:

-A hetvége felé, amikor elmúlik a hideg hatása és a fák nedvei újra keringenek érdemes 1-2 rügyet ovatosan, egy éles késsel félbevágni. Ha szép egészséges ZÖLD akkor megúszta. 

-Ha esetleg teljesen barna akkor sajnos nem. 

-Viszont ha csak a közepén van egy kis barna csík vagy csak a vége barna, akkor olvasmányaim alapján virágozni ugyan fog de termés az sajna nem lesz rajta. 

Tehát türelem, a hétvégén maglatjuk. 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.17 0 0 543

Igen. Nálam a magyar kajszi nagy esélyes rá, a Kyoto remélem kibírta. A Kuresia viszont még csak nemis rügyezik - akinek van ilyen, mi a tapasztalatotok, ez későbbi?

Előzmény: Amazing Grace (541)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!