Ez mind oké köszönöm a segítséget!Még annyi hogy pl ha 1000ft a tojás ára ami nekem jár akkor az illetőnek utánvétellel kell kifizetni a posta költséggel együtt,tehát akkor ő fizet pl 2480ft?Vagy én kifizetem és utána kapom vissza az árát!Ez még nem tiszta!
Hi! Nos ezt a főtt tojást egész nyugodtan el lehetne már felejteni.Sokan ajánlják,mások nem.Többek között én sem.Mert teljesen felesleges.Tény hogy anno még nagyanyám is reszelt a csibéknek,amikor kiszedte a kotlós alól őket,"de soha nem tisztán",hanem a darába beletéve és csak csekély mennyiségben.Nem is értem hogy lehet csak főtt tojást adni nekik.No mindegy. Én az első 24 óra(kb)után mindjárt indító tápot adok nekik,ledarálva természetesen,mert amit a tápos ad az nekik még durva.Legalábbis én így vettem észre.E mellet keverek bele ásványi anyag kiegészítőt is,amit szintén be lehet szerezni táposnál.Az ivóvizükbe pedig Neotesolt teszek(Népi nyelven Kakasfejes por).Én azt tapasztaltam hogy ez megelőz mindenféle betegséget,valamint gyógyszer is egyben.Amióta ezt használom,nem volt csibe pusztulásom.Egyszerű patikában beszerezhető.Ha valaki úgy érzi,tehet még jolovitot is a vizükbe,de nem feltétlenül szükséges,ha kapnak ásványi anyag kiegészítőt is.Nálam ez megy 3 hétig,aztán lehet nyomni nekik a nevelő tápot,ezt is darálom,mert általában granulátum formájában kapható,de ez így ekkor még durva nekik.Aztán amikor növögetnek lehet keverni a daráltat a granulátummal,majd szépen átszoktatni őket a kukoricadarára.Ha átszoktak én semmi mást nem adok nekik,csak darát,keverve a kiegészítővel,plusz amit találnak maguknak,valamint havonta egy héten,három napig kapják a kakasfejest és virulnak mint a makk.Én azt vallom hogy nem szabad túl kényeztetni a csibéket,mert akkor minden nyavajára érzékenyek lesznek,mint a mai fiatalok. :) Anno felnőttek kukoricadarán is,kis kamillás víz mellet,nem hiszem hogy az evolúció annyit dolgozott volna azóta.Itt csupán az a kérdés hogy ki milyen gyorsan szeretné felnevelni a baromfit.Amiket leírtam,csupán az én tapasztalataim,de nekem bevált.
Karton dobozt kibélelsz forgáccsal, abba teszed a tojástartókat, amiket belül stilofoam golyókkal, vagy vattával kibélelsz. Utána szigetelőszalaggal átkötöd a toji tartót, ez mehet a forgácsba, a dobozt leragasztod, megcímzed, feladod üzleti csomagként, ez a legolcsóbb megoldás erre(1480+ utánvételi díj, ha akarsz), ami Súly, és mennyiségfügétlen, nyomon követhető, 2x próbálkozik a póstás legalább a ki kézbesítéssel, ha nem találja otthon a címzettet, valamint törékenyen kezelik, kiemelten és garantált, hogy másnapra odaér !
Sziasztok!Kellene egy kis segítség!Tojást szeretnék küldeni postán,de még soha nem küldtem,és nem tudom hogyan fogjak neki!És mi a költsége stb!Szóval minden amit tudni kell!Előre is köszönöm!
Én 11 csibét 25 W-os mini izzóval melegítettem úgy, hogy a doboznak kb. a felét beborítottam felülről egy karton lappal (hullámpapíros), és annak a közepébe (fél oldalát hőtükörrel bevonva) behelyeztem az izzó foglalatát, és abba az izzót. Nekem bőségesen elég volt ez is, az izzó egészen beért a pipikhez, de mivel nem nagy teljesítményről van szó, így nem égette meg őket, és annyi meleget csinált, hogy nem kellett nagyon hozzábújniuk. A fedés miatt pedig jobban a dobozban maradt a meleg.
Etetés, etetés Én ráfaragtam, mert azt mondta egy ismerősöm, hogy elég, ha főtt tojást adunk neki két hétig (ők azzal etették valamikor a napos pipit). Odahaza mi pedig mindig indítótáppal kezdünk, kb. egy hónapig, és azt követően szűntetjük meg a tápos kaját, majd térünk át tengerire, illetve zöldre, meg amit talál a csirke a kertben. Nos én a legutóbbi keltetésem után főtt tojással kezdtem, és két napig nem is volt semmi gond. Aztán egyszer csak naponta egy csibe lebénult, és sajnos egy el is pusztult, nem tudtam már megmenteni. Közben amikor észrevettem, hogy kezdenek betegeskedni a tojástól, és nem keltetési rendellenességből adódóan, vegyíteni kezdtem étkezési tengeridarával, és zölddel is (petrezselyem zöldje és hagyma) a tojást, aztán amikkor egy újabb beteg csirkém lett, elmentem a tápos boltba, és vettem nekik extra indító tápot, attól nem jött helyre a beteg csirke, de több beteg már nem lett és szépen elkezdtek fejlődni, főtt tojást pedig azóta nem láttak. Úgyhogy én azért vigyáznék a főt tojással, valószínűleg vegyítve lehet nekik adni, csak más takarmány nélkül. Erre ki mit javasol?
Én meg kifűrészeltem az első fogaskereket a forgatóhoz plexiből. :) Elég maceráns munka, de 4-5 ezer Ft-ot nem adok egy fogaskerékért a boltban.
Nagyon köszönöm nektek rengeteget segitetek és hát persze mégjobban izgulunk.
Nagyon remélem hogy a 26 -ból olyan 20 remélem ha minden jól megy kikel azzal nagyon elégedett lennék.Etető itató tálakat már beszereztem meg egy 150 W infra izzót.Azthiszem az első pár hétbe egy nagy karton dobozba lesznek.Azt megkérdezném hogy a macskaalmot javasoljátok e a forgács alá nedvszívónak vagy elég a forgács vagy aprított szalma vagy széna,ezek mind vannak otthon.Ja azt még megkérdezném hogy nem sok e az a 150W-os infraizzó,és bele lehet e tenni egy egyszerő csiptetős asztali lámpa foglalatába vagy az nem bírja azt a hőt és elolvad?
De gondolom ha egy fém lámpa foglalatba teszem akkor az bírni fogja.Azt se nagyon tudom hogy majd milyen közelre tegyem föléjük csak gondolom hogy olyan távolságra hogy a kezem kellemesen elbírja.És az etetésről is már rengeteget olvastam hogy az első pár napba csak kis kukoricadarát kapnak meg kamillateát ,vagy Jolovit vitamint tesznek a vízbe,van aki ad reszelt tojást vagy túrót és van aki a 3-4 naptól már ad nekik zöldet is.Tudom hogy még ki sem keltek ne haragudjatok de szeretnék felkészülni hogy ne akkor legyen kapkodás és hánt minden tőlünk telhetőt meg akarunk nekik adni
Igen,én is csak reggel-este forgattam a tojikat.Eleinte úgy 5 percig hagytam nyitva a gépet forgatáskor,aztán úgy a 17-18 környékétől ezt kitóltam 15 percre.Keléskor én nem spriccelgettem plusszban a tojikat,mert a kémlelő ablak plexie belülről tele volt vízcseppekkel és gondoltam,hogy elég lesz igy is a páratartalom.A 20.nap este kezdtek kelni a csibéim és a 22.nap reggelén már ki is húztam a gépet.Keléskor NEM SZABAD segíteni nekik!!!Ez jó tanács!!Maximum annyit kell megnézni,hogy keléskor a még bentlévő tojik nem ragadtak-e le a rácshoz,mert az esetleg akadályozhatja a csibét a kelésben!Viszont a gépben nem száradnak fel teljesen a magas pára miatt,ezért én rögtön egy sima 100w-os égő alá tettem őket,ami kb.31c-on tartotta őket.Ez kevesebb ugyan mint az előírt 34c,de úgy tűnik,hogy nem fáztak meg és napról napra egyre virgoncabbak!Sok sikert!
Az 1-2 percig tartó átfordulás azért nem igazán jó, mert amikor világítom majd át az összes tojást, akkor vízszintesbe kell hoznom a tálcákat, hogy ne legyenek nagy koppanások a tojások borulásánál, amikor kiveszek egyet, és ezt az 1 percet ki kéne várni, meg nézni, hogy mikor kell leállítani. Egyébként nem lenne akadálya, sőt ha ezen múlik a jó technika, akkor így lesz.
Arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha a tojásforgatás folyamatos lenne, olyan lassan menne végbe az egész, hogy két óra telne pont el, amíg egyszer átfordulnának, és így tovább... :)
Még két érdekes tapasztalatomat leírom, amik persze számomra is újak, mert először alkalmazom normális körülmények között. Amiről valahol lentebb írtam az általam alkalmazott légnedvesítőről, az nemcsak a levegőt nedvesíti, hanem tisztítja is azt. Ugyanis a ventillátor fölötti része (mivel azon keresztül fújatom át a levegőt) már egészen be van barnulva a rárakódott kosztól, de nem szöszök, hanem ilyen ráoldódott valamik. Tegnap dél körül vettem ki a nagy párásítót, akkor 76 %-os relatív páratartalmat mértem (hozzáteszem, hogy a páramérő pontatlansága nagy általánosságban +- 10 %!) és onnan számítva még mindig nem állt be az az optimális 55 %-os érték, aminek lenni kell a tegnap dél óta betett kisebb edényekkel. Most 57 %, reggel volt 61, tegnap este pedig még 69, ennyire lassan tűnik el a nedvesség a keltetőből, miközben naponta négyszer nyitom fel néhány másodpercre tojásforgatáshoz. A tartós többletnedvesség részben a keltető faláról párologhat bele a légtérbe, másrészt pedig az egyensúly kialakulása is időbe telik. Ez jó dolog, mert nem hírtelen mennek végbe a változások a klímában.
Amiket leírtam itt keltetési hőmérsékleteket, azokat még én sem tudom tökéletesen tartani a keltetőben, csak fejben tudom, hogy így kellene. Igazából azt sem tudom még mindig, hogy hol lenne legideálisabb elhelyezni a hőmérőt a keltető térben, mert cm-eken is múlnak a tizedfokok. Nálam perpillanat az a jelenség van fellépve, hogy amikor a tálca egyik irányba van billenve, akkor a hőmérő 2 tizedfokkal magasabb értéket mutat, mint a másik irányba történő billentésnél, ventilláció mellett, pedig mindkét esetben ugyanolyan távolságra van az érzékelő a tojástól. A hőmérő és a termosztát-érzékelő a lentebb beillesztett tojásos képen láthatóan volt elhelyezve, most áthelyeztem a két billenő tálca közé. S megjegyzem, hogy nincs rajta semmiféle szépítő burkolat, hanem közvetlenül a hőmérsékletfüggő-ellenállások érintkeznek a levegővel. Na már most ezen eltérésekkel is kapcsol ki-be a termosztát, tehát gyakorlatilag ha csak a termosztát mellett lévő hőmérőt látnám, akkor ezt nem is tudnám. Csupán onnan tudom, hogy egy másik helyen is van hőmérő a keltetőn belül, és a két értéket viszonyítom egymáshoz. Van amikor a hőmérő hibája miatt van eltérés, de ezt kiderítem minden esetben, hogy a hőmérő rossz-e, vagy a klíma. Kíváncsi lennék, hogy a gyári keltetőkben mennyire van ráadásul bebugyolálva az érzékelő, és az mennyire van mélyen a keltető oldalába süllyesztve. Ha ez így van, akkor érdemes lenne kivenni és a keltető kb. harmadában elhelyezni valahol.
Először is sok sikert kívánok a keltetéshez, egész biztosan nagy élmény lesz számotokra a kelés. Nekem még most is annak számít, pedig legalább 6-szor éltem már meg csirkekelést, köztük egyszer gyöngyikekelést. Nekem a legizgalmasabb része az egész keltetési folyamatnak, mikor már csipognak a csibék, de még nem kezdték el felpattintani a tojást. Aztán amikor már kezdenek kibújni, az már egy másik fajta élmény.
Ebben a típusú keltetőben ki is lehet bújtatni a csibéket?
Én a keltetési hőmérsékletnél két típusú, a tojó típusú hibridtyúkok és a hústípusú hibridek keltetési hőmérsékleti adataiból kombinálok egyet, illetve még én magam is alakítok rajta. Ezeknek vannak meg a pontos adatai, más táblázatban, amit valaki korábban beszkennelt, a sárga lapokat, ott konkrét keltetőre van megadva 39,5 fok körül, az csak ahhoz a típushoz jó, amihez írták, Gergely-féle keltető, vagy nem tudom most hírtelen mi a pontos neve.
Szóval én az első három napon 37,8 fokot állítottam be, a negyedik napra 37,6-ot (ma), majd ezt követően 37,5 egészen kb. a 14. napig. Onnan kezdve 37,4, majd a 18. naptól 37,2, pattogzásnál pedig 37,0, ez egy saját konstrukció. :) Más fórumokban olvastam, hogy a legideálisabb a keltetési idő nagy részén a 37,3-37,5 fok közötti érték. De hogyha 2-3, esetleg még 4 tizeddel is eltér bármikor tartósan a hőmérséklet, a kelési %-ot szerintem 1-2 %-nál jobban nem csökkenti, inkább vagy hamarabb kelnek a pipik fél nappal, vagy alacsonyabb értéknél később ugyanennyivel. Nekem a legelső keltetéseimnél régen a pipik zöme a 20. nap közepén kelt ki, a 21. napra csak a legutolsók maradtak, és nem volt rosszabb a kelési arány, mint amikor a 21. napon kelnek ki. Szóval a leírások szerintem egy kicsit el vannak sarkosítva, annyira nem veszélyes a piciny eltérés, mint ahogyan azt megfogalmazzák, de azért jobb az optimális értékeket beállítani. Egyébként ez a néhány tizedfok gyakran a hőmérő pontatlanságából is adódhat, amit mi észre sem veszünk, ha nem ellenőrizzük le tüzetesen, hiszen az Országos Meteorológiai szolgálat hőmérséklet-kalibrációs laborjában is nagyjából 0,4 fokpontossággal vállalnak csak garanciát a kalibrálásra, tehát még az sem tizedpontos. A beépített hőmérőnek meg nem kell mindig hinni, be kell tenni legalább 2-3 db HIGANYOS!!! lázmérőt, és azzal tesztelni. A digitális hőmérők sohasem tökéletesen pontosak, a legpontosabb hőmérők a higanyosok, kár, hogy kivonják a forgalomból őket. A digitálisakat sokkal gyakrabban kell hitelesíteni, és az én esetemben is észreveszem, hogy amit egyik időpontban, két érzékelőt tökéletesen egyformára kalibrálok, az fél nap, vagy egy nap múlva már 1-2 tizeddel mégis eltér, ennek hibája a kivitelezési technikában keresendő, nyílván nem 150 ezer Ft-os hőmérőről van szó. Természetesen lázmérős kalibráláshoz mindig a keltető gyári hőmérője által kijelzett maximumot kell venni, esetleg afölött 0,1 fokkal, mert lehet, hogy 1 századfok választaná el pl a 37,8-től, mert 37,79-et mutat, ekkor viszont a lázmérőről már egyértelműen 37,8 olvasható le. Ezt a fajta otthoni kalibrációt minden esetben célszerű elvégezni egy új keltető elindításánál, és nemcsak üresjáratban, hanem tele állapotban is a keltetés indításának első napján, de mondjuk a 13. nap körül is érdekes, amikor megindul az önhő, kis térfogatú keltetőnél meg különösen, ahol a keltetőtér nagy részét a tojások töltik ki, és nem a körülötte lévő levegő.
Most már télleg az uccsó pár kérdésem,bocsi csak mindíg eszembe jut valami.SZóval hogy rendesen a 21 napon kezdtek bújni és ha minden jól megy semmit nem kell beavatkozni ?vagy kell e egy kis segítség vagy az erős kis pipik maguktól megoldanak mindent és nekünk annyi a dolgunk hogy leszéradés után mennek az infralámpás dobozba?
Bocsi a sok kérdésér csak most lesz ilyen élményben részünk előlről és nagyon izgulunk hogy sikerüljön.
Azt még megkérdezném hogy te is csak a használati utasításban írottakat csináltad?PL a forgatást reggel este csináltad és azzal a szellőztetés is megtörtént.Ja és az számít hogy a tojások keltetőn belül hol és hogy vannak elhelyezve vagy teljesen mind1?
Nekem is ilyen keltetőm van!Én 40 tojással csináltam az első keltetést,amiből lámpázásnál(10 napon) 3 kiesett,így maradt 37db.Ebből lett 34 csibém.Én sem ellenőriztem a páratartalmat,viszont a hőfokot két lázmérővel is(egy hagyományos és egy dig.lázmérővel).Eszerint állítottam a hőfokmérőt,vagyis előfordult,hogy ha 37.8-at akartam tartani a gépben,akkor csak 37,6-ra kellett állítani a gépet!Én a víztartókból a belső két félkörön kívűl a mellettük lévő még egy félkört is feltőltöttem,aztán az utolsó két napban pedig a két külső félkört.Szerintem elsőre nem is olyan rossz eredmény.Remélem tudtam segíteni!
Abban szeretném a segítségeteket kérni vagyis inkább véleményt hogy vettünk a kedvesemmel egy kis háztáji keltetőt H 100 SK tipusú kerek hungarocel keltető biztos ismeritek.Ha valakinek ven ez a tipus kérem árulja el mennyire megbízható.
26 tojást tettünk bele most egy hetesek.Mindenben követjük a használati utasítást egyenlőre 37,8 fokon vannak péntek körül kell levenni 37,5-re félidőbe.Szóval ha ismeritek légyszi segítsetek vagy ha külön van e valami plusz kis praktika azt is megköszönném.Alul a viztartó részbe két kör van feltöltve ahogy írja,de nem mérem a párát csak a hőmérsékletet.Könnyelműség vagy megízhatunk a gépben és ha betartunk mindent akkor minden ok lesz.előre is köszi ha tudtok segíteni
Én azokrat a 12 V-os villanymotorokra gondolok, amik így meg vannak nekem, pl cd vagy dvd lejátszól kibuherálva, stb. A nagyobb teljesítmény eléréséhez nagyobb méretűnek kell lenni, hisz azoknak a forgórészét vastagabb huzalból kell megtekercselni, vagy több menetesre, de ezáltal már nagyobb hangot is ad ki. Ha a dvd motorját használom, akkor az áttételezés jósága kevés, csak abban az esetben lenne megfelelő, ha nagyon minimálisra lassítom az átfordítást, de hát percekig ez nem tarthat. Ezzel is kísérleteztem. Ha már gyorsítottam a forgatáson, azaz kivettem a közbülső fogaskerek közül, egy kisebb terhelés is már jelentősen megterhelte, lassította a villanymotort. Szóval az lenne a célom, hogy kis hangja legyen, mert ha egy szobában alszom a keltetővel, akkor ne kelljen 2 óránként felébredni rá, de ugyanakkor biztonságosan is magára lehessen hagyni több napra. :)
Antika, Te hogy tervezed az autómata forgató meghajtó részét elkészíteni? Van már előre kész mechanika, vagy a régi keltetőből veszed ki? Abban mennyire erős, le bírod fogni kézzel a fogaskereket üzem közben?
Az előbb leltem egy citromfacsaró gépep, még vagy 2 éve kaptam, csak nem használtam, annak a forgórészét nem bírom kézzel lejjebbfékezni, annyira erős nyomatékkal bír. Viszont nagyon hangosan zúg, és elég nagy is a gépháza, ezért nem igazán alkalmazható. A 12 V-os villanymotorok meg 100-150 db tojást elég nehezen bírnak megforgatni, ha még a 48 db is megterhelő számára megfelelő áttételezéssel is.
Akkor esetleg számíthatok majd Rád fürjtojás tekintetében? Persze csak ha nem 200 km választ el bennünket. Vagy fürjet, vagy libát szeretnék majd legközelebb keltetni a vizsgaidőszakra, de csak néhány darabot, hogy legyen miket babusgatni. :) A csirkéket 2-3 hetes korukban hazaadom a szüleimnek, ők nevelik tovább. Én csak addig vagyok oda értük, amíg picikék, utána már rosszalkodnak, és nem a III. emeletre valók, hanem ki a szabadba. :)
Nállad konkrétan hány napra kel a fürj ? A forgatást mikor állítottad le ? Nálam ma van a 14. napjuk ma állítottam le a forgatást, és most spriccelgetem őket kb. 1,5-2 óránként. Ha minden igaz holnapután esedékesek a gazfickók !