Üdv, hát ez az édes megállítása kérdés nehéz dolog... amikor akartam nem sikerült, amikor meg nem akkor a fenének sem erjedt ki. Mondjuk ekkora cukortartalommal még nem volt dolgom... a hideg és a lefejtés az mindenképp segít, tavaly nekem ua. a kisebb méretű üvegballonban leállt; ott jobban, hamarabb lehűlt, míg a hordós tovább ment. A 150-ből ~40 szabaddal számolok :) persze nem most, hanem tavaszra, amikor már túl lesz két fejtésen derítésen. Általában 100 mg/l az indító és utánapótlom, most nagyobb adaggal kezdtem és nem tervezek már adni a bor élete során. Ebből lekötődik 110-120 és a többi marad szabadként. Az összkénre a 150 azért nem sok ugye? ;) Ja egyébként a bor száraz. (Tavaly az édesre bevetettem az újraindulás elkerülésére kálium szorbátot.... tudom ördögtől való de nincs más technológiám stabilizálni.)
Kedves Cirfandlia! Vedd le a durva seprőről a bort, majd kénezd be, és a palackozás után ér majd a meglepetés, mert lesz CO2 a borodban! Csak kettő fokot emelkedjen a hőmérséklete.
Nem megyek szembe semminek. Az "árkot" két ásó szélesen és két ásónyom mélyen kiásom ilyenkor ősszel. A telepítést áprilisban végzem. A dolog lényege, hogy az a föld ami felül volt, az kerüljön alulra a gyökerekhez, ami alul volt, az a felső réteg lesz. Tehát egyedül sok oltványt tudok elültetni egy nap alatt. Az egész télen nyitva hagyott "árok" teljesen "kifagy" és abban semmilyen kártevő nincs. Szomszédom még talajfertőtlenítőzte is. Én nem. Az eredés egyforma volt. De a legfontosabb az egészben, hogy az oltványok egészségesek és erősek voltak.
Újbor első kénezését szeretném elvégezni. 5%-os törzsoldat áll rendelkezésre. A bor száraz, savakban nem túl gazdag fehérbor (Müller Thurgau, alias rizlingszilváni). Milyen mennyiséget javasoltok?
Ennek a 200 literes úszófedeles tartálynak mekkora az átmérője? Nem hiszem hogy olyan sok lenne az ára. Szoktam készíteni műanyag úszófedeles tartályokat. Ha a tartály átmérője egyezik az általam készítettekkel, megoldható reális áron.
lalának is köszönöm a választ. Tavasszal beszámolok a "kísérletről", mert még nem szedtem ki a korábban ültetett 6 tövet. Közelítő pontosságú következtetésre lehet számítani, mert a közben 14-re emelt tőszámot csak 3 különböző csoportba, különböző talajadottságú és védettségű helyre tudtam elűltetni. Nem volt több árnyékmentes helyem.
Új honlapot indítottunk vegexpress.eu címen, kérlek látogass el, s ha tetszik regisztrálj. Szólj a szomszédnak,ismerősnek,barátnak hogy van egy olyan oldal ahol a termelő közvetlenül találkozik a vevővel! Hirdetésfeladás 1 perc alatt, INGYENESEN! MERT JÓL TUDJUK, HOGY NEM MEGTERMELNI HANEM ELADNI NEHÉZ! Én hiszek abban,hogy ez az oldal termelőnek és vevőnek egyaránt hasznos ! Ha nincs kedve a regisztrációval az időt tölteni, akkor a honlap kapcsolat menüpontja alatt található elérhetőségek valamelyikén vegye fel velünk a kapcsolatot vagy az info@vegexpress.eu email címen és mi feladjuk ön helyett hirdetését. Üdvözlettel: http://www.vegexpress.eu info@vegexpress.eu"
Nekem is ez most a megoldandó feladat: van egy szürkém amiben 10 napja 11,8 alkoholt és 142 g cukrot mértek, mostanában szeretném leállítani. Sajnos nincs hideg még, így egy fejtésre, kénezésre és drifinre (halhólyag alapú derítőszer) gondoltam. A 150 kénből mennyi szabaddal számolsz? Nekem ez egy picit soknak tűnik, de nincs ilyen édesborral még tapasztalatom.
Így van, sőt van, hogy egyenesen kerülendő főleg fehérboroknál bizonyos évjáratokban az MLF. (az idei pl. ilyen néhány fajtánál örülni kell annak a kis savnak még ha az alma is) Tehát sztem a batonázs mehet kénezve is, ha nem cél, elsődleges szándék az almasav bontás. Én a hétvégén adtam meg a kegyelemdöfést a még percegő újboromnak, időszakos melegítés leállt, nagyadag kénnel (150 mg/l) lekezelve - érzetre most jóval kevesebb a cukor mint tavaly, de alacsonyabb is a sav. Fejtés a durvaseprőről hamarosan; a derítéssel vagyok bajban, mert tele CO2vel az újbor, kizárt az alapos ülepedés, de ha most nem teszem meg, úgy lehűl a pince és benne bor, hogy április végéig nem tudok deríteni, de a legtöbb agyagásvány 10 fok alatt hatástalan. Ezért firtattam a tojásfehérjét, hogy az mennyire hidegtoleráns, ill. van ez a Drifine... ami bírja 3 fokon is....
Én nem szoktam visszavágni az oltványok gyökereit, mégis 96%-os volt az eredés. Igaz, hogy én olyan árokba ültettem szőlőt, ami egész télen nyitva volt, és volt helye a gyökereknek.
Nem szokták, mert az almasavbontó baktériumoknak csak kevés törzse kén-toleráns. A malolatikus fermentáció (azaz az almasavbontás) leáll a hőmérséklet csökkenésével (15 fokot mondanak minimumként). Ha elég hideg a pincéd (8-10 fok) akkor kén nélkül hagyhatod a bort tavaszig, és akkor újra lehet almasavbomlás. Viszont ha túl sokáig tartod finomseprőn, élesztős ízt kaphat a bor. Szóval: kósolni!
Kiszedned azért talán mégsem kellene, mert megsérülhetnek a gyökerek. Nagy valószínűséggel így is meg fognak eredni. Elég ha atöbbit a javasoltak szerint ülteted el. Tavasszal legalább lesz összehasonlítási alapod. Mindenesetre jó munkát és sok sikert. Jövőre tájékoztass, az erdményre kíváncsi leszek.
Egyetértve "attisch"-al annyit tennék hozzá, hogy a gyökereket 10-12 centire kell visszavágni és jól beiszapolni, majd fagy ellen betakarni. Ezt ha jól emlékszem a Prohászka mester könyvében olvastam. A gyökérzet állítólag a nyugalmi állapotban is -tehát télen is- fejlődik, ezért is jó az őszi telepítés.
Mindenesetre én vásárolt gyökeres és általam gyökereztetett vessző esetében is így jártam el és mind megeredt.
Egy kérdés, mivvel a batonázs terén nincsenek tapasztalataim: a finomseprőn tartáskor is kell kénezni? Mintha olyat hallottam vagy olvastam volna, hogy a felkavart finomseprő védelmet ad a bornak.
Ha esetleg laborba viszed, légyszi' majd írd ki az eredményeket, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. Én a hétvégén lefejtem, és rá kb. 2 héttel elviszem bevizsgáltatni.
Csak lefejtettem a durva seprőről, mivel jól lehűlt a pince, alapként sem kapott még, álldogál a finomseprőn, hétvégén felkavarom, és január közepe táján lefejtem másodszor is. Alapként most fog kapni, 1-2 héten belül, a felkavarásokor.
Nekem is 20 fölött volt a cukor, szép, sűrű anyag lett. Az ízét nem tudom még megjósolni - hibát nem érzek benne.
Hogyan áll az Olasz rizlinged? Nekem is 21,5 MM-fokos volt, okt. 3-i szürettel. Most kezd már megnyugodni. Még nem laboráltattam, de érzékszervileg 14 körüli alkohol és maradék cukor szépen van benne. Nekem nem célom a teljes "kiforralás", ekkora alkoholnál nem szerencsés feljebb menni. Te nézetted már? Alapkén (15g/hl) megkapta, a hétvégén leveszem a durva seprőről.