Keresés

Részletes keresés

macilacilaci Creative Commons License 2015.09.21 0 1 1587

Fagytűrésre milyen tapasztalatai vannak az Anitával?
Nekem két tőkém van, mind a kettő az oltásig visszafagyott az elmúlt télen, pedig 3 éves voltak azok is...

Idén sikerült újra nevelni őket, talán a következő telet jobban viselik majd...

Előzmény: Ali-bá (1586)
Ali-bá Creative Commons License 2015.09.21 0 1 1586

Van Anitám. Nagyon szép nagyszemű, nagyfürtű, halvány rózsaszín. Mióta terem, egyik kedvencünk. Még nem teljesen érett.

Előzmény: B.Zoli79 (1585)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 1585

Maximálisan egyet értek. Nekem is nagyon tetszik a Fanny. Idén termett először 3 éves és én is 3 fürtöt hagytam rajta. Európai vesszőként dugtam le a végleges helyére és saját gyökéren akkorát nőtt. Tavaly ősszel ültettem belőle oltványt is. Ízre nem egy pölöskei de nagyon finom és tetszetős. Tavaly a mellette lévő szőlőtőkét a lisztharmat haza vágta de a Fanny-nak semmi baja nem volt, bár akkor még csak levele volt.  

Lenne egy kérdésem is kaptam Anita vesszőt 2 éve, azóta konténerben nevelkedik. Van valakinek tapasztalat az Anita szőlővel kapcsolatban. Érdemes véglegesíteni?  

Előzmény: Kulicz (1584)
Kulicz Creative Commons License 2015.09.21 0 1 1584

Csatlakozom Karamcsák Istvánhoz, köszönjük a fajtabemutatót, Szőlőszem! Én is kedvet kaptam egy szerény kis bemutatóra, talán nem sok minden hangzott el eddig a Fanny magyar fajtáról. Egy lengyel gyűjtemény a legjobb magyar nemesítésnek tartja.

"Fanni – (R-78) Téli Muskotály × Olimpia

Magyarország – Kecskemét

Korai: 126-131 nap

Bogyó: 6-7g, 27×24mm, ovális, színe fényes, sárgás-zöld

Fürt: 400-600g, kúpos, hengeres

Átlagosan erős növekedésű

Termékenysége magas, szabályozni kell

Fagy: -24 °C

Betegség ellenállása magas"

Saját tapasztalatom, hogy repedésnek, rothadásnak teljesen ellenáll, a nagy esők után is sértetlen maradt, ellentétben több kiváló fajtával.

granov Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1583

Sziasztok!

Szerintetek ez milyen fajta lehet?

Semleges ízű, nem túl cukros, vastag héjú, 3 nagy magja van.

Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1582

Szőlőszem, mivel feldobtad a labdát, enged meg  ide kívánkozik.  csak a Magyar  megfogalmazásban szerepel a Karacsuny -karácsony  / a sötétség temetése  a tél leghosszabb éjszakája után mindig nővekedett a nappalok hossza  , a nevemből kifolyólag valami közöm nekem is van  a kara m csák  , a csák a csákányból ismerős . vagyis  így én úgy tudom  a nevem értelmét " a fény kiásója" a sötétség temetője". a jég korszak után  igen - igen fontos volt a fény  erősödése,  visza a szőlőre ez lehet egy moldova , fekete szőlő ami szintén most érik mivel nincs  még guzal karám nem tudok öszehasonlítással szolgálni, moldovám hasonlít e fürtre . mostani állapotok alapján megyünk a sötétségbe /Menekült ügyek/. ez évi szőlők szépek lettek , a bemutatódat megköszönjük / a személyes/ vagyis hogy lehettünk nálad.  

Előzmény: szölőszem (1581)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1581

Olyan szőlőfajta nincs,aminek a neve "Búza kara".Főleg nem magyar fajtában.Az árus "elhallotta" a nevét.Valószínű,hogy Guzal kara lesz,ami nem egy gyakori fajta Mo.-n.

A "kara" jelző gyakori a keleti fajtáknál.Pl.fekete törökül karacnik,a sötét azeri nyelven karancik,kazahul karangi,stb.Számos olyan fajta van,melynek kara a jelzője:Pl.:Acil kara,Ashir memed kara,vagy Dobreljabi,a Guzal kara egyik szülője,vagyDemír kara stb.

A Guzal kara fajtaleírása a következő:

GUZAL KARA:Üzbég,vagy kazah fajta.Szülők:Katta kurgan X Dobreljabi.érési idő:150 nap/szept.második fele/.Fűrt:300-500 gr.kúpos,vagy hengeres.Bogyó:25 x 24 mm.6-8 gr.színe kék-fekete.Bőre vékony,rugalmas,ropogós.Húsa húsos,lédús,kellemes frissítő,harmonikus ízű.2-3 nagyméretű magot tartalmaz.Igen erős növekedésű.Betegség ellenállás alacsony.Mindhárom betegség tipusra  érzékeny.Fagyállóság:alacsony:-18-19 C°.

Saját tapasztalat és vélemény:Annak ellenére,hogy magán nagyüzemi termesztésben van/évi 8-10 permetezéssel/,és a japánok is felhasználják a nemesítésükben/Pl.a híres Sato giants egyik szülője is Guzal kara/,én kivettem a gyűjteményemből az alacsony betegség ellenállás és alacsony fagyállóság miatt.

Előzmény: janotutu (1575)
budai2 Creative Commons License 2015.09.19 0 0 1580

A neve alapján ez egy régi török fajta lehet, ami magyarrá vált az itteni termesztése folytán.

Kara a régi török nyelvben feketét jelent. (kara-kum sivatag 'fekete homok')

Előzmény: janotutu (1575)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.17 0 0 1579

Köszönöm a válaszokat. A Rosa menna-ra gondoltam én is, de sajnos olyan képet nem találtam, ahol jól látszik a fürt. Amit találtam, az alapján akár még az is lehet. Ampelográfiai leírást sem találtam. Tavasszal megpróbálom leoltani, aztán a növekedési fázisokat végigfotózva hátha biztosabb lesz a fajta.

Előzmény: fretty5 (1577)
Ali-bá Creative Commons License 2015.09.16 0 0 1578

Én azt olvastam, hogy "Nevének olasz változatát is színéről és alakjáról kapta: rosa menna
di vacca, azaz rózsaszín tehéntőgy". Kis fantáziával hasonlít is.

Előzmény: fretty5 (1577)
fretty5 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 1577

Nekem ez Rosa Mina szeru.Rosa menna--Keress ra az orszag legoregebb szolo tokeje Pecsen.Ahoz tudnam hasonlitani.

Előzmény: Maci_P (1574)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.09.16 0 0 1576

Gyönyörű, nekem a Szőlészeti Tanszéken egy Bodor Péter nevű tanár segített beazonosítani az ismeretlen szőlőimet. Próbáld meg a bodor.peter@uni-corvinus.hu címen.

Előzmény: Maci_P (1574)
janotutu Creative Commons License 2015.09.16 0 0 1575

Ma reggel a piacon jártam és az egyik árusnál találtam egy fekete nagy szemű szőlőt. Az volt ráírva, hogy "búza kara". Az árus szerint régi magyar fajta. Azt mondta, hogy semmivel nem permetezte. Nekem a "guzal kara" jutott az eszembe, de azt közepes fürtűnek és bogyójúnak írják és a színe sem ennyire fekete az érési ideje, pedig október eleje. Vettem egy fürtöt és  megmértem. A fürt 6o dkg.( de volt nagyobb is) a bogyó 10 gramm körüli.  Semleges ízű édes savas nem muskotályos. Szerintetek mi lehet?

Maci_P Creative Commons License 2015.09.14 0 0 1574

Sziasztok!

Tudom, hogy nem egyszerű a kérdésem, de hátha valaki tud segíteni. Találtam egy csemegeszőlőt egy ültetvényben de nem tudom már megkérdezni, milyen fajta lehet. Talán majd jövőre leoltom, ha érdemes. Ezért lenne jó tudni, milyen fajta. Jégverés áldozata is lett, azért csúnya egy része, de a darazsak is kicsit dézsmáltak belőle. Öreg tőke, szerintem minimum 20-30 éves, de talán több is. Így úgy gondolom, hogy valami magyar fajta (nemesített?) lehet. Még nem érett, ez részben a túlterheltsége miatt is lehet, vagy egyszerűen csak késői fajta. Megpróbáltam megvizsgálni a levelét, ez nekem még kevéssé megy: leginkább kerekded, általában osztatlan, a vállöble zárt, széle csipkés. Fonáka csupasz, de a levélerek serteszőrösek. Elég sok másodtermést is hozott. Így néz ki, hátha a színezése jellegzetes:

Köszi,   Maci

Sanci07 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 1573

Köszönöm az ismertetőt,a V25/20 pedig szerintem nem egyezik a Bolgár Rezivel a hason nevei között sincs sehol,de erre azt hiszem Szölőszem tudhatja a választ!

Előzmény: macilacilaci (1572)
macilacilaci Creative Commons License 2015.09.06 0 0 1572

Ízre jó, édes, kellemes, magja kemény, 2 körül van bogyónként, de nem annyira zavaró. A héja középvastag, de kimondottan roppan, sőt, még az "aszalódásnak" indult bogyókon is, ami nekem furcsa volt. Kimondottan jó íze van azoknak a bogyóknak, amik a déli oldalon voltak a napsütés felől, mintha teljesen más ízű szőlőt ennél.
Néró mellett van a Bolgár rezi tőke, s az előbbit nagyon kedvelik a darazsak, s úgy vettem észre, hogy még teljesen éretlenül is, de röpködtek körülötte is, de amint leérett a Néró, ekörül sem láttam már darazsat. Nagyon nagy erővel hajt maga a növény, de nem elsősorban a hónaljhajtások, hanem a hajtásvégek, többször vágtam vissza, de mintha semmit sem csináltam volna. A vesszői középvastagok, a többi szőlőmhöz képest, de talán a legelső volt, amin érési jeleket láttam. Fagyra eddig nem volt érzékeny, s szerintem rövid metszéssel is teremne. 5 fürt volt, ez volt a legnagyobb, de a többi is olyan 50-60 dkg körül lehetett. A fürtök nem egyformán értek, még az azonos méretűek sem. Betegséget nem tapasztaltam, a többi szőlő levelén, bogyóján láttam 1-2 foltot és hasonló dolgot, de ezen nyomát sem. Virágozni talán utolsónak kezdett, de termékenyülésével semmi gond nem volt.

Én nem bántam meg, hogy ültettem, sőt, kimondottan elégedett vagyok vele...
Már csak az a kérdés, hogy ez azonos lehet -e a V 20/25-ös /lehet, hogy rosszul írtam/ fajtával, vagy más lehet...

Előzmény: Sanci07 (1569)
kolini Creative Commons License 2015.09.06 0 0 1571

Mondjuk az is számíthat, hogy az idén nem leveleztem ki érés előtt, tavaly nagyon sok bogyót megégetett a nap!

Előzmény: Kulicz (1567)
kolini Creative Commons License 2015.09.06 0 0 1570

A kép 10 napja készült, csak egy árnyalatnyit sárgult, lehet ha tovább érik, akkor még színesedik, de amiről a kép készült már elfogyott, és 10 napja sem volt már vészesen savas!

Előzmény: Kulicz (1567)
Sanci07 Creative Commons License 2015.09.06 0 1 1569

Nagyon szépek,gratulálok!A Bolgár Reziről írhatnál pár sort íz,ropogóság soha nem tudtam eldönteni hogy ültessek-e vagy sem.Mi jelenleg a Nagyesdát és az Angélát fogyasztjuk el is felejtettem képet feltenni de a hűtőből egyet gyorsan lekaptam ilyen lett:

Kicsit sötét lett a kép 887g,voltak valamivel kisebbek és nagyobbak is.Maggal alig lehet találkozni!Angéláról most nincs képem a végét eszik a csajok,és a Jupiter is elfogyott.Nagyon várom már a Nimrangot és a Kecskecsöcsűt nemsokára ehetők.

Nimrang:Imádom a színét és az ízét.

Kecskecsöcsű:Család kedvenc,az Angéla minden szempontból elbújhat mellette pedig az rezisztens!

Előzmény: macilacilaci (1568)
macilacilaci Creative Commons License 2015.09.06 0 0 1568

Én is megosztanék 1-2 képet:

'12 őszi telepítésű Suzy

Szintén akkori Palatina

És '13 tavaszi Bolgár rezi:

A Palatina csak viszonyítási alapként szolgál...

Kulicz Creative Commons License 2015.09.06 0 0 1567

Elég mutatós fajtának tűnik, éretten is ilyen zöld?

Előzmény: kolini (1564)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1566

Egyik szülője az SV12286, így rezisztens. leírás szerint a lisztharmatnak csak közepesen. Én idén telepítettem, és oltottam át tőkét, kóstolónak egy-két fürt vár érésre, 5-6 réz-kénnel elvoltak, de mondjuk minden más. kóstolni 1-2 hét múlva talán már tudom. De borkészítésre szánom - kerrős hasznosítású, sava 8-10g/l.

Előzmény: Sanci07 (1562)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1565

A fürtön belüli változó bogyóméretnek szerintem elsősorban genetikai okai lehetnek,tehát erősen fajtafüggő.Az időjárás kevésbé befolyásoló tényező.Annál inkább a genetikai leromlás,mely egyes fajtákat már érintett:pl a Kadarka genetikailag annyira leromlott,hogy be kellett avatkozni.Hajdú Editék újra szelektálták,és mostmár ugyanolyan,mint régen.Egyes fajták hajlamosak a fürtön belüli változó bogyóméretre,mások nem.Ilyen hajlam többek között az Eszternél is jelentkezik.a Teréznél ez nem áll fenn.Mivel az apró bogyó ugyanúgy beérik,úgyanolyan ízű mint nagyobb szomszédja,tehát megtermékenyül,és elindul a fejlődés útján,csak törpe marad.Tehát genetikailag rendellenes.Jó példa erre a törpe ember,aki ugyanolyan mint mások,csak megállt a növekedésben.

A jelenséget nem kell összekeverni a termékenyülési problémával.Itt ugyanis a fürtön belül lazább bogyószerkezet jön létre,mert nem minden virág termékenyül meg a virágzáskori kedvezőtlen időjárás és más külső körülmények miatt/pl.túlzott nitrogén bevitel/.Ezt hívják "elrúgásnak".

Itt fontos szerepe van a bóros permetezésnek,mert a bór jelentős szerepet játszik a virág megtermékenyülésében.A változó bogyóméret megszüntetésében semmilyen hatása nincs.

Javaslat:olyan fajták termesztése,melyek állandó és közel azonos bogyómérettel rendelkeznek.

Előzmény: kavicsos64 (1559)
kolini Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1564

Belüj Originalnüj

Nálam már érik az eleje, idén is rövidre metszetem, lett 4 nagy fürt és vagy 10 kisebb másodtermés szerű!

A kisebb fürtök pár hét késéssel de biztosan beérnek!

Igazi roppanósak a szemek, nekem nagyon bejön, nem is túl édes!

Sanci07 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1563

Nagyon tetszetős és szép szőlő!Külön öröm hogy az íze is jó.Szerintem lesznek itt még nagyobb fürtök is,ez még csak az első termés volt.Gratulálok!!!

Előzmény: Kulicz (1561)
Sanci07 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1562

Rita(Göcseji zamatos)!Muskotályos ízű fehér borszőlő.Jó ellenállóságú de tudtommal nem rezisztens.

Előzmény: janotutu (1560)
Kulicz Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1561

Tapasztalataim az Izjuminkáról: íze kellemes, enyhén édes-savas, egy, ritkábban 2 db magja van, elég nagyok, de nem zavaróak (nem kemények). Ropogós, héja nem érezhető. Bogyói esőtől könnyen repednek, éretten elég könnyen leválnak a bogyókocsányról, vagyis peregnek. Négy fürtöt hozott a május közepén oltott tőke, egyet még fent hagytam, hogy reagál így éretten a mostani esőre. Az egyik fürt 33 bogyóját lemértem, átlagsúly 5,1 gr. Legnagyobb bogyója 7,5 gr., 34/29mm.

Nagyon tetszetős, színe a datolyára emlékeztet, kicsi laza fürtök és gyönyörű hosszúkás bogyók jellemzik. Feleségemmel kóstolgattuk, aki elég kritikus szőlőfogyasztó,(miatta próbálkozom a mag nélküli fajtákkal) de neki is nagyon ízlett. Kérdés, hogy egy idén, két rügyről oltott tőke termése mennyire adja vissza a fajta tulajdonságait. Jövőre remélhetőleg reálisabb képet kapok róla. A képek sajnos nem sikerültek valami jól. 

janotutu Creative Commons License 2015.09.05 0 0 1560

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődnék, hogy kinek van a Rita szőlővel tapasztalata. Általában rezisztensnek írják, de egyik helyen csemegeszőlőnek máshol borszőlőnek árulják. A válaszokat előre is köszönöm.

kavicsos64 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 1559

Ezeket a termékenyülési problémákat mi okozza ? Nálam is rendszeresen előfordul ,pedig mindig adagolok bórt is lombtrágyaként !

Előzmény: szölőszem (1557)
zoli1437 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 1558

Köszönöm. Én is hasonlót gondoltam. Próbálom megkérdezni az oltványkészítőt, csak még nem értem el telefonon. Csak egy ötlet volt, hogy itt is megkérdeztem.

Előzmény: szölőszem (1557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!