Keresés

Részletes keresés

Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1554
30 °C alá azért én sem szoktam soha engedni, nem is igen volt még példa rá, hogy annál lejjebb hűltek volna. A kihűtésen azért nem azt értem, hogy szobahőmérsékletet vegyenek föl, hanem kézérintésre hidegek voltak, de a tojás felszínén a hőmérőm 32-33 fokot mutatott. :)
Előzmény: fapeter (1551)
r_józsi Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1553
Ez azt jelenti, hogy szellőztetéskor nem hűlhet 30C° alá a hőmérséklet?
Előzmény: fapeter (1551)
csibecsősz Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1552
Én most keltetek eloször keltetövel most húsvetkor (Hétfön) vettem egy keltetőt és másnap (KEDDEN) már pakoltam is bele a tojásokat 53mat a egy 50esbe,8dik napban lámpázáskor 4 tojás nem volt termékeny.most vagyok 16dik napban minden adatot reggel este leirtam (C,%)de félek mert nem tudom mit kell csináljak ezután( az utolso heten)? eddig csak pulykákkal és kotlossal keltettem KÉRLEK SEGITSETEK!!Meg akarlak kérdezni benneteket mert én csak14 vagyok . Azt akarom hogy egeszsegesek legyenek a csibék!!jo a topic nagyon kiraly !!!
fapeter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1551

Azért szerintem az élettani hőmérséklet-köszöböket nem véletlenül határozták meg.

Tudomásom szerint a 30 Cfok az alsó határ, ami alatt már maradandó károsodás éri az embriót. Más érdekeltség miatt, nem végeztem erre vonatkozó kísérleteket, nálam az 1 hétnél tovább életbenmaradó csibék száma volt a meghatározó.

Előzmény: Ogmet_ (1549)
fapeter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1550

A hűtés-szellőztetés nem nagyon időkritikus... nyugodtan lámpázhatsz közben, nem veszik zokon.

A táblázatosdi jó dolog, (az elején, amíg tapasztalatot gyűjtesz, rutint szerzel... később úgyis elhagyod,csak a berakás idejét fogod majd felírni! :-) tapasztalat)

Előzmény: r_józsi (1543)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1549
Én az előbb véletlenül teljesen kihűtöttem a tojásokat, 10 perc helyett 25-30 percig hagytam nyitva a keltetőt úgy, hogy a ventilláció is működött közben. Az előző napokban meg a szerelés miatt voltak kinnt tartósabban, nem lesz ettől semmi bajuk sem. Olyan, mint amikor télen kimegyek -20 fokban fényképezni vagy 10 percre. Szóval jól esik nekik is a rövid kihűlés. :)
Nem hiszem, hogy annyira a percek számítanának. Végül is az 5 perc az majdnem egyenlő a nullával, ha a tojikót ki sem vesszük a keltetőből, legfeljebb fél fokot hűl lejjebb annyi idő alatt.
Előzmény: r_józsi (1543)
fapeter Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1548

Én sem tartom rossz ötletnek, pláne, ha ez a keltető kihasználtságát fokozza.

(de én nem szoktam alkalmazni)

Kapirgáló fajták keltethetőek együtt, ha nem a berakást, hanem a kelést akarjuk szinkronizálni. (szóval, hogy egy lehetőleg napon keljenek a csibék)

szerintetek??

Előzmény: csibecsősz (1547)
csibecsősz Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1547
Bocsánat ujra én vagyok A fácános !!!Köszönöm hogy segitettél fapeter de én nem tartom rossz ötletnek pl a tyúk es a pulykát egyszerre valo keltetését mert szinte ugyan azok az igenyeik, csak a pulyka 28 es a tyuk 21 nap mulva kel.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1546

Szia

Ha a 37,5 és 38között volt a hőfok akkor ki kellett volna kelni a csibéknek,egykét tized fokkal magasabb hőfokon esetleg kicsit korábban kel a csibe. A tojás 39 fok feletti tartósabb egy óránál tovább, akkor károsodik.Vagy biztosan annyi volt a hőfok? A hőmérőt le kéne tesztelni.

Előzmény: Katalin45 (1522)
fapeter Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1545

Mivel csak néhány db, keltetetheted együtt a többi kapirgálóval.

a fácán kelési ideje 24-25 nap, a keltetés paraméterei megegyeznek a tyúk keltetesének paramétereivel. Én 37.5 fokon, és 60-65% páratartalom mellett szoktam fácánt (vadászfácánt) keltetni. 

A pulyka kb 28. napon kel ki, a tyúk általában a 21.-en. Célszerű úgy megválasztani a berakási időpontokat, hogy a tömeges kelés lehetőleg egy napra essen, amikor van felügyelet, és időben le lehet szedni a csibéket.

Előzmény: )))herugkwjh5 (1544)
)))herugkwjh5 Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1544
Nekem igértek vagz 6 fácán tojit de nem tudok semmit a fácánokról,ugy értve ,hogy hány nap mulva kelnek és mien hőfok kell nekük??XD És páratartalom?? kerlek segitsetek:( Tyúk meg pulyka tojásssal egyszerre keltethető?
r_józsi Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1543
Most lesz mástól származó tojás is. De ezt akkor mondod ha felütném a tojást, nem?
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a szellőztetéssel meddig lehet elmenni? Úgy értem, hogy az 5.nap 5perc a 10. nap 10 perc, de a 19. nap 19 perc?
Most készítek egy táblázatot a keltetéshez (lejjebb lehet látni Papamaci 1336 hsz-ban)
Előzmény: Ogmet_ (1542)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1542
Sosem szabad feladni! És ha még vennél az összegyűjtött tojások mellé a piacon is, mint ahogy én is csináltam? Csak ott tüzetesen kell vizsgálódni, nehogy becsapjanak. A terméketlen tojás csírakorongja 3,5 mm, a termékenyeké 4,5 mm. De ha ez kevés, akkor 24 órára be kell tenni néhány teszttojást a keltetőbe, és kiderül, hogy termékenyek-e.
Előzmény: r_józsi (1540)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1541
A tojások felszínén 0,3-0,7 fokkal magasabb a hőmérséklet most a 11. nap legelején, mint a 3-4 cm-el fölöttük lévő levegő hőmérséklete, ezért lejjebb vettem 0,3 fokkal a keltető tér hőmérsékletét, hogy a 37,8-nál ne legyen magasabb a tojások hőmérséklete. A térben most így 37,1-37,4 között mozog az érték. A páratartalom 48 % körüli. Sajnos minden egyes hőmérséklet-vizsgálathoz, akár önhő teszteléshez is újból és újból be kell kalibrálni a más helyen mérni kívánt hőmérő érzékelőjét (hozzá kell kalibrálni az elsődleges érzékelőhöz).

Szerintetek a penész az árthat a magzat fejlődésére? Ugyanis pont úgy alakítottam ki a keltetőm alját, hogy azt jól járja a levegő, erre fel pont ott jelentek meg penészpöttyök, amik az első 3-4 nap magas páratartalmából adódtak, most stagnál, mivel szárazabb a légtér.
r_józsi Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1540
Véget ért a második keltetésem is. Sajnos az eredmény most is elkeserítő. Sok volt a magtalan tojás. Annak tudatában indítottam el a keltetőt, hogy tudtam, hogy a kakasom beteg volt, később el is pusztult. (léguti megbetegedés)
Valószínű nem is dolgozott rendesen ez látszik az eredményből. Ez tanulság, hogy ilyenkor fölösleges tenyész tojást gyűjteni. Amikor feltörtem a tojásokat kettő volt szinte kifejlődve teljesen a többiben szinte a kezdeti stádiumban volt.
Sajnos a lámpázáskor nem tudom még jól kiszűrni a magtalan tojásokat ezért bent maradnak a rossz tojások is károsítva a többit.
A hét végén megint elindítom a keltetőt. Nem adom fel.
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1539
A párára szerintem lehet úgy ügyelni, hogy a pulykatojásokat kicsit el kell keríteni valamivel a tyúktojásoktól, és a tyúktojásokhoz be kell tenni plusz párásító edény(eke)t, és akkor ott lesz a magasabb páratartalom. De egyébként meg nem fog neki különösképpen ártani, ha mégis egy térben marad, akkor javaslok egy köztes igényű páratartalmat, pl. 65-70 %-ot. Ekkor a pulykatojás részesül 10-15 %-al magasabb, a tyúk pedig ugyanennyivel alacsonyabb relatív értékekben.
Előzmény: marcsi089 (1534)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1538
Az a baj annál a változatnál, hogy bonyolult a kapcsolók elhelyezése. Hiszen kell egy az áramkör megszakításához, plusz egy a forgásirányváltáshoz, és ha jól gondolkodom, akkor 2-2 kapcsoló kell, plusz valószínűleg a relé is (behúzott relé állás egyik forgásirány, kioldott állapot a másik irány). Az előző verzióban (ami tönkrement) nem volt kondi, most azért kellett, mert lassabban billennek a tálcák, és így értelemszerűen hamarabb megáll az egész. Szóval ez nekem sokkal egyszerűbbnek tűnt, és a másiknak át sem gondoltam teljesen a megoldás menetét. Na meg féltárcsás megoldáshoz is el kell készíteni a teljes kör fogaskereket, különben nehezebb a megmunkálás.
Előzmény: fapeter (1535)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1537
Ma, a 11. nap kezdetén először világítottam át a tojáskáimat. 51-ből 7 db-ot vettem ki, közülük 5 terméketlen volt, ebből egyik az a póttojás, amiben volt valami piszok. Az otthonról hozott, saját tojások között volt két elhalt, az egyik a 4-5. nap környékén, a másik valószínűleg ma a reggeli, vagy éjszakai órákban halhatott el (jó lesz a fejlettségi teszthez). A piacon vásárolt tojások között nem volt eddig elhalás, és közülük a 4 terméketlen tojás számozásban rendre egymás után következtek, és egymás mellett, egy sorban helyezkedtek el, (indulhat a tojáslottó). :) 44 db élő egyed fejlődik, ennyi még sosem volt a birtokomban, sőt még a fele sem. Bár a kelés közbeni elhalások nagyrészt ezekben a napokban szokott nálam jelentkezni. 30-35 db egészséges csibére számítok ezekből. A nem forgatott (szélen lévő 2 db) egyedek is remek egészségnek örvendenek. :)
A keltetőtéri hőmérséklet most is 37,4-37,8 fok között csalinkázik, ebből az alacsonyabbik érték a bekapcsolási hőmérséklet, a kikapcsolási pedig 37,5 fok, de 1-2 tizedet néhány másodpercre még tovább szokott melegedni, amíg lejjebb hűlnek az izzók.
fapeter Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1536

Szerintem ebből  nem lesz baj, bár, én pont ilyen okokból kifolyólag nem keltetek egyidőben különböző fajtákat.

De, van aki egybe keltet "mindent" és meg van elégedve az eredménnyel.

Ha én keltetnék több fajt egyszerre, a kelés idejét próbálnám összehangolni,

nem az egyidejű berakást erőltetném.

Előzmény: marcsi089 (1534)
fapeter Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1535

Ezt azért kérdeztem, mert ha oda-vissza forogna a tárcsa, elég lett volna 190foknyi fogazás, és a mikrokapcsoló is csak az adott irány áramát szakíthatta volna meg (soros diódával) így, a kondival nem kell "varázsolni" :-)

Előzmény: Ogmet_ (1533)
marcsi089 Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1534
Én úgy értettem,hogy 3 hét múlva kelnek a csibék,és utána 1 hétre a pulyik!Azért kérdeztem hogy nem lesz e gond a pulyka tojásoknak a sok pára!Mivel a kelés alatt több a pára!
Előzmény: fapeter (1526)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1533
A fogaskerék mindig egy irányba forog, nincs forgásirányváltás.
Előzmény: fapeter (1531)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1532
Igen, én reszeltem ki. :) Igazából úgy készült, hogy a csigakerék meneteit gáztűzhelyen beleolvasztottam a plexi körlapba, majd fúróba befogva lesorjáztam a széleit, tetejét. Ezt a műveletet megismételtem négyszer, mire kialakult a végleges bordaforma, s legvégül még tűreszelővel kireszeltem egyesével a közöket. :)

180 fokonként áll meg a tárcsa úgy, hogy el van helyezve egy pilanatkapcsoló, és a tárcsába két, egymással 180 fokban elhelyeztem egy-egy kiálló pöcköt. Azok a kapcsolóval érintkezve haladnak el, és kapcsolják ki az áramkört. A rendszerhez még tartozik egy 22000 uF-os kondenzátor is, ami azt a célt szolgálja, hogy a villanymotor kicsit pörögjön még tovább, hogy a kapcsolóhoz érő pöcök azon képes legyen túlhaladni, hogy a következő forgatásnál alapállapotba kerüljön.
Előzmény: fapeter (1531)
fapeter Creative Commons License 2009.04.28 0 0 1531

teccik :-)

így a plexit tárcsa (csigakerék) forgatáskor 180 fokot egyirányba forog?

Te reszelted azt a csigakereket?

Előzmény: Ogmet_ (1530)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1530
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1529
Végre ismét automatikusan forgatódnak mostantól a kistojáskáim. :)
Tegnap kb. 11 órán keresztül műszív tartotta életben őket (karácsonyfa izzó), azzal sajnos csak 36 és 38 fok között tudtam tartani a hőmérsékletet (szél és közép között), de a 9. napon már ez nem nagy gáz, nem lesz miatta tömeges pusztulás. :) Éjszakára visszaraktam az eredeti szívet, majd ma délután ismét műszív tartotta őket életben, mert még nem lettem kész tegnap vele, mostanra viszont elkészült. Az előzőnél erősebb, a fogaskerekek most biztos, hogy nem fognak szétmenni, mert csináltam rá egy túlterhelés gátlót, és azt a tojások mennyiségével arányosan lehet szabályozni.
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1528
Nyugodtan bent maradhatnak a pulykatojások a keltetőben, amíg kelnek a csirkék. A csibéket kell majd mindig kiszedegetni, hogy a pulykatojásokat ne gurigázzák szét, egymásnak neki, hogy összetörjön. A kihűtéssel azért vigyázni kell.
Előzmény: marcsi089 (1523)
fapeter Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1527

Szia!

A záp tojás ne maradjon a keltetőben, mert bakteriális fertőzést következménye, és azt is okoz(hat), jelenlétére a keltetőtér levegőjének szagából lehet következtetni. nem lehet büdös a keltetőben. Ha kellemetlen szag van benne, jobb megkeresni a szag forrását. A terméketlen tojások tapasztalataim szerint nem okoznak problémát.

Én nem szoktam a tojásokat spriccelni, inkább a keltető belső felületét nedvesítem.

A fel nem tört tojásokban a csibék a héjjon keresztül lélegeznek, amit eltömíthet a ráspriccelt víz, ami fulladást okozhat.

Előzmény: Jamooo (1525)
fapeter Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1526

Kedves Marcsi! (reagálok én is, mert ha nem teszem, még párszor bekopizod a kérdésed. FELESLEGESEN!)

Ha kelnek a csibék kiszeded őket, a többit hagyod a keltetőben.

A keltetőgép alkalmazása pont a kotlóst hivatott kiváltani!

Előzmény: marcsi089 (1523)
Jamooo Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1525

+Fapeter lenne itt még kérdés, hogy akkor : Mikor is kell spriccelni? És mennyit? Ha nincs tapasztalatom a lámpázás terén és nem is szívesen csinálnám, akkor nembaj, ha bennmaradnak az esetlegesen záp vagy befulladt tojások?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!