Keresés

Részletes keresés

Jbori Creative Commons License 2013.04.01 0 0 688

Nálunk még virágzás sehol, ha így megy tovább nem sok semmi lesz itt sajnos.

Előzmény: fajdkakas (687)
fajdkakas Creative Commons License 2013.04.01 0 0 687

Köszi ez jó hír! Már csak a fagyokat kellene elkerülni.

Előzmény: Mozo66 (686)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 686

A Bergeron öntermékeny .... ennél a fajtánál nem szokot gondot okozni a gyenge termékenyülés inkább a fordítottja ... a túlkötődés .

Előzmény: fajdkakas (684)
Jbori Creative Commons License 2013.04.01 0 0 685

Ki lehetne próbálni fújásra állítani a porszívót...

Előzmény: fajdkakas (684)
fajdkakas Creative Commons License 2013.04.01 0 0 684

Virágzik a védett helyen lévő Bergeron. A bibék épek, szép zöldek, de nem láttam a virágzó fa körül 1 db méhet sem! Essek neki egy kis ecsettel?!

Flanell Creative Commons License 2013.04.01 0 0 683

Annyira azért nem könnyű kihámozni a lényeget (a gugli fordító sem boldogul az oldallal), de azért bizonyos dolgokat meg lehet érteni.  :)

Előzmény: Lactarius Curtis (633)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 682

OK. Egy hét még ugyan messze van, de fagyokkal riogatnak április 9-13 között..

Előzmény: Mozo66 (681)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 681

...na .... na    ne fesdd már te is a falra ezt a harmadik hullámot .

Előzmény: hevezoli64 (679)
danielvonjeee Creative Commons License 2013.04.01 0 0 680
 Igen ,ebbol a leírásból gondoltam azonosítani gyemekkorom úgy kedvelt fajtáját,ezért is gondoltam rá,de ha nem tudom kordában tartani és ennyire fogékony mindenre akkor lehet valami jobbat néznék,nekem kezdo kertésznek. Most a Pannónia kajszival is szemezek,de jó lenne valahogy egy oszibarack kozeli méretu fát nevelni,ha egyáltalán lehetséges! Kisbér-re járok egy kertészetbe beszerezni a dolgokat,remélem lesz vaami nekem megfelelo.Innen próbálok most okosodni:http://disznovenyek.adatnet.hu/12.htmlEz a 2 éves hozzászólás nagyon tetszetos:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107989377&t=9144688
Előzmény: Mozo66 (678)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 679

Üdv.!

Attól, hogy virágzik, még nem biztos, hogy barackod is lesz. Javaslom olvass vissza néhány oldalt itt és az őszibarackos topikban.

Megvizsgáltam a Magyar kajszim virágrügyeit, kb. 65%-os a fagykár. Ahhoz képest, hogy azt hittem, egy szem sem lesz, nagyon boldog vagyok. Persze még a harmadik hullám hátra van...

Előzmény: artamira (676)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 678

Ezt a leírást találtam a mandulakajsziról , azt hiszem egybevág az általam is tapasztaltakkal .

Itt beszélgetünk a modernebb nemesítésű fajtákról , ha hozzá tudsz jutni ezekhez akkor érdemesebb ilyeneket választani .

Előzmény: Mozo66 (677)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 677

Mandula kajszi:

Nyújtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén. Kismértékben valamennyi kajszitermesztő tájon elterjedt.
8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és befőtt-készítésre is alkalmas.
Nagy gyümölcse erősen megnyúlt , oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony.
Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt.

Előzmény: danielvonjeee (675)
artamira Creative Commons License 2013.04.01 0 0 676

Március 17-én reggel -10 volt nálunk. Azt hittem lefagyott a virágrügyek java része. Viszont a rügyek azóta megduzzadtak, lassan nyílnak is a virágok (Itt Békés megyében mostanában beköszöntött a tavasz).  Laikusként kérdezem, hogy akkor is kinyílik a virág ha előtte elfagyott a bibe, vagy ez  azt jelenti, hogy csak nem volt fagykár?

danielvonjeee Creative Commons License 2013.04.01 0 0 675
Nagyon szépen koszonom Mozo66 !Minden jótanácsot szívesen fogadok,ha esetleg ajánlanátok is valamilyen fajtát ami nem no hatalmasra,és elég ellenálló annak orulnék!
Előzmény: Mozo66 (662)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 674

ha kombinált ( szabadon álló természetes ) koronát akarsz akkor 1 tengelyt hagyhatsz gyenge visszametszéssel és azon kívül alacsony szögállású gyenge oldalhajtásokat , ha vázát akkor 3-5 vázágat amik megfelelő szögben és térállásban állnak . Ebben az esetben lehet erősebben visszavágni a vázágakat és így talán meg lehet hagyni az alsó Y is , de a lehető legtávolabbi rügyre metszeni ( ezzel elvenni a növekedés erélyt így biztosítani , hogy ne egyformán erősödjön a törzzsel .)

Előzmény: SzucsCsaba (672)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.01 0 0 673

Én az átlagos faiskolákra gondoltam,nem az 1-2 nagyobbra....

Előzmény: Jani71 (671)
SzucsCsaba Creative Commons License 2013.04.01 0 0 672

Sziasztok!

Hogyan metszenétek ezt a 3 éves Ceglédi Óriás kajszit (mirobalán magonc alanyon)?

Én bár a felső, hosszú vesszők végén már termőrügyek találhatók, enyhén (vagy esetleg középerősen?) visszametszeném őket, és kombinált vagy esetleg váza, katlan koronát csinálnék...

Az alulról jövő erős oldalágat én meghagynám...

Köszönettel.

Jani71 Creative Commons License 2013.04.01 0 0 671

A koraiak közül jó a Pinkcot is pl,de nálunk nem forgalmazzák.

Én azért vettem márc. 4-én Dánszentmiklóson. :) Szóval van, hozzá lehet jutni.

Előzmény: Törölt nick (666)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 670

Üdv.!

Óriási meglepetés ért tegnap. Családi látogatáson voltunk, s a Magyar kajszi fán lévő virágokat megvizsgálva, egyetlen egy elfagyottat nem találtam, pedig ott is voltak kemény fagyok. Nagyon kíváncsi leszek, holnap mit tapasztalok nálam, megcsinálom a vizsgálatot. Hátha...

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 669

Oltsd át,sztem az íze se nagy szám.

Előzmény: alfi13 (656)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 668

Eső ?...küldök...itt már túl sok a jóból...

Előzmény: Törölt nick (650)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 667

Orsó kivételével bármi.

Előzmény: SándorTiszteletes (643)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 666

Hát 2010 régen volt...semmi bajom az Orangereddel.Nagyon finom,vmennyi tavaly is maradt rajta,szép kinézetű....szóval jó fajta....és elérhető.A koraiak közül jó a Pinkcot is pl,de nálunk nem forgalmazzák.

Előzmény: Mozo66 (636)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 665

http://www.artevos.de/en/list-of-varieties/sorte/clarina.html

A németek a Kuresia-n kívül még nemesítettek 1-2  sharka-ellenálló kajszit...Mino,Clarina.

Előzmény: Lactarius Curtis (633)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.31 0 0 664

Jó neked...itt vagy az eső szakad,vagy a hó...vagy együtt.Nem is tudom mikor volt száraz nap...ja ,de...múlt szombaton...

Előzmény: gomba2008 (631)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.31 0 1 663

Igen , ott  a fenológiánál lehet a különbség . Az Aurora a február végi -20 nál már a mélynyugalomból valószínűen kikerült . A kényszernyugalomban ez már károsította amik nem károsodtak azok még mélynyugalmi állapotban voltak  . Amit én tapasztaltam a -9 márciusban ,természetesen  már mindegyik fajta kikerült a mélynyugalomból így egyforma esélyük volt a fagyásra  .Azóta is néztem , és viszonylag jó arányban megmaradt .

Érdekes még ilyen téren az Armking őszibarack amit egy januári végi  -15 rendesen le tud fagyasztani még a lombrügyeket is a többi őszit meg nem  ( tavaly tettem fel róla fotót is ) , de miután mindegyik kikerül a mélynyugalomból onnan kezdve olyan a fagytűrés mint a többi fajtának , sőt még talán kicsit jobb is .

Tehát egy tél végi erősebb hidegnél az a lényeg , hogy az adott fajta kikerült-e a védettséget biztosító mélynyugalomból vagy sem . Tavaszi fagyoknál , miután mindegyik kikerült , már ez a különbség nem játszik szerepet .

Előzmény: Flanell (660)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 662

A középerős növekedés azt jelenti , hogy a közepesnél erősebb , az erősnél kicsit gyengébb ... összességében ...tapasztalatom szerint .... elég erős és felfelé törő koronát nevel , ritka ágrendszerrel .

Hogy lehet-e kordában tartani 9 m2 en .... lehet , de tudni kell , hogy mikor és mit kell csinálni .

Ha tehetném , lebeszélnélek róla az egyik oka az , hogy itt időnként megvitatjuk , hogy melyik fajta " érzékenyebb " a PPV vírus fertőzésére , na ez egy igen érzékeny fajta .  A másik tulajdonsága , hogy a termése hamar beérik , bepuhul és ha nincs időben leszedve akkor potyoghat . Ennél már lényegesen jobb fajták vannak , de természetesen Te döntessz .

Előzmény: danielvonjeee (658)
Flanell Creative Commons License 2013.03.31 0 0 661

Hát igen, nem csak a karózás, hanem a metszés szükségességét mutatja.  :)

Szerintem túlterheled, ha legalább a termést ritkítanád, akkor jobban erősödne a fa.

Előzmény: budai2 (654)
Flanell Creative Commons License 2013.03.31 0 0 660

Érdekes, hogy itt az Aurora a legfagyérzékenyebbek közé tartozik, egy másik felmérésben meg a középmezőny jobb fajtái között említették.

Valószínűleg helytől, talajtól és a fagy idejében fennálló fenológiai állapottól függ.

Előzmény: budai2 (657)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 659

Nálam vígan rügyeznek a kajszik, minden fán több ezer, a nagyobbakon talán több tízezer virág is van. Kérdés csak az, hogy mennyi az élő?  Ha csak 10%, akkor már bő termés lesz!

Előzmény: budai2 (657)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!