Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hát ez az... A lemosózás a lehető legutolsó pillanatban történt (éppen a virágzás előtt). De lehet, hogy már holnap vagy holnapután virágzik a kajszi...
Ha tegnap csináltad a lemosózást akkor még nyilván nem virágzik nálad semmi várd meg a virágzás kezdetét a monilia elleni védekezést. A rezes lemosó permetezés nagyon jó a monilia fertőzés megelőzésére.
Virágzás előtt nincs értelme elötte rézel kell permetezni. Én a virágzás kezdetén és a végén szoktam fölszivódó szerel permetezni a monilia ellen, ha hideg az idő akkor Chorus ha nem akkor Topaz 100-al.
Ma lemosóztam a gyümölcsfákat. Szerintetek holnap mehet a kajszira monília elleni szer? Csak azért kérdem, nem baj-e ha a két szert egymás után alkalmazom? Mármint nem-e lesz valami kölcsönhatásuk...
Arra gondoltam, hogy a virágzás kezdetén. Erről maradtam le egy kissé néhánynál.
Amennyire emlékszem, általában azt olvastam (pl. itt is a 713-ban), hogy a virágzás különböző szakaszaiban időszerű a monília elleni védekezés a csonthéjasoknál.
Nálam már több fajta kajszi is nagyban virágzik, de van olyan, amelyik csak most kezdi, azoknál még jó vagyok az elsővel (plusz ugye a meggy, szilva, őszibarack).
Vannak egyéb szerek is, de ezt most tavasszal már másodszor "dícsérték" (hidegtűrés), utána olvasva úgy tűnik, nem rossz választás. Annak fényében meg főleg, hogy ez a szer még nem volt használva nálam. Csak lehet, hogy a már teljes virágzásban levő néhány kajszi fajtánál és a mandulánál egy permetezésnyivel elkéstem. Na, meglátjuk.
Viszont az összes többi csonthéjasnál talán még időben lesz (virágzás előtt vagyunk).
Én hanyagolom a tavaszi metszést.Tavaly metszettem,mert vissza akrtam venni kissé a kajszikat/már nagyon elmentek/.Nem lett volna gond,ha nem fagy le az egész ...mert akkor lett volna tarhalés és nem az ágakat hajtja...de lefagyott,most meg annyi vessző van,mint a nyű...megvárom inkább a szüretet/ha lesz és majd utána metszem.
Hogy kontakt vagy felszívódó szer ugye ez a kérdés . A legjobb megoldás ha mindkettő . Ilyenkor elég " csak " a virágzatot megvédeni , mivel más úgy sincs mág a fán ami friss lenne . Ha fagyás volt akkor meg pláne veszélyes a dolog mivel az elhalt bibe egy jó táptalaj a gombának ahol védve van a napfény elől , és ha beesik az eső akkor meg is állhat benne a víz . Párás védett környezet az elhalt bibe és már kész is a tökéletes fertőzési helyzet . A bibéről áterjed a porzószárakra aztán a szirmokra és már söpör is végig az ágon .
A kontakt szerrel a virágszirmot , a porzókat védjük , amit elér , de a virágzat belsejét nem érjük el vele ezért kell a felszívódó vagy mélyhatású szer is , így van a legnagyobb esély a védelemre .
4. éves magról kelt kajszi az udvaron . Szép nagyszemű termése van , és későn érik a Bergeron előtt . Elég szépen mardt rajt a fagy után , kíváncsi leszek milyen termést nevel az idén .
A virágzás kezdetén,közepén és a virágzás végén kell kijuttatni a szert.A permetezés módja tetszőleges.Ebben a szezonban a csapadékos időjárás miatt külőnösen fontos a monília elleni védekezés,mert akár az egész termés is elveszhet a védekezés elmaradása miatt.
Na, de majd meglátjuk, hogy összességében mi, hogy alakul.
Ezerrel virágzik a Gönci. Úgy tűnik, hogy csak túl kevés virágot néztem meg annak idején (és hát épp' a rosszat), mert ma teljes meglepetésemre mégis láttam több olyant is, amelyikben tökéletesen rendben volt a bibe, és a jó időnek köszönhetően a méhek is "dolgoztak".
Idén talán mégis eszünk kajszit, ha addig valami közbe nem szól (ugyan vírusos, de hogy ez mennyire szól bele a dolgokba, az addigra kiderül)... :)
Ma a Goldrich is kinyitotta az első virágát (bár azt csak szabad szemmel néztem meg, de úgy láttam, hogy nincs benne bibe - holnap "megnagyítózom").
A többi még várat magára (már amelyiken van).
Ilyenkor a monília ellen kontakt szert kell használni (mivel levél nincs)?
A motoros háti gép porlasztásával kijutattva elég lehet?
Szép ... bár a bal oldalinak azt a magas ágát egy kicsit én visszavenném , mert ha lesz rajt termés ( nem fagyott el ) akkor az erősen le fog hajlani .
Úgy tűnik, hgoy szerencsére nálunk semmi sem fagyott el. A kajszik még csak pirosbimbós állapotban vannak, az őszik most indulnak be, a körte most kezd rügyet bontani, az alma most ébredezik, az egres és a málna kezdi növeszteni leveleit. Rendben, akkor várom az időpontot, hogy vihessem.
Kérdés miből jön le az a 2-3 szem. Ha a tavalyi fánként átlag 5 szemből, az gáz!:) De én valamiért reménykedem benne, hogy idén legalább egy közepes termés lesz.
Jövő hét elejére -1, -2 fokos fagyokat ígérnek, persze ez inkább csak jóslás kategória egyelőre. Mindenesetre valószínűleg lesz valamilyen mértékű lehűlés.
A virágvizsgálathoz meg csak annyit, hogy nekem nincs szívem leszedni egy darabot se. Mi van, ha pont olyat szedek le, ami ép és termést hozott volna? Virág az rengeteg van, kérdés termés lesz-e majd.