Azért mondom, hogy esetleg. Az a kérdés, hogy a szünnapon mennyire tudja összeszedni magát. A csodát nem várom, de hátha. Egyébként most gondolkodok, hogy mi lett volna, ha Horner nem bukik, és végig tudja csinálni ezt a Girot. Az ő formáját elnézve, ha nem is a győzelemért, de a második helyért simán harcban lehetett volna. A probléma viszont, hogy a feltételes mód nem játszik.
Twitteren írt csak annyit, hogy ennyit tudott, a többiek jobbak voltak, és Lance nélkül több percet is veszíthetett volna. Ennek ellenére azt viszont tartom, hogy esetleg a dobogó meglehet. A negyedik hely, ha így érnének az ITT-re, akkor sima lenne, mert annyival meg tudná verni Pellizottit és Bassot. A kérdés, hogy a Blockhauson és a Vesuvion mire képes.
Még valami olyan csínyt be lehetne vetni ellene, mint négy éve a Pajaresen, de ahhoz kellett a Beloki-Scarponi-Vicioso-Caruso négyes meg egy kis eső. A segítők közül egyedül a Főnökre lehet építeni, ráadásul aszály van.
Nincs mit tenni, egy háromhetes versenyen nincsenek véletlenek, az nyer, aki a legerősebb. Gyenisz Nyikolajevics és Szabó Karcsi ezen a versenyen még nem hibázott, egyszer sem rogyott meg egyikük sem. Ha nincs az a veszett hosszú időfutam, egymás vérében fürdenének a Rosaért, így viszont Mencsovnak nem nagyon van ellenfele...
Centenáriumi Giro, 16. szakasz Pergola to Monte Petrano, 237km
1 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team 7.11.54 (32.646km/h) 2 Denis Menchov (Rus) Rabobank 0.25 3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 0.26 … 10 Lance Armstrong (USA) Astana 2.51 11 Levi Leipheimer (USA) 17 Jani Brajkovic (Slo) 3.02 18 Yaroslav Popovych (Ukr) 3.21 30 José Luis Rubiera (Spa) 12.53 31 Steve Morabito (Swi) 48 Andrey Zeits (Kaz) 14.55 69 Daniel Navarro (Spa) 29.15
Az összetett:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank 70.06.30 2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 0.39 3 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team 2.19 … 6 Levi Leipheimer (USA) Astana 3.21 12 Lance Armstrong (USA) 11.06 13 Yaroslav Popovych (Ukr) 12.04 19 Jani Brajkovic (Slo) 21.03 32 Daniel Navarro (Spa) 50.25 37 Andrey Zeits (Kaz) 1.00.49 47 José Luis Rubiera (Spa) 1.15.51 89 Steve Morabito (Swi) 2.19.51
Ezt a napot se fogjuk bejegyezni a csapat aranykönyvébe… Pedig milyen jól indult… Akárcsak tegnap, ma is elment egy szép nagy csoport benne ezúttal Szlava Popovics. Kifejezetten okosan versenyzett, erős is volt, úgy tűnt, minden okés, aztán…
Hátul az olaszok és Sastre úgy gondolták ideje levetkőztetni Gyenisz Nyikolajeviset. A kis balgák… Persze nem bírtak vele, de ahhoz elég volt a tempo, hogy a nem túl jó formában lévő Levink megrogyjon. Szerencsére Lance ott volt, különben még csúnyább lett volna a vége.
De ezzel még nem volt vége, azt is végig kellett nézni, ahogy Sastre elhúz Popo mellett. Még jó, hogy azt már nem mutatták, mikor a többiek hagyták le…
Hogyan tovább? Nagyon-nagyon jó csapatmunkával és nagyon-nagyon sok mázlival esetleg még felcsempészhető Leipheimerünk a dobogóra, de ehez kisebbfajta csoda kell. Holnap pihenő, lehet töprengeni a Blockhaus taktikán…
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 24.12.10 2 Daniel Martin (Irl) Garmin - Slipstream 0.15 3 Haimar Zubeldia (Spa) Astana 0.22 … 7 Alexandr Dyachenko (Kaz) Astana 0.49 18 Jesus Hernandez (Spa) 3.41 40 Roman Kireyev (Kaz) 11.20 53 Sergey Renev (Kaz) 18.37 75 Benjamin Noval (Spa) 28.21 99 Sergio Paulinho (Por) 40.20
Végül nem történt változás, Zubi és Szása is megőrizte a jó helyét. Nagyon bíztató verseny volt, hatalmas öröm Zubeldiát újra ilyen jó formában látni. Alex Djacsenkó pedig a ráadás. A duó a csapatversenyt is összehozta, szóval soha rosszabb versenyt.
Levi Leipheimer (Astana): „Ez volt az első alkalom ezen a Giro-n, hogy hibázott az LPR. A szökésnek hála, sokkal jobban alakult ez a mai nap, mint amire számítottunk. Mindent kiadtam magamból. Tartottam tőle, hogy komolyabb hátrányba kerülhetek, szerencsére ez a 3 másodperc nem olyan sok. Erősebb csapatunk van a riválisoknál és ez sokat érhet a folytatásban. Talán kicsivel frissebbek vagyunk a többieknél. Nekem, valószínűleg a bukásom miatt, nem sikerült olyan jól az elmúlt pár nap, mint amire számítottam.”
Johan Bruyneel (az Astana csapatfőnöke): „Jelen pillanatban nem sokat tudunk tenni. Ez a 40 másodperc körüli hátrány Mencsovhoz képest elég soknak tűnik. Egy olyan pillanatra kell várnunk, amikor Mencsovnak nagyon rossz, Leipheimer-nek nagyon jó napja lesz. Emellett a két csapat közti különbség dönthet. Miénk erősebbnek tűnik, de nem egyszer volt már rá példa, főleg a nagy versenyeken, hogy az összetettben élen álló társai az utolsó héten a vártnál jóval többet nyújtottak az extra motiváció miatt.”
Centenáriumi Giro, 14. szakasz Campi Bisenzio - Bologna (San Luca), 172km
1 Simon Gerrans (Aus) Cervelo Test Team 4.16.48 (40.186 km/h) 2 Rubens Bertogliati (Swi) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 0.12 3 Francesco Gavazzi (Ita) Lampre - N.G.C. 0.18 … 17 Levi Leipheimer (USA) 1.07 42 Jani Brajkovic (Slo) 1.53 43 Yaroslav Popovych (Ukr) 44 Lance Armstrong (USA) 1.58 57 Daniel Navarro (Spa) 2.51 66 Andrey Zeits (Kaz) 3.19 84 Steve Morabito (Swi) 4.24 118 José Luis Rubiera (Spa) 11.09
Az összetett:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank 58.33.53 2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 0.34 3 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.43 … 14 Lance Armstrong (USA) 7.28 15 Yaroslav Popovych (Ukr) 8.00 25 Janez Brajkovic (Slo) 12.58 33 Daniel Navarro (Spa) 21.23 40 Andrey Zeits (Kaz) 30.04 50 José Luis Rubiera (Spa) 42.19 124 Steve Morabito (Swi) 1.51.08
A mai szakasz hatalmas taktikai harcot hozott, melyben különös módon annak az akarata érvényesült, aki voltaképpen egész nap nem csinált semmit. A Rabo illetve Mencsov zseniálisan csinálta, ezt el kell ismerni. Először is elengedtek egy szép nagy szökést. Pontosan tudták, hogy Di Luca szakaszt akar nyerni (illetve jóváírást szerezni), ezért hatalmas erőket fognak mozgósítani az üldözéshez. Abban is jól számoltak, hogy ehhez az üldözéshez az LPR egy szemernyi segítséget se fog kapni senkitől. Kiváló terv, kiváló végrehajtással. Di Luca annak rendje és módja szerint meghajtotta csapatát, még Petacchit is bevetették. De hiába volt minden, hiába hullottak az LPR katonái, mint a legyek, se szakaszgyőzelem, se jóváírás, csak hullafáradt vízhordók. A végén még meg is kóstolgatták kicsit a Killert, persze gondosan ügyelve arra, hogy ne vigyék fel a szökésre.
A csapatunk szempontjából sajnos nem volt jó nap, Levi megint megúszott egy kicsit. Nem az a három másodperc ami miatt aggódom, de ha igazán jó erőben lenne, nem lettek volna gondjai szerintem. Mindegy, ezen már segíteni nem lehet egyszer lehet rossz napja Mencsovnak is.
Holnap szerintem a mai taktikai küzdelem folytatódik majd, kíváncsi leszek, mit lép az LPR. Mert hogy valamit lépni fognak, az szinte biztos.
Egy háromhetes verseny alatt sok minden változik. Vegyük például szerelőnket Craig Geater-t.
Amióta a csapatnál dolgozott, volt haja. Nem sok, de volt, még a TT előtt is.
Aztán ma hirtelen már nem volt.
No, de hová tűnt Damon Hill Craig haja? A jelek szerint Allan Butleg a másik brit szerelő talált valahol egy nullásgépet, és mindenáron ki akarta próbálni. :-)
Kedves vendég járt ma a csapatnál, Volodimir "Billy" Bileka. Az ukrán kerekes három évid volt a Discovery versenyzője, majd elément Popoviccsal a Lottoba, ahonan rövid úton (és dicstelen körülmények között) távozott. Úgy tűnik egy VIP-belépőre azért még futja a renoméból, de az is lehet, hogy Lance elkezdte összeszedni az embereket az új csapatába.
A Centenáriumi Giro mai szakaszán alapvetően semmi nem történt, ami az Astana szempontjából lényeges lenne. Gyógyetap volt Olaszföldön is. :-) Cavendish megint iskolázott, nem kis mértékben köszönhetően kiváló csapatának. Ahogy Renshaw helyet csinált neki, az tanítani lehetne az Egyetemen. :-) Ott kábé el is dőlt a dolog.
Az összetettben semmi nem változott, ellenben holnap Di Lucára oda kell figyelni, mert rosszalkodni fog.
A Katalán guruláson is bejött az egész csapat azonos idővel, kivéve szegény Vaitkust, akit elhagytak valahol a pusztában, talán már meg is ették a keselyűk. :-) Az egyetlen említésre méltó, hogy Sergio zárta a főmezőnyt a célban.
Holnap azért megmozgatják magukat egy kicsit, mielőtt becsorognának Barcelonába.
Ezt nem a kronó után vontam le, hanem az eddigi szakaszokat megnézve. Ez nem pesszimizmus, így láttam. Valszeg, ha annyira meggyőző lenne, akkor rajta lenne a maglia rosa. De én még mindig hiszem, hogy megnyeri a Girót, ellentétben pár emberrel itt a fórumon. Szóval én optimista vagyok. Mondom, optimista. ;)
Szó sincs az optimizmus túlburjánzásáról :) Egyszerűen egyelőre nincs okom pesszimistának lenni (amúgy sem vagyok az), és bizony amíg nem látom Levit leszakadni Menchovtól, vagy Di Lucától hegyen, addig nem fogok úgy hozzáállni, hogy mennyire rossz a helyzet. Addig úgy fogok hozzáállni, hogy bizony támadni fog, és a végén ő rajta lesz a rózsaszínű trikó. Ugyan ez volt tavaly Contador esetében is. Féltem, hogy egyszer megtörik, de végig úgy álltam hozzá, hogy meg fogja tudni csinálni. Most pedig még annyi okom sincs aggodalmaskodni. Nekem ez az álláspontom :)