Keresés

Részletes keresés

Szlankamenka Creative Commons License 2015.09.28 0 0 1617

A zöldségesnél hatalmas,fehér szemű, olasz szőlőt árultak, és a fürtök vesszővel együtt voltak levágva, nem tudom, hogy így tovább friss marad, vagy csak mutatósabb, mindenesetre elkértem négy vesszőt.

Két-három rügyesek, és nagyon frissek.

Alsó rügy alatt levágva, cserépbe, gyökereztetőporral tőzegbe ledugványoztam. De itt megállt a tudományom. Tavasszal már dugványoztam szőlőt, de ősszel még nem.

Hova tegyem, mert késő van ahhoz, hogy meggyökeresedjen, télen mi lesz vele? Sötét pincém, vagy meleg lakásom van, esetleg hagyjam kint télen, süllyesszem le a cserepet és csirkézzem fel így is elindul a kalluszképződés és tavasszal majd begyökeresedik?

Ti mit tennétek?

 

Kulicz Creative Commons License 2015.09.26 0 0 1616

Nagyon komoly, jelentős fajtának tűnik, a leírás alapján rendkívül nagyok a bogyói és a fürtje is. Mondjuk a kép alapján is.

Előzmény: szölőszem (1612)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.26 0 0 1615

Már csak az a kérdés, nálunk miért nem lehet ilyesmit venni?
(Nem ez lenne az egyetlen drága dolog, ami nem tömegtermék...)

Előzmény: szölőszem (1614)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.26 0 2 1614

GROF MONTE CRISTO:

 

Orosz fajta.Szülők:Talisman X Rizomat.Érési idő:130-140 nap.Fürt:800-1200gr.hengeres,vagy kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,40 x 24 mm.25-30 gr.,húsos,lédús,harmónikus ízű.Színe mélyvörös.Cukor 20%.Erős növekedésű.Betegség ellenállás magas,rezisztens.Fagyállóság:-24C°.

Saját tapasztalat,és vélemény:a legújabb orosz csúcsminőségű fajta.Ellenáll a peronosznak,lisztharmatnak,Nem rothad,nem reped,nem pereg,darazsak nem bántják.Nagyon dekoratív,sokáig a tőkén tartható.Saját gyökerén is jól terem.

Sanci07 Creative Commons License 2015.09.26 0 0 1613

A kedvencem egyszerűen csodaszép!!!!!Hogy bírja az időjárás viszontagságait?

Előzmény: szölőszem (1612)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.26 0 1 1612

pintjano Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1611

Egy tő Moldovám van--igaz viszonylag védett helyen-- de múlt évben sem volt egyáltalán beteg.

Most pláne... egyébként már majdnem érett.

üdv PJ

Előzmény: Lactarius Curtis (1610)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1610

A Moldovát abszolút nem kell fújni, semmi baja sincs...nálam mondjuk korábban érik ill. a fiam hamar leeszi.

Előzmény: budai2 (1609)
budai2 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1609

Moldova.

 

Piros bogyójú, annyira rezisztens, hogy a kereskedelmi ismertetők azt írják róla, hogy 'akár' permetezés nélkül is termeszthető.

 

Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom,  mert csak két tőkém van belőle, és amikor a többit permetezem, ezek is kapnak belőle. Évente háromszor permetezem a szőlőt.

Egyébként most kezd érni, amikor a pölöskei (nekem is kedvencem) már fogytán van .

A Moldova növekedési  tulajdonságai miatt alkalmas lugasnak,  Szép, feketére érik és jóízű.

Hogy bornak milyen, nem tudom.

 

Afuz Ali

 

nagy fehér bogyójú, még későbbi, de hivatalosan nem rezisztens. El van a három permetezéssel.

Íze semleges, a feleségem a szépsége és a bogyók nagy mérete miatt kedveli.

Előzmény: TheSilentHun (1601)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.25 0 2 1608

Előzmény: Kramcsák István (1606)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.25 0 2 1607

Előzmény: Kramcsák István (1604)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1606

képek lemaradtak

Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1605

Tbiliszi a szőlő hazája , és Olasz tengerpart .

Előzmény: Kramcsák István (1604)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1604

A  Királynő:

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1603

Nem tudom ki, hogy van vele de nálam a Pölöskei jó tulajdonságai és az íze feledteti a mag okozta kellemetlenséget. Eddig nekem nincs nála jobb pedig kb. 30 fajta van az udvaron. 

Előzmény: TheSilentHun (1601)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1602

Izabella jó ízű, van nekem is, de borát sokan nem tartják jónak. A Pölöskeiből és a Néróból is lehet bort csinálni.

Ha már ott laksz, ahol, Göcseji Zamatost vegyél ;-) Abból is lehet bort csinálni. Csemegének meg akár a Teréz is jó lehet, sokan dicsérik, nekem még nem terem. Fentiek rezisztensek, akárcsak a meglévő szőlőid.

 

Előzmény: TheSilentHun (1601)
TheSilentHun Creative Commons License 2015.09.25 0 0 1601

Sziasztok!

 

Szeretnék egy kerti kiülőst felfuttatni szőlővel, kb 14 m.

Göcsejben lakom, kemény anyagos talajunk van vékony termőréteggel. Megpróbálok majd minél nagyobb árkot ásni neki ültetéskor. Dombtetőn lakom, így a fagy nem okoz gondot.

Van már egy kétéves telepítésű kordon Néróval és Pölöskei muskotállyal. Ez utóbbi erőteljesen nő, edzett, finom, de a nagy magok zavarnak benne.

Permetezni egyáltalán nem akarom.

Késői érésű fajtát keresek, hogy ne jöjjenek rá a darazsak nyáron.

Gondoltam arra is, hogy esetleg lehetne direkttermő (Izabella, Othello). Friss fogyasztás mellett adhatna pár liter bort is.

 

Tudnátok ehhez javasolni nekem valamilyen elérhető fajtát.

 

Köszönöm.

TSH

Kulicz Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1600

Szerintem ez a fajta a Cegléd szépe:

 

"Levele: kicsi, hosszúkás, fényes, pirosaszöld, vékony szövetű, sima felületü, mélyen

tagolt, csúcs- és felső oldalkaréjai kiemelkedőek. Levélszéle fűrészes. Fonáka

csupasz. Erei és a hajtás minden része piros.

Fürtje: középnagy ( 120 g), többnyire hengeres és laza, tetszetős.

Bogyói: középnagyok vagy nagyok, a Chasselasénál nagyobbak, kissé megnyúlt

gömbölydedek, húspirosak, kedvezőtlen évjáratokban rózsaszínűek, az árnyékos ol-

dalukon zölden maradók, hamvasak, vastag, ugyanakkor olvadó héjúak, ropogós húsúak,

finom ízűek." - Bényei-Lőrinc: Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok

 

Teljes bizonyossághoz természetesen sokkal több adatra lenne szükség. Így viszont, hogy 25 éves, nyilván kevesebb fajta jöhet szóba.

Előzmény: skele777 (1598)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1599

Akár Cegléd szépe is lehet, mert az ilyenkor érik, rózsaszín, nagy magvú, a levele 5 karéjos, mélyen bemetszett, relative kicsi. Csak az pont nem látszik a képen, nekem ilyen, amiről úgy tudom, ez a fajta:

Előzmény: skele777 (1598)
skele777 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1598

Most már tényleg itt van a fotó. :)

skele777 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1597

Itt a fotó.

skele777 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1596

Jó napot. Van a kiskertünkben egy kb. 25 éve ültetett szőlő tőke. Érdekelne, hogy milyen fajta lehet.

A fotót most készítettem róla. A párom nagyon kedveli. Jellemző rá, hogy édeskés de nem túl édes.

Kis savanykás íz is van benne. Most érik. Volt olyan év, hogy nem érett be. Érdekes rózsaszínű a tojás alakú bogyója napsütötte fele. Az árnyékos oldala világos zöldes. A szőlőhéj kemény. Magja viszonylag nagy.

A levele érdekes kicsi, engem első ránézésre a Cabernet levelére emlékeztet. Van rajta kisebb nagyobb fürt is. Bő termő. Lehet hogy ez is Anita?

 

Markhazy Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1595

markhazypeter@yahoo.com

Előzmény: szölőszem (1594)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1594

Kedves Markhazy!

 

Mivel az elérhetőséged nem publikus,így nehezen tudnálak elérni.Akik tudják az e-mail címem,nem fogják itt most leírni neked,abban biztos vagyok.Aki fel akarja velem venni a kapcsolatot,és van elérhetősége,annak írni szoktam.

Üdv.Szőlőszem

Előzmény: Markhazy (1593)
Markhazy Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1593

Szőlőszem, szeretném veled felvenni a kapcsolatot.

 

Ha esetleg valaki tudja Szőlőszem elérhetőséget írja már meg kérem!

 

Köszönöm előre is!

Előzmény: szölőszem (1581)
szölőszem Creative Commons License 2015.09.24 0 0 1592

Köszönöm mindazoknak a látogatását,akik eljöttek a fajtabemutatókra.Külön öröm,hogy Hajdu Edit szőlőnemesítő is megtisztelt jelenlétével.Köszönet mindazoknak,akik az ország legtávolabbi pontjáról is eljöttek.Remélem nem volt hiábavaló.Ezzel a bemutatóval új kapcsolatok is létrejöttek,de sajnos régi kapcsolat is szakadt meg,melyen mindkét fél csak veszíthet.De ezen túllépve ismét szeretnék új fajtákat bemutatni,mint ahogyan már korábban is tettem.

Előzmény: Kramcsák István (1582)
Ali-bá Creative Commons License 2015.09.22 0 1 1591

Az előbb fotóztam. /Anita szőlő/

Előzmény: Ali-bá (1590)
Ali-bá Creative Commons License 2015.09.22 0 1 1590

Nálam még sose fagyott el, igaz a ház közelében van. Már 7 éves, évek óta szépen terem.

Előzmény: macilacilaci (1587)
Kulicz Creative Commons License 2015.09.22 0 1 1589

Nekem is van 3 db egy éves oltványom az Anitából, jövőre megmutathatja termését. Vannak hibái, de engem is érdekel. Ezt találtam róla:

 

"ANITA – (Rosa Menna Vacca × sp.) Magyarország

 

Korai érésű: augusztus vége(?!)

 

Bogyó: átlagosan 6g, ovális, rózsaszín-lila, ropogós, héja kissé rágós, magja nagy.

Fürt: 400-500 g

Növekedése erős, magas termékenységű, termesztéséhez a magasművelés és nagy tőkeformák alkalmasak. Parthenocarpiára (aprósodott bogyók) kissé hajlamos és a virágzáskori időjárásra is érzékeny fajta.

Rügyei fagyérzékenyek: 18-19 °C

Betegség ellenállóság: valamivel az átlag felett, de a gombás betegségek ellen védeni kell.

Sűrű lombozatban termése rothad."

Szlankamenka Creative Commons License 2015.09.22 0 1 1588

Én is vesszőt gyökereztetve ismerkedtem meg az Anitával.  Idén három éves és először hozott termést. 

Nagyon finom kemény roppanós húsa van, csak meg kell várni a kellő érettséget. Nekem a Mathiász Jánosné muskotályhoz hasonlít egy kicsit, nemcsak színe, hanem  a bogyó íze és állaga miatt is.   

Én tervezem további szaporítását. 

Előzmény: B.Zoli79 (1585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!