Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A zöldségesnél hatalmas,fehér szemű, olasz szőlőt árultak, és a fürtök vesszővel együtt voltak levágva, nem tudom, hogy így tovább friss marad, vagy csak mutatósabb, mindenesetre elkértem négy vesszőt.
Két-három rügyesek, és nagyon frissek.
Alsó rügy alatt levágva, cserépbe, gyökereztetőporral tőzegbe ledugványoztam. De itt megállt a tudományom. Tavasszal már dugványoztam szőlőt, de ősszel még nem.
Hova tegyem, mert késő van ahhoz, hogy meggyökeresedjen, télen mi lesz vele? Sötét pincém, vagy meleg lakásom van, esetleg hagyjam kint télen, süllyesszem le a cserepet és csirkézzem fel így is elindul a kalluszképződés és tavasszal majd begyökeresedik?
Orosz fajta.Szülők:Talisman X Rizomat.Érési idő:130-140 nap.Fürt:800-1200gr.hengeres,vagy kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,40 x 24 mm.25-30 gr.,húsos,lédús,harmónikus ízű.Színe mélyvörös.Cukor 20%.Erős növekedésű.Betegség ellenállás magas,rezisztens.Fagyállóság:-24C°.
Saját tapasztalat,és vélemény:a legújabb orosz csúcsminőségű fajta.Ellenáll a peronosznak,lisztharmatnak,Nem rothad,nem reped,nem pereg,darazsak nem bántják.Nagyon dekoratív,sokáig a tőkén tartható.Saját gyökerén is jól terem.
Piros bogyójú, annyira rezisztens, hogy a kereskedelmi ismertetők azt írják róla, hogy 'akár' permetezés nélkül is termeszthető.
Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert csak két tőkém van belőle, és amikor a többit permetezem, ezek is kapnak belőle. Évente háromszor permetezem a szőlőt.
Egyébként most kezd érni, amikor a pölöskei (nekem is kedvencem) már fogytán van .
A Moldova növekedési tulajdonságai miatt alkalmas lugasnak, Szép, feketére érik és jóízű.
Hogy bornak milyen, nem tudom.
Afuz Ali
nagy fehér bogyójú, még későbbi, de hivatalosan nem rezisztens. El van a három permetezéssel.
Íze semleges, a feleségem a szépsége és a bogyók nagy mérete miatt kedveli.
Nem tudom ki, hogy van vele de nálam a Pölöskei jó tulajdonságai és az íze feledteti a mag okozta kellemetlenséget. Eddig nekem nincs nála jobb pedig kb. 30 fajta van az udvaron.
Izabella jó ízű, van nekem is, de borát sokan nem tartják jónak. A Pölöskeiből és a Néróból is lehet bort csinálni.
Ha már ott laksz, ahol, Göcseji Zamatost vegyél ;-) Abból is lehet bort csinálni. Csemegének meg akár a Teréz is jó lehet, sokan dicsérik, nekem még nem terem. Fentiek rezisztensek, akárcsak a meglévő szőlőid.
Szeretnék egy kerti kiülőst felfuttatni szőlővel, kb 14 m.
Göcsejben lakom, kemény anyagos talajunk van vékony termőréteggel. Megpróbálok majd minél nagyobb árkot ásni neki ültetéskor. Dombtetőn lakom, így a fagy nem okoz gondot.
Van már egy kétéves telepítésű kordon Néróval és Pölöskei muskotállyal. Ez utóbbi erőteljesen nő, edzett, finom, de a nagy magok zavarnak benne.
Permetezni egyáltalán nem akarom.
Késői érésű fajtát keresek, hogy ne jöjjenek rá a darazsak nyáron.
Gondoltam arra is, hogy esetleg lehetne direkttermő (Izabella, Othello). Friss fogyasztás mellett adhatna pár liter bort is.
Tudnátok ehhez javasolni nekem valamilyen elérhető fajtát.
Akár Cegléd szépe is lehet, mert az ilyenkor érik, rózsaszín, nagy magvú, a levele 5 karéjos, mélyen bemetszett, relative kicsi. Csak az pont nem látszik a képen, nekem ilyen, amiről úgy tudom, ez a fajta:
Jó napot. Van a kiskertünkben egy kb. 25 éve ültetett szőlő tőke. Érdekelne, hogy milyen fajta lehet.
A fotót most készítettem róla. A párom nagyon kedveli. Jellemző rá, hogy édeskés de nem túl édes.
Kis savanykás íz is van benne. Most érik. Volt olyan év, hogy nem érett be. Érdekes rózsaszínű a tojás alakú bogyója napsütötte fele. Az árnyékos oldala világos zöldes. A szőlőhéj kemény. Magja viszonylag nagy.
A levele érdekes kicsi, engem első ránézésre a Cabernet levelére emlékeztet. Van rajta kisebb nagyobb fürt is. Bő termő. Lehet hogy ez is Anita?
Mivel az elérhetőséged nem publikus,így nehezen tudnálak elérni.Akik tudják az e-mail címem,nem fogják itt most leírni neked,abban biztos vagyok.Aki fel akarja velem venni a kapcsolatot,és van elérhetősége,annak írni szoktam.
Köszönöm mindazoknak a látogatását,akik eljöttek a fajtabemutatókra.Külön öröm,hogy Hajdu Edit szőlőnemesítő is megtisztelt jelenlétével.Köszönet mindazoknak,akik az ország legtávolabbi pontjáról is eljöttek.Remélem nem volt hiábavaló.Ezzel a bemutatóval új kapcsolatok is létrejöttek,de sajnos régi kapcsolat is szakadt meg,melyen mindkét fél csak veszíthet.De ezen túllépve ismét szeretnék új fajtákat bemutatni,mint ahogyan már korábban is tettem.
Nekem is van 3 db egy éves oltványom az Anitából, jövőre megmutathatja termését. Vannak hibái, de engem is érdekel. Ezt találtam róla:
"ANITA – (Rosa Menna Vacca × sp.) Magyarország
Korai érésű: augusztus vége(?!)
Bogyó: átlagosan 6g, ovális, rózsaszín-lila, ropogós, héja kissé rágós, magja nagy.
Fürt: 400-500 g
Növekedése erős, magas termékenységű, termesztéséhez a magasművelés és nagy tőkeformák alkalmasak. Parthenocarpiára (aprósodott bogyók) kissé hajlamos és a virágzáskori időjárásra is érzékeny fajta.
Rügyei fagyérzékenyek: 18-19 °C
Betegség ellenállóság: valamivel az átlag felett, de a gombás betegségek ellen védeni kell.
Én is vesszőt gyökereztetve ismerkedtem meg az Anitával. Idén három éves és először hozott termést.
Nagyon finom kemény roppanós húsa van, csak meg kell várni a kellő érettséget. Nekem a Mathiász Jánosné muskotályhoz hasonlít egy kicsit, nemcsak színe, hanem a bogyó íze és állaga miatt is.