Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 662

A középerős növekedés azt jelenti , hogy a közepesnél erősebb , az erősnél kicsit gyengébb ... összességében ...tapasztalatom szerint .... elég erős és felfelé törő koronát nevel , ritka ágrendszerrel .

Hogy lehet-e kordában tartani 9 m2 en .... lehet , de tudni kell , hogy mikor és mit kell csinálni .

Ha tehetném , lebeszélnélek róla az egyik oka az , hogy itt időnként megvitatjuk , hogy melyik fajta " érzékenyebb " a PPV vírus fertőzésére , na ez egy igen érzékeny fajta .  A másik tulajdonsága , hogy a termése hamar beérik , bepuhul és ha nincs időben leszedve akkor potyoghat . Ennél már lényegesen jobb fajták vannak , de természetesen Te döntessz .

Előzmény: danielvonjeee (658)
Flanell Creative Commons License 2013.03.31 0 0 661

Hát igen, nem csak a karózás, hanem a metszés szükségességét mutatja.  :)

Szerintem túlterheled, ha legalább a termést ritkítanád, akkor jobban erősödne a fa.

Előzmény: budai2 (654)
Flanell Creative Commons License 2013.03.31 0 0 660

Érdekes, hogy itt az Aurora a legfagyérzékenyebbek közé tartozik, egy másik felmérésben meg a középmezőny jobb fajtái között említették.

Valószínűleg helytől, talajtól és a fagy idejében fennálló fenológiai állapottól függ.

Előzmény: budai2 (657)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 659

Nálam vígan rügyeznek a kajszik, minden fán több ezer, a nagyobbakon talán több tízezer virág is van. Kérdés csak az, hogy mennyi az élő?  Ha csak 10%, akkor már bő termés lesz!

Előzmény: budai2 (657)
danielvonjeee Creative Commons License 2013.03.31 0 0 658

Sziasztok!

Tanácsért szeretnék fordulni hozzátok mandulakajszi ugyben.Nagyon szeretnék egy ilyen fát,de helyhiánnyal kuzkodom,és hát a kajszik elég nagy fák,lehet oket kordában tartani metszéssel mint az osziket,vagy felejtsem el?

Nagyapámék kertjében állt egy hatalmas mandulakajszi szeretném azt az ízt újra élvezni,de sehol nem találok infot a fájával kapcsolatban csak azt ,hogy késon termore fordulo,kozepesen fagyturo,kozéperos novekedésu(ez nekem nem sokat mond,elképzelni nehéz számomra).

Láttam Budai2 -nek van ilyen,de ha megosztaná velem valamelyikotok a tapasztalatát nagyon segítene,mind gyumolcsével,mind fájával!

A talaj nálam felso 30-40cm homokos hozott termorész,majd kb 25cm agyagos rész ,utána kevert átlagos.

lehet egy 3x3m es részen kordában tartani,vagy tegyem terasz kozelébe ahol folényúlhat? 2 napja agyalok.

Koszonom szépen elore!

budai2 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 657

Hogyan teleltek a kajszik 2012-ben Soroksáron?

Cikk a Kertészet- és Szőlészet-ben

http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/hogyan-teleltek-kajszik

24 különböző kajszifajta rügyvizsgálati eredményei fagyállóság szempontjából és túlélési rangsoruk.

alfi13 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 656

Ez nem valami jó hir nékem is van egy ceglédi bibor tavaly vártam az első termést de az teljessen elfagyott. Lehet hogy az idén sem lessz rajta.

Előzmény: Mozo66 (655)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 655

A Tolna megyei Kisvejkén is jelentős fagykár érte március közepén a Danubia-Frucht Szövetkezet 450 hektáros kajsziültetvényét - mondta Szénási Tibor, a szövetkezet elnöke az MTI-nek. Az ültetvények fajtától és fekvéstől függően szenvedtek kárt - tette hozzá.    A március 17-én mért mínusz 10 Celsius fokos hőmérséklet 170-180 méteres magasságon 50 százalékban károsította a rügyeket, az ennél magasabban fekvő területeken a kár 50 százalék alatt maradt, de az érzékenyebb fajták ezen a magasságon is teljesen elfagytak. Ezek közé tartozik a Ceglédi bíbor, amely valószínűleg egyáltalán nem hoz termést.    Elmondta, virágzás után lehet termésbecsléseket tenni, amely alapján kiszámítható a kár összege.     Zászlós Tibor, az új Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: az utóbbi hetek rendkívüli időjárása nem kedvezett az őszi vetésű szántóföldi növények fejlődésének.   

forrás :http://zaol.hu/belfold/a-marciusi-fagy-foleg-a-csonthejasokat-karositotta-1536802

Ezt azért tettem fel , mert itt is a Ceglédi bíbort említik , mint teljesen elfagyott fajtát .

budai2 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 654

Már rég kellett volna.  A havazás helyett...

Egyébként kerestem egy jellemző képet. Jól látszik a karózás szükségessége a jobboldali fán.

Előzmény: Törölt nick (650)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.29 0 0 653

Fotókon is sokszor ilyen, szerintem a németeknél ilyen alanyra oltják. Remélem, amit én vettem tőlük tavaly, az már em ilyenen van, mert sokkal nagyobb, erősebb is a csemete.

Előzmény: budai2 (649)
ArcturusX Creative Commons License 2013.03.29 0 0 652
Igen.
Előzmény: SándorTiszteletes (651)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.03.29 0 0 651

A mezőgazda kiadó könyvében van?

Előzmény: ArcturusX (647)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.29 0 0 650

Köszi!

Ui.: minden szép és jó, csak kéne már egy kis eső...

Előzmény: budai2 (649)
budai2 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 649

Nálam siebrztől vásárolt,  valőszínű valami törpésítő alanyon levő van, mert nagyon kisnövésű.

Ez példány nagyon ritka koronájú,, a vízszinteshez képest mintegy 40 45 fokban emelkedő vázágú.

A ritkaságához az is hozzájárulhatottt, hogy gyakorlatilag nem metszettem, és ezért vagy másért a vázágai igencsak karcsúak maradtak. Oszlophoz kellett kötöznöm, hogy pl a sudár a saját súlyától ne görbüljön le.

Előzmény: Törölt nick (648)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.28 0 0 648

Arról egyébként van valakinek infója, hogy a Kuresianak milyen habitusú a koronája, milyen annak növekedési jellege? Feltörő ágrendszerű, szétterülő, lecsüngő típusú?

Előzmény: Lactarius Curtis (641)
ArcturusX Creative Commons License 2013.03.28 0 0 647
Katlanhoz, vázához túl magas a szemzés, ha csak nincs rázógéped:). Az ernyő koronához közbeoltást szoktak ugyan alkalmazni, de szerintem így is működne. A leírás megtalálható a 2003 kiadású Kajszi könyvben, ha nem tudod beszerezni, akkor a napokban leírhatom ide.
Mindenesetre ez csak egy ötlet, kérdezz meg másokat is. Nem bonyolult egyébként az alakítás.
Előzmény: SándorTiszteletes (645)
artamira Creative Commons License 2013.03.28 0 0 646

Úgy sejtem poén volt, a hosszú törzs miatt :)

Valami ilyesmi lehet az ernyő korona:

Előzmény: SándorTiszteletes (645)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.03.28 0 0 645

4-5 vázágú katlan nem lenne jobb? Hogy kell ezt a Papp félét, nem találtam róla leírást, a régi kajszis, ill. metszős könyvemben sincs benne.

Előzmény: ArcturusX (644)
ArcturusX Creative Commons License 2013.03.28 0 0 644
Papp-féle ernyő koronát.
Előzmény: SándorTiszteletes (643)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.03.28 0 0 643

Szilvatörzsre oltott kajszinál (oltás magassága: kb 150 - 170 cm), ki tudja megmondani, hogy milyen koronaformát célszerű kialakítani?

budai2 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 642

Közben  megnéztem a linket amit 633-ban adtál, valóban érdekes,  sőt, számomra igencsak tanulságos, köszönöm.
A benne levő önbeporzásra vonatkozó táblázat is bővíti eddigi ismereteimet, például az Orangered fajtát részben önbeporzónak minősíti (tlw. selbstfruchtbar), mig a magyar faiskolák  ismertetése szerint (pl. palesits http://www.palesitsfaiskola.hu/?lap=fajtaismerteto&fid=4 )  egyértelműen porzót igénylő, nem öntermékeny a fajta.
Érdekes az is, hogy "német precizitással" darabszámra meghatározza, hogy egy adott fejlettségi állapotban (törzsátmérőnél) mennyi virágot szabad meghagyni egy fán  a termés optimuma érdekében.
Nagyon tetszik, én is ajánlom másoknak is az elolvasását.

Előzmény: Lactarius Curtis (641)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.28 0 0 641

Plusz jó hír, hogy a Kuresia és a Harlayne mellett az Orangered is PPV-rezisztensnek bizonyult, és a genetikai vizsgálatok alapján is közel áll a Kuresia-hoz ill a Silvercot-hoz. De ha látott már valaki sharkás Orangeredet, szóljon :)

Előzmény: budai2 (635)
budai2 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 640

Köszönöm.

Előzmény: Mozo66 (636)
gomba2008 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 639

:o(((( Ezt mélységesen sajnálom......de a remény hal meg utoljára ugye...

Előzmény: Mozo66 (637)
gomba2008 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 638

Jaj ne is mondd! Nálunk nem bírna annyi teremni, hogy ne zabálnánk fel! A lekvárról már nem is beszélve... ipari mennyiségben gyártom, és sosem elég. Ha egyszer az életben nem a piacon kellene hozzá beszerezni a barackot de jó is lenne! Két kicsi fám most fordul termőre. A rügyek fele halott. Ez még önmagában nem katasztrófa, a másik fele se semmi, de félek azt majd elviszik az áprilisi fagyok, a jégverés, meg az istennyila!

Sajnos pont kajszi volt a legbátrabb......a többi gyümölcs vagy abszolút fagyálló, vagy óvatosabban bontotta a rügyeit... 

Előzmény: Törölt nick (634)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 637

Most jöttem be a kertből , dolgozni ugyan nem lehet , de megnéztem a fagyást a kajszin .  Azt kell hogy mondjam , hogy a múltkori összesítés után további fagyás történt  ( akkor magamban úgy voltam , hogy ha az akkori maradéknak még a 25 % a megmarad akkor .....jó ... esetleg közepes  ) . Kb így is lett .

Egyelőre nem kettyentem el , ha ez már megmarad akkor is jobb mint a tavalyi év . Az biztos , hogy a  " kajszidömping " az idén is elmarad .

Mozo66 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 636

Én semilyen trükköt nem tartok szükségesnek a neveléséhez tartásához , szerintem jó fajta , a negatívumokról Atifocit kell megkérdezni .Csak ajánlani tudom , július legelején érik , ha nincs fagyás akkor nem árt ritkítani , mert rengeteg virágot hoz és valóban nagyon jól elhúzható a szedése , akár 2 hét is lehet , nem fog lepotyogni ( esetleg a rovarok rájárnak ) .

Előzmény: budai2 (635)
budai2 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 635

érdeklődnék az Orangered kajszival kapcsolatos tapasztalatokról (már akinek van).
Szeretnék telepíteni a ház körüli kertbe egy viszonylag korai barackot a meglevő Bergeron, Mandulakajszi és Kuresia mellé, de már kevés helyem van, ezért jól meg kell gondolnom, milyen fajta legyen.
Végignéztem a fórum bejegyzéseket, és eléggé ellentmondásos dolgokat látok.
Egyfelöl épp a napokban dicséri bevezoli64 a fagyállóságát (őszibarack 9276), ugyanakkor pl Atifoci egy 2010-es bejegyzésében (őszibarack 3748) kevesli a termését, és azt írja, hogy nem tudja kitalálni a fajta célszerű metszési igényét.
Ugyanitt Mozo66 pedig nagyon szép fényképet mutat az Orangered terméséről (őszibarack 3957).
Számomra szimpatikus az Orangered, mert van porzója a kertben, elnyújtott szedésre ad lehetőséget, ami saját fogyasztás esetén előnyös, az érési ideje is olyan, amikor egy pici hiány van a jelenlegi termési sorrendben, de félek tőle, hogy ha atifoci számára problémákat okozott, akkor az én számomra duplán problémás lesz.
Ezért kérem, hogy ha van valakinek tapasztalata arról, hogy kell-e valamilyen "trükk" az eredményes neveléshez, kérem, írja meg.
Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.28 0 0 634

Maximálisan egyetértek minden mondatoddal. Én sem hiszek benne. Csak felcsigázta az érdeklődésem és kíváncsi vagyok, hogy mi valósul meg a jóslatból. Természetesen nem adtam érte egy fillért sem, semmi olyasmire sem, melyben pénzt kérnek a tájékoztatásért, de ezt kaptam egy olyan személytől, akinek megvan.

Remélem a barackfák rügyeit nem viselte meg nagyon a rossz idő, mert az egyik legkedvesebb gyümölcsöm.

Előzmény: gomba2008 (631)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.28 0 0 633

Az említett tanulmány az új fajták virágzási, érési idejéről, erősségeiről és gyengedéseiről, fajtaleírásokkal (szerintem király anyag kiskerteseknek):

http://www.monatsschrift.de/rlverlag_.dll?pageID=917

Sajnos csak németül van., de a lényeget könnyű kihámozni.

Ami még jó hír (ezt máshol olvastam), hogy a Kuresia mellett a Harlayne is sharka-rezisztensnek bizonyult, mert nem tudták megfertőzni a vírussal.

Amúgy ma nálunk csak -1 volt, viszont a hó még 10-15 centi.

Előzmény: Flanell (629)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!