Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A középerős növekedés azt jelenti , hogy a közepesnél erősebb , az erősnél kicsit gyengébb ... összességében ...tapasztalatom szerint .... elég erős és felfelé törő koronát nevel , ritka ágrendszerrel .
Hogy lehet-e kordában tartani 9 m2 en .... lehet , de tudni kell , hogy mikor és mit kell csinálni .
Ha tehetném , lebeszélnélek róla az egyik oka az , hogy itt időnként megvitatjuk , hogy melyik fajta " érzékenyebb " a PPV vírus fertőzésére , na ez egy igen érzékeny fajta . A másik tulajdonsága , hogy a termése hamar beérik , bepuhul és ha nincs időben leszedve akkor potyoghat . Ennél már lényegesen jobb fajták vannak , de természetesen Te döntessz .
Nálam vígan rügyeznek a kajszik, minden fán több ezer, a nagyobbakon talán több tízezer virág is van. Kérdés csak az, hogy mennyi az élő? Ha csak 10%, akkor már bő termés lesz!
Tanácsért szeretnék fordulni hozzátok mandulakajszi ugyben.Nagyon szeretnék egy ilyen fát,de helyhiánnyal kuzkodom,és hát a kajszik elég nagy fák,lehet oket kordában tartani metszéssel mint az osziket,vagy felejtsem el?
Nagyapámék kertjében állt egy hatalmas mandulakajszi szeretném azt az ízt újra élvezni,de sehol nem találok infot a fájával kapcsolatban csak azt ,hogy késon termore fordulo,kozepesen fagyturo,kozéperos novekedésu(ez nekem nem sokat mond,elképzelni nehéz számomra).
Láttam Budai2 -nek van ilyen,de ha megosztaná velem valamelyikotok a tapasztalatát nagyon segítene,mind gyumolcsével,mind fájával!
A talaj nálam felso 30-40cm homokos hozott termorész,majd kb 25cm agyagos rész ,utána kevert átlagos.
lehet egy 3x3m es részen kordában tartani,vagy tegyem terasz kozelébe ahol folényúlhat? 2 napja agyalok.
A Tolna megyei Kisvejkén is jelentős fagykár érte március közepén a Danubia-Frucht Szövetkezet 450 hektáros kajsziültetvényét - mondta Szénási Tibor, a szövetkezet elnöke az MTI-nek. Az ültetvények fajtától és fekvéstől függően szenvedtek kárt - tette hozzá. A március 17-én mért mínusz 10 Celsius fokos hőmérséklet 170-180 méteres magasságon 50 százalékban károsította a rügyeket, az ennél magasabban fekvő területeken a kár 50 százalék alatt maradt, de az érzékenyebb fajták ezen a magasságon is teljesen elfagytak. Ezek közé tartozik a Ceglédi bíbor, amely valószínűleg egyáltalán nem hoz termést. Elmondta, virágzás után lehet termésbecsléseket tenni, amely alapján kiszámítható a kár összege. Zászlós Tibor, az új Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: az utóbbi hetek rendkívüli időjárása nem kedvezett az őszi vetésű szántóföldi növények fejlődésének.
Fotókon is sokszor ilyen, szerintem a németeknél ilyen alanyra oltják. Remélem, amit én vettem tőlük tavaly, az már em ilyenen van, mert sokkal nagyobb, erősebb is a csemete.
Nálam siebrztől vásárolt, valőszínű valami törpésítő alanyon levő van, mert nagyon kisnövésű.
Ez példány nagyon ritka koronájú,, a vízszinteshez képest mintegy 40 45 fokban emelkedő vázágú.
A ritkaságához az is hozzájárulhatottt, hogy gyakorlatilag nem metszettem, és ezért vagy másért a vázágai igencsak karcsúak maradtak. Oszlophoz kellett kötöznöm, hogy pl a sudár a saját súlyától ne görbüljön le.
Arról egyébként van valakinek infója, hogy a Kuresianak milyen habitusú a koronája, milyen annak növekedési jellege? Feltörő ágrendszerű, szétterülő, lecsüngő típusú?
Katlanhoz, vázához túl magas a szemzés, ha csak nincs rázógéped:). Az ernyő koronához közbeoltást szoktak ugyan alkalmazni, de szerintem így is működne. A leírás megtalálható a 2003 kiadású Kajszi könyvben, ha nem tudod beszerezni, akkor a napokban leírhatom ide.
Mindenesetre ez csak egy ötlet, kérdezz meg másokat is. Nem bonyolult egyébként az alakítás.
Közben megnéztem a linket amit 633-ban adtál, valóban érdekes, sőt, számomra igencsak tanulságos, köszönöm. A benne levő önbeporzásra vonatkozó táblázat is bővíti eddigi ismereteimet, például az Orangered fajtát részben önbeporzónak minősíti (tlw. selbstfruchtbar), mig a magyar faiskolák ismertetése szerint (pl. palesits http://www.palesitsfaiskola.hu/?lap=fajtaismerteto&fid=4 ) egyértelműen porzót igénylő, nem öntermékeny a fajta. Érdekes az is, hogy "német precizitással" darabszámra meghatározza, hogy egy adott fejlettségi állapotban (törzsátmérőnél) mennyi virágot szabad meghagyni egy fán a termés optimuma érdekében. Nagyon tetszik, én is ajánlom másoknak is az elolvasását.
Plusz jó hír, hogy a Kuresia és a Harlayne mellett az Orangered is PPV-rezisztensnek bizonyult, és a genetikai vizsgálatok alapján is közel áll a Kuresia-hoz ill a Silvercot-hoz. De ha látott már valaki sharkás Orangeredet, szóljon :)
Jaj ne is mondd! Nálunk nem bírna annyi teremni, hogy ne zabálnánk fel! A lekvárról már nem is beszélve... ipari mennyiségben gyártom, és sosem elég. Ha egyszer az életben nem a piacon kellene hozzá beszerezni a barackot de jó is lenne! Két kicsi fám most fordul termőre. A rügyek fele halott. Ez még önmagában nem katasztrófa, a másik fele se semmi, de félek azt majd elviszik az áprilisi fagyok, a jégverés, meg az istennyila!
Sajnos pont kajszi volt a legbátrabb......a többi gyümölcs vagy abszolút fagyálló, vagy óvatosabban bontotta a rügyeit...
Most jöttem be a kertből , dolgozni ugyan nem lehet , de megnéztem a fagyást a kajszin . Azt kell hogy mondjam , hogy a múltkori összesítés után további fagyás történt ( akkor magamban úgy voltam , hogy ha az akkori maradéknak még a 25 % a megmarad akkor .....jó ... esetleg közepes ) . Kb így is lett .
Egyelőre nem kettyentem el , ha ez már megmarad akkor is jobb mint a tavalyi év . Az biztos , hogy a " kajszidömping " az idén is elmarad .
Én semilyen trükköt nem tartok szükségesnek a neveléséhez tartásához , szerintem jó fajta , a negatívumokról Atifocit kell megkérdezni .Csak ajánlani tudom , július legelején érik , ha nincs fagyás akkor nem árt ritkítani , mert rengeteg virágot hoz és valóban nagyon jól elhúzható a szedése , akár 2 hét is lehet , nem fog lepotyogni ( esetleg a rovarok rájárnak ) .
érdeklődnék az Orangered kajszival kapcsolatos tapasztalatokról (már akinek van). Szeretnék telepíteni a ház körüli kertbe egy viszonylag korai barackot a meglevő Bergeron, Mandulakajszi és Kuresia mellé, de már kevés helyem van, ezért jól meg kell gondolnom, milyen fajta legyen. Végignéztem a fórum bejegyzéseket, és eléggé ellentmondásos dolgokat látok. Egyfelöl épp a napokban dicséri bevezoli64 a fagyállóságát (őszibarack 9276), ugyanakkor pl Atifoci egy 2010-es bejegyzésében (őszibarack 3748) kevesli a termését, és azt írja, hogy nem tudja kitalálni a fajta célszerű metszési igényét. Ugyanitt Mozo66 pedig nagyon szép fényképet mutat az Orangered terméséről (őszibarack 3957). Számomra szimpatikus az Orangered, mert van porzója a kertben, elnyújtott szedésre ad lehetőséget, ami saját fogyasztás esetén előnyös, az érési ideje is olyan, amikor egy pici hiány van a jelenlegi termési sorrendben, de félek tőle, hogy ha atifoci számára problémákat okozott, akkor az én számomra duplán problémás lesz. Ezért kérem, hogy ha van valakinek tapasztalata arról, hogy kell-e valamilyen "trükk" az eredményes neveléshez, kérem, írja meg. Köszönöm.
Maximálisan egyetértek minden mondatoddal. Én sem hiszek benne. Csak felcsigázta az érdeklődésem és kíváncsi vagyok, hogy mi valósul meg a jóslatból. Természetesen nem adtam érte egy fillért sem, semmi olyasmire sem, melyben pénzt kérnek a tájékoztatásért, de ezt kaptam egy olyan személytől, akinek megvan.
Remélem a barackfák rügyeit nem viselte meg nagyon a rossz idő, mert az egyik legkedvesebb gyümölcsöm.
Az említett tanulmány az új fajták virágzási, érési idejéről, erősségeiről és gyengedéseiről, fajtaleírásokkal (szerintem király anyag kiskerteseknek):