saját kézből modhatom, hogy az a pár év, amivel a bc-k öregebbek, nem érezhető! ahogy tehtube barátom is írta (most neki van a leg öregebb orgonája körünkben), a régebbiekben talán még jobb anyagokat alkalmaztak, mint a b3, vagy még újabb modellekben. az enyém 1942-es kiadás. a billentyűkontaktokról szinte nem is vettem tudomást egészen addig, amíg egy m3-as (1957) kipróbálása után döbbenten tapasztaltam, hogy pár billentyűnél nem szólal meg minden drawbar !(szerencsére ez legtöbbször szerelés nélkül javítható, pár erősebb leütéssel.) az indítás (eredeti motorokkal) kb 3 mp ( bécsben láttam egy betegebb a100-ast, kb 20mp-ig kell indítani...) a hangjával kapcsolatban : csak meg kell hallagtni ( ugyanígy tehtube "A" modellből épített B3-ját) kimondottam dögös, erős hangjuk van ezeknek a régi generátoroknak. technikai gondom csak annyi volt vele, hogy a betáp kábeleket ki kellett cserélni (ez is csak megelőző jelleggel, mert eléggé elporladtak a szigetelések) sok energiát, és pénzt tettem bele, míg b3 technika került bele (a028, perka kapcsoló, kicsi shift line, smooth edge billentyűk. az egyetlen dolog, ami még nincs átépítve, a smooth drawbarok... az alkatrész már nálam van, csak egy kis idő kellene ( meg kis bátorság, hogy a hosszú, nehéz munkával összeépített, tökéletesen működő rendszert újra megbontsam...) az átépítés során szinte minden alkatrésze megfordukt a kezemben, és "félelmetes", hogy mennyire nem érezhető az eltelt 65 év! komolyan mondom, pl. amikor a vibrato váltó kapcsolómechanikát szedtem szét, libabőrös lettem. az eredeti zsír a helyén, fényes fémfelületek! kontakthibának még a nyomát sem találtam a hangszerben.
tehát, anyagilag nem biztos hogy jó üzlet egy BC, de félni semmiképp nem kell tőle. (a legnehezebben beszerezhető, "apgrédeléshez" szükséges alkatrész a drawbar alaplemez beszerzésében tudok segíteni, jóval a piaci ár alatt -ezek a vasdarabok ebay-en 250-300 dollár + posta + vám + áfa körül mennek...
Egy barátomnak eladó a VOCE V5+ a! Vadonatúj. Használtan nem kapni, új ára beszállítással kb. 1000$. 900$-ért elvihető. Most jó az árfolyam.
Az egyik leginkább hagyománytisztelő modul. természetesen amerikai. Perka on/off-al működik B3, M3 módra, nem a sec/third lenyomásával mint a spinetekben, XB-kben és a legtöbb ötoktávosban, eredeti 1946-1970 közti drawbarok, kihangosodó, élesedő vibrátó, jó csöves hangú torzító, nagy keyclick, sziszegős leakage, ütős sound. 3 manuált, még egy drawbarkészletet kezel. Nagyon kicsi, könnyű, kb 1 kiló, rendszeresen fellépőknek ideális, de otthonra is jó.
Ahogy korábban is írtam, érdemes pár évet visszaolvasni (úgylátszik nem történt meg), sok információt lehet megtalálni. A következőkről is már esett szó.
Nem kopott azokban semmilyen alkatrész meg csak a kor és használat miatt. Ham-Peet kollégának gyönyörű 1942-es BCV-je van, azt upgrédelte B3-má, nekem 1936-os A, szintén B3 upgréddel. Az eredeti billentyűkontaktok 100%-osak, a hanggenerátor az egyik leghalkabb a sok közül ami nálam megfordult. A vezetékezés is 100%.
További matuzsálemek: Pasaréti tér, Ferencesek: 1947 CV, Littlebig: Porta B3<-1952 B2. Nagyon jó egészségnek örvendenek.
Még egy B2-t (szelektív vibrátó) is elég munka, idő és pénzigényes B3-má fejleszteni. Egy BV-t (scanner már van, de még nem szelektív) méginkább, egy BC-t meg még sokkal inkább. Igazából a sok hasonlóság ellenére szinte mindent ki kell rajta cserélni. Kb. 12db lényeges alkatrész cseréjével, beültetésével oldható meg, és nagyon sok élőmunkával. Marad a fő szekrény a TG és a billentyűkontaktok. A többi kuka. Már a drawbarkörítő faelem sem jó. Ezeket árban összeadva (~400e) és az összerekóember (HM) (~200e) munkadíját belekalkulálva csillagászati összeg kerekedik. Vannak köztes megoldások, de akkor az ember mindig a végállomáson agyal továbbra is, ahová előbb-utóbb úgyis elér.
The Hammond basic mechanism (for the big consoles) was produced essentially unchanged from the Model A of the 1930's through the 1970's. However, the model BC does not have the percussion feature that is present on the B3 or C3. This makes it rather less desirable for lounge or jazz work, but it is still a creditable blues or church instrument. The percussion effect could be added with some effort.
...have been deservedly converted to firewood.
The old amplifiers will require replacement of filter and coupling capacitors at the least, and some of the tubes are getting pricey, though they are all available. Leaky coupling caps or filter caps can cause excessive current draw, which can blow the amplifier fuses.
The general feeling is that these amps are not worth restoration. Leslie speakers of any vintage are, on the other hand, extremely desirable.
Tehát az alapja az 1930-70-ig gyártott alapvetően változatlan "A" széria, de más a perkusszió, stb szűrők, kondenzátorok, csövek cseréje és minden mumus, amivel rémítgetik a halandó TG Hammond rulajdonosokat...vagyis nincs nagyon kiszédülve, még a tüzifát is emlegeti. :((
Jó régiek:-) Ősök
Mas is hianyzik beloluk nem csak a percussion...aszt hiszem a vibrato shift line-ja is mas, es meg talan a billentyuje sem olyan, drawbar nem smooth...stb de ezt Zsolti Tehtube szaktarts bajtars jobban vagja!:-)
Először azt kell eldönteni, mire akarod használni,mert sokféle létezik, ez az egyik legegyszerűbb darab, ha megadod az emiledet, akkor néhány linket tudok adni, ami magyar forgalmazókat tartalmaz. A berendezések ára gyorsan változik, az enyém olyan 1M alatt van vmivel,de hangsúlyozom, ez az egyik legkisebb tudású készülék. Az ár a szoftvert tartalmazza, nekem még PC-set is adtak hozzá.
Tisztelt újdonsült és veterán Hammondosok és vannabík!
Márc. 31-én, szombaton fellép a Boogie és a Cry Baby funk zenekar az Almássy téri szabadidőközpontban, a White Skin Black Soul fesztivál keretében. a koncert 8-kor kezdődik, és lesz Hammond orgona is meg ha minden jól megy, addigra a csövesített Dynacord Leslie, alias "csoda kutya".
A termovizió az egy barátságos dolog, az élet minden területén alkalmazható a humán gyógyászattól kezdve az mechanikai, elektronikai diagnózisig, épületek hőtérképeihez. Legkevésbé a Hammondokhoz. Ami nekem van az egy kis kezdő kütyü, mert iszonyú árakat kérnek érte. Ez csak üzleti alapon űzhető.
Az enyém ilyen kis öszvér, kamera+PDA:
A paraméterei:
(De azért csuda jó, most nyomjuk az üzletet hozzá)
M3 gyári hátlap, trükkös régi string bass, celesta elektronika, erősítővel szerelt, ill. erősítő nélküli rugós zengetőtag, csöves 230V-os zengetőerősítő, B2 csöves előerősítő, JR20 csöves tone cabinet(230V-ra konvertált, jack bemenete is van) eladó. Meg full B3/Leslie122
Sajnálom, hogy a Médiumon nem lehettem jelen, tán a következőn...
Felmerült a kérdés, hogy hogyan mértem hőmérsékletet a tonewheel motoron. Először szaglás útján, mert füstölt az olaj a billentyűk között, aztán kontakt ipari hőmérővel, majd az új beszerzésű termovizió segítségével.
Durva beállításban erre jutottam:
Majd játszásiból a főbb elemek hőmérsékleteit is megnéztam:
Sok örömöt a tőlem is újabb Hammond tulajdonosnak!!
No ha már szóba került, az europai lesliek nagy általánosságban olasz termékek. Ezeknek a nagyrésze, az amerikai hagyományokat folytatva, felső dupla tölcsér
alsó forgódobos , kétutas rendszer. Aztán voltak nagyon érdekes megoldások is például a macsound, rollingsound tipusoknál használt, a felső forgóhangszorós megoldás
Mélyhangsugárzóként , egy két membrános hangszorót használtak , mely méykőzép
hangokat volt hivatott megszólaltani. A forgódob helyett pedig egy forgó hangszórót raktak. Két külön erösitős rendszer /ismerös 760 as lesliből/ és a három hangszórós háromutas rendszer biztositotta a nagyonszép "hifis" hangképet .
Nem nagyon kell olajozni. Még az egy évnél ritábban is elég a legtöbbször. Persze függ hogy mennyit fut.
Van olyan vastag eredeti amerikai szervíz manuálom: M, M2, M3, M100, M100A orgonákról. Vagy 100 oldal. Szét-összeszerelési metódusok, kapcsolási rajzok, huzalozások.
Hammond leslie nem nagyon létezik. Az egy külön cég volt a Suzukisodás előtt. Ami a lényeg, felső forgótölcsér, alsó forgódob.
-Elég jól lemásolták a működését az olaszok a mechanikával és ők, ill. a németek sokféle típust, méretet gyártottak. Kisebb, nagyobb, olcsóbb, drágább. Allsound, DBS, Dynacord, Echolette, Elka, Farfisa, FBT, Hohner, Macsound, Rolling Sound, Sharma, Solton, Trep? Yamaha...stb. Nagyon sokféle fellelhető viszonylag kedvező áron.
-Aztán van az eredeti Leslie márka. Ezek általábban nagyobbak, nehezebbek, drágábbak. Meg jobban szólnak. A szép fanútos, csöves típusok méginkább.
-Végül egy különlegesség a Motion Sound. Nagyon pici, könnyű lezlik most amerikából. Hangra az Eu és a régi amerikaiak köztre tehetem be, hatalmasat szólnak kis méretük ellenében mélyben is. Koncertezéshez ma egy billentyűsnek álomcucc (csöves előfok, beépített mikrofonok), de derekas áruk van.
-Tudok több eladó leslie-t, de a pénztárca és a feladat szabja meg a típust.