Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 1591
Ja és majd el felejtettem :

A víz PH értéke nálunk 7,4-8,2
A konduktivitása, azaz oldott ásványi anyag tartalma 0,48 EC
Előzmény: fapeter (1589)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 1590
Lehet, hogy nagyon kemény a víz nálad és ez eredményezi ezt, mert nálunk csak a vízkő ült ki, de az is csak maga a tálkában, amiből a vizet bontja . Bár szerintem klór és kálcium lehet max. A Klór az nem jó az igaz, de szerintem a kálcium pedig még segíthet is a héjnak nem ? Bár lehet, h én gondolom rosszul, mert ez csak egy ötlet.
De nálink semmi ganét nem rak se a hűtő falára, sem a tojkira.

Illetve a ventilátor az gyűjt mindig össze valami réteget magára (nálam alulról fújja be a meleget, és fölülről távozik egy gégecsőben ami visszavezeti a keltető kamrába), de nem gondoltam volna, h emiatt.
Előzmény: fapeter (1589)
fapeter Creative Commons License 2009.05.04 0 0 1589

Eddigi tapasztalatok az ultrahangos hidegpárásítóval kapcsolatban:

Az általános működéssel semmi probléma, ködösítés, utántöltés szépen működik.

Viszont, a vízben lévő ásványi anyagok, a hidegpárásítő működéséből adódóan a keletkező vízpermetben maradnak. Mivel a vízpermet apró cseppecskéit elnyeli a levegő a relatív páratartalom beállásához, finom "ásványi por" rakódik le a keltető belső részein, és a tojásokon...

Na, erre nem gondoltam az elején... remélem, nem okoz gondot a keltetésnél!

Előzmény: Törölt nick (1559)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 1588
Tedd külön a többitől, mert azok szét csipkedhetik neki ! Amúgy meg ha egyedül van akkor felszívódik majd magától. Ergo visszahúzódik. Nálam ez a tapasztalat.
Előzmény: Antika83 (1587)
Antika83 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1587
Hali.Ismét én.Csak egy röpke kérdést szeretnék feltenni.Arra lennék kíváncsi hogy mit lehet tenni akkor,ha a csibe úgy kel ki hogy a szikzacskó nincs felszívódva és ott lóg szegénykémből kifele.Illetve hogy ti ilyenkor mit tesztek a szerencsétlennel?

Üdv.:Anti
fapeter Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1586
Sajnos a kérdéskörhöz nem tudok nagyon hozzászólni, nincs tapasztalatom tojásboncolási területen... :-( Ezért is érdekelnek az észrevételeid, tapasztalataid!!
Előzmény: Ogmet_ (1576)
fapeter Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1585

Az etetésnél,itatásnál nem kell a túlzott óvatosság. TISZTA legyen a víz.

Én nem szoktam sem kamillázni, sem pedig langyosítani a vizet, ásványvíz itatásról pedig nem is hallottam! :-)

Sok sikert a bújtatáshoz, csibeneveléshez.

Előzmény: Tommy81 (1581)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1584
Én is most lámpáztam a 10 napos vadászfácánokat, de azt nem nagyon kellett fotózni, mert siettem is és mert azokat a Military xenon lámpa is éppen átlövi, és így is gúvasztanom kellett a szememet a vérerek után. Mással ezeket a tojikat, meg a marans -okat nem is bírtam átvilágítani. Csak gondoltam megosztom veletek, hátha más is akar ilyeneket keltetni, és nehogy meglepetés érje, amikor a tojás sötét marad, pedig rajta a lámpa.
Előzmény: Ogmet_ (1583)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1583
A 1575-os bejegyzésem folytatásában a 16. nap.
Előzmény: Ogmet_ (1575)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1582
Az átvilágítás részletes leírása:
Először is az átvilágítást sötétben, rendszerint este, miután besötétedett, akkor kell végezni, teljesen sötét szobában, olyan átvilágító lámpával, amelynél a lámpa és a tojás érintkezésénél minimális a fénykiszűrődést. Ezt minimálisra lehet csökkenteni, ha valami kis kerek gumigyűrűt ragasztotok a nyílás elejére. Tovább lehet csökkenteni a fénykiszűrődést, ha ezen kívül még egy darab fekete kilyukasztott rongyot is odatesztek. Ekkor már semmi fény nem szűrődik ki, lehet szépen fényképezni is, és az eredményt megosztani másokkal, hogy segítséget nyújthassunk egymásnak, ha probléma adódik.
1. nap vége: Itt még nem látszik igazából semmi változás.
2. nap vége: A szik kissé sötétebbnek látszik, mint az első napon, mert már félig körbeért rajta a csírakorong. A szív már dobog, és ha felüti valaki ebben az állapotban a tojást, akkor ez szépen látszik is, csak nagyon pindurka. Az érben ekkor még áttetsző az a folyadék, amit keringet a szív, csupán a szívverés helyén látni pici piros pontot, ami hol megjelenik, hol eltűnik, erről ismerhető fel a dobogó szív.
3. nap vége: Az érben megjelenik a vér, és átvilágításkor körülbelül 2 cm-nyi átmérőjű vékony erezetet lehet látni, közepén a pinduri embrióval. Sötét héjú tojásokban ez még alig látszik, de a kíváncsi keltetősök ekkortól már nyomon követhetik a fejlődést.
4. nap vége: Az érhálózat a tojás egynegyed részét befutotta, és azok a vékonyabb héjú tojásokban élénken, a sötétekben felismerhetően látszanak. Az embrió ott csüng, ha pindurkát megmozgatjátok a tojást, akkor nagyon himbálódzik. Vigyázat! Óvatlan mozdulat, és lehet szaladni az embrió után, mert leszakad. Talán ezen a napon a legérzékenyebb az egész „életke”, de nyugodtan lehet lámpázni, csak óvatosan.
5. nap vége: Az érhálózat a tojás nagy részét befutotta. Az embrió közepén nagy fekete pont látható, a szemben megjelenik a festékanyag, ez látszik. Ha néhány másodpercig mozdulatlanul tartjátok a tojást, nagyon lassú mozgás már felismerhető az embrión, de alig észrevehető. Ekkor még mindig nagyon érzékeny a mozgatásokra!
6. nap vége: Az érhálózat a tojás egész felületén megtalálható. Az embrió szépen komótosan, folyamatosan mozog simaizom-összehúzódás hatására, tehát nem önakaratából.
7. nap vége: Az embrió igen aktívan, folyamatosan mozog minden pillanatban. A tojáslámpázóknak én ezt az időpontot javaslom első lámpázáshoz, mert ekkor legfelismerhetőbb az élet a tojásban. Itt szépen el lehet különíteni a terméketlen tojásokat még halvány, rossz átvilágító lámpával is.
8. nap vége: Az erezet valamelyest vastagabb, mint az előző napokon, és megfigyelhető egy központi érrész, ahol a sok apró ér egybefut, és vezetődnek be az embrióba a köldöknyíláson keresztül. Az embrió már lassabban mozog, mint a 7. napon és észrevehetően nőtt, körülbelül 3 cm a hossza.
9. nap végére az embriópipi mozgása sokat lassult, és már nem folyamatos. Ha mindenképpen mozgást akarunk látni, akkor lehet, hogy meg kell himbálni picit a tojást, hogy megmozduljon az embrió. Innen számítva néhány napon keresztül az látszik, hogy a központi érhálózat tovább vastagszik, az embrió tovább növekszik, a mozgás folyamatossága teljesen megszűnik, véletlenszerűvé válik. Lehet, hogy éppen mozdulatlan, vagy éppen rúgkapál. :) Itt már valószínűleg az agyból érkeznek a mozgásingerek, de az embrió még nincs észnél. Az elhalt tojás a 3. naptól néhány óra múlva már felismerhető azáltal, hogy eltűnik az erezet, és ha ez a kelés 2,5 - 5. nap között következik be, akkor vérgyűrű marad vissza. A gyűrű határa odáig terjed, amíg az érhálózat befutotta a tojás belső részét. Az ezt követő időszakban nem marad vissza érgyűrű, az erek eltűnnek, illetve csak néhány halvány foszlány marad meg belőle, és az embrió mozgása nem észlelhető, akár mennyire is életre szeretnénk azt kelteni. Az embrió a szikhez tapadva, holtan lebeg a tojásban, és magának az embriónak a körvonalai is jól felismerhetők.
14 és 18. napok között a tojás napról napra sötétedik (felső megvilágításnál alulról látszik indulni a sötétedés), ahogy egyre inkább kitölti az embrió a tojáshéjat. Ebben az időszakban némileg nehezebb felismerni az éppen elhalt egyedet, mivel ritkán mozog, de ha igen, akkor szinte szét akarja robbansztani a tojást, tombol benne. :) Az esetek többségében mozgatnunk kell a tojást ahhoz, hogy láthassuk az életre utaló jeleket, de a vastag érhálózat biztosít arra, hogy nem kell megijednünk. Ha az nem látszik, akkor van okunk jócskán aggodalomra (főleg, ha csak az az egy tojás volt e keltetőben), de a temetési szertartást még nem kell azonnal elkezdeni. :) A 16. nap környékén az embrió már hallja a külső hangokat, hallja, ahogy zúg a keltetőben a ventilátor, ahogy a pótmama szöszmötöl köztük, forgatja azokat.
A 18. nap végére az embrió mérete eléri a légkamrát, és kezdődnek az izgalmas események, megkezdődnek a kelés előtti folyamatok (én legalábbis így hívom).
A 19. nap végén a kiscsibe már jócskán eldeformálja a légkamra határait, és lehet nézni, hogy a kis csőrikéje mikor kerül bele, azaz hogy mikor töri át a légkamrát. Ez a folyamat gyakorlatilag a 20. nap elején nagyrészt meg is történik.
20-21. nap: Innen számítva megkezdődik a tüdővel való lélegzés, és a csibe egyszer csak megszólal: csip-csip. Érdemes nekik beszélni, vagy hangokat kiadni, gőgicsélni, mert az ingerli a csipogásra őket, továbbá a mozgatás, vagy pusztán a keltető felnyitása is (hírtelen fényváltozás, külső hangok erősebb beszűrődése). A légkamra áttörését követően azt halljuk, mintha impulzusszerűen ütnék a tojás falát. Ezt az állapotot én úgy hívom, hogy „szorgalmasan dolgoznak”. De valójában a légzés folyamán keletkezik ez a hang, mert miután majd kikelt, akkor is hallható, miközben veszi a levegőt. Tehát nem folyamatosan üti a tojás falát, hanem csak néha odakoppint. Arra érdemes ügyelni, hogy a csőr fölfelé nézzen, és ne a keltető alját, mert ha az alja gátolja a felpattintást, akkor a csibe befulladhat! (Persze ezt nem 100 tojás esetére írom, hanem aki kevesebbet keltet egyszerre).
A kelés úgy 10-25 percig tart. A légkamra feszítésekor átvilágítás közben nem egyértelmű az, hogy már áttörte-e a csibe a kamrát, vagy nem. Biztosan áttörte, ha a légkamrán belül a csőrikéjét felismerjük, úgy, hogy a tojáshéj felé tartja azt, illetve ha már csipog. Ekkor már lehet áttenni a bújtatóba, én csak egy sima kartondobozt szoktam betenni a rácsra, és abba teszem át a tojásokat. Minden mostanában történő kikelésekhez jó szórakozást kívánok, és legyen minél több csibe! :)

A lámpás melegítésre pedig vigyázni! Ha nagyon összebújnak a csibék, akkor fáznak, könnyen megfulladhat köztük a gyengébb. De túlmelegíteni sem szabad őket, ha egy sincs a lámpa alatt, akkor ez történik. Az a jó melegítés, amikor össze-vissza szétszóródnak a dobozban. Az újszülötteket én mindig külön kisebb dobozba teszem, ott szárítom őket, és 2-3 óra múlva átteszem egy nagyobb dobozba. Ez azért jó, mert a száradt, élénk csibe sérülést okozhat az újszülötten azáltal, hogy szerencsétlen magatehetetlen állatot agyba főbe csipdesi, elsősorban a szemét csipheti ki, vagy a kloákát kezdhetik ki, illetve nem hagyja nyugodtan száradni és csak csipárog hangosan. Az én „gyermekeim” pénteken fognak kelni.
Tommy81 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1581

Szia Csibecsősz!

Nekem is ez az első keltetésem kis köralakú háztáji keltető.Én 3 hete kedden tettem be a tojikat ugyhogy én holnap holnaputánra számítok a csipogásra és kezdik pattintani már alig várjuk a párommal.Mindenen izgulok hogy hőmérséklet meg a pára rendbe legyen de nem akarom túlzásba vinni a gondoskodást meg a nézegetést remélem jó a hőfok 2 lázmérővel is nézem szinte ugyanazt mutatják ugyhogy bizom benne ,meg a pára is elég szerintem mert a kémlelőablak jó párás azthiszem mindent megteszünk csak várakozás hihetetlen csodálatos élmény.Már kész a dobozuk is infra lámpa iditó táp de azt még elejinte keverek hozzá egy kicsit több kukoricadarát,nemtudom kamillateát adjak e vagy elég a sima langyos csapvíz vagy ásványvíz reménykedek hogy sok szép kis tarkabarka apróság fog kikelni van köztük 4 mini japitojás is.Remélem minél több kikel és egészségesek lesznek.

Mit javasoltok a vizzel kapcsolatba.Ja igen meg pár napja kérdeztem hogy ki mikortól ad zöldet a pipiknek és csináltam egy bórítót ami alatt kitehetem őket a kertbe csipegetni meg porfürdőzni persze csak jó meleg szélcsendes időbe.

Sziasztok

Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1580
Na, még egy párszor berakom, úgy látszik túl nagy volt a mérete.

Csibecsősz: Van már felpattanva? Onnan számítva még minimum 12 órát várni kell a kelésig, de lehet akár 24 is. Siettetni nem szabad, mert akkor nem szívódik fel rendesen a szik, és kipukkanhat, ha kikel. Nekem volt olyan régebben, hogy az egyiknek kicsit csüngött még a sarka a hátsó felén, aztán a többi pipi már éhes volt és teljesen kihúzták neki, megették a tartalmát. Olyan is volt, hogy félig vissza volt maradva, az is kipukkant, mert ficánkolt, de azt hiszem nem lett semmi baja azon kívül, hogy annyival kisebb volt naposan a csibe. Már előre szoktam félni az ilyenektől.
Előzmény: csibecsősz (1578)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1579
Csináltam egy szebb képet a rajzolatról, hogy használhatóbb legyen, és r_józsi köszi a bíztatást. :) Aztán majd valamikor lecserélem fényképesekre.
Előzmény: r_józsi (1569)
csibecsősz Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1578
Jujj most látom hogy már valakik nagyon kiakarnak jönni a tojásból.Kopogtatnak már!!szerintetek reggelre kikelnek? ugy 3ra tippelek hogy kikel reggelre de majd meglátom reggel.pára 69 a fok 39,2 ja és nem lehet rajta állitani gyártok beálitották a hő fokot.
Előzmény: csibecsősz (1577)
csibecsősz Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1577
Szombat este forgattam én is utoljára a tojásoka (1552 kérdésben bövebben le van irva)Te mikor raktad a keltetőbe a tojásokat??Tommy??nekem az első keltetővel való keltetésem neked?:D
Előzmény: Tommy81 (1572)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1576

Az előző beszúrásomnál természetesen alulról fölfelé érvényesek a napok.

Itt a legfelső kép egy olyan tojás átvilágított képe, mely a 13. napon még élt, de a 14. napra elhalt. A különbség a 2. képen jól látszik. A halálozást követő néhány óra alatt a vérerek mindig kiürülnek, s gyakorlatilag az erek már alig, vagy egyáltalán nem láthatók, ezért nagyon hamar észrevehető a halálozás. További jellemzője, hogy az embrió mereven áll a tojásban, mozgások nincsenek benne, és ha kissé megmozgatjuk, láthatjuk, hogy élettelenül lebeg az egész. Ha ilyet tapasztal bárki, arra biztosan ráfoghatja, hogy halott. A többi képet azt talán nem is kell magyaráznom. Beteg volt az embrió, láthatók a vérömlenyek a testfelületén. Ezek jellemzően túlmelegedéstől szoktak megjelenni, de most valami más okból kifolyólag jelentkezhetett, mert túlmelegedés nem volt. Remélem ezzel sokat segíthetek azoknak, akik keveset világítottak még át, és kevésbé ismerik a jellemzőket. Később majd még írok egy részletes jellemzést a keltetés többi napjaihoz is.
Előzmény: Ogmet_ (1575)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1575
Tommy81: Sok sikert az első keléshez! :)

Végre megjavult a képfeltöltés is.

Tyúktojás átvilágított képe a 13. napon,
14. napon,
15. napon.

Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1574
Szia!

Szellőztetni lehet, csak már ne hűljenek ki, vagyis 1-2 percen belül érdemes visszazárni a keltetőt, hogy gyorsan álljon vissza az eredeti hőmérséklet. A csibék testhőmérsékletét úgy kell óvni, mintha már ki lennének kelve.
Előzmény: Tommy81 (1572)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1573
Hajrá mütyürök !
Ja és örülök Péter én is a sikerednek !
Tommy81 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1572

Sziasztok!

Képzeljétek elérkezett a bújtatási időszak már nagyon izgulunk most 37,2-37,3 között van a hőmérséklet és feltöltöttem a külső itatót is most már elég párás bent a közeg szerintem.Tegnap este amikor az utolsó forgatás megvolt pár tojás mozgott már biztos helyeszkednek a kicsikék hihetetlen nagy élmény már most.Alig várom hogy hangokat is halljak nagyon köszönöm nektek a sok segítséget.Még egy kérdésem lenne hogy ilyenkor mennyi szellőztetési időt kell hagyni mert a használatiba az van hogy napjába csak egyszer pár másodpercnyit?

Nagyon köszi az eddigi segítségeket is rengeteg sok érdekességet olvasok itt nálatok

Sziasztóóóók

valiko Creative Commons License 2009.04.30 0 0 1570

Sziasztok!

Valiko vagyok és ha nem bánjátok csatlakoznék a topikotokhoz.

Sokat olvasgattam már eddig nálatok és most eljutottam odáig,hogy én is keltessek kiscsibéket.

Tudom, hogy nagyon sok izgalom és ujdonságot fogok megtudni és megtapasztalni, ebben szeretném a segítségeteket kérni.

Szeretném ha minél több jó tanácsot tudnátok adni ugyanis ma teszem fel az életem elsö adagját kikelteni egy kölcsön kapott keltetőben, amiben 100 db Brama tojás lesz. Bér keletés lesz de a kikeltek fele az enyém igy nagyon bizakodó vagyok.

Előre is köszönöm, hogy megnyitottátok ezt a  fórumot.

Puszi Valiko

r_józsi Creative Commons License 2009.04.30 0 0 1569
Oqmet - Ez nagyon király!!
Nagyon szépen rajzolsz és ezzel nagyon sokat segítesz azoknak a kezdő keltetőknek (beleértve engem is) akik a lámpázáskor bizonytalanok.

Péter te mindig meg lepsz minket. Sok sikert és várjuk a fejleményeket.
Előzmény: Ogmet_ (1568)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1568

Nem a legszebb bevitel, de azért látszik a lényeg. Még anno 11-12 évvel ezelőtt festettem. :) Hú, de régen volt, mintha csak tavaly lett volna.
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1567
TOJÁST VÁSÁROLNÉK! :)

Már tervezem, hogy a jövő hétvégi kelés után tenni szeretnék be újabb tojásokat, rögtön.

Közületek van aki rendelkezik termékeny fürjtojással, és Budapest környezetében lakik, mondjuk max 50-100 km-es körzetében? Tyúktojáson kívül milyen más tojásokat lehet bárkitől itt a fórumon vásárolni? (pulyka, kacsa, liba, fácán, stb.) Max. 10 db-ra lenne szükségem csak. Postai szállítást nem javaslok, mert nem nagyon éri meg néhány db tojás miatt. Köszönöm előre is az esetleges segítségeteket.

Előzmény: Ogmet_ (1566)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1566
Péter, gratulálok én is az új fejlesztésű ködösítő berendezéshez!
Előzmény: fapeter (1558)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1565
Én egyszer olyat csináltam, hogy pálinkáspohárba kitettem a tojás tartalmát, és úgy tettem be a keltetőbe, s így szerettem volna megfigyelni az eseményeket fejlődés közben. Az őscsík kb. két napig fejlődött, majd elhalt, mert mindig odaragadt a pohár széléhez és megsérült. Magát a poharat még le is légmentesítettem folpakkal.

Én arra tippelek, hogy sajnos elpusztul az embrió, ha a repedések megmaradnak. Én is jártam már így a keltetési idő utolsó napjainál, de nem emlékszem, hogy mi történt a csibével. Viszont töprengek olyan kísérleten, hogy mivel lehetne helyettesíteni a tojáshéjat, vagy ha azon egy pici rést ejtünk, mivel lehetne lefedni, hogy az embrió fejlődjön? Mondjuk egy 1 cm x 1 cm-es üvegdarabot ráragasztok pillanatragasztóval, megsínyli a kis szemlélni kívánt egyed? Sosem próbáltam még, de szerintem nem lenne különösebb baja, hisz a tojáshéj 80 %-a ép és egészséges maradna, az a maradék meg mit számít, hogy üvegből van, a lényeg, hogy be lehessen kukucskálni. :))
Előzmény: csibecsősz (1561)
fapeter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1564

A tojáshéj sérülés oka lehet, kórokozók tojásba jutásának, de megfelelően fertőtlenített keltetőnél, ennek kicsi a valószínűsége (hacsak a tojásokkal nem húrcolsz be valamit).

Én jobban aggódnék a túlzott kipárolgástól,

mert a repedés mentén jobban "jár a levegő", a viaszos módszer jó lehet, ha ésszerüen lehet alkalmazni.

Szerintem nem fog történni semmi extra... kikel belőle a csibe, és kész! :-D

Sok sikert a bújtatáshoz!

Előzmény: csibecsősz (1561)
fapeter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1563
Ha figyelmesen visszaolvasol a topicban, rengeteg megoldást találsz a kérdésedre!
Előzmény: Törölt nick (1560)
csibecsősz Creative Commons License 2009.04.29 0 0 1562
Bocsánat az OFF:(( kérdésért de nagyon kiváncsi vagyok vélemenyeitekre:D:)
Elöre is köszönöm a segitségetek!!:D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!