Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én egy görög magnélküli fajtában (Attika) vagyok érdekelt, amelyik a fajtaleírása szerint csak -18 fokig fagyálló.
Orosz oldalakon nézelődtem (kontinentális klima), hogy ők hogyan védik meg (az ennél ugyan fagyállóbb) a szőlőiket.
Ők nem a nálunk szokásos módon felcsirkézik a töveket, hanem szinte gödörbe ültetik és rábízzák a védelmet a gödörben összegyűlő vastag hótakaróra meg valami mezőgazdasági szövetre. És persze az indákat ősszel lefektetik a földre.
Gyakorlatilag ezt úgy mutatják, hogy a 80 cm mély ültetőgödröt csak kb 60 cm-re töltik vissza az ültetés során, azaz az oltási hely 20 cm-rel az átlag talajszint alá kerül.
Az ültetőgödör átmérője 80 cm, a mezőgazdasági szövetet gallyakból álló sátorváz szerű elrendezésre terítik és majd ezt takarja be a hó, mely a szőlő töve felett az átlagnál 20 cm-rel vastagabb lesz.
Láthatóan pluszmunka, dr házikertben, egy-két tő esetén belefér az időbe.
Úgy látom, nincs nagy tülekedés. Ha simavessző is megfelel, azt tudok adni (könnyen gyökerezik). Nem debreceni vagyok, de valószínű a halottak napja környékén járok majd Debrecenben, el tudnám vinni.
A Génuai szőlő fürtjét minden évben megritkítom, mert egyébként nagyon sűrű lenne a fürt.
Kisollóval belevágok több helyen, így nem nőnek egymásra a szemek.
Valahol azt olvastam, hogy erősebben kell terhelni a tőkét, és akkor lazább lesz a fürt a Szlanka szőlőmnél kipróbáltam, mert elég sok van belőle és nem győztem volna ritkítani a fürtöket, viszont így a fürt alsó fele nem érik be rendesen és puha marad nem roppanós, és általában a fele táján kezd el a szürkepenész is támadni, ahol sűrűbbek a szemek, és onnan kiszedni se tudom azt az egy-két szemet ami utána az egész fürtöt elrothasztja.
Lehet, hogy megoldás lenne ha a fürt felső harmadát hagyom csak meg és a többit visszacsípem még zölden? Mert ami kisebb lazább fürt az egészséges marad, és be is érik.
Mi a módja a fürt ritkításának és mikor kell elvégezni, van ebben tapasztalatotok, hogy lehet legegyszerűbben elvégezni?
Ezek szerint lehet, hogy nem terem, lehet, hogy elfagy, mert nem a mi klímánkra való, főleg, ha kibírja tavaszig és sikerül megerednie az oltásnak, vagy a dugványnak, mert mind a kettőt kipróbálom akkor már. De milyen öröm lenne, ha mégis sikerülne.
Mikor az első Tesco megnyitott Debrecenben, akkor én is vettem vesszős szőlőt és ahogy Szőlőszem javasolta hűtőben tároltam tavaszig, majd zöldbe-fás oltottam. Még abban az évben termett!! Be is érett. Aztán sztrájkba lépett, többet nem termett. 6-7 évig tartottam, aztán levágtam a tőkéről.
Azonnal földbe akartam tenni, eszembe se jutott, hogy hűthetném is tavaszig. Egyszer már hűtöttem pedig így vesszőt, de az januártól májusig volt csak hűtve. Zöldbe fás oltást ejtettem meg vele.
Kíváncsi vagyok, hogy kibírja-e?
Kicsit kísérletezgetek vele, hátha sikerül, ha nem akkor sincs gond.
Az olasz,és görög szőlőkkel az a baj,hogy ezek a fajták nem télállóak.Vagyis nem a mi klímánkra valók.Ha sikerül is kigyökereztetned,az első komolyabb fagynál kifagynak.Nekem az Itálián és a Michele Paliérin kívül nincs is olasz szőlőm.
Az a kérdés,hogy ezek a kis vesszőcskék beértek-e?Vagyis a színük barna-e?Ha nem,akkor nehezebb a helyzet,de zöld vesszőt is lehet gyökereztetni,csak jobban védeni kell a kiszáradástól,mint a beérett vesszőt.Ha a vessző be van érve,akkor csak egyszerűen rakd be a hűtőbe/fertőtlenítés után/,egy dupla műanyag zacskóba ,jól lezárva tavaszig +1-+5 között tárolva.Tavasszal a szokásos módon perlitbe,vagy a szabadba ültetve gyökereztesd,de ha biztosra akarsz menni,akkor oltsd be egy erős tőkébe.
A zöldségesnél hatalmas,fehér szemű, olasz szőlőt árultak, és a fürtök vesszővel együtt voltak levágva, nem tudom, hogy így tovább friss marad, vagy csak mutatósabb, mindenesetre elkértem négy vesszőt.
Két-három rügyesek, és nagyon frissek.
Alsó rügy alatt levágva, cserépbe, gyökereztetőporral tőzegbe ledugványoztam. De itt megállt a tudományom. Tavasszal már dugványoztam szőlőt, de ősszel még nem.
Hova tegyem, mert késő van ahhoz, hogy meggyökeresedjen, télen mi lesz vele? Sötét pincém, vagy meleg lakásom van, esetleg hagyjam kint télen, süllyesszem le a cserepet és csirkézzem fel így is elindul a kalluszképződés és tavasszal majd begyökeresedik?
Orosz fajta.Szülők:Talisman X Rizomat.Érési idő:130-140 nap.Fürt:800-1200gr.hengeres,vagy kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,40 x 24 mm.25-30 gr.,húsos,lédús,harmónikus ízű.Színe mélyvörös.Cukor 20%.Erős növekedésű.Betegség ellenállás magas,rezisztens.Fagyállóság:-24C°.
Saját tapasztalat,és vélemény:a legújabb orosz csúcsminőségű fajta.Ellenáll a peronosznak,lisztharmatnak,Nem rothad,nem reped,nem pereg,darazsak nem bántják.Nagyon dekoratív,sokáig a tőkén tartható.Saját gyökerén is jól terem.
Piros bogyójú, annyira rezisztens, hogy a kereskedelmi ismertetők azt írják róla, hogy 'akár' permetezés nélkül is termeszthető.
Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert csak két tőkém van belőle, és amikor a többit permetezem, ezek is kapnak belőle. Évente háromszor permetezem a szőlőt.
Egyébként most kezd érni, amikor a pölöskei (nekem is kedvencem) már fogytán van .
A Moldova növekedési tulajdonságai miatt alkalmas lugasnak, Szép, feketére érik és jóízű.
Hogy bornak milyen, nem tudom.
Afuz Ali
nagy fehér bogyójú, még későbbi, de hivatalosan nem rezisztens. El van a három permetezéssel.
Íze semleges, a feleségem a szépsége és a bogyók nagy mérete miatt kedveli.
Nem tudom ki, hogy van vele de nálam a Pölöskei jó tulajdonságai és az íze feledteti a mag okozta kellemetlenséget. Eddig nekem nincs nála jobb pedig kb. 30 fajta van az udvaron.
Izabella jó ízű, van nekem is, de borát sokan nem tartják jónak. A Pölöskeiből és a Néróból is lehet bort csinálni.
Ha már ott laksz, ahol, Göcseji Zamatost vegyél ;-) Abból is lehet bort csinálni. Csemegének meg akár a Teréz is jó lehet, sokan dicsérik, nekem még nem terem. Fentiek rezisztensek, akárcsak a meglévő szőlőid.
Szeretnék egy kerti kiülőst felfuttatni szőlővel, kb 14 m.
Göcsejben lakom, kemény anyagos talajunk van vékony termőréteggel. Megpróbálok majd minél nagyobb árkot ásni neki ültetéskor. Dombtetőn lakom, így a fagy nem okoz gondot.
Van már egy kétéves telepítésű kordon Néróval és Pölöskei muskotállyal. Ez utóbbi erőteljesen nő, edzett, finom, de a nagy magok zavarnak benne.
Permetezni egyáltalán nem akarom.
Késői érésű fajtát keresek, hogy ne jöjjenek rá a darazsak nyáron.
Gondoltam arra is, hogy esetleg lehetne direkttermő (Izabella, Othello). Friss fogyasztás mellett adhatna pár liter bort is.
Tudnátok ehhez javasolni nekem valamilyen elérhető fajtát.
Akár Cegléd szépe is lehet, mert az ilyenkor érik, rózsaszín, nagy magvú, a levele 5 karéjos, mélyen bemetszett, relative kicsi. Csak az pont nem látszik a képen, nekem ilyen, amiről úgy tudom, ez a fajta: