Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
VELIKA: Bolgár fajta./1987.Ivan Todorov/.Szülők:Bolgar X Alphonse Lavalleé.Érési idő:125-135 nap./aug. vége,szept.eleje/.Nagyon erős növekedésű.Fürt:vállas,vagy hengeres,laza.500-900 gr.
Saját tapasztalat:Átlagos években 3 permetezéssel megvédhető.Bogyója nem pereg,nem reped,darazsak nem bántják.Dekoratív,piacos fajta.Hátránya,hogy alacsony a fagyállósága.
Velika,Cardinál VCR26???nem találtam róla semmi érdemleges leírást,kép alapján nagyon mutatósak,román import, VCR-től ami egy olasz- kínai közös vállalat,/butasi.ro/némi fönt tartásom van a fajtákkal kapcsolatban fagyérzékenységet illetően.Velika egy Horvátországi falu Pozsega- Szlavónia megyében,mint szőlőfajta nem ismert,vagy csak hiányosak az ismereteim,vagy lehet ismerjük csak más néven fut
igen ezt énis így látom,azért kérdeztem meg a véleményeteket,a laikus nem hozzáértő vásárlókat,amibe én is tartozom sajnos könnyen félre lehet vezetni.Red globe-ot gondoltam hogy rendelek tőlük,érési időre szept végét okt elejét mondták,telefonon beszéltem velük,régebbi írásokban fajtaismertetőkben a fórumon 38.oldalon augusztus utolsó harmadát olvastam.a Dunaföldvári oltványiskola kínálatába lenne a nevezett fajta akkor biztos onnan rendelnék,én az eddigi fajtáimat onnan rendeltem,és csak jót tudok mondani róluk.találtam egy román oldalt is ahol elég jó fajtakínálat van,de még nézelődöm.Orosz Ukrán fajták nagyon komolyak,ahogy olvastam róluk a legjobbak,nagy részük "golyóálló"a mostani időjárást figyelembe véve előnyös.ezek a fajták beszerzése nem lehet egyszerű.Nicolas úr oldalát néztem de tőle nem lehet rendelni oltványt,vagy én nem találtam.azért nem adom fel,böngészek,ha nem sikerül tavaszig találni akkor maradok a magyar rezisztens fajtáknál azon belül Fanny,Teréz,utánuk olvastam szerintem jó választás,kevés növény védőszerrel megvédhetőek.webcímeket tudtok azt nagyon köszönném.Crimson vesszőket akinek kell szívesen adok,nagyrészt ez a fajtám van itthon,még termés nem nagyon volt rajta egy-két fürt,nagyon szép lugas van belőle,csak a metszésen kell majd finomítani mert nagyon rövidre metszettem tavasszal és valszeg azért volt csak mutatóban rajta,jövőre hosszabb szárakat hagyok meg rajta,remélem lesz rajta több fürt.Román oldal: butasi vita de vie véleményetek?
Én megnéztem a GTX honlapját.Már a szőlőfajták nevének leírásával is gondok vannak.Pl:Superiol ?
Ilyen fajta nincs.Helyesen Superior seedless./két es-el/Aztán :Sugar one !!Ilyen fajta megint nincs,helyesen:Sugraone,ami megegyezik a Superior seedlessel,mert a Sugraone licenszét megvette a Sun World cég,és a nevét is megváltoztatta Sugraone seedless-ről Superior seedless-re.Tehát ugyanazt a szőlőfajtát két helytelen névvel árulják.
Aztán a Black Magik/helyesen Magic/ fajtát magnélkülinek árulják,ami messze nem magnélküli fajta.
Aztán a Vittória helyesen Victoria /egy román fajta/
Aztán a fajtákat színek szerint két csoportra bontják:fehér,és piros fajtákra.Ez egy modern,de megtévesztő felfogás,ami nem veszi figyelembe a kék fajtákat,és a piroshoz sorolja.Még a precíz német kertészetek is három színű fajtát jelölnek.
Így fordulhat elő,hogy a Velikát,Guzal karát,stb.piros színűnek jelölik,holott azok kék,vagy fekete színűek.
Tehát,ha a fejekben nincs rend,ami a fajtákat illeti,akkor mit várhatunk a gyakorlatban?
Tiszteletem a fórumozóknak!egy kérdéssel fordulnék hozzátok:valakinek van tapasztalata GTX kftvel?rendelt már tőlük valaki?azért kérdezem mert olvastam a fórumot és találtam egykét írást amiben az oltványokat összekeverik,fehér helyett pirosat küldenek stb..
Úgy látom ,nem váltott ki nagy érdeklődést a fajtalistád.Pedig elég jól összeszedted.Néhány fajtádról még én sem hallottam:Californiai gold,Kyu-Hoy,Kismis magian,Karolina.Az előbb leírt fajtákról van-e leírásod?Vagy úgy kérdezném,hogy az általad felsoroltak közül melyikről nincs?Hátha tudok segíteni.
Kései érésűnek nem nevezném egyáltalán, nálam a Néró után ő a következő, bár ebből nem annyira lehet levonni semmit sem...
Inkább augusztus vége, mint szeptember, legalábbis itt nálam úgy volt...
A 1568-os hozzászólásomban tettem róla fel képet is, ott lehet következtetni a Suzyhoz és a Palatinához viszonyítva, hogy korábbi, mert azok alig érettek, míg a Bolgár rezi már túlérett volt...
A fajtáim egy része már terem egy része tavaly őszi telepítés egy részét pedig most telepítem és telepítettem ősszel. Fajták: Favorit, Suzy, Esther,, Dunav, Árkádia,Rizamat, Suvenír, Néró ,Cardinál, Palatina ,Éva ,Jupiter, Narancsízű, Red Globe ,Kósa, Californiai Gold ,Velika ,Moldova, Kyu-Hoy, Japán iisabella ,Kismis magián ,Csépi muskotály, Karolina, Pannónia kincse, Conegliano, Fehér és piros Chasselas, Teréz ,Szultánia, Superiol seedles, Dow seedles, Early sugar, Carolusz .Kismis szamarkad, Black magic, Itália, Victoria, Ave Maria, Belladonna, Sába királynője, téli muskotály, Negra, Guzal Kara kapásból ennyinek jutott eszembe a neve mert nincs nálam a fajta jegyzékem.
Kedves Fajtagy! Én is szeretném elkérni telefonos elérhetőséged és e-mail címed. Az enyém: vadasgyorgy68@gmail.com, illetve 06/20 237-1885. Ezek valamelyikén megadhatod. Köszönettel: Gyuri
Én is így kezdtem kb.10 évvel ezelőtt ,amikor elkezdtem gyűjteni a csemegeszőlő fajtákat,és leírásokat.Alig találtam értékelhető leírásokat.Akkor még az interneten sem volt ennyire elérhető ,mint mostanában.Ha nagyon elszánt,és kitartó vagy,akkor az interneten mindent megtalálsz.Én először szakkönyveket vettem az antikváriumokban,olyanokat,melyekben szőlő-és csemegeszőlő leírások voltak.Azután éveket töltöttem a számítógép előtt szőlőfajták leírásának,és fényképének keresésével.Mára már-nem dicsekvés-kb ezer leírásom,és félezer fényképem van szőlőfajtákról.Nem titkolt célom,hogy ezt az óriási anyagot egyszer felrakom a netre,hogy másoknak ne kelljen azt az utat végigjárniuk óriási munkával,amit én már megcsináltam.Itt a fórumban tavaly január óta kb.60 csemegeszőlő fajtát ismertettem saját fotóval.A több száz fajtámat folyamatosan ismertetem,hogy mások is megismerjék a legfontosabb fajtákat.
Azt kéred,hogy küldjek "valami anyagotróluk".Hát nem tudom,hogy milyen fajtáid vannak?Ha nem titok,felsorolhatod itt a fórumban is,úgy legalább többen véleményezhetik,és hasznos tanácsokat is kaphatsz a jó,és kevésbé jó fajtákat illetően.Mert én/is/ úgy kezdtem,hogy összevásároltam mindenféle fajtát,amiről még leírásom sem volt-vagy csak a kertészetek felmagasztalt hiányos leírása.Ez a 40-50 fajta azóta szépen kiszelektálódott a gyüjteményemből.
Azóta csak olyan fajtákat gyűjtök,aminek hiteles leírása,és fényképe van.Még így is van olyan fajta,ami az én már elég magas minőségi szintemnek,vagy az éghajlati viszonyoknak nem felel meg,és ki kell selejtezni.Első körben azt javaslom,hogy csak komolyabb kertészetekből vásárolj itthon,és külföldön.Ne vegyél,vagy cserélj olyan helyről/pl.piac,ismerős stb./ ahol nem biztosak a fajta nevét illetően,sőt így szőlővírust is behurcolhatsz.
Ha figyelemmel kiséred a fórumot,rengeteget tanulhatsz,mert sok,nagy tudású,gyakorlatias szakember látogatja.
Sok sikert az elhatározásodhoz.Ha valamiben nem vagy biztos,rám mindig számíthatsz.
Kedves Szölőszem elsősorban önhöz fordulok azzal a kéréssel hogy elkezdtem gyűjteni a csemegeszőlőket csak nem találok jó leírást róluk és látom hogy önnek van elég sok fajtáról leírás nem tudna küldeni nekem valami anyagotróluk mert szeretném majd később beazonosítani hogy biztos az a fajta e a mit vettem most közel 60 fajtánál tartok de szeretném még tovább bővíteni és ebben is kérem a segítségét szaporítóanyag beszerzésében! emailom.: jenos94@freemail.hu
Gyönyörű szőlő, nagyon irígyellek. Két tövet rendeltem belőle plusz Esther, Néro, Suvenir, Teréz, Palatina szőlőkből is két-két tövet, ezeket rezisztensnek írták, remélem ízleni fognak.
Magyar fajta.Nemesítő:Bakonyi Károly.Szülők:Diamant X Helikon musk.Érési idő:aug-10-20.Fürt:200-300 gr.kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:24 x 16 mm.5-6 gr.Magnélküli.Bogyó színe krém-sárga.Íze muskotályos.Cukor.18-22%,sav.5-7 gr./l.Betegség ellenállás:átlagos,nem rezisztens.Fagyállóság:átlagos.
Magyar fajta.Kocsis Pál nemesítette 1917-ben.Állami minősítést 1973-ban kapott.Szülők.Rosa menna di vacca x Mathiász Jánosné.Érési idő:szept.10-20.Középerős növekedésű.Levele középnagy,ötkarélyos,kemény szövetű.
Fürt:vállas,közepesem tömött,180-220gr.vagy több.Bogyó:20-21X 19 mm.4-5 gr.sárgászöld,/viaszsárga/színű.A bogyó héja vékony,húsa ropogós,harmonikus,éretten muskotályos ízű.Cukor:15-18%,sav:5-6gr./l.Betegség ellenállás:Rothadásra kevésbé hajlamos,peronoszra és lisztharmatra érzékeny.Fagyállóság:-18 C°.
Saját tapasztalat és vélemény:Az egyik legjobb Kocsis fajtának tartják.Bogyója nem reped,nagyon finom kellemes,harmonikus cukor -sav arányú,muskotályos ízű.Túlérve sem veszít zamatából,csak bogyója pereg kissé.A nem túl magas betegség,és fagyállóság ellenére a jó tulajdonságai miatt továbbra is a termesztésben hagyom.
Az utóbbi évek egyik kedvenc fajtája nálam a Moldova. Tavaly ugyanilyen volt, az irdatlan esőzés ellenére semmi betegség nem tudott kifogni rajta, pedig általában kikerülgettem a permetezővel.(Kékfrankos borszőlő között van belőle három tőke) Egyre jobban szeretem és becsülöm ezt a fajtát. Nálam darázs, madár nem bántja és rezisztenciája mellett sokáig (a fagyok beálltáig) tőkén tartható. Ma, november elsején a videón látható tőke ugyanilyen állapotban van, további megfigyelés alatt tartom. Íze finom, édes-savas, nem muskotályos, kiváló. Javaslom azoknak, akik október-novemberben is szeretnének szőlőt enni.
Nem tudom, hogy mennyi Nagyezsda szőlőrügyed van, de én szívesen cserélnék veled. Sok-sok Nagyezsda rügyet örömmel látnék... Akár majdnem az összeset...
Rengeteg fajta szőlőm van... Tudok adni az általad kért fajtákat is... meg még sok mást...
Ha megadod az email címedet, vagy a telefonos elérhetőségedet, akkor egyeztethetünk.
Nagyezsda Azos és Moldova vesszőim lesznek, cserébe kérnék: Lívia, Argo, Ruta és Krasotka vesszőket. Aki tudna velem cserélni, kérem jelezze! Segítségeteket előre is köszönöm!