Na öregszem, most jut el a tudatomig az időpont... A Felföld nagy része ilyenkor még le van zárva, amit elmondtam, abból Kverkfjöll és Kerlingafjöll biztos nem érhető el még ilyenkor, Landmannalaugar talán igen. Bocs:) Kérdezz bátran, ha tudok, segítek. Üdv!
Szervusz, a kocsi Izlandra termett, időtök is lesz bőven, ha bírja a csapat a hideg, szeles, esős körülményeket (de ha nem, akkor is...) akkor Izland körülautókázása mellett a Felföldre is becsalinkázhattok. Javaslatom: Seydisfjördur - Myvatn-tó (vulkáni és utóvulkáni formák) - Dettifoss (Európa legbővizűbb és döbbenetes vízesése) - Asbyrgi kanyonvölgy - Húsavik (bálnales, bálna- és falloszmúzeum) - vissza délre Kverkfjöll (jégbarlang) - F910-esen tovább nyugatnak - Nyidalúr (innen F26) - Landmannalaugar (legjobb szabadtéri fürdő és fantasztikus színekben tündöklő riolitos hegyoldalak) - innen kis kitérő északra F 35-ön Kjölúr-út) Kerlingarfjöll (hegység csodálatos vulkáni formákkal) - vissza Geysír - Gulfoss (Izland legismertebb és talán legszebb vízesése) - Thingvellír (első parlament 930-ban és Amerika/Európa kettéválása) - Blue Lagoon - Thorlakshöfn (hajóval átruccanás Vestmannayear-szigetekre: Heimaey, a modern Pompei) - Vik i Myrdal (Izland legdélibb pontja, abráziós tornyok és kapu az óceánban) - Skaftafell (Svartifoss vízesés) - Jökulsarlón gleccserlagúna (a legnagyobb élmény szerintem) - Höfn és vissza Seydisfjördur. Olvasgass itt vissza, érdemes, vannak nagyon jó leírások pl. az izland.lap.hu/utinaplók-n, beszúrom az én linkemet (az ott nincs fent), ha van kedved, azt is elolvashatod. www.ajtp.hu/digitalcity/entity/entityHomePage.jsp?dom=AAAANXBY&egd=AAAAOLYW&prt=AAAANXBF&efm=AAAAXINB&bem=AAABBCBA
Persze ez csak egy javaslat, Nektek kell döntenetek.Üdv!
Szervusz,hát közvetlen honlapot,ahol az aktuális árak szerepelnek, én sem tudok mondani, de azért itt van néhány elérhetőség (2006-os kiadványból): flosihf@simnet.is (Svínafelli kemping, Skaftafell mellett közvetlen); hotelskogar@hotelskogar.is (Skogafoss); tourinfo@vestmannaeyjar.is Egyébként a www.fi.is honlapon, mely a felföldi menedékházakra is ad infót, a turistaházak melletti kempingezésre 900 IKR-es árat ír (ha nem vagy FI-tag, de gondolom, nem vagy), ennél a "civilizált" helyen lévők sem lehetnek drágábbak. Én 2006-ban és 2007-ben is 600-700 IKR-t kempingeztem. A skaftafelli kemping volt a legjobb! Ha elvergődsz még is északra, Húsavikban (bálnales) a második éjszaka ingyenes a kempingben! Üdv!
Egy barátom, és családja megfűztek, hogy utazzak ki velük Izlandra. Azon a részen még sosem voltam, így teljesen szűz nekem az északiterület:) Arra lennék kíváncsi, hogy mit érdemes tudni, és milyen látványosságok vannak!
Könyvek.. a Lonely Planetet megrendeltem ebayen Angilából 13 fontért, a másikat csak azért nem, mert oda volt írva, hogy azonnali fizetést kér az eladó, a PayPal feltöltése viszont 2-4 nap; tettem rá pénzt, aztán ha megérkezik, lecsapok a könyvre.
Ma jött válasz a Cintotól, jelentkezni úgy lehet, hogy az ember kitölt egy tagsági nyilatkozatot (csak klubtagoknak szólnak az utak), befizeti az évi 1000 Ft tagdíjat, aztán a kiválasztott útra az előleget, ami jelen esetben 100 000 Ft. Holnap el is küldöm. Felhívtam Kazal Ervint, gondoltam, jobb így, mintha pár naponta váltunk egy-egy mailt. Feltettem neki az itt felvetődött kérdéseket is. Repülőjegy: nem mondott légitársaságot, az lesz, ami a vásárláskor (amikor megvan a 8 ember, és befizették az előleget) a legolcsóbb. Múlt héten még mindenesetre élt a 88000 Ft-os lehetőség. Reméljük, hamar összegyűlik a nép, még mielőtt elfogynak az ilyen jó ajánlatok. Zsúfolt program: sok van benne, de a hosszú nappaloknak köszönhetően belefér. Azt mondja, nem szeretnének semmit kihagyni. Felföld: tavaly, mint már írtam, pontosan ugyanakkor volt, mint az idei tervben. Ervin elmondása szerint épp annyi hó volt, hogy pont jó legyen a fényképekre :-)
Ha akar az ember másodikat is kapásból, akkor jó :-) Arra jutottam végül, hogy mindkét könyvön bő 1000 Ft-ot tudok spórolni a bookline-hoz képest, ha ebayről rendelem. Kérdés, hogy érdemes-e vele tökölni...
Itt azt írják, hogy elengedik a második, olcsóbb könyv felét, és £25 felett a szállítás díját, mindig ez van, hogy 2-3 könyvnél már határozottan megéri.
Most épp 200 Ft-tal olcsóbb csak a könyv, mint bookline-on; akcióban egy hármas csomag kapható, amiben skandináv útiszótár meg fotóskönyv van mellette. A torrent viszont jön, arra jó lesz, hogy biztos legyek benne, kell-e a könyv. Zenét nagy mennyiségben szoktam letölteni, de olvasni nem szeretek gépen.
Azok 2 oldalt foglalnak. Közvetlenül az LP oldalról lehet rendelni, sokszor van 3 könyv 2 áráért, ingyenes szállítás valamilyen összeg felett, stb. akció, így igazán megéri, (egyébként így le is tölthető).
Jól látom, hogy a LP-nél minden kiadásban Izland+Grönland+Feröer együtt van? Azért remélem, hogy nagyrészt Izlandról szól :-) Később megpróbálkozom az eBay-jel, az se sikerült a múltkor, de most egész biztatóan alakul látszatra... Valamint van belőle legalább 3 különböző kiadás, más-más szerzőkkel. Gondolom a legújabb a nyerő, a Parnell-O'Carroll-féle.
Aha, ott is vannak. Lonely Planetről meg Rough Guide-ról van szó, ezek kerülnek elő legtöbbször, ha valahol könyvet ajánlanak. Lonely Planetet a Margit hídnál levő viszonylag új Bookline Box-ban is láttam, de még többért. Az a bolt tele van térképekkel, útikönyvekkel és földgömbökkel, de a netes kínálatban ezek meg sem jelennek valamiért. (és ezt a mondatot már helyesbítem is: a hüje bookline-on be kell jelölni "könyvek" HELYETT, hogy "idegen nyelvű", és akkor előjönnek; mind2 megvan, csak párszáz pénzzel többért, mint az általad ajánlott oldalon) Csak nem feltétlenül fizetnék értük ennyit, mikor amazonon pár fontba vagy dollárba kerülnek. Még szállítással együtt is olcsóbbnak kell lenniük, pláne ha egy csomagban tudnak jönni.
Néztem amazon.co.uk-n könyveket, részben egy régi itteni hozzászólás alapján. De hogy a francba lehet onnan bármit is rendelni ebbe az elizélt országba? Már régen regisztráltam más könyvek miatt, de akkor sem sikerült, és most is azt írja, hogy ide nem szállítanak a marketplace-ről... valami olyan van, hogy közvetlenül az amazontól lehet rendelni, de arról nem találok infót, hogy hogyan...
Stoppal meg lehetne próbálkozni a 88-as úton, az 1-es útról letérve, egész az Askjáig. Az. Az Askjánál ott a ranger, aki tájékoztat, és onnan a 910-es, 902-es úton elérhető a Kverkfjöll-gleccser (a barlangok pontos helyét már biztos kikerested). Menedékkunyhók vannak útközben.
a Cinto-ban az az érdekes, hogy a vezetője régebben a Barakánál volt túravezető.
A programjuk jónak tűnik: talán azért csinálnak ekkora kört, mert júniusban a Felföld még bizonytalan, hogy járható-e. Viszont ezért programpont a kicsit kieső nyugati fjordok vidéke, ez pozitív, és a Hekla kerülgetése is.
A fotók és a program alapján, amint Burekecsonak is feltűnt, tényleg kérdés, hogy melyik Víti-tavat érinti az út! A leírás a Leirhnjúkur, Krafla mellettit említi, a fotó viszont a 100 valahány km-rel DK-ebbre levő Askja vulkán tavát ábrázolja, amit szintén így hívnak...Én a leírást hiszem el, a másik egyszerűen nem férne bele (pláne az Askjáról szó sincs).
Élelmiszer: nem nézik a reykjavíki reptéren, mit viszel be, volt is nálunk mindenféle (szalámi, májkrém, instant/ por ételek, levesek, kétszersült-félék, sajt, zöldség).
Ja, amúgy tavaly én is szervezett, 9 napos úttal mentem, igaz, az júl.2.fele volt, így a már száraz Felföldet szeltük át 2x is. A program ott is telített volt. Utazni meg sokáig lehet, mert nem sötétedik be, mindig látni a tájat.
Bécsből lehet(ne) ez a Germanwings járata, de ez nem repül június 21-én. A 88 e Ft-os ár jónak tűnik, én az Icelandexpress-nél foglaltam (de csak Koppenhágától és még vhogy oda és vissza is kellene jutni) retúrjegyet Reykjavikba 136 fontért. És már jó régen... Na a lényeg az, hogy menj, és minél több mindent nézzél meg! Feltétlenül javaslom (itt már korábban is megtettem) a www.isafold.de weboldal olvasgatását, jó képek mellett hasznos infókat is szerezhet az ember. De lehet, hogy már Te is megtaláltad ezeket. Üdv!
A repülőjegy ára lehet, hogy csak tájékoztató jellegű, hacsak valamilyen előfoglalás nem lehetséges. Nem tudod, hogy milyen légitársaságok lehetnek ezek? Az utak összehasonlítása azért értelmetlen, mert a Baraka útja azoknak szól leginkább akik már a déli részen voltak, akár csak a hosszúhétvégés változaton. Saját szervezésnél gond a közlekedés, egyedül a tömegközlekedés, ketten pedig az autóbérlés kedvezőtlenebb mint itt a kisbusz vagy a terepjárós busz bérlése.
Köszi az infókat. Az időponthoz annyit tudok hozzáfűzni, hogy tavaly is volt ilyen túrájuk, picivel előbb, de a felföldi kirándulást ott a végére tették, napra pontosan akkorra, mint az ideiben. Csak sikerült, ha újra meg merik próbálni, de majd rákérdezek; meg arra is, hogy belefért-e minden. Ez a tavalyi: http://www.cinto.hu/programok/izlandi-nagy-korutazas Igaz, semmi leírás nincs benne arról, hogy végül mi lett, ez csak a meghirdetett program.
Ha mégsem lesz Felföld, azt sajnálnám, de akkor is jobb, mint a Baraka, ahol több pénzért (még a repülőjegy is kb. 1,5x annyi!) több dolog marad ki kevesebb idő alatt :-) Kaja meg ott sincs. Annyi előnye volna csak, hogy a szülinapomon lehetne indulni :D A vásárlásra és minden extrára egyébként felkészültem lelkileg, kapásból felkerekítettem a 213+88 ezret 400-ra, így csak kellemes csalódás érhet.
Saját szervezéstől így elsőre óvakodnék, majd talán legközelebb. Neki kéne állni az eddiginél sokkal részletesebb információkat keresni, no meg útitársakat is. Eddig a legkomolyabb ilyen jellegű szervezés életemben az volt, hogy tavalyelőtt megnéztem a Limbán egy csomó tátrai szálláshelyet, lefoglaltam a legjobbat, sőt még a házigazdával is beszéltem telefonon, amennyire az ő angoltudása lehetővé tette. Jobb csatlakozni olyan emberekhez, akik tudják, mire számíthatunk. És így, hogy a Cinto nem nyereségért dolgozik, még olcsóbb se nagyon lehetne, azt hiszem. Az időpont az egyetlen kérdőjel így... de ha most nincs jobb ajánlat, akkor nem hiszem, hogy idén még van rá esély. Azt mondjuk éreztem, hogy picit zsúfolt a program, de legfeljebb utána alszom két napot itthon. És ha nagyon úgy látszik, hogy nem fér bele ennyi, akkor nyilván nem fogják korbáccsal hajtani a népet, hogy "de még ez ide van írva mára!!!" :-)
Valóban nem iroda, hanem túraklub, ez magyarázhatja is az árkülönbséget. Írtam nekik mailt tegnap du., egyelőre nem válaszoltak, de ez egy nonprofit szervezetnél, amit munka mellett csinálnak a tagok, elfogadható. A jelentkezés gondolom úgy megy, hogy mailben vagy telefonon megbeszéljük, és fölírnak :-)