Keresés

Részletes keresés

zola123 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 1783

Thompson seedless is tervben volt a fajta választásnál,de végül nem rendeltem ezt a fajtát,másfajta fehérek után nézelődöm,szegény thompson-ról semmi jó véleményt nem hallottam,vagy kifagy,vagy nem terem.Abasárról vásárolt oltványokat egyik kedves ismerősöm pár éve 50 db oltványt,ezek közül 20db valami apró bogyójú rosé szőlő lett,a nagy bogyójú fehér helyett.tévedni emberi dolog.

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 1782

Üdv.

A gyűrűzésről itt halottam először: 5:08 tol

https://www.youtube.com/watch?v=wN6Ey5Leh1I

Előzmény: zola123 (1781)
zola123 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1781

olvasgatok a Crimson fajtáról,azt írják róla hogy "gyűrűzni"is szokták nem a legjobb szinonima: termésnövelés,íz,bogyóméret végett/girdling/.növekedést szabályozzák vele,nem értem hogyha körbevágják a szőlő szárát hogy érnek el szebb termést.?tovább olvastam:Ethephone használatával/valami folyékony műtrágya/hatékony ez a módszer.szerintem a jó érett szarvasmarhatrágya is hatékony,csak éppen a nevezett fajtánál nem nagyon lesz termés:),oltvány iskolák erről nem adnak tájékoztatót

budai2 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1780

Én azt hiszem ez a másfél kilós fürt arra volt válasz, hogy nagyon alaposan visszavágtam a korábban szinte elburjánzott tőkét és nyáron tudatosan törekedtem a szellős, benapozott lombfelületre. A gyökér maradt, a lomb kevesebb lett, így a teljes energia a viszonylag kisszámú termésre jutott.

Korábban, mikor többet hagytam, kb 50 dekásak voltak a fürtök.

Előzmény: zola123 (1774)
budai2 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1779

Sieberztől származik.

Nagyon szívesen küldök oltócsapot, de ki kellene képezned arra, hogy mitől lesz jó minőségű az oltócsap, hogy az elvárásodnak megfelelőt tudjak küldeni.

Nem vagyok teljesen kezdő, de szőlő ügyben szívesen elfogadom a tanácsot ( öt évvel ezelőtt, házikerti szinten ültettem az elsőket, és azóta is csak kb. 20 tőke van a kertben).

Helyhiány miatt -bármennyire is tetszenek a bemutatott fajtáid - nem kérek cserébe semmit. Szerintem tanácsaiddal már jócskán megszolgáltad azt a "fáradtságot" ami egy oltócsp elkűldésével együtt jár.

Annyira nincs helyem, hogy most is azon tökölök, hogy hova ültessem át az egyik, gyümölcsfától beárnyékolódott szőlőtőkét.

Előzmény: szölőszem (1773)
zola123 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1778

Nincs mit,írd le mennyit küldjek,meg mekkorára hagyjam a vesszőket.egy alanyba több fajta,tök jó ötlet.van egy kb 30-40éves tőkém,még Nagyszüleim ültették anno,augusztus vége felé érik fehér, vastag héjú,magos,íze viszont finom muskotályos,fogalmam sincs milyen fajta lehet,azért nem vágtam még ki mert szép a tőkeformája,lehet megpróbálom a termőkarokat/ négy van rajta/átoltani tavasszal,csak nem tudom hogy idős tőke hogy tolerálja az intenzívebb beavatkozást.

Előzmény: szölőszem (1776)
zola123 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1777

Hét évente egyszer,ez aggasztó kilátás a fajtát illetően,a fagyérzékenységét már nem is említve:(

szölőszem Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1776

Kedves Zola!

Köszönöm a felajánlást,de nekem csak oltócsap kellene,mert már helyhiány miatt egy alanyba két fajtát oltok.A Crimson fajtám Abasárrol származik Veres Csabától.

Csak egy szerény megjegyzés:A Thompson seedlessel is hasonlóan jártam.

Előzmény: zola123 (1775)
zola123 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1775

Tiszteletem Szőlőszem!Crimson oltványt tudok adni én is,vagy vesszőt,ha érdekel,3-4db oltványnak nem jutott hely,kicsit sokat rendeltem, meg Fanny-t,abból vesszőt,Dunaföldvárról valóak.Crimsonom remélem bőtermőbb lesz mint ahogy az előzménybe olvastam,a Crimson oltványod  Abasárról való ha jól olvastam.?

zola123 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1774

Tiszteletem Budai2!érdeklődnék honnan vásároltad a Crimson oltványod?Crimsonból is van több fajta?kisseb fürtű- nagyobb fürtű,?leírásban 0.5-0.8kg írnak,persze az meglepetés lenne számomra is ha kiló fölötti lenne a fürtméret

Előzmény: budai2 (1771)
szölőszem Creative Commons License 2015.12.05 0 0 1773

Kedves Budai2!

Engem érdekel ez a nagyfürtű Crimson.Cserébe választhatsz a fórumban eddig megjelent fajtáim közül bármelyiket oltóvessző vagy símavessző /dugványvessző/ formájában.Az én Crimsonom a hét év alatt egyszer termett,bárhogy is metszettem.

Üdv.Szőlőszem

zola123 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1772

Másfélkilós fürtök szép lehetett,nekem negyvendekásak voltak kb. a fürtök,de csak 3-4 db volt a lugason :( azoknak is örültem,remélem nálam is lesznek akkora fürtök,talán elérem az 1kilós álomhatárt jövőre :).persze a metszésen múlik minden,de majd tavasszal a Fórumtársak véleményét fogom kérni,hány vesszőt hagyjak meg stb...régebbi leírásokat is olvastam ott nem nagyon voltak jó véleménnyel a Crimsonró,köszi a hozzászólást.l

budai2 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1771

crimson - ról laikus tapasztalatok:

Öt  évvel ezelőtt ültettem ház körüli helyre oltványt. Már a  második évben termett, "special kordonon", szóval semmi szakmai szabályt nem követtem. Hagytam hadd menjen a saját feje után.
Rendesen el is sűrűsödött, ezért a múlt évben a lisztharmat szüretelt helyettem.
Idén egy alapos ritkító, rövidítő metszéssel indítottam és meg is lett az eredménye másfél kilós gyönyörű fürtök formájában. Tényleg nagyon szép, de ízre semmi különös. Ajándéknak,  való, látványnak is mutatós fajta. Ha a tőkén hagyod, nem romlik, de leszedve (a tömött fűrt miatt) 2 - 3 nap alatt megpenészedik.
Az idei metszésnél törekedtem arra, hogy 4 rügyre metsszek (korábban hosszabb volt) , és az év folyamán többször is ellenőriztem, hogy ne sűrűsödjék el. A fürt mögött (alatt) 6 levelet hagytam, hogy a termést érleljék, a hajtás többi részét levágtam.
Fagyállóságról annyit, hogy az utóbbi 5 évben (mióta szőlőm is van, csak két fajta fagyott ki nálam (Thomson seedless és valami kék magnélküli), de ez a Crimson nem.

Előzmény: zola123 (1769)
Kulicz Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1770

Szeretem az ilyen laza fürtű fajtákat, az jutott eszembe, hogy a Prenier (szlovák) éppen ennek ellentéte: olyan tömött, hogy a bogyók szinte deformálják egymást és nem cseresznye, hanem meggy íze van. Igaz, hogy ez a tömöttség idén oltott fajtánál mutatkozott, terheléstől is változhat és később lehet, hogy lazább lesz. Szép ez a Velika, a bolgároknak van egy-két jó fajtájuk, érdemes rájuk figyelni.

Előzmény: szölőszem (1765)
zola123 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 1769

Sziasztok!köszi a leírásokat a fajtáról.A Crimsonról kérdeznék tőletek,fagyérzékeny az van a leírásban,esetleg takarófóliával védhető nagyobb hidegek idején,hány fokig fagytűrő?melyik az optimális metszési mód a nevezett fajtánál?2014 tavaszi ültetésű,a Royat alacsony kordon művelést néztem ki,véleményetek?

Falusi1 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 1768

Igen, attól direkttermők.

Előzmény: xscp (1767)
xscp Creative Commons License 2015.11.24 0 0 1767

Üdv!

Idén telepítettem pár tő szőlőt, de direkttermőket nem nagyon sikerült találnom, csak egy Othellot. Ha tudna valaki küldeni egy pár vesszőt Condord, Izabella, Japán Izabella vagy valami hasonló szőlőről azt megköszönném. Postát állnám természetesen.

A direkttermők ugye elvannak oltás nélkül is?

szölőszem Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1766

szölőszem Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1765

Íme a Velika képe,és leírása:

VELIKA: Bolgár fajta./1987.Ivan Todorov/.Szülők:Bolgar X Alphonse Lavalleé.Érési idő:125-135 nap./aug. vége,szept.eleje/.Nagyon erős növekedésű.Fürt:vállas,vagy hengeres,laza.500-900 gr.

Bogyó:Ovális,kék,38 x 24 mm.13-15 gr.Íze harmonikus,gyümölcsös,cseresznye aromával.Cukor:17%,sav:5 gr./l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-18 C°.

Saját tapasztalat:Átlagos években 3 permetezéssel megvédhető.Bogyója nem pereg,nem reped,darazsak nem bántják.Dekoratív,piacos fajta.Hátránya,hogy alacsony a fagyállósága.

Maci_P Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1764

A Velikáról -22°C-ot írnak itt (Велика):

http://www.shop-vine.com/category/sazhency-vinograda-stolovye-sorta/

Egyébként korai (aug. vége talán), kék, nagy, hosszúkás bogyójú.

Bolgár x Alfons Lavalle a szülők, és ha jól tudom, nem rezisztens.

Előzmény: zola123 (1763)
zola123 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1763

Velika,Cardinál VCR26???nem találtam róla semmi érdemleges leírást,kép alapján nagyon mutatósak,román import, VCR-től ami egy olasz- kínai közös vállalat,/butasi.ro/némi fönt tartásom van a fajtákkal kapcsolatban fagyérzékenységet illetően.Velika egy Horvátországi falu Pozsega- Szlavónia megyében,mint szőlőfajta nem ismert,vagy csak hiányosak az ismereteim,vagy lehet ismerjük csak más néven fut

athorxx Creative Commons License 2015.11.21 0 0 1762

Szerintetek melyik a legillatosabb szőlő?

zola123 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 1761

Velika,Cardinal Vcr 26,Red globe,ezeket a fajtákat néztem ki a kínálatukból

zola123 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 1760

igen ezt énis így látom,azért kérdeztem meg a véleményeteket,a laikus nem hozzáértő vásárlókat,amibe én is tartozom sajnos könnyen félre lehet vezetni.Red globe-ot gondoltam hogy rendelek tőlük,érési időre szept végét okt elejét mondták,telefonon beszéltem velük,régebbi írásokban fajtaismertetőkben a fórumon 38.oldalon augusztus utolsó harmadát olvastam.a Dunaföldvári oltványiskola kínálatába lenne a nevezett fajta akkor biztos onnan rendelnék,én az eddigi fajtáimat onnan rendeltem,és csak jót tudok mondani róluk.találtam egy román oldalt is ahol elég jó fajtakínálat van,de még nézelődöm.Orosz Ukrán fajták nagyon komolyak,ahogy olvastam róluk a legjobbak,nagy részük "golyóálló"a mostani időjárást figyelembe véve előnyös.ezek a fajták beszerzése nem lehet egyszerű.Nicolas úr oldalát néztem de tőle nem lehet rendelni oltványt,vagy én nem találtam.azért nem adom fel,böngészek,ha nem sikerül tavaszig találni akkor maradok a magyar rezisztens fajtáknál azon belül Fanny,Teréz,utánuk olvastam szerintem jó választás,kevés növény védőszerrel megvédhetőek.webcímeket tudtok azt nagyon köszönném.Crimson vesszőket akinek kell szívesen adok,nagyrészt ez a fajtám van itthon,még termés nem nagyon volt rajta egy-két fürt,nagyon szép lugas van belőle,csak a metszésen kell majd finomítani mert nagyon rövidre metszettem tavasszal és valszeg azért volt csak mutatóban rajta,jövőre hosszabb szárakat hagyok meg rajta,remélem lesz rajta több fürt.Román oldal: butasi vita de vie véleményetek?

szölőszem Creative Commons License 2015.11.21 0 1 1759

Én megnéztem a GTX honlapját.Már a szőlőfajták nevének leírásával is gondok vannak.Pl:Superiol ?

Ilyen fajta nincs.Helyesen Superior seedless./két es-el/Aztán :Sugar one !!Ilyen fajta megint nincs,helyesen:Sugraone,ami megegyezik a Superior seedlessel,mert a Sugraone licenszét megvette a Sun World cég,és a nevét is megváltoztatta Sugraone seedless-ről Superior seedless-re.Tehát ugyanazt a szőlőfajtát két helytelen névvel árulják.

Aztán a Black Magik/helyesen Magic/ fajtát magnélkülinek árulják,ami messze nem magnélküli fajta.

Aztán a Vittória helyesen Victoria /egy román fajta/

Aztán  a fajtákat színek szerint két csoportra bontják:fehér,és piros fajtákra.Ez egy modern,de megtévesztő felfogás,ami nem veszi figyelembe a kék fajtákat,és a piroshoz sorolja.Még a precíz német kertészetek is három színű fajtát jelölnek.

Így fordulhat elő,hogy a Velikát,Guzal karát,stb.piros színűnek jelölik,holott azok kék,vagy fekete színűek.

Tehát,ha a fejekben nincs rend,ami a fajtákat illeti,akkor mit várhatunk a gyakorlatban?

Előzmény: zola123 (1758)
zola123 Creative Commons License 2015.11.20 0 1 1758

Tiszteletem a fórumozóknak!egy kérdéssel fordulnék hozzátok:valakinek van tapasztalata  GTX kftvel?rendelt már tőlük valaki?azért kérdezem mert olvastam a fórumot és találtam egykét írást amiben az oltványokat összekeverik,fehér helyett pirosat küldenek stb..

szölőszem Creative Commons License 2015.11.16 0 0 1757

Kedves Jenos!

Úgy látom ,nem váltott ki nagy érdeklődést a fajtalistád.Pedig elég jól összeszedted.Néhány fajtádról még én sem hallottam:Californiai gold,Kyu-Hoy,Kismis magian,Karolina.Az előbb leírt fajtákról van-e leírásod?Vagy úgy kérdezném,hogy az általad felsoroltak közül melyikről nincs?Hátha tudok segíteni.

Előzmény: jenos (1751)
apus61 Creative Commons License 2015.11.13 0 1 1756

Köszönöm,én is így gondoltam

Előzmény: macilacilaci (1755)
macilacilaci Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1755

Kései érésűnek nem nevezném egyáltalán, nálam a Néró után ő a következő, bár ebből nem annyira lehet levonni semmit sem...

Inkább augusztus vége, mint szeptember, legalábbis itt nálam úgy volt...

A 1568-os hozzászólásomban tettem róla fel képet is, ott lehet következtetni a Suzyhoz és a Palatinához viszonyítva, hogy korábbi, mert azok alig érettek, míg a Bolgár rezi már túlérett volt...

Előzmény: apus61 (1752)
apus61 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1754

Köszönöm a gyors válasz.

Előzmény: izgaga (1753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!