Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6508
Odáig egyet értünk, hogy megelőzni kell!
Ellenben a növényvédelmi előrejelzések- szinte mindenütt vannak már előrejelző állomások-segítségével meg lehet tenni az elővágásokat, és a fölösleges vegyszerfelhasználást meg lehet spórolni.
Előzmény: Törölt nick (6507)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6507
A program szerinti védekezés az előnyösebb szerintem. Az a véleményem, hogy a betegséget nem gyógyítani kell, hanem megelőzni. Az sokszor már késő, ha már észlelhető a baj első jele.
RAMBO Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6506
Nekem is háti permetezőm van. Mivel én nem lakom a szőlő mellett, így kénytelen vagyok program szerint védekezni - de a programot adaptálom az időjáráshoz, tehát a tenyéisző megfelelő szakaszában esedékes védekezést csak kakor végzem el, ha pl. van eső, vagy pl. magas a hőmérséklet, ami kedvez az adott időben amúgy is fertőző gombáknak.
Előzmény: BZoltan (6499)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6505
A félig töppedt szemek megfőttek a tőkén, ez érzik is a bor ízén, szóval nem volt kerek a történet, sava se volt még hatos se. Lehet, hogy nem volt elég N a mustban, de minden más baja is lehetett.
Előzmény: BZoltan (6497)
paskomi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6504

Előzmény: paskomi (6503)
paskomi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6503

Savat nem tudok, csak érzékszervekre hagyatkozom, a cukfok tényleg valós adat.

Ma kóstoltam őket, tényleg szépek. szombaton disznóvágás, lesz meglepi a családnak borügyileg!

GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6502
Cukor terén elég magas számok vannak. Savakkal hogy áll a borod?
Előzmény: leóvilág (6500)
leóvilág Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6501

Paskomi vagyok a leovilág egy régi kutyás fórumon használt név volt!

leóvilág Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6500

Magasabb cukornál , 21 fölött én is használtam élesztőt+tápsót, de nem mindíg sikerült jól az erjesztés. Néhány éve azonban csak az erjedési hőmérséklettel "játszom".

Idén 23 cukfokos cab. franc-t  7q,   és 25 cukfokos terméskorlátozott /még egy kiló sem tőkénként/ 5q cab. frant erjesztettem így.  Szépek lettek, még seprőn vannak és a forrás nem fejeződött be . Egyformán 19 napos áztatással dolgoztam.

Vásároltam a szőlőt, bár az enyémet is 22 cukfokkal szedtem.

BZoltan Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6499
A gombák milyen időjárást szeretnek szerinted? Én úgy sejtem, hogy sem a tűző napot sem pedig a viharos esőzést nem szeretik. Vagyis semmi radikálisat.

A permetezéssel mi mindig nagyon óvatosak vagyunk. Azt látom a hegyen, hogy sokan nem tulajdonjtanak nagy jelentőséget a saját kistraktor és az utánfutós erős permetezőnek, de én valahogy paranoiásan ragaszkodtam hozzá, hogy amint lehet minél jobb és ügyesebb saját permetezőm legyen... így akkor, úgy és annyit permetezünk amennyit akarunk... a bérpermetezés nagyon rizikós. A programszerű, mennyiségi permetezés meg borászati harakiri szerintem.
Előzmény: Cirfandlia (6498)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6498
Az élesztők "teljesítménye" sok mindentől függ, a must cukortartalma csak egy tényező. Ha csak a vadélesztőkre bízzuk az erjedést, az utolsó növényvédelem időpontja és az őszi időjárás (mennyire van lehetősége a fürtökön felszaporodnia a gombának), a must tápanyagtartalma (ami meg évjárattól, területtől, és az ültetvény tápanyag ellátottságától függ) erjedési hőmérséklet mind mind befolyásolja a folyamatot.

Tápsó helyett meg van természetesebb megoldás is etetni az élesztőket - legyenek azok akár vad ill. nem szelektáltak.
Előzmény: BZoltan (6497)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6497
Azért ha magától nem megy 12.45 fölé a szesz akkor ott valamitől bekrepáltak az élesztőid. Mi nem használunk tápsót, de többen vallják, hogy tud segíteni.
Előzmény: RAMBO (6496)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6496
Nekem tavaly nem akart kiforrni a bor szárazra 19,5 körüli cukornál, idén meg egy nekifutásból simán szárazra erjedt a 21,5-ös. Pedig nem vittem arrébb az ültetvényt.
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6495

Igazad van, hiszen a speciális tulajdonságú, alkoholtűrő fajélesztő, a szelekció előtt,  "normál" élesztő volt, csak éppen többre volt képes, mint a többiek.

Előzmény: BZoltan (6489)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6494
Nálam valami nagyon jóféle törzs lehet elszaporodva a pincében, mert soha nem oltottam még be egyetlen tételt sem, és volt eddig kb 5-6 extrém magas alkoholom mégis, 0 cukorral. ezek mind 15 fölött voltak, a rekorder meg a tavalyi szürkebarát volt, 16,02-t mértek benne ha jól emlékszem.
Viszont élesztőtápanyagot teszek az erjedés alatt, pont a maradékcukrokat elkerülendő, meg az erjedés vége felé föl is kavargatom a finomseprőt.

Előzmény: GLEVENTE (6484)
lalá Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6493
-Nem hinném, hogy a borászkodás az élesztők alkohol-előállító bajnokságáról szólna.
lalá Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6492
Szia!

...és talán mi is tanulhatunk...
Előzmény: paskomi (6490)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6491
légy üdvözölve :)
Előzmény: paskomi (6490)
paskomi Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6490
Üdvözlök Mindenkit!

Nagyon tetszik a topik. Magam is hobbi szőlész-borász vagyok a gerecse lábánál egy kis faluban.
Egy kanyar után irányítottak erre a fórumra. 550 tőke családi ültetvényünk van, présházzal,pincével. Cab. franc, kékfrankos, bianca-ezerfürtű, néro saját + vásárolt szőlőből készítek bort. Részt veszek területi borversenyeken, volt már néhány szép tételem, de a család és a barátok ezekre hamar rákattannak.

Saját tapasztalatokból tanulok leginkább, tradicionálisan készítem a borokat, de az unokák mindíg szebbeket igyanak mint a nagyapák!
Rmélem sokat tanulhatok itt és a véleményemet is megoszthatom az érdeklődőkkel!
BZoltan Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6489
"Csakis speckó élesztővel mehetett, másként nem."

Mondom, erre azért ne vegyél mérget. Láttam én már brutális alkoholszintet garantáltan természetes élesztővel.
Előzmény: GLEVENTE (6488)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6488
Azok a borok 16 és afölötti alkohollal rendelkeztek, emlékeim szerint minimális  vagy 0 maradékcukorral. Csakis speckó élesztővel mehetett, másként nem. A 2003-as extrém volt évjárat volt, ezek a csúcsnak kikiáltott dél-pannóniai merlot borok mind ilyen brutál alkohollal kerültek palackba.    
Előzmény: BZoltan (6485)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6487
Nem tudom, hogy Szepsynél milyen mustfokok voltak 03-ban és 06-ban, nálunk simán volt 1-1.5 mustfok különbség a két év között és az már elég az egy szeszfok különbséghez.
De abban egészen biztosan igazad van, hogy az alacsony terhelés trendje korábbi cukorérettséget eredményez és ez is lehet az oka az egyre magasabb alkoholnak.
Előzmény: Cirfandlia (6486)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6486
Így van, tévhit sztem is az, hogy a "vadélesztők" nem tűrik a magas alkoholt, nálam is mindig azok fickándoznak a legjobban. Ellenben amikor egy vásárolt magas mustfokú rajnait beoltottam speciális -fajtára szelektált- német élesztővel; az kapitulált 12 alk. felett.
A magas alkohol pedig nem csak délvidéki és vörösboros jelenség; nemrég pár nap eltéréssel kezembe került egy 03as és 06 évjáratú ugyanolyan típusú száraz Szepsy bor és a 2006-osban egy egész egységgel magasabb szeszfok érték volt. Nem gondolnám ennyivel jobbnak azt az évet, persze biztos megvolt a megmagyarázható oka, de a végletekig leredukált termésmennyiségek a teljes érés eléréséig egyre magasabb mustfokot eredményeznek, ami már már.....
BZoltan Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6485
"Meg persze speciális élesztő is kell ilyen magas cukorfok esetében. "

Nálunk évről évre kényelmesen kiforr 22-23 mustfok is 14-15vv%-os szeszre a természetes élesztőkkel, tápsó nélkül. Mondjuk 15.5vv% fölé még nem sikerült menni, szóval ennél magasabb mustfoknál a maradékcukor elkerülhetetlen. De ilyen musfoktartományokban az extrakt is 35-45g/l tartományban van és ilyen koncentráció simán elbírja a magasabb alkoholt, mondjuk kell hozzá 9-10g/l sav is. Inkább ez a szűk keresztmetszet a harmóniában.
Idén mondjuk nem kérdés ez, mert nem volt olyan sűrű a must mint a 2006-2008 évek során.
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.07 0 0 6484

"15ös alkoholt itt a délvidéken nem művészet elérni már, pláne ezekkel az extrém terméskorlátozásokkal, tényleg a harmónia a kérdéses inkább."

Örülök hogy más is így látja, nekem fontosabb az ihatóság az extrém analitikai paramétereknél. Hogy mégis sokan mennyire másként látják, arra jó példa volt a 2003-as évjáratú csúcs merlot-kóstoló, télleg extrém alkoholokkal. Szinte mindenki elalélt a 16-os alkoholokkal rendelkező boroktól. Számomra mind a harmónia hiányáról tanúskodot.. Arról nem is beszélve, hogy még a délvidéken is rá lehet segíteni a cukorfokra ezzel-azzal. Meg persze speciális élesztő is kell ilyen magas cukorfok esetében.   

Előzmény: Cirfandlia (6481)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.07 0 0 6483
Nem róla van szó!

De a 21 MM már 13 feletti szeszfokot produkál, így nem nenéz elképzelni, hogy milyen szépen emelkedik a maligán 25 MM-nél.

A gondom ugye az volt, hogy általános jellemzőként az volt megállapítható (bármely borráról is volt szó, és itt nem pontosítok tovább) hogy a borok kiugróan, mondjam úgy nem odaillően magas alkohollal lettek bemutatva. Nem elmondták, hogy ilyen meg olyan laboreredmények, hanem érzékszervileg bevizsgáltuk. Nos tehát nagyon kilógott a szesz a borokból . Ez sztem nem lehet véletlen!
RAMBO Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6482
Majd jól megírom a blogomon, mert megérdemli. Nagyon király.

Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6481
Taklert? Csúcsborral évek óta nem jött ki 15 % alatt :)... most jelent meg a reserve Syrah-ja a Bortársaságnál 25ös mustfokkal szüretelték... Mit gondolsz abból mennyi szesz lesz?!...
15ös alkoholt itt a délvidéken nem művészet elérni már, pláne ezekkel az extrém terméskorlátozásokkal, tényleg a harmónia a kérdéses inkább.
(tavalyi analitikám fehérborra 23as cukorfokból: 15,4 alk. 9.8 g maradékcukor, 7,3 sav - hozzáadott cukor nélkül. hogy milyen, arról kérdezzük Rambót. Idei fél fokkal kevesebb cukorról indult - meglátjuk mi lesz.)
Előzmény: szaki_pali (6475)
etilalkohol Creative Commons License 2009.12.04 0 0 6480
Borátságos jóestét!
Jelentem megszületett az első, majdnem saját tokaji' száraz borom (tesztelem, eddig bejött), amit ezúton is köszönök Nektek.... nélkületek még egy évet várt volna fahordóban......
Pár képet csatolok a pincéről, az olasz úszofedelesről és nem utolsósorban a borról:

A palack újrahasznosított azaz a címke nem a tartalmat fedi'
Korábban próbáltam kérni tőletek tiszta Bianka bort kóstolóba... felajánlás eddig nem jött... most viszont cserealapnak tudom felajánlani a fent említett borom - ha ez is kevés, akkor mit tehetnék még az ügy érdekében (kérjek Mikulástól)?
Köszi és bocsi... csak 6 a bor:)
Üdv, etil...
RAMBO Creative Commons License 2009.12.04 0 0 6479
Nem biztos, hogy nem mond igazat, idén everbest cukorral szüretelt mindenki nálunk is. Nekem 21,5 volt a rizling!
Előzmény: szaki_pali (6475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!