Azt azért ne haggyjuk figyelmen kívül, hogy metszeni csak fagymentes napokon lehet november végétől április végéig, de csak akkor, ha hízik a hold. A népi bölcsességeket tartsuk be. Ha kell, elmegyek segíteni. Tudom, hogy szép helyen van a szőlőd.
Természetesen csakis teliholdkor Steinerék szerint :D. (következő évben lehet én is kipróbálom) Viccet félreéve - igen, sztem is befejeződik az enyhe periódus lezártával a táplálék visszaáramlása. Sokfelé elkezdik már decemberben a metszést, elsősorban munkaszervezési szempontokból, ott ahol nem végeznek 2-3 hét alatt. Természetesen célszerű azokat a fajtákat és részeket metszeni amikben/ahol kevesebb kárt tud tenni a fagy - pl. a totál fagytűrő Rajnai. Azután a magasabban, szelesebb helyen levő területek - ahol kisebb a fagyveszély (itt a pécsi kutatónál is már év legelején elkezdik és fentről jönnek lefelé - van vagy 100m szintkülönbség)
De valljuk meg őszintén, bárki is itt közülünk végez metszés előtt beható rügyvizsgálatot (rügyboncolást - termékenységi együtthatót vizsgálva); és annak fényében módosítja a metszése erősségét? Téli fagykár dombvidéki szőlőinkben olyan ritka és minimális kárral jár az alacsony terhelés mellett hogy sztem elhanyagolható.
Tévhit az, hogy a szőlőt fakadáskor, -mikor már könnyezik- kell metszeni, élettanilag és növényvédelmileg sem ideális, de kerülendő a -5 C alatti hideg is, mert az okozhat fagyási sérülést a friss metszlapokon.
Számold ki, hogy egy nap mennyit metszel meg. Aztán március végétől visszaszámolod. Pl. 5 munkanap + 3 nap kieső idő. Talán így kijön egy kezdési időpont.
Én február közepe előtt nem biztos hogy nekikezdenék akkor sem, ha ennyire meg vagy szorulva. Hidegben kevésbé vagy hatékony Te is.
Na igen, csakhogy nincs pénzem napszámosra és még elevenen él bennem a tavalyi emlék amikor március közepéig nem lehetett a szőlőbe menni, akkora volt a sár állandóan, utána 2 hétig beteg lettem, így március végén április elején éjjel-nappal kellett metszenem a kb 6000 tőkémet...ezt szeretném idén elkerülni.
Persze a kordonosoknál nem a végleges egyrügyesre hagynám most még, hanem kg 3-4 rügyesre, nehogy elfagyjon.
ps: zseniális volt a krumpli, kipróbáltuk, köszönjük!
Igen, 15 fok körül dolgoznak a bacik, de van néhány hidegtűrő fajta is. Általában azonban nem nagyon szeretik a ként, így ha lekénezed a bort, akkor ez a folyamat megáll.
Másrészről a savassága a borodnak nem csökken, hanem a savak nem élesek, hanem kellemesen simák lesznek, azaz a borkősav érzetre savanyúbb, csípősebb, mint a MLF után kialakuló tejsav. De ettől még a bor nem veszti el az egyensúlyát.
Szerintetek növényélettani szempontból mikortól jó metszeni, konkrétan mikorra fejeződik be a vesszőkből a visszaáramlás jelentős része? Én úgy tudom hogy az első komoly fagyokkal, vagyis ez kb most van.
túl sok minden került ebbe a mustba egyszerre! Ahogy már írtam az erjesztési hőmérséklettel kellett volna játszani,aratáskor valóban újra erjed addig sör?
Egy kis kiigazításra lenne szükségem. Jól gondolom, hogy az almasavbomlás csak adott hőmérsékleten megy végbe? Vagyis nem kell amiatt aggódnom, hogy a finomseprűn hagyott bor savtartalma tavaszig, azaz a tervezett derítésig a jelenlegi "optimális" szintről lecsökken?
Szerintem korán fejtetted le...ilyenkor lehet felkevergetni a seprőt, ami egy kicsit intenzívebbé teszi az erjedést. 22-es mustfok az 15% közeli alkohol, valószínűleg nem bírta a fajélesztő a magas alkoholtartalmat. Én beoltanám a helyedben champagne élesztővel: bírja a hideget, a magas alkoholt és az alacsony cukrot, valószínűleg végigerjeszti...
Igen, ha jól működik az előrejelzés, akkor lehet spórolni ha nem is sokat, de valamennyit. Nálunk viszont olyan előrejelzés volt, ami a közelében sem volt a valóságnak. Tavaly már nem is működött.
Most fejtettem le a fehér boromat 2 hónap után. Előzmény: A darálás után fajélesztőt, tápsót is tettem bele, majd leszűrtem. 2-3 nap után igen intenzív forrás kezdőtött, ami legalább 2-3 hétig tartott, majd fokozatosan csökkent. A lefejtés előtt már csak néhány apró buborékot láttam felemelkedni (üvegballonban van) ezért úgy gondoltam itt a fejtés ideje. Kóstoláskor a szédioxidon kívül (ez gondolom ilyenkor még nem meglepő) meglehetősen édesnek éreztem, holott a mustfok 22 volt. A pince hőmérséklete még most is 15-16 fok, tehát korábban meg főleg nem volt hideg. Ként nem is tettem bele, mert lehet, hogy újból meg kell indítanom? Egyébként apró kis buborékokat még a fejtés után is látok az edény aljáról felemelkedni.
Adjatok tanácsot mit tegyek. A cél egyébként mint a korábbi években is, száraz bor volt, most sem akarnám édesnek hagyni.
Odáig egyet értünk, hogy megelőzni kell! Ellenben a növényvédelmi előrejelzések- szinte mindenütt vannak már előrejelző állomások-segítségével meg lehet tenni az elővágásokat, és a fölösleges vegyszerfelhasználást meg lehet spórolni.
A program szerinti védekezés az előnyösebb szerintem. Az a véleményem, hogy a betegséget nem gyógyítani kell, hanem megelőzni. Az sokszor már késő, ha már észlelhető a baj első jele.
Nekem is háti permetezőm van. Mivel én nem lakom a szőlő mellett, így kénytelen vagyok program szerint védekezni - de a programot adaptálom az időjáráshoz, tehát a tenyéisző megfelelő szakaszában esedékes védekezést csak kakor végzem el, ha pl. van eső, vagy pl. magas a hőmérséklet, ami kedvez az adott időben amúgy is fertőző gombáknak.
A félig töppedt szemek megfőttek a tőkén, ez érzik is a bor ízén, szóval nem volt kerek a történet, sava se volt még hatos se. Lehet, hogy nem volt elég N a mustban, de minden más baja is lehetett.
Magasabb cukornál , 21 fölött én is használtam élesztőt+tápsót, de nem mindíg sikerült jól az erjesztés. Néhány éve azonban csak az erjedési hőmérséklettel "játszom".
Idén 23 cukfokos cab. franc-t 7q, és 25 cukfokos terméskorlátozott /még egy kiló sem tőkénként/ 5q cab. frant erjesztettem így. Szépek lettek, még seprőn vannak és a forrás nem fejeződött be . Egyformán 19 napos áztatással dolgoztam.
Vásároltam a szőlőt, bár az enyémet is 22 cukfokkal szedtem.