Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszönöm a tapasztalatokat,és az oltványiskolák elérhetőségeit,átgondolom hogy vásároljak a Limbach-i szőlészetből,nem látom értelmét hogy több tízezer forintot kiadjak,10-15euro/db min. 10db-ot biztos vásárol az ember,az óvatos becslés szerint is 30-40rózsi+üzemanyag,hatvanezerből megállna és akkor még nem néztük meg nyugat szlovákia nevezetességeit,mert ha már arra fele jár az ember akkor Pozsonyba már szét néz.Ukrajnai oldal pénztárcakímélőbb,és lehet jobb,nagyon nem fényezik a fajtákat a lényeg van leírva,a szlovák oldal részletesebb.Lengyel oldalt is megfogom nézni.örülök hogy Magyarországon is beszerezhetőek, elérhetőbbé vállnak a jobbnál-jobb szőlőfajták.Reméljük zökkenőmentesen sikerül az oltványiskolát elindítani,minden jót kívánok!
Elnézést kérek, hogy megtöröm az újabbnál-újabb fajták által generált "mámort", egy számomra aggasztó kérdésben kérném szíves véleményetek:
Mint a fajtaválasztásnál korábban írtam, sikerült az ősz folyamán pár oltványt beszereznem, amiket különböző okokból /nincs meg a végleges hely, s azt tapasztaltam, hogy nagyobb cserépben indítva jobb az eredés és a kezdeti fejlődés/ nem ültettem el a szabadba, s kupacoltam fel, hanem nagyobb konténerekbe ültetve egy veremben teleltetem őket... 2-3 nappal ezelőtt voltam a veremben, ahol többségében burgonyát, cukorrépát, gyökérzöldséget és sütőtököt tárolok, s azt tapasztaltam, hogy a szőlő vesszőkön, a rövidke kis nemes részeken, pontosabban csak az alvó állapotban lévő rügyeken ilyen gombafonál jellegű, penészre hasonlító kis szőrszálak jelentek meg... Valaki találkozott már ilyennel? Lehet tudni, hogy mi lehet ez?
3-4 éve van meg a verem, de eddig a többi zöldséggel semmi ilyen penészes-rothadásos dolog nem történt, s most legnagyobb meglepődésemre tapasztaltam a teleltetett szőlőkön ezt a jelenséget...
Tudom, hogy ez alapján nem annyira lehet megállapítani, hogy mi is lehet ez, de véleményetek szerint lehet ebből komolyabb gond tavaszra? Szükséges lenne valami kontakt gombaölővel lepermetezni, hogy akár mi is ez, tovább ne terjedhessen?
Én már rendeltem a Slovplant-tól,helyesebben jártam náluk személyesen 4 éve.Pozsonytól É-ra egy kis faluban vannak/Limbach/.
A véleményem,és tapasztalatom:NAGYON drágák.Ráadásul nem mindig azt adják,ami rá van írva a cédulára.Én 12 fajtát vettem tőlük,amiből 4 fajta nem az lett,amit kértem,de azon a néven adták.
Amit adtak a kért fajták helyett,az mind rosszabb fajta volt.Magyarul:átverés.
A Demetra /Diemetra/ fajta sajnos nem vált be,betegségre eléggé hajlamos,a bogyó héja nagyon rágós,sok fürtöt hoz,de rosszul termékenyül,valószínű azért,mert nőivarú.Kap még egy esélyt.Majd meglátjuk.A Slovplant helyett a cseh vinnarevát ajánlom/www.vinnareva.com/.vagy a lengyeleknél:
e-sadzonka.pl,/nagyon korrektek/,vagy az ukránoknál shop-vine.ua,/kicsit nehézkes az áthozatal,esetleg nem árt egy Kárpátaljai kapcsolat./,vagy a német rebschule-schmidt.de
Ezeknél a kertészeteknél lehet próbálkozni.A tanulópénzt sajnos mindig meg kell fizetni.Itthon Mo.-n
a jó fajtákat sajnos nem lehet beszerezni!!!.Vajon miért??
Jövőre,/egy év mulva/ha meglesz a szőlő-iskolai engedélyem,elsőnek az országban nálam beszerezhetők lesznek ezek az új fajták,melyeknek tesztelése folyamatban van.
Ismét alkottak Orosz testvéreink,nem lehet rossz fajta.Slovplant oldalát böngészem,van egy-két szuper fajtájuk fehérek közül Pervozvanyj amit kinéztem,nem lehet rossz leírás alapján, ellenáló fajtát szeretnék,Galachad,Demetra ezekről esetleg van tapasztalatod?Lívia az föl van írva,arról már olvastam az előzményekben,korai,ellenálló,nem bántják a rovarok,kiváló.A hermafrodita mellé nem kell porzó mert önmagát termékenyíti?a nőivarú mellé kell porzófajta,ha jól tudom. ??a kékek között is komoly a kínálatuk/Richelie,Tomajskij,Konzul,Melito..../és még lehetne sorolni.Estleg van olyan kedves Fórumtárs aki rendelt tölük?Köszönöm Zola
Köszönöm,úgy emlékszem hogy a szőlő "neméről"termékenyüléséről is volt az előzményekben már szó,csak nem találom az oldalt..a Tuzlovskij-ról estleg egy rövid fajtaismertetőt olvashatunk e?Tisztelettel Zola
Üdvözlöm a fórumtársakat!egy kérdéssel fordulnék hozzátok:hermafrodita virágzat az mit jelent?porzó kell mellé?nélküle nem hoz termést???.vagy porzó nélkül is terem?
Úgy néz ki kapok oltványt, de biztos ami biztos alapon elfogadnék 2-3 vesszőt! (inkább több legyen mint kevesebb alapon.)
Sok mindent nem tudok adni azon felül h kifizetem a postát és a vesszők árát. Én még most gyűjtögetem a számomra érdekes fajtákat, de még egyik sem olyan használható vesszőt adna.
E-mailom publikus, a részleteket írd meg nyugodtan itt a fórumon vagy ott!
Úgy látom a vosztorgról lecsúsztam. Akkor várok még a következő alkalomra. Nekem az lett volna a legfontosabb, a többi csak érdekességként jöhetett volna.
Az első darabokat, jó eséllyel már lefoglaltam, így már csak azokat írom ki, amiből legalább van 10 darab, mivel az illetőhöz járnak vásárolni, és közben nehogy elvigyék azt a pár darabot ami még maradt abból a fajtából, nem akarok olyan fajtákat kiírni amiket nem tudok már hozni. Tehát akit érdekel valamelyik fajta, az írjon, majd meglátjuk, hogy összejön e az az 50 darab.