Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 752

És még egy pár kép:

dolgozó méhek

nektarin                                            kajszi

berkenye virág lesz (remélem idén megmarad...)                  a cseresznye jelenleg itt tart

a meggy meg itt                                                                 ez pedig a szilva

És a végére egy kép a bemetszésről (vágásról?)

buga1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 751

Egy érdekes jelenség:

Adott az itt látható kajszi fa. Amint látni lehet, a bal oldala egy picit "közel" (néhol hozzá is ér) van a szomszéd falához. Namármost erről a falról azt kell tudni,hogy déli "fekvésű", így a nap melegét van ideje magába "szívni", esetleg visszasugározni a fára.

Ez aztán azt okozza, hogy a fa bal oldali ágain egyes virágok már hervadni kezdenek,

míg a jobb oldali felén vannak olyan ágak, ahol éppen virágzani kezdenek.

buga1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 750

Egy érdekes jelenség:

Adott az itt látható kajszi fa. Amint látni lehet, a bal oldala egy picit "közel" (néhol hozzá is ér) van a szomszéd falához. Namármost erről a falról azt kell tudni,hogy déli "fekvésű", így a nap melegét van ideje magába "szívni", esetleg visszasugározni a fára.

danielvonjeee Creative Commons License 2013.04.19 0 0 749
 OK,koszi az infokat,nagyon várom a fejleményeket!;-)
Előzmény: Törölt nick (748)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.18 0 0 748

Ha lesz termés,lesz fotó..tavaly nem volt...termés:(

Előzmény: danielvonjeee (746)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.18 0 0 747

2005.őszén ültettem /az alany nincs feljegyezve/.Igen ez elég alacsonyan lett elágaztatva /anyu meg is jegyzi minden alkalommal,amikor bukdácsol a környékén.../...és laposak az elágozások,ellentétben pl a Ceglédi arannyal amik hátul vannak.

Előzmény: danielvonjeee (745)
danielvonjeee Creative Commons License 2013.04.18 0 0 746
 Tobbszor nézve a képet nem nagyontudom eldonteni mekkora fa ,vagy már alacsonyan elágazik? A termésérol is kérek majd fotót!   :-)))))
Előzmény: danielvonjeee (745)
danielvonjeee Creative Commons License 2013.04.18 0 0 745
 Atifoci!Csodá képek!Az egyik képen láttam Pannoniát,milyen idos fáról van szó? Elvileg ez az egyik legkissebb szétterulo koronát nevelok kozé tartozik,a képen elég nagy fának tunik.Ekkorára kell majd számítanom?
Előzmény: Törölt nick (738)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.18 0 0 744

Annyit nem kell várnod :) Optimális esetben 3-4 év...

Előzmény: hevezoli64 (743)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.04.17 0 0 743

De gyönyörűek!!

Álmomat látom megvalósulva. A 11 db kajszim kb. 8 év múlva....)))

Előzmény: Törölt nick (738)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 742

Közben rájöttem, hogy a legnagyobb, ami már tavaly is termett pár szemet, nem a Bergeron, hanem Gönczi magyar. Csak egymás mellett vannak, megzavart.

Előzmény: Törölt nick (741)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 741

Ha láttam volna valahol is ezeket a fajtákat...  De ha megint cserélni kell, majd odafigyelek. A legkisebb fa Bergeron, az remélem megbízhatóbb lesz, mint a többi, bár simán csak azért ragaszkodtam a fajtához, mert később érik.

Előzmény: Lactarius Curtis (740)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.04.17 0 0 740

Ültess Kiotot, Harlayne-t és/vagy Tardicot-ot, ezek fagytűrőbbek a jól bevált Bergeronnál is.

Előzmény: Törölt nick (739)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 739

Egyetlen egy darab virág sincs a 3 barackfánkon. Igaz, még fiatalok, de a bergeron már termett volna idén - most meg szoríthatok, hogy legalább kihajtson. Márc elején már rózsaszínlettek a bimbók - aztán elbarnultak, lehulltak. Ilyenkor mindig megkérdőjelezem, hogy kell-e nekünk ilyen fagyos helyen kajszibarack? De hát szeretjük, pedig nem is hosszú életűek, a 20 év alatt, mióta itt lakunk 4 fa pusztult el belőlük, így most újabb 3 nevelődik.

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 738
Előzmény: Mozo66 (730)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 737

A Bergeront én nem tartom " kifejezetten érzékenynek " moniliára, nálam nincs vele probléma.A Ceglédi arannyra sokkal inkább oda kell figyelni emiatt.

Előzmény: Lactarius Curtis (735)
Farang01 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 736

Kezd összeállni a kép, köszi! A legtöbb csemete a felsorolt rezisztensek közül fog kikerülni, ugyanis fagy (és sok más) szempontból valóban nagyon jó helyen lakom, de a szlivahimlő sajnos nagyon is létező probléma a környéken és a kertemben is. Ezzel együtt mindenképp megpróbálkozom a Ceglédi óriással is. :)

Előzmény: Lactarius Curtis (735)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.04.16 0 0 735

Szilvahimlő rezisztens fajták már vannak (Kuresia, Harlayne, OrangeRed), meg persze érzékenyek is (Mandulakajszi, Kyoto, Aurora). Moníliára rezisztensről viszont nem tudok. A későiek közül a Bergeron kifejezetten érzékeny a moníliára. Ha ilyen jó helyen laksz, akkor megpróbálkozhatnál korai ill fagyérzékeny kajszikkal :)

Előzmény: Farang01 (733)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 734

Én nem vagyok pesszimista.A rövid termőrészeken teljes a virágzás,de a hosszú vesszőkön csak most kezd igazán...és bimbó van bőven...de majd meglátjuk.

Előzmény: Mozo66 (730)
Farang01 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 733

Köszönöm a segítséget, utána fogok olvasni a fajtáknak!
A fagytűrés nálam nem olyan fontos szempont mert hegyoldalban lakunk és eddig nem volt ilyen gond. Mondjuk ártani biztosan nem árt ha van fagytűrő is a csapatban... Arra viszont valóban nem gondoltam hogy a kajszinál is szét lehet húzni a szezont, úgyhogy ezek után tényleg összeválogatok majd korait és későit is.
Van esetleg olyan fajta ami fogékonyabb a betegségekre vagy amelyik ellenállóbb a többinél? A kajszihoz nem értek de azt tudom hogy almánál és szilvánál nagy különbség van fajták közt a betegségekre való fogékonyságban is.

Előzmény: Lactarius Curtis (732)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.04.16 0 2 732

A gönci termése kicsit nagyobb, a sima magyar viszont többet teremhet. Ez persze időjárás, alany, tápanyagellátás és még jópár dolog  függvénye. Ezek nagyon finom fajták, de ha visszaolvasol itt vagy a másik barackos topikban, akkor vannak már újabb, modern kajszik, amik széthúzzák az érési szezont, jobban szállíthatók, tárolhatók stb. Azt tudom javasolni, hogy ne egy időben érjen minden fád (hacsak nem eladni akarod), azaz egy család ellátására érdemes a május végén/június elején már érő Aurora, Spring Blush fajtáktól kezdve egészen a késői érésű Bergeronig, Tardicotig többfélét ültetni. Ami még szerintem nagyon fontos, hogy legyen köztük fagytűrő (Kioto, Bergeron, Harlayne), ami rosszabb években is biztosítja a család ellátását.

Előzmény: Farang01 (731)
Farang01 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 731

Sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki, hogy mi a különbség a gönci magyar és a "sima" magyar kajszi között? Van nekem mindkettőből de még nagyon fiatalok, jövőre fognak először teremni.
Ősszel ültetnék még pár csemetét mert minden formájában a kajszi a család kedvenc gyümölcse, csak nem tudok dönteni a fajták között.
Köszönöm előre is a tanácsokat!

Mozo66 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 730

Sajnos el kell , hogy szomorítsalak . Én most néztem a kajszikat , mondhatni levirágoztak és meg kellett állapítanom , hogy szinte kizárólag a nyársakon maradtak ép virágok , a vesszőkön esetleg az alsó részeken .....  felül , semmi . 

De kíváncsi vagyok , hogy nálad is ez a helyzet vagy ott maradt a vesszőkön is .

Én is csonkoltam egy Orange redet , elvileg erőre kaphat ...egy darabig .

Előzmény: Törölt nick (729)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 729

Ha ezután már nem fagy/na el,akkor idén lehetne kajszim...a rövid termőrészeken teljes a virágzás,de a sok hosszú vesszőn még csak épphogy kezdenek pattani a rügyek,főleg ezekben bízhatok.

Ami bosszant az a kerti nagy Bergeron,ezen nagy hiány van virágrügyekből.Levélrügy van,de virág csak bizonyos részeken...nem gondolnám,hogy fagyás ...de ha nem az akkor...csak nem kell kivágnom /vmi betegség miatt/ ?

Mellette Pannónia és Ceglédi aranyak vannak,azoknak semmi baja.

A hegyi idősb Orangeredem már tavaly összeszedett egy részleges elhalást /gutaütés ?/ egy nagyobb ág elhalt/eltávolítva/ ill. a törzs egy része is...nem tudom túléli-e...most ugyan szépen virágzik ill. próbálja beforrni  a problémás részt.

Előzmény: Mozo66 (728)
Mozo66 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 728

Ha " csak " 20 % a fagyás akkor az nagyon jó , egy ritkításnak is megfelel .  Itt mifelénk ennél nagyobb , köszönhetően az ominózus éjszakán a nagy hóborítottságnak . Az ország azon részein ahol nem volt akkora hó ott nem volt annyira erős a lehűlés .

Érdekesség , hogy egy ismerősöm területe magsabban is van meg nagyon jó a fekvése és azt a területet a tavaszi fagyok mindíg megkímélik ( állítása szerint még nem volt fagykára amúgy egy szőlőterület ) . Na az idén másként alakult , mert a Bergeronon meg valamennyi a Magyar kajszin maradt nála , minden egyébb fajta lefagyott és még az őszibarackban is van fagyása bár az nem jelentős . 30 -40 centi hó volt a kertjében .

Gyakorlatilag itt Pécs közelében volt a "hóhatár " már a következő telepulésen dél felé nem volt akkora a hó és a fagy sem ott jobban megúszták .

Előzmény: hevezoli64 (726)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.04.15 0 0 727

Köszönöm, a lemosózás rézzel megvolt, akkor majd virágzás szerint kapják a Chorust (kórusban :D), úgyis van egy kis permetezőm is.

Előzmény: alfi13 (723)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 726

Virágzás, virágzás...Nálam a Magyar kajszi talán holnap kezd virágozni, a Bergeron (kicsi) sehol nincs. Az Orangered-entalán hétvégén lesz virág. Máshol meg elvirágzik akkorra.

Van valakinek összehasonlító táblázata, hogy idén le vagyunk maradva időben a nagy átlaghoz, vagy tavaly volt hamar minden? Vagy én zöldültem meg a tavaszvárásban már...tudom két nap napsütéstől még nem borul virágba minden, de akkor is.

Kilyukad az oldalam a kíváncsiságtól, hogyan köt a kajszi, mennyi az annyi. Itt nem messze tőlem (a kerttől), van egy nagy kajszi ültetvény, 20%-os fagykárt emlegetnek, sok az új fa. Nem tudom, milyen fajtákat telepítettek az elmút években (pótlásí), egyszer megkérdezem.

buga1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 725

Hát ez az... A lemosózás a lehető legutolsó pillanatban történt (éppen a virágzás előtt). De lehet, hogy már holnap vagy holnapután virágzik a kajszi...

Előzmény: alfi13 (724)
alfi13 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 724

Ha tegnap csináltad a lemosózást akkor még nyilván nem virágzik nálad semmi várd meg a virágzás kezdetét a monilia elleni védekezést. A rezes lemosó permetezés nagyon jó  a monilia fertőzés megelőzésére.

Előzmény: buga1 (722)
alfi13 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 723

Virágzás előtt nincs értelme elötte rézel kell permetezni. Én a virágzás kezdetén és a végén szoktam fölszivódó szerel permetezni a monilia ellen, ha hideg az idő akkor Chorus ha nem akkor Topaz 100-al. 

Előzmény: Lactarius Curtis (720)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!