Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Alátámasztom. Otthon szalagparkettázás közben egy egész csomagot vissza kellett vinnem kicserélni, mert szép zalai dombság lett volna belőle a szobában.
Kérem tisztelettel én azt nem javasolnám. Az a parketta nem fából van, és általában csak az egyik oldala védett a nedvesség ellen... Csúnyén meg tud vetemedni és elég drága is.
Mielőtt még lejjebb adnánk az igényeinket: HDF sem jó terepasztal burkolatnak, pedig ránézésre jó lenne!
Egy másik és olcsó megoldás-bár ez függ a terepasztal domborzati viszonyaitól,egy sík asztal esetén például-hogy a léckeretet
olcsó 6-7mm-es szallagparkettával borítod be.Nagyobb barkács áruházban kb. 1.000Ft körűl van négyzetmétere,ráadásúl könnyen szállítható,a méretrevágást pedig otthon, egy körfűrész géppel könnyen meg lehet oldani.Ha megfelelően van a léckeret kialakítva,kkor saha az életben el nem vetemedikA domborzat,emelkedő kialakításához már érdemes az alant említett rétegelt lemezt használni,de ott már a 6-8 mm-es is elég.
gabamano válaszát még kiegészíteném a Vasútmodellezés FAQ idevonatkozó mondatával:
2.4 Miből építsek terepasztalt? OSB lap jó hozzá?
Válasz: Nem, OSB lap nem jó hozzá, mert idővel megereszkedik, elhajlik. Helyette a rétegelt lemez ajánlott alapnak. Legjobb ha egy fenyőlécekből készített vázra fekteted a lapot. A rétegelt lemez vastagsága legalább 10mm legyen.*******Gyűjts inkább a drágább rétegelt lemezre, nehogy az olcsóbb idővel drágább és későbbi sok bosszúság okozója legyen..:-)))))
Én feltettem magamban a működő felsővezetéket - hiszen a terepasztalomon ( ha egyáltalán lesz valaha ) ott biztosan NEM lesz, még dísznek sem - hát akkor itt "ha már lúd, legyen kövér..." :)))))
(Persze a megvalósítás jóval több bonyodalommal jár, mint gondoltam... :((((
Remélem jól értelmeztem a kérdésed: utólag került egy is parafa "füllel" megtoldásra a sín alatti parafa, hogy az oszlop is egy szintben legyen vele.
Csak dísz lesz, nem lesz benne áram (sőt a sínben sem, bár először terveztem, de aztán rájöttem, hogy ezen a 70 cm úgysem lesz mozgás, dísznek szánom az íróasztalomhoz).
Ezek a vágányvégződések ott a "mélyedésben"... olyan egyedi hangulata van... olyannyira különleges, olyan.... álomszerű ! - pedig vhol már láttam ilyet, de hogy hol ???....
Ha kész lesz szívesen megnézném képeken az egészet, hogy milyen vágányúton jutnak le oda a szerelvények !