Keresés

Részletes keresés

Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.21 0 0 1719

Köszönöm szépen. Mielőtt nekiálltam az oltásnak végignéztem amit találtam a fórumon, a tárolással nem volt probléma, mert az oltásból megmaradt vesszőt fóliában lesüllyesztett PET palackba ledugványoztam, és  azok szépen meggyökereztek.  Az oltással volt a probléma.

Ha azt mondod, hogy az Otelló is jó alanynak, akkor még próbálkozok. 

 

Előzmény: Ali-bá (1714)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.21 0 0 1718

Köszönöm. Én  azért gondoltam a Delawaret alanynak, mert annyira erős növekedésű, és utána le akartam bujtani az oltott vesszőt, de nem jött be, még gyakorolnom kell az oltást. 

Előzmény: Maci_P (1713)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.21 0 0 1717

Nagyon szépen köszönöm, de alanynak megvannak az öreg tőkéim, nemes vesszőre lenne szükségem inkább,  nem voltam elég egyértelmű.

Előzmény: pintjano (1712)
Ali-bá Creative Commons License 2015.10.20 0 1 1716

30 éve a kedvenc szőlőm. Nekem még mindig van a tőkén. Extra csemege.

Előzmény: Kulicz (1715)
Kulicz Creative Commons License 2015.10.20 0 1 1715

Tíz felett van az Attila tőkéim száma, a legidősebb tőke 14 éves, tehát régóta figyelem és nagyon szeretem ezt a fajtát. Nálam ez idő alatt fagy nem károsította, gombákra viszont érzékeny, permetezni kell és bár középérésű (szeptember közepe) fajta, nem tartható sokáig tőkén. Nagyon finom, enyhén muskotályos, édes-savas, olvadó héjú, magjai nem zavaróak. Szép fürtöket képes nevelni és gyönyörű levelei vannak, fürtnyele pirosas árnyalatú. Itt egy rövid kis videó róla:

 

Előzmény: B.Zoli79 (1709)
Ali-bá Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1714

Nálam az Otellóban megmaradtak a  zöldbe-fás oltások és jól teremnek is.

Csak biztatni tudlak, hogy próbálkozz bátran. Jól nézd át, hogyan kell tárolni az oltóvesszőt (ezen sok múlik) és hogy hogyan kell csinálni az oltást.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109641735&t=9048304

 

 http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109645109&t=9048304 

 

innentől nézda a fórumot.

Előzmény: Szlankamenka (1711)
Maci_P Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1713

Engem is kereshetsz, Bp-i vagyok. Nekem delaware idei oltások hatalmasra nőttek, de mivel előttem szóló már korábban említette, hogy neki nem volt jó alany, egyelőre várom a következő egy-két évet. A neten található infók alapján a delaware valószínűleg rendelkezik vinifera felmenővel, tehát a jó összenövés nem lehetetlen.

Előzmény: Szlankamenka (1711)
pintjano Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1712

Alanyvesszőt adok bőven, nem messze lakom Pesttől...

Delewárba én is oltottam Zalagyöngyét... nem viszi túlzásba a növekedést, és éppen, hogy él

Szóval nem jók ezek alanynak.

üdv PJ

Előzmény: Szlankamenka (1711)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1711

Köszönöm, de nem sok sikerem volt az eddigi oltásokkal.

Próbáltam gyökérnyakba is és zöldbe fás oltást is. Gyökérnyakba egy sem maradt meg.  A zöldbe fásból összesen kettő él, ez tavaly maradt meg. Mondjuk az kiderült, hogy az Otelló  és a Fehér deloware nem a legjobb alany, mert direkttermő, és elrúgja a nemest, de Irsai Olivérbe és Kossuthba se volt nagyobb sikerem.  Tehát nem sok sikerélményem volt, meg a közelben nincs is olyan akitől tudnék számomra érdekes fajtát szerezni, mert már az összes ismerőstől begyűjtöttem az  olyan vesszőt ami érdekelt, és ledugványoztam, ez  sokkal biztosabban eredt  még ha éveket is kell rá várni. Vannak már saját dugványozású termő szőlőim,úgy nevelgetem őket  mintha a saját gyerekeim lennének. 

Budapesten lakom, esetleg ha valaki tudna vesszőt adni, akkor adnék még egy esélyt az oltásnak.

 

Előzmény: Ali-bá (1710)
Ali-bá Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1710

Mielőtt kiszednéd az öreg (?) tőkéket, oltsd át őket. 3-5 évet nyersz. (Nézz szét a Szőlőoltás topkban - a zöldbe fás oltást keresd, az elején.)

Az Éva nem bírja a nagy téli fagyot, ugy tudom.

Előzmény: Szlankamenka (1708)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1709

Sziasztok!

 

időnként bemutattok, értékeltek fajtákat, amit nagy örömmel olvasok.

Az Attila szőlőt is kivesézhetnénk. Olvastam, hogy nagyon finom, muskotályos ízű de elég érzékeny fajta.

Kinek mi a véleménye? Saját gyökerű Attila dugványom vederben nevelkedett és kiültettem végleges helyére.

Mennyire fogom bánni?

 

Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1708

Köszönöm a tanácsokat.

Összeállt a lista. A gyerekeimnek a Fanny, az Éva és a Suzy szőlőket venném. (Ők csak a fehér nagy szeműt szeretik) Különlegességnek pedig kipróbálnám a Nagyezsdát, a Dunavot és a Jupitert amiket ajánlottatok, hátha ezeket is megszeretik.

Egy fagyzugos völgyben lakunk, esetleg valamelyik fajta még hajlamos az elfagyásra?

Nincs túl sok helyem és lecserélnék 6 tőkét, szerintetek 1-2 évet kibírnak egymás mellett a régi tőkével, addig még nem vágnám ki az öreg tőkéket amíg ezek nem fordulnak termőre, hogy egy keveset azért teremjenek még, vagy szedjem ki az öreget, és úgy ültessem a helyére az új töveket, mert erőteljesebben nőnek? Bakművelésű szőlőm van.

 

 

Előzmény: Sanci07 (1704)
Sanci07 Creative Commons License 2015.10.18 0 1 1707

Jani71 figyelmeztetése az Árkádiával kapcsolatban nagyon is valós nem árt odafigyelni rá.Maga a fajta nagyon jó,de terhelésre nagyon érzékeny,és nagyobb terhelésnél elfagy.Íme egy leírás róla,egyet is értek vele.

ÁRKÁDIA

  • Érési ideje: Csabagyöngye után 12-14 nappal
  • Bogyója fehér színű, csepp alakú, kb. 25 mm hosszú, vállnál 15 mm széles. A bogyó héja vékony, bőlevű
  • Fürtje vállas, nagyméretű, 60-80 dkg. tömegű
  • Rövid csapon is igen bőtermő.
  • Peronoszpórával szemben közepesen, lisztharmattal és szürkepenésszel szemben csak kissé fogékony.
  • Termőhajtásonként szigorúan csak 1-1 fürt hagyható rajta. Ellenkező esetben késik az érése, esetleg a második fürt be sem érik, elfonnyad. Középerős vesszői nagyobb fürtterhelés esetén nem érnek be.
Előzmény: macilacilaci (1706)
macilacilaci Creative Commons License 2015.10.18 0 0 1706

Hadd kérdezzem meg, hogy milyen idős az elfagyó Árkádiád, illetve oltványként vetted, vagy Magad oltottad?

Megmondom őszintén nekem 3 konténeres Árkádia oltványom várja veremben történő teleltetést követően a tavaszi kiültetést, de koraisága miatt egyáltalán nem számítottam ilyen jellegű problémára, viszont lehet hogy nem is akármekkorát tévedtem....
Illetve mennyire szokott elfagyni? teljes egészében az utolsó évi vessző? vagy csak a vége?

 

Más is tapasztalt már ilyen problémákat ezzel a fajtával?

 

Köszönöm!!!

Előzmény: Jani71 (1705)
Jani71 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 1705

Felhívom a figyelmedet az Árkádiával kapcsolatban, hogy nem először idén se érik be a vessző nálam.

Aztán szépen elfagy, tavasszal meg vakargathatom a fejemet, hogy miképp legyen a metszés...

Talán a terhelésre érzékeny, nem tudom.

Mindenesetre szinte csak ez az egy fajta csinálja, ő viszont következetesen...

Érzésre azt mondanám, hogy nem terheltem túl, de a fene jobban tudja.

Jövőre értelemszerűen nem lesz túlterhelve, de ha köv. télen nem fagy el, akkor viszont az azutáni

vegetációs időben megpróbálom kevésbé terhelni.

Emellett egyébként korrekt, javaslom a telepítését.

Az Évát meg főleg. :-) Jóféle roppanós bogyója van.

És ha már a rezisztenseket kérdezted, bár nem fehér, de érdemes lehet megpróbálni a Jupitert.

Talán nem abszolút rezisztens, de őszintén szólva nálam nagyon jól muzsikál,

rendesen kilógott a sorból tavaly... :-)

 

 

Előzmény: Szlankamenka (1703)
Sanci07 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 1704

Na a gyerekeim nálam is így kezdték,eltelt négy év most meg júliustól-novemberig Dunavot és Nagyesdát ennének ha lehetne és ebből egyik sem fehér.Amit te szeretnél rezisztensbe az a FANNY és az ANGÉLA bár utóbbinak nem annyira nagy a bogyója.Augusztusban érők közül ÁRKÁDIA és az ÉVA.Utóbbiak igaz nem rezisztensek,de jó ellenállósággal rendelkeznek.

Előzmény: Szlankamenka (1703)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.17 0 0 1703

Gyerekeim a nagy szemű, roppanós, vékony héjú fehér szőlőt szeretik.  A Pannónia kincse, az Attila és az Afuz Ali a kedvencük. Azt szeretném megkérdezni, hogy rezisztensbe melyik szőlő állaga hasonlít ezekre? A többi szőlőre rá se néznek, ezért szeretném egy részét lecserélni. 

Sanci07 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 1702

Örültek a srácok a játéknak,már jelezték is hogy jövőre is szívesen pontoznának.Az Anita és a Rizamat az én szememnek is nagyon szépek.A bornemissza 8-at így nem ismerem,esetleg bemutathatnád egy-két kép kíséretében.Egyébként a rangsor nálam nem egészen így lenne,de az egésznek a lényege számomra az volt mire lenne igény és ezt ne az én ízlésem döntse el.Valóban jó kis játék ajánlom mindenkinek,még egy kis izgalom is van benne.

Előzmény: Ali-bá (1701)
Ali-bá Creative Commons License 2015.10.15 0 0 1701

Jó játék, gondolom a munkatársaid se ellenkeztek.

 

Én még beneveztem volona az első csoportba a Bornemissza 8-at és a második csoportba az Anitát.

Előzmény: Sanci07 (1699)
szölőszem Creative Commons License 2015.10.15 0 0 1700

Nem emlékszem,hogy a Narancsízűnek milyen íze van.Nem narancs íze van,az biztos.Mások szerint sem.Ahhoz,hogy be lehessen azonosítani a kért fajtát,több adat kell,mint már nemrég írtam itt a fórumban.

Előzmény: juhosttt (1698)
Sanci07 Creative Commons License 2015.10.15 0 2 1699

Kedves Fórumozók.Idén a munkatársaim körében kisebb felmérést hajtottam végre,melyet a tegnapi nappal zártam le és az eredményét megosztanám veletek.Húsz fajta csemegét kóstoltattam meg tíz emberrel az év folyamán,és kértem értékeljék illetve pontozzák a fajtákat.Első kategória íz zamat állag volt.

1.NIMRANG,HELIKON SZÉPE azonos pontszámmal végeztek.

2.KOZMA PÁLNÉ MUSKOTÁLY

3.ÉVA

4.CSABAGYÖNGYE

Második kategória tetszhetőség szerint ránézésre melyiket vásárolná meg.

1.ÉVA

2.DUNAV

3.NAGYESDA

4.NIMRANG

Természetesen ez nem azt jelenti hogy ezek a fajták a legjobbak,és az ízlése is mindenkinek más csupán az érdekesség végett írtam meg ha már lejátszottuk ezt a kis értékelést az év folyamán. 

 

juhosttt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 1698

A leírás alapján nekem az van akkor. Már kezdtem aggódni, hogy esetleg trammini lenne. De akkor nem. Érdekes, mert ez azon kevesen csemegeszőlők egyike volt, amelyet sikerült gyökereztetni. Nekem a növekedési erélyével és a betegség ellenállással sincs gondom. Persze egy alap növényvédelmet kap, de van olyan amely sokkal kevésbé ellenáll. Ízre nem fogott meg, főleg idén hogy kicsit túl terheltem, de tetszetős alakja és könnyű szaporítása miatt meghagyom. Sajnos amiket adtál vesszőket nem gyökeresedtek meg. Oltani meg hát nem tudok... Persze minden évben próbálkozom, de sztem még pár év kell mire megtanulok szőlőt oltani. (ha nem fáradok bele a sikertelenségbe, mert minden évbe már a küszöbén vagyok). Mondjuk az alap mozdulatok mennek, csak éppen nem akarnak kalluszosodni hajtások...

 

 

Másik kérdésem is lenne. Ismersz-e olyan fajta csemege szőlőt, amely ízében nagyon hasonlít a narancs ízűre, csak nagyobb, hosszúkásabb ropogósabb a bogyója. A narancs ízű után érik kb 1-2 héttel, 1-2 magja van, amely sokszor nem is érezhető. Persze így nehéz belőni, de ha ismersz olyat amely ízében hasonló onnan már könnyebb lenne a kutakodás! Köszönöm! Idén át(meg)vettük a szomszéd telkét és megörököltem a szőlősét is. A csemege részleg nagyon hadi lábon áll, amelyet érdemes megtartani, vagy beszerezni, annak próbálok utána járni. De arról, hogy legyen túl sok fajta kezdek letenni. Az ezerjót a család szereti, főleg ha túl van érve. Igaz borszőlő, de pl a red globe ami tetszetősebb az olyan semmilyen ízű volt, kb mintha a tescoba vettem volna... (kaptuk, de lehet a túlterhelés miatt is volt.) Abból kaptam vesszőt is, majd pár év és kiderül mi lesz vele nálam :)

 

 

Előzmény: szölőszem (1696)
szölőszem Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1697

szölőszem Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1696

Kérésed máris teljesítem:

 

MATHIÁSZ JÁNOSNÉ:Magyar fajta.Mathiász János nemesítette.Állami elismerést1956-ban kapta.

Szülők:Ottonel muskotály X Chasselas Rouge.Érési idő:szeptember első fele.Tőkéje gyenge növekedésű.Fekvésre,talajra igényes.Tápdús talajt igényel.Bőtermő,terhelésre érzékeny.Fürt:átlag 260 gr.vállas,közepesen tömött,vagy tömött.Bogyó:2,7gr.,gömbölyű,vastag héjú,olvadó húsú,muskotályos ízű.Színe húspiros,árnyékos oldalon fakó,vagy sárgás-zöld.Betegség ellenállás átlagos.Gondos növényvédelmet igényel.Fagyállóság átlagos.

Saját vélemény és tapasztalat:Eddig Mathiász János iránti tiszteletből tartottam,de az idén kivettem a gyüjteményből,mert betegségekre hajlamos,bogyói olykor madárkásak,kedvezőtlen körülmények esetén termékenyülési problémák is vannak.Csak megfelelő alanyon terem jól,sőt 10-20 év után "lerugja"magát az alanyról.

Egyébként könnyen felismerhető a fajta,mert a vitorla,és a fiatal levelek piros színűek.

Előzmény: juhosttt (1695)
juhosttt Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1695

Bár nem korszerű a fej és baj művelés, mégis sok helyen alkalmazzák. Igaz csak bor szőlősökben. Viszont nem is a metszésmód, hanem a művelés ami bizonyos szinten meghatározza a minőséget, ami egy ponton az ízében is megjelenik. A kordon az ipari termelés műveléseként kezdődött. Nagyobb terhelésre ad lehetőséget, stb stb. A fej és bak művelésnél kisebb a terhelhetőség, igaz a tenyész terület is. Persze itt is lehet agyon terhelni, de maradjunk az ésszerű keretek közt.

 

Én pl az ezerjó egy részét azért fogom fejművelésbe csinálni, mert nagyon jó minőséget produkál. Igaz nem szeretek a földön bóklászni, mert se a derekam se a térdem nem bírja.

 

Na de térjünk vissza a csemegére.

 

A mathiász jánosné muskotályról nincs véletlenül egy olyan komplett leírásod? Nekem van egy tő, de kezdek bizonytalan lenni, hogy az-e vagy sem.

 

Meg van egy másik fajta, az valami sárga bogyójú, erős növekedésű ropogós csemege szőlő, a fürtje hengeres, nem túl nagy. Jól bírja a terhelést, darazsak alig eszik, tőkén tartható, nem reped, nem hullik. Majd teszek fel képet, azon agyalok, hogy abból még lugast is nevelnék, csak majd sikerüljön beazonosítani :)

Előzmény: szölőszem (1693)
pintjano Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1694

.A bakművelés egyik hátránya,hogy a "kehely" belsejében kisebb a légmozgás,a gombák könnyebben megtelepednek,mint a szellősebb kordonos művelésnél.

 

Az enyém nem igazi bakművelés, mert hagyom szanaszét a vesszőket nőni--van bőven helyem.

Nem kötözöm, csak egyet a szálvesszőt... tkp csak arra figyelek, hogy ne legyen a földön. Mivel fű-pontosabban, ami akar nőni-- van a mindenhol már, igy ha fekszik is a földön--mert eltört az ócska "karó"- nem izgalmas, nem betegszik meg. A fű közül nem "jön" a betegség a csupasz földről és főleg a betonról viszont "ezerrel".

 

Kötözni--gyerekkori emlék s tapasztalat-- a permetezés miatt kellett elsősorban, mert csupa lucsok lett az össze-vissza álló vesszőktől és levelektől. Mivel nem permetezek, igy nem izgulok... s nem szaladgálok az eső után, megvárom amig felszárad. Szóval nincs miért "agyonra becsomagolnom" a szőlőtőkét.

Szóval ez szellős és nincs eltakart belső rész... Azt az "igazi" bakhátas művelést nem folytatom, ami otthon volt. Nem fedek, nem nyitok s nem is művelem a sorközöket sem a tőkék közét. Igy csak annyi a különbség a kordonostól, hogy alacsony .. s többnyire szálvesszőzöm. S többnyire új szálvesszőt hagyok minden évben.

üdv PJ

Előzmény: szölőszem (1693)
szölőszem Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1693

Az én véleményem és tapasztalatom az,hogy mivel ezen a fórumon csemegeszőlőröl van szó,a bak-,és fejművelést általában a borszőlőknél alkalmazták.Ma már nem korszerű.A bakművelés egyik hátránya,hogy a "kehely" belsejében kisebb a légmozgás,a gombák könnyebben megtelepednek,mint a szellősebb kordonos művelésnél.A gépesített permetezés is lehetetlen,ezért ma már csak a kiskertekben lehet találkozni vele.Külföldön/Olaszország,Japán/ a csemegeszőlő termesztésben már a kordonos művelésmód is elavultnak számít.A legújabb trend a kb.160-180 cm.magas vízszintes lugasművelés.

Ezen a magasságon még a metszés és a szüretelés létra nélkül elvégezhető.A növényvédelem alacsony gépekkel elvégezhető,ráadásul a permetlé a levél fonákját éri,ami tökéletes takarékos védelmet biztosít.

Én vitatkoznék,hogy a bak-,vagy fejművelés esetén jobb ízű a szőlő.Ez elsősorban nem a metszésmódon múlik.

Elsősorban azon,hogy milyen a fajta.A szőlő ízét a napos órák száma,az éves hőmennyiség,a víz, a talaj kondíciója,valamint a benne levő ásványi anyagok befolyásolják.

Előzmény: Szlankamenka (1691)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1692

Ha ilyen ritkán érik be,és ragaszkodsz hozzá--mert finom--

Olyan sok jó fajta van, ami finom és nagy biztonsággal terem. Nálam tuti nem lenne maradása egy ilyennek.

Előzmény: pintjano (1679)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1691

Nálam 1x1-es a tenyészterület. Ez maga a kánaán, ezek szerint másnak is van még tőkeművelésű szőlője. A húsz év alatt amióta meghalt a nagyapám azóta egy helyen láttam közelebbről ilyen szőlőt, de az Sárfehér volt és Otelló azt pedig csak két szemre metszették, meg még valami borszőlő, de csemegét csak kordonon láttam, és azért nem ugyanaz a metszése.

Amikor első évben metszettem, bizony egyik kezemben a könyv, és a másik kezemben a metszőolló volt, és sehogy se akart úgy állni, ahogy a könyvben.

Azóta kísérletezgetek a különböző fajtákkal, hogy melyiket hogyan metsszem. A karikás lekötéstől a segédkarós lehúzásig mindent kipróbáltam. De sokkal könnyebb, ha az okosabbaktól tanul az ember, mint kísérletezgetni. Nagyon sokat tanultam tőletek, amíg olvasgattam a hozzászólásokat.

Köszönöm nektek. 

Előzmény: pintjano (1688)
Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1690

A fürt 40 dkg körüli, 20 cm hosszú. Majdnem minden fürtön van oldalfürtöcske. A bogyó 2,5x2 cm-es. Mellékelek egy képet róla.

Előzmény: juhosttt (1687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!