Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem tudom, hogy mennyi Nagyezsda szőlőrügyed van, de én szívesen cserélnék veled. Sok-sok Nagyezsda rügyet örömmel látnék... Akár majdnem az összeset...
Rengeteg fajta szőlőm van... Tudok adni az általad kért fajtákat is... meg még sok mást...
Ha megadod az email címedet, vagy a telefonos elérhetőségedet, akkor egyeztethetünk.
Nagyezsda Azos és Moldova vesszőim lesznek, cserébe kérnék: Lívia, Argo, Ruta és Krasotka vesszőket. Aki tudna velem cserélni, kérem jelezze! Segítségeteket előre is köszönöm!
Kedves szölőszem.Örülök hogy fagyállóság szempontjából éppen az Évát hoztad fel,mindig meg akartam kérdezni hogy mi a valós adat mert én már olvastam -15,-18,és -20 fokot is.Nálunk 2012 február közepe körül -25 fok is volt,akkor volt az Évám törzsnevelés időszakában ezért márciusban két szemre lett visszavágva mégis hozott egy kicsi fürtöcskét.2012 tavaszán kellett szembesülnöm avval hogy több fajtám ki sem hajtott,Cardinal,Afuz-Ali,Pölöskei muskotály,három fajtám pedig termés nélkül maradt,ez volt a Favorit,Boglárka és a Narancsízű.Persze evvel nem azt akarom mondani hogy jó fagytűrő,de ellenkezője történt mint amit vártam ugyanis az általad említett könyvben én is -15-öt olvastam.Jó lenne minél több fórumozó társat arra biztatni hogy mutassanak be minél több fajtát jó és rossz tulajdonságokat egyaránt elmondva,hogy aki most kap kedvet szőllészkedni el tudja dönteni valóban neki mi is a jó.
Most én is megnéztem az interneten a szőlő árudákat.A Sweet Garden azt irja,hogy a tavaszi fagyok nem tesznek kárt benne.És a téli fagyok?Arról mélyen hallgatnak.Pedig a vevőt ez/is/ érdekelné.
A Victoria másik szülője az Afus Ali,vagy Karaburnu,vagy Aleppo.Több neve is van.Ő Kisázsiából származik.Tehát mindkét szülő eléggé fagyérzékeny.Ennek ellenére nálam nem volt probléma a fagyokat illetően.Igaz,én a Dél-Alföldön lakom.Átnézve az internetes árudák leírásait,mindenhol azt írják,hogy jó a fagytűrése.Kár,hogy a visszajelzéseket sehol nem lehet olvasni.
Az is igaz,hogy a valóság sokszor más,mint a leírás.Pl.az Éva szőlő fagyállósága -20C°.De Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták könyvében azt írja,hogy -15C°alatti lehülésnél rügyei,és vesszői elfagynak.
Most akkor mi az igaz?Az igaz,hogy a szülők fagyállósága sokat elárul a fajtáról,mert tőlük örökli át ezt a tulajdonságot.
Köszönöm Mindannyiótoknak a hozzászólásokat! Megpróbálom megbeszélni velük, hogy tegyenek félre egy tő Viktóriát nekem jövő hét végéig, aztán ha sikerül beszerezni Helikont vagy Fannyt, akkor más nem lemondom... Kedves Szőlőszem! Igen, az a nagyon nagynak nevezett, akár 200g volt az a pont a leírásban, ami erős gyanakvásra adott okot nekem is, mert az az én szolid megítélésem szerint is inkább a kicsi, vagy még annál kisebb méter, s ezért is kértem segítséget, véleményt Tőletek! Fagyállósággal kapcsolatban viszont lenne egy kérdésem: Olyanokat olvastam a neten böngészve, hogy "tavaszi fagyokkal szemben ellenálló" a Viktória, de ez gondolom elsősorban annak tudható be, hogy viszonylag későn kezdhet el rügyezni... Ali-Bá beidézte a Te leírásod, ahol a -18-20 Celsius-os tartomány van megjelölve maximumként.... Ami viszont elbizonytalanít, hogy Kardinal vagyon megnevezve egyik szülőjének... Ez gondolom a Cardinál szőlőnek egyfajta írásmódja, ami ugye a gyenge fagyállóképességéről is ismert. Cardinál tőkém nekem is volt, de finoman szólva sem húzta valami sokáig, teljesen kifagyott. Vannak olyan fajtáim, amiknek a leírásában a -20C fok van megjelölve fagytűrésnek, de azokkal eddig nem volt gondom. Véleményed szerint a Cardinállal szerzett negatív tapasztalatom előjöhetne ezzel a fajtával is?
A termelőkkel és kereskedőkkel kapcsolatban leírt véleményeddel teljes mértékben egyet értek, de mint írtam, iszonyatosan nagy volt a forgalom, vevő-vevő hátán, mindenki próbál hozzájutni az általa kinézett fajtákhoz, s ezzel az árudák is tisztában vannak, versenyeznek egymással időben is, mert ahol meg tudják venni a keresett fajtát, akár szőlőt, akár gyümölcsfát, oda fog menni, nem várja meg az esetleg jobban beérett oltványokat, mert én is voltam még 2 kertészetben, ahol nem volt még szőlő, csak gyümölcsfa, de nem tudták megmondani biztosra, hogy milyen szőlő fajtákat fognak kapni, s mire esetleg azok megjönnének, s kiderülne, hogy amilyet keresek nincs, a másiknál már rég elkapkodták... Első két "komolyabb" rendelésem oltványostól jött, de úgy láttam, hogy kb. 15 oltványért nem foglalkozott különösebben azzal, hogy mikor szedje azokat fel, amikor a saját megítélése, saját érdeke szerint felszedi az összeset, az enyém is akkor szedi fel és küldi el... Lehet, hogy rosszul tudtam, de termelőtől is hallottam már, meg tegnap egy olyan kertészetben is, ahol nincs még szőlőoltvány, azt mondták, azzal védekeztek hogy a területileg illetékes Kormányhivatal Járási Hivatalának meg nem tudom mondani melyik szakigazgatási szerve helyszíni bejárás keretében szemrevételezéssel adja meg a kitermelési engedély, tehát hiába van a 2006-os FVM rendeletben október 20-a megjelölve legkorábbi kitermelési időpontnak, a valóságban a szakig szerv adja ki az engedélyt... Köszönöm előre is válaszod!!!
Én a Viktóriáról nem tudok mit mondani,de egy biztos a Fanny nagyon jó ellenálló fajta a Helikon pedig nagyon finom szőlő kevésnek van ennyire jó íze.A Helikon szépéről jövőre teszek fel majd képpel illusztrált leírást,mert nagyon szupernek tartom.Igazi ropogós muskotályos szőlő és csak magkezdemény található benne.A helyedben megnézném máshol is hátha kapsz egy másik helyen.
A kereskedők néha mondanak a fajtákról olyan valótlanságokat,hogy jobb lenne,ha meg sem szólalnának,mert csak összezavarnak mindent.Tisztelet a kivételnek.
Olyan szőlőfajta nem létezik,hogy szegedi Jupiter.Nekem több mint ezer csemegeszőlő fajtáról van korrekt leírásom.Azért kezdtem el a szőlőfajták mellett a leírásokat is gyűjteni,mert elegem lett a semmitmondó,zavaros,hamis leírásokkal,amelyekkel a tudatlan vásárlót etetik.
Amit írsz a fűrt méretéről/200 gr/,az nem számít "nagyon nagy"-nak.A nagyon nagy 2000-3000 gr.-nál kezdődik.
Amit ma Magyarországon lehet kapni,az a román Victoria,és a szlovák Jupiter/Rea/.Más fajta Victóriát és Jupitert nem árul senki hivatalosan.
A "Hatóság" nem azt nézi,hogy mikor kezdi árulni a kertészet a szőlőoltványi.Azt nézi,hogy a földben van-e fonálféreg,meg vírusos-e a törzsállomány stb.A szakirodalom szerint sem volna szabad mostmég felszedni a gyökeres iskolát.De-mint másban is tapasztalod-ma már mindent szabad.
Én még nem vennék szabadgyökerűt,majd csak november közepe után.
"VICTÓRIA:Román fajta.Szülők:Afus Ali X Kardinal. Érés:aug.15 köről.Fürt:700-900 gr. kúpos,vagy hengeres,laza.Bogyó:34 x 26 mm.ovális,fényes sárga,ropogós.Íze semleges. Cukor:15-16%,sav:5-6 gr./l.Betegség ellenállás közepes.Botrytisre érzékeny. Fagyállóság:-18-20 C. Megjegyzés:Amit korábban írtam róla,azt kissé finomítom:Tényleg rothadós fajta,de gondos növényvédelemmel fenntartható.Tetszetős piacos,nem szabad kivágni. Ha valakinek bővebb információja van írja meg. Hasonló néven több szölőfajta is fut:Victor-3:orosz,bogyó piros,36x26mm,14-18 gr,Viktor: orosz,piros-lila,38x24mm,14-15 gr,Victoria-5:orosz,vagy ukrán,bogyó:s.vörös-málna,28x24mm,6-8 gr.nőivarú.Victoria White:ukrán,bogyó:fényes fehér-zöld,29x26 mm,7-9 gr. "
Hadd kérdezzem meg, hogy hova valósi vagy, illetve honnan, kitől rendelted a szőlőket? 600 forint volt a szabadgyökerű Jupiter, elvileg a magnélküli és a különleges ennyi, a többi ennél olcsóbb 50-100 forinttal.... Tavaly a különlegesnek nevezett Bolgár rezi 650 volt....
Nekem mar van 1 db Fanny szolom az elmult evbol es jo 2 het mulva jon egy masik to szinten Fanny.Ahonnan en rendeltem ott meg van Jupiter es Viktoria is.A Viktoriat uj fajtanak irjak le.
Kedves Mindenki! Ma voltam egy szombathelyi kertészetben, s a 2 fennmaradt üres helyemre szerettem volna szőlő oltványt vásárolni... Körbenéztem, s megfogadva a Ti tanácsaitok, ami szóba jöhetett hely szűke miatt, az a Jupiter, a Helikon szépe vagy Helikon muskotály, illetve a Fanny fajták közül kettő... Furcsa volt, hogy ilyen "nyers" állapotban engedélyezte már a Hatóság az oltványok kitermelését, de így is vitték, mint a cukrot... Helikon és Fanny nem volt, nem is tudnak rendelni egy szálat sem, Jupiter viszont volt... Kérdeztem az eladót, hogy a szlovák Rea, vagy az amerikai fajta lehet -e, ám a válasz más volt, ez a "szegedi fajta".... Szerintetek milyen lehet az a "szegedi Jupiter"??? Illetve ami hangsúlyosabb, hogy ajánlgatott a Helikon és a Fanny helyett egy Viktória nevű szőlőt, volt valami leírás is hozzá, ahol nem írtak annyira rosszakat, ám ami nagyon megütötte a szemem, az az volt, hogy fürtje nagy, nagyon nagy, közel 200g-os... nem vettem végül belőle, megpróbáltam az imént körbenézni a neten, hátha írnak valami konkrétumot róla, de az a baj, hogy szerintem az oltványosok és kereskedők is keverik össze vissza a Viktória gyöngye nevű borszőlővel, ami ugye megint más... Tud valaki esetleg valamit erről a Viktória csemegeszőlőről? Illetve mit tennétek a helyemben, megpróbálnátok még máshonnan Fannyt vagy Helikont szerezni, vagy jó lenne ez a Viktória is arra az egy helyre?
Építkezés miatt a terasz mellé vásárolt szőlő oltványaim konténerben (pontosabban kilyukasztott műanyag vödörben) töltötték a nyarat. Szerintetek hogyan teleltessem őket? Ültessem a végleges helyére? Vigyem le a pincébe? Tegyem a valamennyire védett, de nem fagymentes fedett pincelejáróba? Egyéb?
Köszönöm szépen. Mielőtt nekiálltam az oltásnak végignéztem amit találtam a fórumon, a tárolással nem volt probléma, mert az oltásból megmaradt vesszőt fóliában lesüllyesztett PET palackba ledugványoztam, és azok szépen meggyökereztek. Az oltással volt a probléma.
Ha azt mondod, hogy az Otelló is jó alanynak, akkor még próbálkozok.
Köszönöm. Én azért gondoltam a Delawaret alanynak, mert annyira erős növekedésű, és utána le akartam bujtani az oltott vesszőt, de nem jött be, még gyakorolnom kell az oltást.
Tíz felett van az Attila tőkéim száma, a legidősebb tőke 14 éves, tehát régóta figyelem és nagyon szeretem ezt a fajtát. Nálam ez idő alatt fagy nem károsította, gombákra viszont érzékeny, permetezni kell és bár középérésű (szeptember közepe) fajta, nem tartható sokáig tőkén. Nagyon finom, enyhén muskotályos, édes-savas, olvadó héjú, magjai nem zavaróak. Szép fürtöket képes nevelni és gyönyörű levelei vannak, fürtnyele pirosas árnyalatú. Itt egy rövid kis videó róla:
Engem is kereshetsz, Bp-i vagyok. Nekem delaware idei oltások hatalmasra nőttek, de mivel előttem szóló már korábban említette, hogy neki nem volt jó alany, egyelőre várom a következő egy-két évet. A neten található infók alapján a delaware valószínűleg rendelkezik vinifera felmenővel, tehát a jó összenövés nem lehetetlen.
Köszönöm, de nem sok sikerem volt az eddigi oltásokkal.
Próbáltam gyökérnyakba is és zöldbe fás oltást is. Gyökérnyakba egy sem maradt meg. A zöldbe fásból összesen kettő él, ez tavaly maradt meg. Mondjuk az kiderült, hogy az Otelló és a Fehér deloware nem a legjobb alany, mert direkttermő, és elrúgja a nemest, de Irsai Olivérbe és Kossuthba se volt nagyobb sikerem. Tehát nem sok sikerélményem volt, meg a közelben nincs is olyan akitől tudnék számomra érdekes fajtát szerezni, mert már az összes ismerőstől begyűjtöttem az olyan vesszőt ami érdekelt, és ledugványoztam, ez sokkal biztosabban eredt még ha éveket is kell rá várni. Vannak már saját dugványozású termő szőlőim,úgy nevelgetem őket mintha a saját gyerekeim lennének.
Budapesten lakom, esetleg ha valaki tudna vesszőt adni, akkor adnék még egy esélyt az oltásnak.