Kibontottam az egyik ufó tojást, mert reggelre elhalt. Semmi különös elváltozást nem láttam benne. Viszont a másik még él, a 23. nap felénél tart, de még a légkamra áttöréséig nem jutott el. Legszívesebben világra segíteném, csak elvérezne valószínűleg.
Eddig csak egyszer volt sikeres tojásvásárlásom a második, a legelső alkalommal becsaptak, illetve én nem tájékozódtam megfelelően előtte. Természetesen egy eladótól veszem a tojásokat, de előtte körbekérdezek mindenkit, és aztán választom ki a legmegfelelőbbet. 35 Ft-ért kaptam darabját. Nincs kiírva, hogy keltetnivaló, ezt neked kell kiszimatolnod. Ugyanis nagyon ritka, hogy nem enni veszik meg a tojást, általában elcsodálkoznak az eladók a kérdésen. :)
Szevasz! Kösz a választ. Akkor ez azt jelenti, hogy több eladónál veszel-válogatsz össze tojásokat?Milyen árban van a tojás? Szoktam piacra járni, sőt gyerekkoromban tartottuk tyúkot is, de eddig nem figyeltem a "tojásosokat". Az ki van írva, hogy keltetni való tojás? Bocs a kérdésekért... Üdv
Szia! Először is én olyan személytől nem vennék keltetni tojást, akinél nagyon sok tojása van, 30-as tartókban, ráadásul még a szavatossági dátum is rajta van. Olyan eladóktól érdemes érdeklődni, hogy termékeny-e a tojás, akik kevesebb mennyiségben árulnak, és látszik, hogy otthonról, a saját, esetleg a rokonjainak tyúkjai alól hozták a tojásokat, egyszerű 10-es tartókban vannak kitéve, és legfeljebb egy teli szatyorral van a pad alatt. Azonban a legtöbbeknek így is terméketlen a tojása, és nekem el is árulták. Ha az a válasz, hogy termékeny, érdemes még érdeklődni, hogy hány db tyúk, kakas van. A táplálkozási szokásukról is meg lehet kérdezni, s ebből már le lehet szűrni, hogy valóban termékenyek-e. Ezen kívül a terméketlen és termékeny csírakorong méreteit valahol korábban leírtam. Ezután már csak 2-3 db tojással próbakeltetést kell végezni a keltetőben, aminek ideje elég 1 nap is. Ekkor már 100 %-osan kiderül, hogy mivel állsz szemben. Én most legutóbb a Bosnyák téri piacon vásároltam a tojásokat.
Szevasz! Most vettem 20 db 3 hetes csirkét, de arra az elhatározásra jutottam, hogy veszek egy keltetőgépet. Ezzel nem is lenne baj, de hol szerezzek be tojást? "Csak ott tüzetesen kell vizsgálódni, nehogy becsapjanak." Mi a módja? Melyik piacra jársz Pesten? Üdv,
néztem ám egy darabig hogy mi az ott az első képen és mikor elolvastam a szöveget már egyből kivettem hogy mi az :D szerintem szakmát tévesztettél neked orvosnak kellett volna menned:) legalábbis ha másnak nem akkor állatorvosnak
Az egyik csibémmel az történt, hogy szépen, egészségesen kikelt, de a kis köldökéből csüngő ürülékzacskót nem vágtam le, ezért nem egészen a köldökénél szakadt el. Közben kimentem ebédelni a konyhába, és mire visszamentem 10-15 perc múlva, a szikzacskójának egy kisebb része kihúzódott. Tanakodtam, mit is kellene tenni. Ha úgy hagyom, biztos, hogy kijön az egész, és elpusztulhat. Vissza már nem húzódhatott, mert szennyezett és összekeményedett lett a melegítéstől. Ha meg levágom szegénynek, akkor kifolyhat a tartalma, és ki tudja el tudom-e állítani. Mit volt mit tenni, a kiscsibét rászigetelőszalagoztam egy kis darab lécre, a szikzacskót levágtam, kicsit itatgattam a sebét, majd hagytam 2 óra hosszát, hogy száradjon be. Végül amikor beszáradt és megkeletkezett rajta a seb, a csibét kiszabadítottam a fogságból. Persze szegénynek nem volt kellemes érzés, mert a szőröcskéinek egy része a szigetelőszalaggal kijött. :( De a műtét sikerült, és él-virul a többi csibével. :)
Péter, elégedett vagyok az eredménnyel. :) 34 db csibém lett, és a piacos tojások 100 %-osan kikeltek, és látványosan erősebbek voltak, hamarabb lábra álltak, mint az otthoniak. Az otthoniak közül 4 nem kelt ki. Hegyes végénél nem pattant fel tojás, tehát már eredményes volt az új módszeres forgatásom. Az első csibém 20. nap 23 órakor jött a világra, a zöme pedig a 21. napon, és csak a legutolsó nyúlt át a 22. napba 6 órával. Két tömeges kelési intervallum volt, először a piaciak, melyek nagyrészt a 21. nap első harmadában keltek, pedig azok nagyobbacska tojások voltak, és az otthoniak pedig a 21. nap közepe tájékán jöttek a világra. Azonban ma délután nem zártam el a keltetőt, mert négy ki nem kelt tojás közül csak kettő halt el, a másik kettő pedig kakukktojás. :)) Lehet, hogy sárkány fog kikelni belőle, vagy 3 fejű csirke. :) Az állapotuk mindkettőnek olyan, hogy kb. holnap törnek majd légkamrát, pedig azonos keltetési körülményekben vettek részt az összes többivel. Az biztos, hogy rendellenesek, mindkettő ugyanattól a tyúktól származik, és valószínűleg attól, amelyik elpusztult, és amelyiktől az embriók közül 3 db a keltetés félidején elhalt. Volt egy sikeres műtét is, erről a következő beírásban számolok be.
Köszi a választ. Lenne egy olyan, hát nem is tudom "problémám", hogy a 17. napba járok a hőmérséklet 39°C és a páratartalom 65% ez megy ma már 4. napja. Nekem nem az autómatikus húfok beállításos keltetőm van, hanem amit kézzel és csavarhúzóval kell beállítani. Próbáltam korrigálni és úgylátszot, hogy sikerül is fogratás utáni első pár órában, de következő forgatás elött megint 39°C van benn. Lehet, hogy már beindult volna az önhő? Nem lenne még korai? (A tojások között van 6 napos is meg van 1 napos is.) Először a vízcsatornákból hiányzó vízre gyanakodtam, aztán gyorsan feltöltöttem színig a csatornákat, de azóta is folyamatosan ezt csinálja. Valami ötlet?
Na nekem meg van egy rossz hírem : Behányt az egyik keltetőben a hővezérlés ! És sajna nincs több itthon(még jó, hogy 2 napja ürült meg a román csoda, amivel bújtatok), fater meg azt mondja, h többe kerülne bele a cucc, mintha vennék egy vezérlést, és mivel neki már a szeme sem jó annyira (szürke hályoggal műtötték), így nem is tudja megcsinálni. Szóval egy olyan kérdésem lenne nekem electrotechnikai analfabétának, h Péter, vagy valaki aki ebben jártas nem lenne kedves készíteni nekem egy vezérlést 2db izzóhoz ? Természetesen abszolult nem kívánom ingyen ! Ja meg így ki kell cserélni szerintem azt a thermikus ellenállást ami a réginek a szondája volt, úgyhogy vennem kéne ilyen éter membrános "izét" is :) Sajnos e téren pedig én teljesen vakon vagyok .
az előkeltetés ideje alatt, ha állnak a tojások, (tompábbik végükkel felfelé)
+-45 fokot kell "forgatni" rajtuk. Ha a tojások fekszenek, +- 180 fok a szükséges forgatás. mindkér esetben lmaximum 2 óránként, minimum reggel.este lehet forgatni
vagyis 2-30-at akartam írni csak több lett a nulla de akkor elsőre legyen mondjuk egy olyan amiben 50tyúktojás elfér, mert később úgy is fogok csinálni egy másikat ezt már most tudom mert mindig így van :) Olyasmire gondoltam ami teljesen automatikus a hőszabályzás páraszabályzás és a forgatás is de az annyira nem nagy baj ha a forgatás nem automatikus. Kéne valami a fűtőnek és a párologtatónak mit ajánlasz, amit le tudok készíteni és nem kerül sokba.
Még nem kelt ki a pipi, de már 27 föl van pattanva. :) Érdekes volt az éjszaka, mert a képen látható módon voltak elkülönítve a már felpattant tojások, és amik még nem pattantak föl, és miközben a keltető tér hőmérséklete 36.7-36.9 fok között alakult, addig a kis dobozkában, a tojáshéjnál eleinte a környezeti hőmérséklettől csak kb. 1 fokkal volt magasabb, de aztán 2-3 óra elteltével magasra, 39.9 fokra szökött, kétszer is észrevettem úgy, hogy a ventilláció működött. Persze a doboz belsejében ez nem érvényesült, a hatása meg is mutatkozott. Mivel már reggel van, gyakran spriccelgetem, ezzel próbálom csökkenteni a túlhevülést és párásan tartani a levegőt. A sok érzékelőnek köszönhetően én könnyen tudom korrigálni ezt a hőtöbbletet, de aki hasonlóan alulról és oldalról zárt dobozkában, ventilláció nélkül bújtatja a csibéket, nagyon vigyázzon a túlmelegedéssel. Másfél óra múlva belépnek a 21. nap első órájába.
vegyesen szeretnék kacsa, liba, pulyka, tyúk, gyöngyi, vagy így nem lehet? és nem tudom mondjuk egy 2-300. Ma este majd visszaolvasom a topicot Elképzelésem még nincs. amit láttam hogy kell valami rosszhűtő féleség az nincs de valamilyen kis dobozt összetudok rakni vasból és fából.
Hát, keltetőépítős "irodalomnak" a topicot tudom ajánlani! :-D
Nagyon sok ötlet, megoldás részletesen le van már írva!
Ezúton szeretném megkérni a kedves keltetős-társakat arra, hogy házi készítésű keltetőinkről anyagot gyűjtve, egy magyar nyelvű keltetőépítős honlap létrehozását segítsék anyagaik mailben elküldésével! Természetesen minden beérkezett anyag külön névvel, megjegyzésekkel ellátott önálló oldalon szerepelne, csak egycsokorba szeretném összefogni a sok ötletes megoldást, és hasznos információt!
Amennyiben egyetértetek, és szeretnétek az oldal létrejöttét, várom a képsorozatokat a publikus címemre!