A kézműves borászkodás szerintem nem marketing hívószó.
A kézműves borászat szerintem az amikor a mennyiség, eladhatóság, elvárt stílus kedvéért az emberi munkát és szakértelmet technológiával nem cseréli le a termelő.
Amikor kapálás/kaszálás helyett gyomirtóhoz, amikor a természetes élesztők helyett idegen élesztőhőz, amikor az eső helyett az öntözéshez nyúl a gazda akkor távolodik a kézművességtől.
1 hete csöppentem közétek és tetszik ahogy mindenki kifejti a véleményét. 1985-ben telepítettem a szőlőmet ,akkor 21 éves voltam csóró főiskolás. A nagyszülők szponzoráltak. készítettem olyan bort,hogy a pálinkafőzőben alig akarták kifőzni annyira rossz volt, de sikerült borversenyen a profik közé is kerülni.
A jelenleg divatos" kézműves borászat"-ra nem reagáltatok Ez mit jelenthet valójában? Csak nem marketinget? Ki a kézműves borász, én aki évek óta csak ként használok és bort nem adok el, /nagyapa intelme alapján/ vagy aki ezzel a fogásal támadja a sznobokat!
A sznob borivókat szeretem. olyan okosakat tudnak mondani.....!
-Kémiai összetételét nem is igazán érdemes megjegyezni, mert száz féle van belőlük. Általában nitrogén, foszfor, kálium forrásokat biztosít, vitaminokkal, mikroelemekkel kombinálva. (pl. ammónium-szulfát, -foszfát, tiamin-diklórhidrát, kálium-tartarát, enzimek, aminosavak, aktív bentonit, stb)
a hordót természetesen mossad ki ne legyen seprő benne. nem kell kénezned. ha tudod mérj ként a borodban. ha múltkori alkalommal kéneztél akkor valszeg most nem kell a bort kénezni.
azon gondolkodtam az előbbi hsz után, hogy azonnal beleírjam, hogy a türös helyett használj mást ne azt (csakhátugyemit merthogy fehér meg vörös van keverve?!)
most legyek okos! legyen próba cseresznye, próbáld meg használni magasabb dózisban (a rajta lévő előírást tekintve) a tükröst. ha nem használ akkor legfeljebb váltassz. egyebekben arra gondolok, hogy ha csemege szőlőd van (fehérként) akkor az kavarhatott be.
A fajtákat meg a mennyiségeket is ide írhatnád! nem igazán értem a rose jelleget, tán úgy hogy a vörösbor erjesztési technológiát alkalmaztad és a fehéret a tetejére szedted? esetleg összeöntötted a két bort?
lehet, hogy vastag a seprő alatta, akkor segít a fejtés, ha nincs alatta akkor máshol kell keresgélni. elképzelhető, hogy a zavarosodásodnak oka a fehérjében keresendő. ez esetben vegyél derítőszert és azzal próbálkozz. (nem emlékszem vőrős vagy fehérről van szó?)
haver esetében fordult elő. beoltott anyag 2,6 illóval végezte! hogy mitől, a fene tudja ott voltam a szüreten láttam hogyan csinálja, évek óta űzi az ipart mégis előfordult. R-go nem csak élesztő nélkül siklik ki az ember, hanem élesztővel is megeshet!
Árnyalnék azért annyit, hogy mi sem úgy csináljuk, hogy megvárjuk míg baj lesz és csak akkor lépünk, hanem inkább úgy, hogy amikor egyértelműen látszik, hogy tényleg jön a baj akkor mozdulunk. Ehhez mondjuk nem árt ha a kritikus időszakban néhány szempár folyamatosan ott van a tőkék között.
Látom, a természetes élesztő vs. fajélesztő vonatkozásában is éppen olyan ellentétes és néhol szélsőséges álláspontok vannak, mint például a programszerű növényvédelem vs. "permetezek, ha baj van" viszonylatában...
Én erre azt mondom, hogy nem baj, sőt.
Nekem az volt és jelenleg is az a koncepcióm, hogy elolvasok, meghallgatok, megismerek különböző álláspontokat a borkészítéssel és szőlőműveléssel kapcsolatban. Ezek után leszűröm, hogy számomra mi lehet az út, természetesen mindig megfűszerezem egy kis próbálkozással, mert hát ki tudja?! :)
Végeredmény: legfiatalabbként a szőlőhegyünkön és a kistérségben is, 11 éves munkásságom során elértem azt, hogy az egyetlen megélhetési céllal borászkodó, évi kb. 100 hl+ bort termelő gazda, bevallása szerint, úgy ment haza az újbor mustránkról, hogy azt mondta a feleségének: lehet, hogy kár a borral foglalkozni, mert az én összes borom jobb, mint az övéké.
Fiúk, lányok! Nem lehet más a cél, csak ez mindegyőnknek: a térségben a legjobbak közé kerülni, a lehető legjobb borokat termelni, mindenkit meghallgatni, és úgy kialakítani az egyéni arculatot.
"szakkönyvben azt olvastam azt olvastam, hogy komoly borász nem bízza a véletlenre a must kiforrását"
Milyen papírra nyomták azt a könyvet? Ha finom puhára akkor még egy dologra lehetne használni :)
A fajélesztő használata nem komolyság kérdése. Az is egy létező technológia a maga kompromisszumaival és a természetes élesztőkkel való erjesztés is. Nem jobb avagy rosszabb egyik a másiknál, hanem más célra, más prioritások alapján használja a borász vagy az egyiket vagy a másikat.
Lehet természetes élesztőkkel is jó bort erjeszteni 100%-os biztonsággal. Aki ezt megkérdőjelezi az komoly szakmai hiányosságról tesz számot.
Lehet, hogy spanyolviasz, de a "NAGYOK" egyike által írt szakkönyvben azt olvastam, hogy komoly borász nem bízza a véletlenre a must kiforrását, mert a természetes gombák száma, állapota, várható aktivitása stb. függ a pemetezések számától, az utolsó permetezés idejétől, a használt szertől, időjárástól stb.
(Ismerjük el, hogy ebben azért lehet valami.) Egyszer már én is jártam úgy, hogy a héjjon erjesztéskor csak élesztővel tudtam megindítani a forrást. Ezt az egy esetet kivéve azonban én is mindig a természetre bíztam a dolgot és rendben volt minden. Ez év, mint korábban írtam, kísérlet, amibe a borászati szaküzlet szakembere javaslatára csaptam bele. Az erdményt, ha érdekel valakit, majd megírom.
A borász mindenesetre azt mondta, hogy érezhető minőségjavulást fogok tapasztalni, hát majd kiderül.
Mindezektől függetlenül nem vagyok "komoly borász" legfeljebb kezdő amatőr és szívesen tanulok mindenkitől, illetve hallgatom meg a tapasztalatait.
A tápsó, a lezúzott szőlőhöz adott fajélesztő tökéletes működéséhez, gyakorlatilag táplálásához szükséges annak érdekében, hogy megfelelően ki tudja fejteni a hatását, vagyis a must tökéletes kiforrását.
Kémiai összetételéről nincsenek pontos ismereteim.
Igazad van, van ami ellen kevés ez a módszer, de akkor nyúlok maximum gyógyszerért. Amúgy meg elővigyázatossággal, pl. óvszer ki lehet védeni sok bajt :))
Nos, a darálás az aprítást jelent, a zúzás (a szőlő esetében) a bogyó héjának megroppantását jelenti. Persze mindenki azt a szót használja amelyiket akarja vagy megszokta. Mivel művelt kollégánk egyebekben szakszerűnek tűnő magyarázatokkal szolgált, ezért gondoltam pontosítani ezen az egy ponton egyébként kiváló mondandóját.
Így már értem. A kémiát nem ismerem, de tapasztalat mondatja, hogy az egészséges érett szőlőben minden benne van ami egy szép bor kialakukásához kell.A "NAGYOK" egyre többször hangsúlyozzák a kézműves borkészítést, ez most a spanyolviasz??!!
No, akkor most a szőlőzúzóval zúzzuk a szőlőt, vagy a szőlődarálóval zúzzuk a szőlőt. Felénk (Ny-i régióban) is "darálják" a szőlőt, ami voltaképpen a zúzást jelent, de ezzel tudat alatt szerintem minden szőlősgazda tisztában van, csak nem foglalkozik vele. Sőt errefelé a mákot is darálják, holott magát a konkrét műveletet tekintve inkább csak őrlik, vagy zúzzák.
A zúzás után, egy borászati szaküzletben kapott tanács alapján az egyébként tőlük vásárolt élesztőt és tápsót kb. 2-3 óra múlva beletettem, majd nem sokkal ezután - tekintettel arra, hogy fehér borról van szó- leszűrtem és az edénybe tettem.
A korábbi években eddig még nem használtam sem élesztőt sem tápsót. A 2-3 órai áztatás után azonban korábban is az edénybe tettem. A forrás, a természetes gombák hatására, kb. 2 nap múlva igy is megindult és az eredmény nem volt rossz.
Az idei évet kísérletnek szántam, de lehet, hogy nem kellett volna?
Azt nem értettem,hogy a mustba azonnal élesztőt, tápsót, majd ezután szűrted/ vagy nyálkáztad/ tehát nem indult meg a forrás azonnal? Feltétlenül azonnal kell az élesztő? Nem lehet megvárni ,hogy csak úgy spontán mi történik?
Én csak március végén kezdek metszeni,de lehet hogy tőből kell majd vágni,ha lehet hinni az időjárásjelentésnek.Hétvégére néhol a -20 fokot is elérhetjük.Még jó hogy lehúztuk a vesszőket.
Nem akarok ám én ebből a kérdésből lövészárokásást kerekíteni :) Alapvetően mindenki azt csinálja amit jónak lát.
Abban én biztos vagyok, hogy minden deci permetszer amit bármely módszerrel meg lehet spórolni az pozitív hatással van a bor minőségére.
Ebben a témában szerintem a tőketerhelés és az ültetvény biodiverzitása (szóval semmi gyomirtás és nem teljesen monokultúrában) az aminek nagy szerepe van.