Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 6589
Csak egyszer használtam fajélesztőt(azóta se), akkor is csak azért hogy kipróbáljam.
Előzmény: BZoltan (6583)
lalá Creative Commons License 2009.12.20 0 0 6588
-Ugyebár, ha a gazda hírből sem hallott a szőlőfajták szerint szelektált fajélesztőkről, akkor választani sem tud közülük. Az ilyen gazdának a kilenc is páros. Nemde-bár?(hihi)
Előzmény: BZoltan (6587)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6587
Hát amennyiben a gazdának nem probléma a sablonos egyen íz és egyen illat úgy azzal sincs baj... ugyebár (hihi)
Előzmény: lalá (6585)
Ferig Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6586

Úgy emlékszem, kell-e kén a bor tartósításához témakörben már korábban futottunk néhány kört. 25-ös cukorfokkal szüretelt szőlőből készült borhoz valóban nem kell, kén, mert a bor magasabb alkoholtartalma a "tartósítását" megoldja, csakhogy nem csak 25-ös cukorfokú mustból készül bor, hanem 18-19-esből is. Vagyis, ami egyik esetben működödik, az nem feltétlenül fog a másik esetben is.

 

A fajélesztő használata, egyéni döntés kérdése. Én jobban szeretem, ha a startgombot én nyomom meg, és azt is látom, hogy tényleg "elindult a mezőny". Teszem ezt legfőképpen amiatt, mert nincs sok időm a hordó mellett ülni, noha valójában erre volna szükség és én is szeretném tenni.

Előzmény: paskomi (6584)
lalá Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6585
-Bezzeg a fajélesztőkkel történő erjesztésekről...!(hihi)
Előzmény: BZoltan (6583)
paskomi Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6584
Hát mi nagyon szép borokat szoktunk inni, Baráti körben készített borokat.
Nem tudom, hogy mi az új divat. Persze mindenre van jó és rossz példa a fajokra és a házasításra is.
Ma kísérletképpen palackoztunk cab. franc-t. amelyet 25 cukfokkal hoztunk 19 napos áztatás után seprőröl palackoztunk. No élesztő, no tápsó, no kén! 15 feletti alkohol.
/ most is ezt kortyolgatom, brutálisan szép/.
Előzmény: BZoltan (6579)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6583
Én még csak hírből sem hallottam soha senkitől, hogy problémát okozott volna a természetes élesztőkkel való erjesztés
Előzmény: lalá (6582)
lalá Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6582
-Amikor az ászokhordó abroncsa meglazul, akkor helyre ütöm. Amikor az úszófedeles szilikongumi tömítése tönkremegy, kicserélem. Amikor egy hősokkos szőlőből származó mustban nincs meg a megfelelő tápanyag, akkor megetetem az élesztőket. Azokat az élesztőket melyeket a nyálkázás és hűtés után adok a musthoz, hogy biztos legyek az erjedés menetében.
Előzmény: Falusi1 (6561)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6581
Tökéletesen igazad van. Pontosan ezért nincsen szükség normális körülmények között hozzáadott élesztőre.
Előzmény: Ferig (6580)
Ferig Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6580

A fajélesztő kérdéshez:

 

Bizonyára Te magad is megtapasztaltad már, hogy a szőlőtermesztés jól definiálható műveleti sorrendet kíván meg, ráadásul ezek többnyire nem cserélhetők fel és az egymást követő lépések rendszerint nem hagyhatók el, azaz nem mondhatod a  metszés után, hogy szüretig rá se nézek a szőlőre, mert jó eséllyel megjósolható, hogy nem lesz mit szüretelni/préselni.

Menet közben sem hibázhatszt nagyot, hiába dolgoztál addig precízen szakszerűen, mert a hibázásnak többnyire következményei vannak.

No, tehát egész évben következetesen kitartóan dolgoztál, kemény munkával eljutottál a szüretig, saját tapasztalatoddal, szaktudásoddal és az égiek áldásával együtt jó minőségű lett az alapanyagod, érdemes-e megkockáztatnod-e az utolsó lépésnél, hogy az jó lesz-e, vagy sem? Szerintem nem!

 

Előzmény: Falusi1 (6575)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6579
Azt nem tudom, hogy ti mit szoktatok inni és hogy kit tartasz te nagy borásznak, de én szoktam inni, látni fajtabort eleget.
Amúgy mi a a baj a házasítással? Én úgy tudom, hogy a fajtaborok szólóban palackozása egy modern dolog és régen nem volt jellemző fajtabort csinálni.
Előzmény: paskomi (6577)
Zalancelot Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6578
Háát...
Borásznak ugyan nem tartom magamat, de kézművesnek feltétlen!
:-)))
Előzmény: Falusi1 (6575)
paskomi Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6577
Nagy borászoktól miért nem iszunk tiszta fajtákat, csak általában valamilyen fantasztikusan kitalált névvel eladható házasításokat 3 000 ft felett . Csak kérdezem?!!
Előzmény: Falusi1 (6575)
paskomi Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6576
Köszi!
Erről beszélek! Nem valami ellen, hanem valami mellett!

Előzmény: Falusi1 (6575)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6575

Akkor tehát halál a mesterséges anyagokra?! No de akkor mivel permetezzünk? És hát a kén sem a fán terem.

Nem akarok szavaztatni, de kíváncsi lennék, hogy a Fórum részvevői közül milyen arányban vannak a "kézműves borászok" és azok akik mértékkel, de ha szükséges alkalmaznak pl. fajélesztőt.

Más: Volt szerencsém Villány egyik leghíresebb borászától élőben hallani hogyan készül az a bor, (neveket szándékosan nem írok) melynek palackja közelebb van a 10000 Ft-hoz, mint az 5000 Ft-hoz. Néhány perc után követni sem tudtam és az volt az érzésem, hogy ez már inkább vegyészet, mint borászat. A bor egyébként kitűnő volt, de azóta sem tudom elképzelni, hogy létezik olyan szőlő, amiben ez a minőség benne van.

paskomi Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6574

A kézműves borászatra adott válaszaitok teljesen jók. Én sokat gondolkodtam ezen , de így már minden ok! Holnap elmesélem a barátaimnak , tetszeni fog nekik is .!

B. Zoltán igazad van , nem több , más!

GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6573
Ahogy egy badacsonyi borász mondta: előtte befektetsz egy nagyobb vagyont! :))) Copyright by Szeremley H.
Előzmény: Törölt nick (6572)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6572
Hogyan is lehet a borászattal egy kisebb vagyont keresni? :))
Előzmény: BZoltan (6571)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6571
Kimondottan ügyelek arra, hogy az éves szőlészeti/borászati költségek azok megtérüljenek az adott év termésének eladásával. Nyilván vannak olyan beruházások amiknek a megtérülését 30-50 évre számoltam ki. De kiszámoltam :)
Ami igaz az az, hogy nem ebből élek és a nyereségképzés nem szempont. Mondjuk ezért is nem vagyok rákényszerítve bizonyos kompromisszumokra.
Előzmény: gérbics (6569)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6570
Aki vállalkozásként termel az több? Ebben nem vagyok biztos, inkább csak más.
Előzmény: paskomi (6568)
gérbics Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6569

Bzoltán valóban több hobbiborásznál, bár nem tudom, látott-e már pénzt a birtokából, vagy még csak talicskázta bele? :)))

 

Kézműves borász valóban az, aki munkával és odafigyeléssel oldja meg azt, amit más vegyszerrel és géppel, továbbá - ami a legnehezebb - van lelkiereje ahhoz, hogy nem kezd el pancsolni az elcseszett tétellel.

 

(Én csak iszom.)

Előzmény: paskomi (6568)
paskomi Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6568

Korrekt válasz!

Jól gondolhatom,hogy Te több vagy hobbi borásznál?

Előzmény: BZoltan (6567)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6567
A kézműves borászkodás szerintem nem marketing hívószó.

A kézműves borászat szerintem az amikor a mennyiség, eladhatóság, elvárt stílus kedvéért az emberi munkát és szakértelmet technológiával nem cseréli le a termelő.

Amikor kapálás/kaszálás helyett gyomirtóhoz, amikor a természetes élesztők helyett idegen élesztőhőz, amikor az eső helyett az öntözéshez nyúl a gazda akkor távolodik a kézművességtől.
Előzmény: paskomi (6562)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6566
Kicsit leegyszerűsítve, kézműves borász az, akinek csak egy slagja van! :))
Előzmény: paskomi (6562)
paskomi Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6565
Örömmel várlak! 30 621 31 40
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.18 0 0 6564
A mesterséges anyagokat inkább mellőzd.
Előzmény: Falusi1 (6561)
csite Creative Commons License 2009.12.17 0 0 6563
Óvakodj az erős széltől, és ne nézz az erős napba!
Legyél önmagad, és a saját magad add a borba.

Ha kapok egy elérhetőséget, szívesen meglátogatlak ...
Előzmény: paskomi (6562)
paskomi Creative Commons License 2009.12.17 0 0 6562
1 hete csöppentem közétek és tetszik ahogy mindenki kifejti a véleményét.
1985-ben telepítettem a szőlőmet ,akkor 21 éves voltam csóró főiskolás.
A nagyszülők szponzoráltak.
készítettem olyan bort,hogy a pálinkafőzőben alig akarták kifőzni annyira rossz volt, de sikerült borversenyen a profik közé is kerülni.

A jelenleg divatos" kézműves borászat"-ra nem reagáltatok Ez mit jelenthet valójában? Csak nem marketinget?
Ki a kézműves borász, én aki évek óta csak ként használok és bort nem adok el, /nagyapa intelme alapján/ vagy aki ezzel a fogásal támadja a sznobokat!

A sznob borivókat szeretem. olyan okosakat tudnak mondani.....!
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 6561

Te nem tűnsz kezdőnek. Használjunk mesterséges anyagokat vagy sem ? Ez itt a kérdés.

Te hogyan csinálod?

Előzmény: lalá (6560)
lalá Creative Commons License 2009.12.17 0 0 6560
-Kémiai összetételét nem is igazán érdemes megjegyezni, mert száz féle van belőlük. Általában nitrogén, foszfor, kálium forrásokat biztosít, vitaminokkal, mikroelemekkel kombinálva. (pl. ammónium-szulfát, -foszfát, tiamin-diklórhidrát, kálium-tartarát, enzimek, aminosavak, aktív bentonit, stb)
Előzmény: Falusi1 (6549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!