„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Ma se szabad az átlagember. Pl. én is bérmunkás vagyok.
Ami a modern liberális rabszolgaság alatt volt az nem létezett az ókorban sehol.
Még a legkeményebb helyen, Rómában sem. Bár polgári tv. nem tiltott semmit, mindenki szabadon kínozhatta, ölhette a rabszolgáját, ezt a római vallás erkölcstelenségnek minősítette, márpedig erkölcstelen ember nem pályázhatott tisztségre. Szóval aki ok nélkül megölte a rabszolgáját, az azután sose lehetett jelölt politikai tisztségre.
De voltak más hasonló szabályok is. Pl. a rabszolganőt lehetett kötelezni szexre a gazdájával, ez rendben volt, de árulni a szolgáltatásait már erkölcstelen volt. A római bordélyházakban emiatt csak szabad nők dolgoztak.
Ezt értem, teljesen kitalált cigarettázó zöld elefántokra, pumuklira, shrekre valóban igaz az, hogy semmit nem jelent az, hogy vagy van, vagy nincs, mert inkább nincs.
Egy időben a magyar mormon szövegekben "Smith József" néven futott.
Egyébként én sokat olvastam róla.
Vicces, hogy a mormon apologétika amolyan félanalfabéta falusi hülyegyereknek állítja be.
A valóság pont az ellenkezője: a srác rendkívül intelligens volt, minden érdekelte, a falu könyvtárában mindent elolvasott, próbált egymagában tanulni héberül, görögül, latinul.
A hivatalos hülyegyerek-narratíva persze arra van, hogy igazolja: nem írhatta ő a Mormon Könyvát, nem volt meg a hamisításhoz szükséges tudása. Pedig de, nagyon is megvolt, alacsony iskolázottsága ellenére művelt srác volt. S ismerte szinte biztosan az alapsztori eredetét is, egy XIX. sz. eleji kalandregényt, melyben benne van a zsidó indiánok szöveg, csak JS tovább fejlesztette és jobban megírta.
9 évet éltem Latin-Amerikában. 3 év Peru, 6 év Kuba.
Kisgyerekként is, s spanyol anyanyelvű voltam. Csak aztán 6-évesen visszaköltözés Mo-ra, s elfelejtettem a nyelvet. Csak a számokra és a kedvenc mackóm nevére emlékeztem. Aztán 12 -évesen újra kellett tanulnom, de már sose értem el újra anyanyelvi szintre.
Nem tudom, hogy a kiszolgáltatottság mértéke mennyire összevethető, amikor bármikor szétválaszthattak egy családot, meghághtták a nőket, és bármelyikük életét elvehették.
Megint a "keresztényi erkölcs" mosdatásának az értelmetlen terepére tévedsz.
Számomra roppant érdekes, hogy a jézusi "szeressük egymást gyerekek" szlogen, meg a komcsikat is megihlető "testvériség" fényében miként baszcsizták meg az emberek jogait a bibliai időkben...
Persze a kereszténység a hatalomra jutását követően, már eleve hatalmi szervezetként működött, egybeforva a világival.
A reálpolitika számára hamar kiviláglott a néphülyítés kiváló eszközének!!!
A pór kushadjon, tűrjön, fogadja el a kiszolgáltatottságát, a nyomorát, szegénységét, és ily' módon ragyogó esélye lehet a mennyek országába kerülésnek!
Ezt már Mózes elmagyarázta.A kisembernek Isten a lelkiismeretén keresztül jelenik meg. Egyes kiválasztottaknak személyes üzenetet küld álom, látomás alakban. S egy még szákebb körrel meg ébren kommunikációt is lehetővé tesz.
Én szovjet középiskolába jártam, pont az utolsó "igazi" komcsi időszakban, 1980-1985 között, Gorbacsov az érettségim előtt 2 hónappal jutott hatalomra.
A dolog szépséghibája, hogy Gagarin hívő volt, persze titokban.
Egy fundi vajon ma is vakarózik, Gagarin miféle likon haladt át az ég "firmamentum "-án?
Húdesok olyan fundi van, aki szerint nem lehet a Holdra elmenni, mert a rakéta elkanyarodik az üvegkupolán.
Az ilyen hülyefajták még azt is mondják, hogy amikor Hillary Clinton a glass ceilingről kampánybeszélst, akkor a Föld üvegkupolájáról prédikált. Nincs olyan hülyeség, amelynél ne lenne mégnagyobb.
"Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I am not yet completely sure about the universe."
Márhogy a Föld nem 4,6 milliárd éves? Miért nem lehet annyi? Mert te azt mondod? Mert számodra hihetetlen? Szerintem neked még az is hihetetlen, hogy egy darab neutron átalakul egy protonná, egy elektronná, plusz antineutrinóva, és fotonná.
Mondhattam volna azt is: hány fokos a háromszög negyedik szöge, vagy mi van 1 méterre északra az északi sarktól, vagy mi a neve az agglegény szomszéd feleségének.
"Ígaz hívő minek akgatnók magamagára gyöngyöt s orrperecet...?"
Voltam dgyűlekezetben, olyan igaz hívők voltak ott, hogy az már fájt.
Mind hordott fülbevalót, nyaklánczot, gyűrűt (a fejércselédek), sőt, olyanok is voltak köztük, akik helyes kis bokalánczot is tettek a lábukra (ugyancsak a fejércselédek). Az urak csak nyakkendőtűt viseltek és pecsétgyűrűt.