Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A második elég meredek!Nálam a magyarok még alszanak. De a big red, sőt a kioto is moccant. A wondert fotóztam, ami tuti elfagy az idén is. A tsunami még nyugalomban. Az orangered nálunk alszik még.
Boldog Újévet kívánok én is. A jókívánságodról jutott eszembe, hogy egy ilyen tavasszal kiegyeznék,ami most van. És két hetes távon nem látszik nagy változás. Lehetne egy kis tél végre, még időben jönne.
Mindenképpen újra indul, bizonyára vannak rajta élő rügyek. Alvó rügyei mindenképpen vannak. A metszés akkor célszerű, mikor már jócskán duzzadnak a rügyei, vagy már zöld is látszik rajta. Előbb nem. Akkor is ajánlatos a metszési felületek sebkezelése. (Fagél.)
Sajnálom, pedig nekik szoktak lenni ilyen csemegék.
Ma vettem náluk Redhavent Gf alanyon. Nagyon szép és erőteljes fát kaptam.
Nagy vágyam a Nektár H lett volna Gf alanyon, de rengeteg utánjárás ellenére sem találtam ilyen kombinációt. Tavaly nagy mázlim volt, mert sikerült egy helyen Nektár H-t szereznem Gf alanyon, de tavasszal nem hajtott ki. Szóval egyelőre inkább vettem egy Redhavent vigaszként.
Ha nagyon ragaszkodsz az Anegat kajszihoz, próbáld meg a B tervet, ami jelen esetben a külföldi beszerzés. Találtam is egy helyet, ahol árulják, de sajnos nem tudok szlovákul.
Természetes szerekkel is meg lehet próbálkozni védekezni. Hogy mennyire hatásosak, nem tudom, de legalább olcsók és nincs káros mellékhatásuk. Egy próbát megér.
"A hangyák nem szeretik az erős illatokat. Ha vonulásuk útjába fahéjat, friss citromreszeléket, ecettel vagy fahéjolajjal átitatott vattapamacsokat, erős illatú szárított növényeket, illetve citromos vagy ecetes illóolajos keveréket helyezünk, környezetbarát módon tarthatjuk távol a kellemetlen kis élőlényeket. Készíthetünk illóolajos–ecetes spray-t is, amellyel lefújhatjuk a menetelő hangyákat, a repülő egyedektől pedig az illóolajos párologtató segíthet megszabadulni. A leghatásosabb illóolajok a levendula, a menta, az eukaliptusz, a teafa és a zsálya.
A cukorral kevert kávézacc úgy fejti ki hatását, hogy a dolgozók beviszik a szemcséket a bolyba, a koffein pedig végez a fészekben lévőkkel. Hasonló módon működik a cukor és a szódabikarbóna keveréke is. Az édes íz miatt elfogyasztják az egyveleget, majd a szódabikarbóna puffasztó hatása elpusztítja őket."
Nálam egy egyik kajszi fa termését (ami másfél méterre van a komposztdombtól) minden évben erősen dézsmálják a hangyák. Rengeteg kárt okoznak. Nem tudom miért, de csak erről az egy fáról van szó, a többinél nincs ilyen probléma, pedig csak 2-5 méterrel arrébb vannak.
Igazad van. Még egy kis adalék: a bergarouge a nitrogént sem szereti az általad is említett rothadás miatt, mert azzal még lehet fokozni ezt a folyamatot.Az orangered valóban kihagy néha, de a monilia nálam még nem jelentett kihívást. Normál védelem mellett nincs extra fertőzöttség. Ha bekapja véletlen, akkor nagyon szépen levédekezi , és meg is fogja.
Ezért is érdemes rezisztens/toleráns fajtákat ültetni. Lactarius 2013-as listáját pedig jó lenne kiegészíteni, felülvizsgálni, mert azóta már megjelentek új rezisztens/toleráns fajták is, illetve néhány korábbiról kiderült, hogy inkább csak toleránsak. Persze a Sharka-érzékenyeknél még ezek is sokkal jobbak.
Mert minden erőfeszítés ellenére egy-egy inszekticides permetezés után mindig marad 1-2 megbúvó levéltetű, amely bőven elég ahhoz, hogy átvigye a vírust egy egészséges fára.
Igen, megerősíteni tudom az orangeredről és bergarougeről a véleményedet. De ezeknél is van egy-két kisebb probléma. Az orangered nagyon érzékeny a virágzáskori moniliafertőzésre és néha rendszertelenül terem. A bergarouge-al pedig újabban a melegedés fokozódásával előjött egy Franciaország déli részén már régóta ismert probléma. Nevezetesen, ha éréskor hosszantartó 32-34 C feletti a hőméárséklet, akkor belülről a mag körül túlérik a gyümölcs és rothadáshoz hasonlóan megpuhul ezáltal maximum cefrének lesz használható. Normális vagy hüvösebb nyarakon ez nem jelentkezik.
Én is csak olyasmit hallottam, hogy toleráns, az egyik hozzászóló írta is, hogy nála vírusos lett, pontosabban már vírusosan vette a faiskolából. Valszeg már oltásnál megfertőződött. Sajnos nagyon trehány a faiskolák többsége, nagyon kevés megbízható van. Sokszor még csak nem is azt a fajtát küldik, amit megrendel az ember.
Sajnos én is csak hallomásból vagyok informálódva. Feltehetően maximum toleráns lehet. Ha rezisztens lenne azt tudni lehetne és a nemesítők használnák génforrásként.
Én is szeretem az orangeredet. És a bergarouge is jó fajta szerintem. A teljes érésnél az íze is jó. Olyan klassz lekvárokat főztünk belőle, hogy a mandulakajszit sztem verte. Csak a rost miatt paszírozni kell. A fa pedig "golyóálló" tapasztalatom szerint. A tavaszi fagyok esetén is jobban viselkedik, mint sok más fajta. Ha jól tudom bregeron X orangered keresztezés.