Keresés

Részletes keresés

bakonyi gyerek Creative Commons License 2018.08.16 0 0 43438

Akkor térjünk vissza a fórumra,már úgyis sokaknak elment a kedve a Paw Paw-tól.

Kissé megkésve Floo-nak a Jíróval kapcsolatban.

2015-ben ültettem ki a fámat.Az első tele viszonylag enyhe volt,meg se közelítette a hőmérséklet a kritikus - 15 fokot.2016-17 telén háromszor is elérte a - 15 fokot,de lejjebb nem ment.Téli fagykár semmi.Viszont ápr. 21-én a 2-3 centis hajtások teljesen lefagytak a - 3 fokban.Újra hajtott az alvó rügyekből.

Az idei télen a - 16-ot tartósan megkapta,a - 17-et csak rövid ideig. Kb 50% -os rügy és ágelfagyás.

6 db termés van rajta jelenleg,remélem ezt már meg is tartja.A közel 30 éves Típó is kb 50 % fagykárt szenvedett,de azon így is annyi a gyümölcs,hogy törnek az ágai.

Szerintem a nálunk ismertebb fajták/Típó,Saron,Rojo,Mercatelli,közé sorolható fagytűrés szempontjából,vagy egy kicsivel többet bír.

diospyros Creative Commons License 2018.08.13 0 0 43437

tudom :)

kérjük a visszatérést a fórumra! ;)

Előzmény: CSIxy (43436)
CSIxy Creative Commons License 2018.08.13 0 0 43436

:) Ez én voltam anno szanCSI2 néven.

Előzmény: diospyros (43435)
diospyros Creative Commons License 2018.08.12 0 0 43435

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136588678&t=9181283

"Törölt nick  2015.09.05   0 0 36764

Hosszában egy kés hegyével körbevágod a [PAW] héját és utána széttekered kb. úgy mint ahogy a kenőcsös tégely tetejét szokták lecsavarni. Kiskanállal kiszedegeted a magjait és leszopogatod, majd kiskanállal kivájod mint a tekenőt McHawer és megeszegeted a vájadékot. A héja és a magja mérgező."

diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -1 1 43434

hát ennyi.

vagy ahogy csúnyán szokták mondani: "ennyike!"

Előzmény: Shjgdglgupz (43432)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 0 0 43433

doktorandusz jó ötlet, korábban én is írtam.

jelenleg egyetlen ez irányú ismerősöm a mézbogyóból írja a szakdolgozatát.

igaz, ide inkább vegyész ismerős kell, nem kertészmérnök.

Előzmény: CBNora (43429)
Shjgdglgupz Creative Commons License 2018.08.11 0 0 43432

Megkérdeztem egy szegedi kertészt h mérgező e a paw paw,ezt írta: 

""Nem tudom a választ a kérdésedre. Most tőled "hallok" először életemben először.""

bombaba Creative Commons License 2018.08.11 -1 2 43431

Nébih-et írtam, de simán lehet ÁNTSZ, vagy akár a Magyar Posta is...az eredmény szempontjából.

Előzmény: bombaba (43430)
bombaba Creative Commons License 2018.08.11 -1 1 43430

Nem értem, miért a Nébih-nek kellene a problémával foglalkoznia, mikor azt sem tudja, mi fán terem. Az internet tele van dokumentált külföldi kutatás leírásával, eredményeivel, csak egy olyan szakember kellene, aki 

a. tud angolul, spanyolul

b. tudja értelmezni a leírtakat.

c. közérthetően el tudja mondani a lényeget.

A Nébih vizsgálatai nem mérvadóak számomra, mióta a tavalyi (vagy 2016-os?) "a multik a szemetet akarják nálunk eladni" kampány során kiakadtak a joghurton, amit határon túl maracujával, nálunk meg passiógyümölccsel forgalmaztak.

Előzmény: diospyros (43422)
CBNora Creative Commons License 2018.08.11 0 1 43429

Szerintem az, hogy közérdek, Magyarországon kicsit túlzás.

Célszerűbb lenne egy doktoranduszt ráállítani, hogy irodalmazzon, csináljon egy magyar nyelvű összefoglalót a rendelkezésre álló tudományos eredményekből, és végezzen saját kísérleteket is. Ennek még lehet realitása, az ÁNTSZ vizsgálatnak szerintem nincs.

Előzmény: diospyros (43424)
55judit Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 43428

Ha lesz vizsgálat ígérem, az az évi teljes termésemet felajánlom. :)

Előzmény: diospyros (43427)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 43427

no, ha mázsaszám kell a kísérlethez, ezen nem múljon! :)))

van 4 fám, pár év múlva 100 kilót fel tudok ajánlani, 55judit is biztos csatlakozik, ha addig nem vágja ki a fát (ne tegye!!!), és mások is lesznek donorok, és lesz mázsaszám!!

persze a pár év lehet, hogy 5-10 év :) addig jó étvágyat!

(ez direkt provokatív utolsó félmondat volt!!)

Előzmény: CBNora (43423)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 43426

gyerek hányás: nem csak az én lányom járt így. egy baranyai cukrászda készített paw fagyit, amivel (jajjj de örülnek majd a kicsik!!) megkínálták az ovisokat. rövid idő múlva többen sugárban hánytak. biztos a spenótfőzeléktől! na ezt is meg lehetett volna vizsgálni. csak sajnos szerencsétlen cukrászda bajba került volna. meg persze a (rendkívül HIÁNYOS) vizsgálat nem derített volna semmit ki, hiszen nem a tej volt szalmonellás, vagy ilyesmi, hanem a paw sajátos anyagai ingerelték az ovisok gyomrát, ami még nem látott, azaz emésztett ilyen egzotikumot. 

Előzmény: diospyros (43425)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 43425

ill. nem értem, hogy miért a felhasználónak kell bizonyítani, h a paw nem toxikus.

az ántsz (vagy mi lenne az illetékes szerv?:)

minden szart vizsgál, ezt nem kellene? ma már nem csak 1-2 helyen kapható paw.

vagy más ország hivatalát kellene felzaklatni, pl. németek. ott is elég nagy a divat.

vagy az osztrákokat megszólítani. ott paw ültetvény is van...

szóval ha hányt a gyerek a paw-tól (ez történt), akkor nekem kell megrendelni és fizetni a vizsgálatot??? nem ez lenne a feladata valamilyen hivatalnak???

Előzmény: diospyros (43424)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 0 0 43424

mázsaszám szerintem nem kell. (mert mit is jelent a mázsaszám? 500 kiló? na annyi biztos nem kell, hogy kimutassák az annonacin mennyiségét.)

ill. ha sok pénz, elég lenne "csak" az érett gyümölcsöt vizsgálni, fajta a Prima lenne, mert az a legpraktikusabb, mivel öntermékeny. a pénzt össze is lehetne gyűjteni, pl. fórumon.

én 5-10.000 ft-ot máris felajánlok. a fa is 10.000 ft volt, úhh nem nagy ár. persze ez az összeg nem sok, de sok kicsi sokra megy. ill. lehetne lobbizni (akinek van államtitkári kapcsolta például :), h közérdek. meg kertészetek is beszállhatnának...

Előzmény: CBNora (43423)
CBNora Creative Commons License 2018.08.11 0 0 43423

Hát szerintem az ÁNTSZ véleményére még várhatunk egy darabig...

Még a kísérletekhez szükséges mennyiség beszerzése sem lenne egyszerű. Majd ha Neked terem mázsaszám, indítványozhatsz egy vizsgálatot, felajánlva a termést. És esetleg némi anyagi hozzájárulást, mert nyilván nem is lenne olcsó.

Előzmény: diospyros (43421)
diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -2 0 43422

de komolyan!

mekkora lenne már, hogy itt vannak a magyarok, és milyen tökösek, hogy kiderítették:

1. a paw-paw érett (nem éretlen, és nem túlérett) gyümölcs biztonsággal fogyasztható, mert ahogy az optimális érettségű krumpligumóban, így itt is a toxikus anyag mennyisége elenyésző!

azaz: ... mg.

a mag annonacin tartalma: ...mg. a héjban:... mg. A biztonságos bevitel napi vagy éves szintje: ...mg

/

2. a paw gyümölcs hosszú távon káros, mert: ................

[mekkora sajtóhír lenne belőle (sajnos csak a negatív hír ami hír...)]

úgyhogy remélhetőleg nem lesz belőle Blikk / The Sun / stb hír, hogy pl. az ohiói paw fesztiválon mérgezték a jónépet.

de legalább szerencsétlen kételkedők a neten rákeresve találnának egy megbízható támpontot a kérdésről, mert most nincs ilyen!

diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -2 0 43421

paw ültetvényesek, szaporítók, szakértők

is megszólalhatnának a toxicitás ügyében!

az is jó, ha le leszünk cseszve, hogy balga társaság, a krumpligumót is naponta esszük,

pedig mérgező az egész növény, a gumón kívül.

IGAZ, csak ilyen analógiákat tudnának írni, mert ugye, tudtommal megbízható laboreredmények nincsenek a birtokukban. én személy szerint (sokat szidott) magyar vizsgálatoknak jobban hinnék, mint amerikaiaknak. az ÁNTSZ jó is lesz! :)

addig is illedelmesen felszólítom :) az érintett és érintetlen :) véleményvezéreket, (régóta nem nyilatkozókat) mondjanak szót, törjenek pálcát, osszanak infót! :)

(és ballagjanak be az áentéeszbe egy rakás papauval, úgyis most fog érni :))

egy kis állóvízkavaró vita-eszmecsere-jólmegmondás életet visz a fórumba!

diospyros Creative Commons License 2018.08.11 -2 0 43420

egyszer megkóstolható! :)))

nekem 4 paw fám van. 2 prima, 1 overleese kiültetve, ezek már virágoztak, (de termést még nem hoztak :) 1 mango van konténerben, egész évben gondosan nevelgettem (melengettem) a kígyót a keblemen. (víz, árnyék, tápanyag).

'19 májusban kiültetem. 3-4 fának van hely. hátha 1-2 évtized múlva bizonyítottan kiderül, mégsem annyira mérgező, (akkor legyen már termő fám) vagy legalábbis az érett gyümölcs ehető (burgonya módra, ahol az egész növény mérgező, de a az optimálisan érett gumó nem! "A burgonyában ugyanis ugyanaz a mérgező vegyület található, mint a nadragulyában: a glükoalkaloid. Ez teszi a krumplit mérgezővé, és ezért van az, hogy a krumplinak semmi más része nem ehető a gumón kívül, sőt, a kicsírázott krumpli sem. Ez a vegyület nagy koncentrációban található a levelekben, a növény szárában, de a friss krumpligumóban elenyészően alacsony a koncentrációja.")

a 4. fa máshol van, ezt a területet lehet, h eladjuk, az átültetésen gondolkodtam, mert az új tulaj lehet, úgyis kivágja, vagy ha nem, ne én mérgezzem már! :) :(

de valszeg nem is bírná ki a teleportálást... meg kell-e nekem 4 paw? mire kiderül, hogy mit tud, mit nem tud... sok év eltelhet. de mint érdekességet, egyet biztos meghagyok akkor is, ha valami véglegesen rossz kiderül róla... persze akinek kicsi a kertje, nem teheti ezt meg...

mindenesetre az éves paw adagom lecsökkentem addig 5-10 darabról 1-3 darabra :)

Előzmény: Nobody1 (43419)
Nobody1 Creative Commons License 2018.08.10 0 0 43419

Ezt szomorúan olvasom. Akkor nem lesz Tőled Wels paw oltványom? :(

Pedig úgy számítottam rá. Értem már nem kár, de szerettem volna életemben legalább egyszer megkóstolni...

Előzmény: Gyula20 (43417)
55judit Creative Commons License 2018.08.09 -1 0 43418

Teljesen biztos hogy halmozódik, hiszen a betegség több éves fogyasztás után jelentkezik.

Pl. a Parkinson kór mikor már kimutatható, azt követően több év, akár évtized múlva jelentkeznek az első tünetek. Ezt nem a pawwal kapcsolatban olvastam. Csak mikor barátnőm beteg lett, akkor olvastam el mindent amit találtam róla.

Nekem a megérzésem azt súgja, nagyon veszélyes ez a gyümölcs. Ennek ellenére olvastam olyat is hogy ahol sok évtizede termesztik, a csecsemők ezt kapják elsőnek az anyatej után, lehet találni millió videót hogy mennyire szeretik, milyen finom, de ettől én nem bízom meg benne.

Előzmény: Gyula20 (43417)
Gyula20 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 43417

Igen , igazad van , még az idén nem bántom a PAW fákat.

Talán télen lesz idő kicsit többet foglalkozni ezzel a ehető-nem ehető dologgal.

Az biztos , hogy az unokák az idén  nem kapnak a belőlük.

Egyébként szép állású fák, talán még díszfának is elmennek.

De azt hiszem a további szaporítással , oltással leállok addig amíg valahogy 

nem tisztázódik ez a dolog.

Végül is valami ilyesmi kellene , napi pár szem gyümölcs okozhat e  gondot  és

az a káros anyag felhalmozódik a szervezetben / mint az ólom / vagy egyszerűen eltávozik.

/erre az annonacin-ra  gondolok /

Előzmény: bogarász 60 (43408)
diospyros Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43416

igen, hálás növény az áfonya, sok áfonyatáppal és esővízzel táplálva rengeteg termésünk volt, csak most az UV sugárzás perzseli a levelét, úgy, hogy csak fél nap van napon, többit árnyékban...

azért nem semmi, a pinterest fotókat nézegetve mennyi gyümölcs-zöldségféle él a Földön...

Előzmény: bogarász 60 (43415)
bogarász 60 Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43415

Üdv!

Az áfonya az igen szép a valóságba is,ha megkapja ami jár neki!

Előzmény: diospyros (43414)
diospyros Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43414

szép, üdítő fotók a világ különleges gyümölcseiről :)

(vagy nem annyira különleges, pl. áfonya, de szép fotón)

https://hu.pinterest.com/pin/322148179577514356/?lp=true

diospyros Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43413

natúr, közvetlenül a fa törzsére? nem lesz baja a fának? ill. megmarad a helye.

(nekem ráfolyt a cseresznye törzsére az alátétről, most is meglátszik. :(

én alája szigetelő szalagot teszek, kifordítva, azaz nem a ragadó fele érintkezik a fával.

vagy széles (ipari) átlátszó ragasztószalagot.

könnyen és kulturáltan lejön, ha már nincs szükség a ragadásra.

persze a ragasztószalagra mehet egérragasztó is, de akkor kell egy perem-gyűrű alulra, odáig folyhat az egérragasztó. 

Előzmény: 55judit (43412)
55judit Creative Commons License 2018.08.07 -1 0 43412

Én egér ragasztót használok a fügék törzsére. Már jóval érés előtt járőröznek rajta a hangyák. 1 felkenés egész szezonban hat.

Előzmény: diospyros (43411)
diospyros Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43411

Jiro téltűrőbb mint a Rojo. Néhány fok lehet a különbség (1-3) fok.

De később fordul termőre is. És jobban szeretik a hangyák (darazsak) is, voltak olyan (jégverés által kicsit sérült példányok), amik elkezdtek belül egy kicsit "kényszer érni", és máris megtámadták a hangyák, úgy, hogy kívül még zöldek volt  a gyümölcsök (tavaly aug. elején!!). 

Megoldás lehet a Biocont ragadós szalag.

55judit Creative Commons License 2018.08.06 0 0 43410

Akár a bolondgomba. :)

Előzmény: bogarász 60 (43409)
bogarász 60 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 43409

Üdv!

Én az idén oltottam gyökérsarjba Gyulától származó Wells oltóágból 2 szemes ágdarabot.

Az egyik szem növedéke 75 cm-nél megállt a növéssel,a másik szem növedéke már elkerülte az 1 métert és még mindig nő.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43401)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!