Na, ezt nem vitatom, ilyen megfogalmazásban. De az én olvasatomban azt láttam, hogy a kolléga 21 W -tal fűt 60 db tojást. Jó, de mi a fenének kell ezen rágódni? Ahogy Te is írod, magasabb teljesítménnyel hamarabb érjük el a kivánt hőt, a beállított értéket a szabályzó vezérli. Ha magasabb az önhő, rövidebb ideig fűt a kütyü.
Mint, ha az érezném, ott a 21 W állandó! Nem szabályzott!. (azért mondtam, hogy így több az energia felhasználás) A 96 W persze hogy csak a felfűtéskor van kihasználva, a jó, minél alaposabb szigetelés kívánatos. Szerintem nagy segg van kerítve. Akkor, ha egy keltetős teljesen automatikus, a fószer rá sem néz mondjuk 20 napig tyúk tojás esetében, akkor kell agyalni a szellőzést illetően. De tapasztalatom szerint többségében nem így van, ha hobbi a buli. Tényleg, most Gergőnek adok igazat, nem sok értelme az íróasztal agyalásnak ilyen mennyiség esetén. A hűtésnél sem szarakodunk mérésekkel, hogy meg van e már a 29 °C, hanem tapasztalat alapján döntünk, többnyire jól.
Bevallom, az én 120 l-es keltetőmben 98 db kacsa tojás fejlődik cca. 100 W fűtő teljesítménnyel, persze szabályozott. Nem csináltam semmiféle külön szellőző nyílást, hisz a forgatáskor (manuális) megvalósul a teljes légcsere, és ha esetleg csak naponta 3-szor nyitom ki az ajtót, az is bőven elegendő, tapasztalatom szerint.
Szóval Kedves Druszám, értem én, de szerintem a szabályzó csinálja dolgát, hogy éppen milyen teljesítménnyel pótolja a hőt, igazán francot sem érdekli. :-) Kezdetben mértem én is a felhasznált teljesítményt, a költségek miatt, de ma már nem téma.
Még mindig szigorúan titkos, hogy milyen fajta a tojás?!
60 tyúk tojás pl nem csinál olyan hőtermelést, mint 260... De 60 fürj sem csinál annyit, mint 20 liba...
De akkor egy gyakorlati példa:
Mikor először raktam tele a keltetőmet (360 tyúk) akkor keléskor kevésnek bizonyult a szellőző. Gyorsan korrigáltam 2 db szellőzővel és most jó. a román csodán 1-2 lyuk van és mégis elég. Szóval nézd meg hogy másnak mekkora gépen hány és mekkora szellőző van, majd ehhez viszonyítva tudsz Te is szellőzőket csinálni. Ez talán még hamarabb is, mint számolni :)
Az egész kérdésemnek az lett volna a célja, hogy ennyi hőveszteség (21W) elég-e, vagy kell még beraknom szellőzőt, mert ha elkezd fűteni 60 db tojás, akkor nem tud eltávozni az általuk termelt hő. Ez szerintem eléggé gyakorlati kérdés, nem sok köze van semmiféle "íróasztali keltetőzés"-hez.
Igen, igazad van, hisz 1000 más dolog is befolyásol. Mindent összevetve, ez a tipikus íróasztali keltetőzésbe megy át a dolog.
SZVSZ:
1. A szabályzó azért van, hogy szabályozzzon, szóval ha meleg van akkor nem kapcsol be még akkor sem, ha a meleget a tojás adja.
2. Tekintettel, hogy már a tojás önhő termeléséről beszélünk, itt már szellőzők is vannak nyitva ergó nem lenne szabad melegebbnek lennie, mint a kívánt hő.
3. Ha a szellőzők mérete megfelel a keltetőben lévő tojások igényeinek, akkor nem fog túl fűteni. Persze itt is lehet aprólékosan kivesézni a dolgot, de nem folyok bele a mélyebb elméletekbe.
Mindent összevetve jó téma, de gyakorlatban ilyen szinten nincs jelentősége, hogy konkrét számokat keressünk ezen téren, hiszen mint írták van aki 400 tojást is keltet és mégse volt gondja. (Gondolom a megfelelően elkészített gép megfelelően volt üzemeltetve ezért nem volt jelentősége, hogy 1 tojás hány w energiát ad le).
Egy 100 tojásos gép átlagos teljesítményfelvétele a kép tanulsága szerint 35W. Akkor a 60 tojásra jutó 21 W hihető, mert pontosan arányos a két érték egymással! - A fűtőteljesítmény igényét nem a tojások száma, hanem jó részt a keltetőgép hővesztesége szabja meg. Erre pedig legnagyobb mértékben a szigetelés minősége hat leginkább. ( Azonos külső hőmérsékletet feltételezve.) Az 1W/tojás képlet szerintem egy dogma. - Az első 150 literes hűtőszekrényből készült gépemben most 2 hetesek a tojások. Megfigyeltem, mennyit fűt- nem fűt a gép. Beállt hőegyensúly esetén a maximálisan 133 W teljesítménnyel fűtő ellenállások az idő kb. negyed részében fűtenek csak. Kb. 1 másodpercig fűt, 3 másodpercig nem. Ez alapján, sacc/kb. 33W a pillanatnyi effektív fűtőteljesítmény. Másként fogalmazva, egy folyamatosan fűtő 33 W teljesítményű fűtőeszköz pótolni tudná a folyamatos hőveszteségét a gépnek. Ennyi hő szökik el a rosszul záródó ajtótömítésen, a folyamatos szellőztetés miatt készített furatokon és a szekrény alján, tetején, ajtaján, oldalain átszivárogva. Persze az első felfűtéskor, és a napi 1-2 alkalommal történő hűtés után ez a teljesítmény igény megugrik és a hőegyensúly újbóli beálltáig érthető, ha többet fogyaszt a gép.
"szépen visszaszabályoz, és kb. 21W kell hozzá, hogy tizedre pontosan tartsa a 37,8-at"
Ez fából vaskarika! Ebben az esetben a 21 W folyamatos fűtés van, amíg nagyobb fűtő teljesítményt a hőszabályzó lekapcsol illetve indít. Érzésem szerint lehet több az energia felhasználás, nálad? Na. mindegy nem szeretnék tovább vitatkozni, de valahol számításaid nem stimmelnek. :-)
A szükséges fűtési teljesítmény kizárólag a rendszer hőveszteségétől függ, semmi mástól. (Az önhő megjelenése után természetesen attól is, hiszen az a hőveszteségek egy részét pótolja).
Amúgy ez az 1W nyilvánvalóan azt jelenti, hogy legalább akkorára érdemes tervezni a maximális fűtési teljesítményt, mert egyébként igen keservesen fűt fel. De ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan 100%-os teljesítményen kéne dolgoznia - elég csak a felfűtés idejére.
Az én gépem is 96W-os (45 literes, 60 tojásos), ennyivel is dolgozik, amíg fel nem fűt, de ahogy eléri a beállított hőfokot szépen visszaszabályoz, és kb. 21W kell hozzá, hogy tizedre pontosan tartsa a 37,8-at. De pl amikor bekapcsol a kazán és melegebb lesz a házban, akkor lemegy 18W-ig is, amikor meg a tojások hűtése után kapcsolom vissza, akkor amíg vissza nem melegszenek a tojások, kb 33W-tal fűt.
Miért lenne kevés? A hőszigetelésen múlik minden. Ha tökéletes lenne, akkor egyszer felfűtene, aztán tartaná az idők végezetéig azt a hőfokot energiafogyasztás nélkül. Ez egyszerű fizika. Nyilván ilyen gép nem létezik, mert egyrészt a vákuum kivételével minden vezeti a hőt, másrészt meg amúgy i kellenek lyukak a szellőzésnek.
Sziasztok. Arról van szó, hogy a gépem 21W-tal fűt, úgy tudja precízen tartani a 37,8-at. 60 db tojás van benne, és nem szeretném, hogy ha elkezdenek önhőt termelni, akkor ez esetleg több legyen 21W-nál és még teljesen kikapcsolt fűtésnél is túlmelegedjen a keltetőtér. Mert ebben az esetben Kb 1/3W jut egy tojásra, ami azért nem tűnik olyan extrém magas számnak, tehát simán el tudom képzelni, hogy fűtenek ennyit, ami elég kellemetlen lenne. Főleg, hogy most meglámpáztam őket és majdnem mindben van élet.
...meg lehet azért nem kapott választ inkább mert bár fontos lehet bizonyos számítások miatt de ezt nehéz megmérni. Én sokat keltettek 300-400-at egyszerre pár hét múlva 1000-1500-at de nem tudom megmérni. :D és egyenlőre nem is hiányzott.....
Esetleg kiszámolni lehetne hogy egy bizonyos nap után mikor megjelenik az önhő (ami folyamatosan változik emelkedik az idővel arányosan) egységnyi tojásra ugyanakkora hőmérséklet elérése esetén mennyi energia szükséges..nyilván amikor megjelenik az önhő csökken a gép energia felvétele...amennyivel csökkent kb annyit segít rá a tojás önhője...ezt el kell osztani a tojások darabjával....Ez biztos nem pontos számítás csak egy körülbelüli értéket ad.
Egyébként szerintem Holex egy valahol laboratóriumban kimért fix adatra kíváncsi szerintem nem arra hogy ki mit mért ki:)
Ez mind igaz! De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fejlődés melyik stádiumában van a tojás, illetve benne maga az embrió! Talán a gép napi teljesítmény igényét megfigyelve visszaszámolható lenne 1 tojásra kivetítve, mennyivel járul hozzá 1-1 tojás a fűtéshez. De hangsúlyozom, az önhő megjelenése után ez napról napra rohamosan változik, növekszik.
A kérdés nagyon is komoly és ahol nem csak 20-60 db tojással hobbi keltetőzik az ember, ott azért is fontos. Választ azért nem kapott rá, mert itt zömében hobbi keltetősök vannak, és nem foglalkoznak azzal, hogy egy tojás mennyi hő energiát ad le számszerűen.
Továbbá az egy tojás által termelt hő függ a keltett tojástól is. Pl egy fácán és egy liba közel sem azonos hőt termelnek, már csak a méretből adódóan is.
Szia holex19 igazándiból ez nem tűnik valami komoly kérdésnek, de valami oka biztosan van, hogy feltetted. Ha 1 kicsit részletesebben leírnád mire is vagy kíváncsi és miért, valószínű ésszerű válaszokat kaphatsz, hiszen ezért is van ez a fórum... Egyébként tapasztalatom szerint a 10. nap után ugrás szerűen jelentkezik a tojások, vagyis a csibék önhője, ami tulajdonképpen egy jó jel mert életet mutat a tojásokban. Arról is észre venni, hogy a gépeken a fűtést visszajelző led ritkábban villan fel. Ettől kezdve a tojások hűtésére is jobban oda kell figyelni. Ilyenkor szoktam egy gyors átlámpázást végezni, hogy kiszűrjem a nem élő "tojásokat" mert rossz hatással vannak a "többiekre". Bár a gépek automatikája vissza vesz valamennyit a fűtésből az önhő káros lehet az embriókra. Ezért a napi pár perces hűtés akár 20 percre is emelkedhet, sőt a hűtés igen is szükséges! Van, hogy permetezéssel is segítik a hőelvonást. Nem megfelelő hűtéssel a leendő csibék életerejét gyengítjük, lehet olyan szinten, hogy ki sem kelnek...
Szerintem sajnos nemigen találsz új, eredeti példányt. Esetleg bontottat. Talán hirdetésekben keress olcsón eladó gépet. Egy másik lehetőség, porcelán ellenállásokból készíteni helyettesítést. Pl. 8 db 100 Ohm 10 W ellenállást sorba kötve 66W fűtőteljesítménnyel számolhatsz. Ez bőven elég ebbe a gépbe! Biztos, hogy a fűtőbetét szakadt meg? A helyére próbaként egy izzót kötve, kap áramot a szabályzón keresztül?
Én nem tudok helyetted dönteni. Az én szempontjaim nem biztos, hogy egybeesnek a tieddel! Azt viszont elmondhatom, én hogy tervezem legközelebb a hőfokszabályozást megoldani. Már korábban is írtam, a következő gépembe egyszerre 2 szabályzót is be fogok építeni. Az egyik, ami alapból a fő szabályzó lesz, egy "arányos" szabályzó. Ezt magam készítem Szíjj István ötlete nyomán. Több szabályzót is építettem, illetve kipróbáltam. "Kőbaltás" volta ellenére eddig ez tartotta legpontosabban a keltetőgépben a hőmérsékletet. Természetesen a többi is jó! Sőt! Sokuk más szempontból jobb, vagy sokkal többet is tud ennél! De ha csak a hőingadozást veszem figyelembe, nálam ez a nyerő!
Ezt egészítem ki egy W1209 kínai szabályzóval. Ez a gyári szabályzó is át lesz egy kicsit alakítva. A reléjét lecserélem. Az új relé nyugalmi helyzetben záró érintkezőjén vezetem át a fűtés áramát. (A gyárilag beépített relének nincs nyugalmi érintkezője, csak olyan, ami a relé meghúzásakor zár, ezért kell lecserélnem.) A menüben a hűtés üzemmódot választom ki. Egy beállított hőmérsékletet (pl 38,4 oC-t) meghaladva a relé behúz, megszakítva a fűtés áramkörét védi a tojásokat a túlfűtéstől. A relé záróérintkezője ilyenkor be tud kapcsolni pl. egy csengőt, jelezve, hogy baj van a fűtőkörben, valamiért túl fűt a gép! Külön kikötés: a csengő és a fűtés tápja azonos kell legyen, vagy a relének rendelkeznie kell még egy külön áramkörrel! Ha a fő hőfokszabályzó katasztrofálisan meghibásodna, a kínai szabályzót átkötve és a menüjén módosítva átveheti a javítás idejére a hőfokszabályozó feladatát.
Mivel az arányos szabályzót amúgy is ki kellene egészítenem egy hőfokmérővel, a W1209 ezt a feladatot is el tudja majd látni. Az esetleges eltérését egy etalontól, a menüjében tudom korrigálni, amit áramszünet alkalmával sem felejt el! Persze létezik ezen kívül még sok megoldás! Vannak komplett, bedobozolt kínai szabályzók. Pl. az AGpTEK cég STC1000 szabályzója. Némelyik Willhy. Talán a WH7016E, vagy C. Bár utóbbiak körül vannak homályos dolgok a hiszterézis terén.
Vigyázni kell ezekkel, mert megtévesztően azonos külsővel nagyon sokféle specifikációval dobnak piacra szabályzókat. A nagyobb hányaduk keltetőgépbe alkalmatlan! Körültekintően kell választani, ha valaki ilyesmit rendel! Jó eredménnyel lehet használni a Baji-féle szabályzót is. Ebből is van ebben a fórumban ismertetve akár külön keltetőgépbe átszabott verzió is. "Etil-Peti" fórumtársunk is ismertetett Attiny-s mikrovezérlőkkel működő szabályzókat. Mivel ez sem ON-OFF szabályzó, ez is pontosabban tartja a hőfokot, mint a nagy átlag.
Joedey egy orosz fórumra hívta fel a figyelmünket. Ott egy teljes körű, Atmega mikrovezérlős (hőfok-, pára,- forgatás) szabályzó építési leírását találhattuk.(Mivel kompakt ellátja egy keltető vezérlő minden funkcióját, ez a második favoritom.) Egyszerűbb kapcsolásokból én is állítottam össze egy komplett vezérlőt, de ez szerényebb tudású, mint az orosz szabályzó.
Vannak PIC mikrovezérlős megoldások is. De használható (szilárdtestrelésre átalakítás után) a korábban említett kínai W1209 is. Nekem a napokban érkezett meg 8 db. 1-2 példányt tudok átadni, ha valaki nem akar Kínából rendelni, vagy sürgősen szüksége lenne egyre. De tényleg csak 1-2 darabot!
Szabályzók terén szerencsére nagy a választék! Igény és pénztálca függő, ki melyiket választja. Kissé hosszúra sikeredett a hozzászólásom! Bocsi!
Még van SHT11 érzékelő a fiókomban, de ha elfogy és igény lesz rá, a következőkhöz SHT21-et rendelek! Már megszoktam a hieroglifákat, de mégiscsak jobb lesz az angol verzió. Privát levélben elküldenéd nekem a beégetendő programot? Előre is köszönöm!
Örömmel látom,hogy használtok általam közvetitett orosz forumosok álltal tervezett szabályzót.
Aki esetleg SHT-21 érzékelőt használ és nem tetszik az orosz szöveg,annak tudok angol nyelvűt is . De csak a 21-hez a többihez nincs.Vigyázat ez nem 5-voltos hanem 3.3.
Az izzókkal megtudod állapítani a fűtőteljesítmény igényt. Ez alapján tudni fogod mennyi ellenállás kell, ha úgy döntesz, azzal oldod meg véglegesen a fűtést.
Szia köszi szépen :) ma vetem 2 db foglalatot még, igy már biztosan elég lesz a hűtő szigetelése pöpec 3 éves német hűtő meg akarták csináltatni mert elromlott benne valami de addig rágtam az agyukat mig vettek egy másikat ez meg lett nekem keltetőnek a szigetelésel semmi gond nincs :)