Remélem sikerül azoknak segíteni akinek szüksége lenne valami fontos magra dugványra és szívesen küldenének valami hasonlót viszonzásul. Sok sikert.
Térkép=
A csereberemap@gmail.com címre bárki megírhatja nevét, címét és felkerül, vagy le ha azt kéri. Aki kéri a felkerülését az arról az emailcímről írjon, ami az indexes email címe!
Egy hete elmentem a piacra,ott egy kertész gyönyörű virágokat árult.Megkérdeztem,van-e ibolyafája?Nem volt,de mára ígérte,hogy hoz.A kis ibolyával került egy postaköltségbe.Az összes ismerősöm hozzá küldöm vásárolni.
Engem csere érdekelne. Amit keresek, áfonya-,som-, és mézbogyó tő. Kakaóbab, mosódiómag és noni mag (nekem van ilyenem, de mivel a ciám összekeverte, nem biztos, hogy nem maracuja, mert ezek nagyon hasonlók), sugar apple mag. karambola mag (az enyémek összeszáradtak...) paw-paw mag vagy palánta, kiwi palánta.
A magokért 1:1-ben tudok magot adni, úgy mint maracuja, kesu, sárkánygyümölcs mag (pitaya), papaja, guave, acerola, bael fruit,
A cserje tövekért tudok adni banán palántát (lkiszedem a nagy mellől..) van félméteres avokádóm, gránátalmám, meg egy csomó be nem azonosítható, DE EHETŐ trópusi palántám (a cicáckám többször átrendezte őket, szóval nem tudom mi-micsoda...) lehet köztük noni, guave, citom, acerola, de "zsákbamacska"....
Rozsakunyho vagyok. Bocs, hogy most válaszolok, de engem innen kitiltattak és a kérésnek megfelelően ki is tiltottak, mert tele van velem a társaság hócipője, ezért nem látogatom a fórumot sem többé, vagy legalább is nagyon ritkán, se Vajakos Biri, se rozsakunyho, se más néven.
Ha még ezek után is akarsz, vagy hajlandó vagy velem cserélni, írj a címemere és mailben válaszolok: rozsakunyho@freemail.hu
A weboldalamat átalakítom, tovább fejlesztem. További elgondolásaimat, képeimet a továbbiakban ott teszem közé, így aki lesz..ja, mit firkálok, nyávogok, nyavajgok az ne olvassa és nem kap tőle frászt.
Ide többé nem írok, senki ne kérdezzen semmit, mert mivel nem olvasom, nem válaszolok.
Én is csak annyit tettem, hogy a töveket nem dobtam ki, hanem a ládáját leraktam az üvegház egy védett zugába, otthagytam majd a kihajtott erős töveket tavasszal kiültettem. akkor már a muskátli sem drága, ráadásul nagyon könnyen dugványozható és meleg párás helyen rendkívül gyorsan fejlődik.
Miután nekem sikerült idénre a petúniát teleltetni visszavágva, stabil 0 +/-3 fok között, (tavaly és idén is gyönyörűen virágzik), (és hasonlóan működik a kaliforniai mák is) innentől érdekes, hogy mikortól számít egy növény évelőnek vagy egynyárinak. Elsősorban az meghatározó, hogy a klímánkon mennyire könnyen teleltethető, ebben benne van az is, hogy kedvezőtlen feltételek között legyengül és a természetes kártevők, amelyekkel együttél, legyűrik. A petúniának pl. 5 fok felett, ahol mások telelnek esélye sem lett volna, nekem pedig éppen ilyen, teleltetésre alkalmas száraz hűvös/világos helyiségem nincsen. Valódi egy/kétnyári az amely rövid tenyészidejű, a fő virágzás után magot érlel és utána vegetatív funkciói lényegében, mindentől függetlenül leállnak. a másik inkább az a kategória, ami a mi éghajlatunkon nem, vagy igen nehezen teleltethető, azonban különösen hosszú nyarainkon teljesen kifejlődik, így egynyáriként funkcionál.
Valódi évelő pedig szerintem az, amit nem kell felszedni, teleltetni, hanem a szabadban maradhat.