Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Igaz, vissza kell menni még egyszer, de már az elején telerakom a kazánt, de ha Energo47 módszerével jobb, gyújtsd úgy, nekem a pár hozzászólással ezelőtt leírt jön be...
Megmondom őszintén, hogy a gyári 10cm-es szivacs szigetelés, amit az attack AK-hoz adtak, azért nem az igazi. Ezzel a fejjel, már a szerelés előtt kihajítottam volna, s tettem volna helyette kőzetgyapotot, így már késő bánat, mert a rengeteg cső miatt, meg hát azért nem szedném szét az egésze, így maradt, de tettem rá kívülre polifoamot, meg a tetejére plusz 10cm gyapotot. Így már egész jó.
Eddig a te módszeredet használtam, csináltam kis gyújtóssal, meg egyebekkel pici parazsat, résnyire nyitott ajtóval, csappantyú betolva. Azért lássuk be, hogy nem mindegy hogy vissza kell menni 20 perc múlva a kazánhoz megpakolni vagy egyből megy....
És tényleg nem kell aprófa, mert csak nagyokat 10x15 cm-eseket tettem egyből a pappírra.
Ez lehet nem működne félszáraz fával, de nekem 4 éves jól kiszáradt nyárfám van, ez volt ingyen..., van még belőle 2 szezonra való...
Tegnap kipróbáltam. Alsó ajtó addig nyitva, míg begyújtom a pappírt, és a felső is csak addig résnyire, ez 30 sec kb. Utána csuktam mindent. Kicsit aggódtam is, hogy ki fog aludni, de direkt csak kipróbálás céljából gyújtottam be. (ráértem volna pénteken is)
Nem hittem el, de szép lassan ment fel a füstgáz, meg hőfok. Csak kicsi reklámújság és némi kartont tettem alulra, semmi forgács, fűrészpor.
Annyit hozzáteszek, mivel nekem még a Móricka lapátom van(nem is az eredeti, hanem teka sütőnek a levegőforgató lapátja), kicsit lassan ment fel a füstgáz.
De azt a kis füstölést, ami a másik módszerhez képest kb 20 perccel tart tovább, ..... letojom.....
Így valóban 5 perc, a 20-30 perccel ellentétben(másik módszer.)
Most már tényleg beszerzek egy rendes lapátot valahonnan, sokat segítene a felfűtés elején a nagyobb huzat. Mikor már bemelegedett a kémény is, akkor a kicsivel is jól duruzsol.
Az én begyújtási módszerem is hasonló, leírom, hátha kipróbálja valaki:
hamu a felső térből lesöpörve, egy sor fa alulra, rá egy kis saját mix, (fűrészpor és étolaj porszáraz keveréke) utána telepakolva a felső tér. Egy begyujtós kocka a fűrészporos mixre meggyújtva, alsó ajtó csukva, felső behajtva a csappantyú rúdjáig, ami be van tolva és beakasztva.
Ez 15 prec alatt nagyságrendileg ugyanazt tudja, mint a videon látható módszer.
Hidd el, jó szándékból írtam, hogy ÚGY ne próbálja meg az Attackos kolléga!
Csak „pontosítás” céljából írogatok, de az attack-nál is működik ez a módszer, egy csipetnyi módosítással. A barátom (egyben szomszédom) Attack DPX 15 kazánját rendszeresen ezzel a „módszerrel” gyújtja be, a változás csupán annyi hogy a felső ajtót,- addig amíg begyújtja!-
résnyire (csak annyira hogy a csappantyú ne záródjon!) nyitva hagyja. Ezután már az említett
Az Attacknál, ha becsukod a felső ajtót, automatikusan záródik a füstgáz csappantyú a kémény felé, ha közben nyitva az alsó ajtó, kolbászt füstölhetsz, de begyújtani nem tudsz!
ÉS azt SE tudtuk meg, hogy mennyivel számolod a mázsa fát !
DE úgy add meg az "árát", hogy
számold bele a fuvart is
számold bele a kopó dolgokat láncfűrész,lánc, olaj/áram
NE úgy számolj, hogy szeretsz fát vágni és/vagy testedzés és/vagy ez a hobbid ÉS így "minden ingyen van " !
Szóval úgy mennyi egy mázsa fa ??
Én már leírtam korábban nem1x.
Leírom megint..igaz már 3 -4éve nem fűtök üzemszerűen fával, ezért lehet nem lesz "szó szerint" ugyan az mint korábban (ÉS akkor még olcsóbb is volt a fa...20.000Ft/em3 vs. 25.000Ft/em3 MOST meg a gáz olcsóbb mint "akkor")
Leghidegebb napokon elmegy egy nap alatt
Gázzal : 11m3 (benne van melegvíz is, meg kicsi főzés)
Fával: mivel kicsi puffer nem bírok áthidalni 24 órát.. elmegy 35 kg fa (a puffer felfűtésére+csinál melegvizet+felfűtés alatt fűti házat), + még elmegy 1-2 m3 gáz is..
Helyettesítsd be a Te faáradat !
Szóval melyik éri/érné meg jobban ?
Amúgy
Idén februárban nálunk a 30 nap alatt :
- elment 152 m3 gáz
- + 9 alkalommal begyútottam, alkalmanként kb 25 kb fával
Ház méret, hőszigeteltség korábbról kikereshető..alul80,felül60, felealápincézett,falon 6 cm, éifalon stb. termosztát napkozben és 11-reggel6ig: 21+-0,2fok, es délután-hétvégén 22+-0,2 fok
Nekem idén februárban enyhébb időszakban ( 6-8 fok napos idő)
17.000 Ft volt 10 nap gázzal. Ekkor adtam el a Bsteelt és vettem a Ladant. Ebből ha csak 6 hónapot kiszámolsz az több mint 300 ezer. De ugye télen van ennél hidegebb is és több mint 6 hónapot Fűtünk. Fával eddig 220.000 volt a legtöbb, de nem faelgázzal fűtve! Az idei tél mutatja meg majd hogy ezzel mennyi fogy. Ha a Bsteel - Ladan méréseimet nézem akkor 1/3-al kevesebb fa fog fogyni, tehát a 12 helyett 8 erdei. Nálunk 20.320 Ft egy erdei köb.