Keresés

Részletes keresés

julika.sz Creative Commons License 2008.12.30 0 0 1813

Szia

Én is az ország keleti részén élek,és szeretnék vásárolni tőled Magnóliát.

Előzmény: Flower 1 (1793)
Mediterránum Creative Commons License 2008.12.30 0 0 1812

Yvett

Elsőként csak jól beérett magokat érdemes elvetni, amelyeket -5 fokos hideg még nem ért. A magról a piros burkot érdemes eltávolítani, mert csirázásgátló anyagokat tartalmaz. A tőzeget 1/3 részt folyami homokkal kell keverni. A magokat kb. 1 centi mélyre kell elvetni, és gombaölőszeres vizzel locsolni. Csírázáshoz 24-25 fok szükséges. A magoncok kikeléséhez 1-2 hónapra van szükség. Kb 30-40 százalékban kellnek ki a kis növények. Ha elöbb írtál volna a topikba, tudtam volna magot küldeni, de így a fán maradt. Talán jövőre.

.::yvett::. Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1811
Tökéletesen jól néz ki!!Mutatós fa, imádom!Esetleg lenne hasznos információd a magvetéssel kapcsolatban??Próbálkoztam már vele,de nem történt semmi!:-( Idén nem értek be nálam a magházak!Viszont egész nyáron virágzott!:-)
Előzmény: Mediterránum (1808)
sz.k.gabi Creative Commons License 2008.12.24 0 0 1810
Békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!!!!!!
Parducbogyo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 1809
Gyönyörű!
Előzmény: Mediterránum (1808)
Mediterránum Creative Commons License 2008.12.24 0 0 1808

Magnólia grandiflora magját ezelőtt 20 éve hoztam Törökországból. Három évig előneveltem, majd utána ültettem ki végleges helyére. Azóta 10 méter magas fává növekedett. A leghidegebb ami eddig érte az -22 fok. Semmilyen fagykárt nem szenvedett. 10 éve virágzik, és beérnek magjai. Magjából nagyon sok növény kelt, és dugványozni is többé kevésbé sikerült. Szerintem a mediterrán jellegű kert egyik fás meghatározó növénye lehet.

MagnóliaMagnólia virágaMagnólia termése
Parducbogyo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 1807
.::yvett::. Creative Commons License 2008.12.23 0 0 1806
Taxus Creative Commons License 2008.12.09 0 0 1805

Majd beszélek a fejével. :)

Már elég megnőtt, hogy kamaszkorba lépjen és nemi életet kezdjen.

Előzmény: .::yvett::. (1804)
.::yvett::. Creative Commons License 2008.12.08 0 0 1804
Tényleg valószínűtlen a színe,de nagyon szép így a napsütésben!!Egészségesen szép zöldek a levelei!Megbeszélhetnéd vele,hogy tavasszal virágozzon:-))
Előzmény: Taxus (1803)
Taxus Creative Commons License 2008.12.08 0 0 1803

A hó szerencsére elolvadt és a szép délelőtti napsütésben ilyen "valószínütlen" színe volt a M. grandiflorának az áttesző napfényben. A szobából, ablakbólé fényképeztem.

.::yvett::. Creative Commons License 2008.12.05 0 0 1802
taormina1 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1801
Erre az enyém nem emlékeztet, azt a 674-ben lehet megvizsgálni. Ez szerintem inkább fertözésre, mint hiánybetegségre hasonlít.
Előzmény: szalmaszál (1800)
szalmaszál Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1800
Sziasztok!

Van egy örökzöld magnóliám, ami szerintem ugyanolyan betegségben szenved mint Taormináé.
Kb. Két éve hoztam haza, akkor kb. 1 éves lehetett, az előző helyén cserépben nevelték.
Itthon beültettem, de rögtön látszott hogy valami baja van. Elbarnultak a fiatal hajtások a tetején. Ha a keresztmetszetet néztem úgy, hogy a hajtás fele élt, fele elhalt, és az elhalás fokozatosan körbeért a hajtás kérgén, ezután a csúcson levő levél is kezdett elszáradni, majd lehullott.
A levél elhalása jellegzetes, mellékelem a képeket.

Mivel az előző helyén vörösréz tál volt a cserepe alatt, arra gondoltam hogy talán réz,-vagy réz-oxid mérgezés, ha van ilyen növényeknél.

Mikor egyre jobban visszaszáradt a teteje kivettem a földből, és bekonténereztem hortenzia földbe. Kapott többször dupla vasas tápot, kapott némi keserűsót is hátha magnézium-hiányos.
Bár talán enyhült a betegség, sajnos az azóta jött leveleken is látszik, hogy nem egészségesek.
Ami nagyon-nagyon jellegzetes az a kérge, nem sima hanem függőlegesen rücskös, hasonló mint pl. a kajszié, csak nem annyira mélyen szeldelt. Én úgy láttam hogy az egészséges magnóliáké sima.

Előzmény: Flower 1 (1798)
Flower 1 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1799
Nállam Tavasszal ki lehet választani kb 1,5 méteres növények tele binbóval.
Előzmény: artamira (1794)
Flower 1 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1798

A fenyő levele savanyitja a talajt, de a fenyőfa mig él nagyon kirabolja a talajt.

A felsorolást azért küldtem /igaz táblázatba és ugy jobban látható, de a program engem is megtréfált ,mert sorbarakta.A lényeg hogy a fürészpor ,ha nem fenyőfából van veszélyes mert farontó gombákat tartalmazhat ami tönkreteszi a gyökeret,ha fenyő akkor is problémás ,mert a gyantatartalom miatt nehezen bomlik le.Azonkivül a lebomlásához nagyon sok nitrogént von el a talajból.

Irod , hogy a levelek nagyon világosak ami valószinü,hogy meszes talajra utal.

Meszes talajon PH 7 felett nehezen tudja a növény felvenni a vasat.

Az agyagos talaj meg azért baj mert lekeményedik és levegőtlenné válik a talaj.

Nállam is kemény a talaj és 30% folyami /éles nagyszemcsélyü /homokkal keverem az ültetőgödörbe. Kemény talaj esetén célszerü 50x50 cm.-es ültetőgödröt ásni és ahoz keverni a homokot.Célszerü kicsit megemelni az ágyást , hogy véletlenül se alakuljon ki a tövén pangó viz , mert az a végzete.

Szerintem nem fegyott meg ,mert nálam takarás nélkül a -25 c fok hideget is kibirják cserépbe.

Elnézést a hosszu fejtegetésért ,de megpróbálok segiteni mert nekem nagyon sok fajta van és mégis nagyon bosszant ha valamelyik elpusztul.

Előzmény: taormina1 (1797)
taormina1 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1797
Sziasztok, ti is tapasztaljátok, a forumban mostanában egyre gyakrabban föllépö gázokat? hol képet nem lehet föltenni, hol megír az ember egy legalább 20 centis hozzászólást, amely az elküldés pillanatában nyomtalanul eltünik. Az ilyen esetek persze napokra elveszik az ember kedvét. A minap épp így jártam, amikor megpróbáltam válaszolni neked, de csak most jutok hozzá, hogy újra kezdjem.

Nos, úgy döntöttem, hogy kint marad; egy régi gyapjúpokrócba meg egy órásnylonzacsiba csavartam, és egy viszonylag védett helyre vittem egy másik fa alá. Most viszont azon aggódom, hogy nem szenvedett már addigra is maradandó kárt. ha azt mondod, hogy amúgy is csak 50% a megmaradási esélye, az enyém meg ráadásul beteg is volt, meg az egész fagyos hétvégén a betonon állt takaratlanul, csak lombot tettem rá, mert nem volt elég földem, így az ültetö közeg teteje min 15 cm-re van a cserép tetejétöl. Ezt töltöttem ki levelekkel. Attól tartok, mindez redikálisan csökkentheti a megmaradási esélyét. Szerinted megfagyhatott? Északa talán akár -3-5-re is lement a hömérséklet.
a betegsége: kb 2 éve áll fönn, a levelek vége és szélei megbarnulnak, egyes hajtásvégek is elszáradnak, minél messzebb vannak a tövétöl, annál jobban. a levelek általában is nagyon halvány színüek. Virágozni azóta nem szokott.
nálunk sajnos nagyon agyagos a talaj, (tényleg, a meszes meg az agyagost mért használják sokan szinonimaként?) de ö egy kb 50 éves kivágott ezüstfenyö csonkja mellett lakott, gondoltam ennek egy idöre eléggé meg kellett volna savanyítani a talajt. Most a csonkot is kiszedtük, és azt láttam, hogy a magnolia két hatalmas gyökér közé volt ültetve. csak kellett volna valamit savanyítania a talajon. De ezen kívül is minden jót kapott; rengeteg tözeget, zöldítö vitamint, kb 8 kg vasgálicot (valaki itteni tanácsára) rhodo tápot, simogatást, beszédet, nem tudom mi a baja.

Nem nagyon értem, hogy a hosszú fölsorolásod a C/N-arányról most mire vonatkozik, és hogyan lehet belöle a kémhatásra következtetni.
Már régóta több forrásból tudom, hogy a marhatrágya savanyú, azért adtam neki. most végülis nem jó a keverék? A fürészpor már nagyon régi, összerohadt, sok éves, nem hiszem, hogy valami ártalmas van benne, de a kémhatását ennek se ismerem.
Szerinted mit tegyek, hogy megmaradjon? Egyik kedvenc növényem, nagyon szeretném, ha nem halna meg.
Előzmény: Flower 1 (1793)
Parducbogyo Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1796
Itt a tél...
artamira Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1795
www.magnoliabt.hu
artamira Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1794
Szia Flower1!
Én is kelet mo-n lakom, pontosabban Békés megyében, régóta keresek magnolia soulangiana "rustica rubra"-t, de a mi környékünkön nem találok, vagy legalább is nem megbízható a forrás. Nincs esetleg tanácsod, hogy hol lehetne venni elfogadható árban, találtam egy kedvező áru beszerzési helyet, de nagyon messze van.
Flower 1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1793
Nyersanyag C/N arány Nyersanyag C/N arány Fakéreg 120:01:00 Baromfitrágya 10:01 Fűrészpor 500:01:00 Baromfi-mélyalom 15:01 Papír, karton 350:01:00 Trágyalé (híg) 2:01 Kommunális hulladék 35:01:00 Trágyalé (sűrű) 10:01 Konyhai hulladék 15:01 Marhatrágya 25:01:00 Kerti hulladék 40:01:00 Szalma (rozs, árpa) 60:01:00 Lomb 50:01:00 Szalma (búza, zab) 100:01:00 Vágott fű 20:01 Vágóhídi hulladék 16:01

Csatolnám a kölömböző anyagok szén és Nitrogén százalékát.

További probléma, hogy a fenti anyagok a lebomláshoz nagyonsok nitrogént vonnak el a talajból.Továbbá a fenyő fürészpor kivételével farontó gonbát vagy növekedésgátló anyagot tartalmaznak.A fenyő fürészport megpróbálták a Hollandok tőzeg helyett, de a magas gyntatartalom miatt csak különleges hőkezeléssel sikerült lebontani a gyantát.Igy az ára lényegesen drágább lett , mint a savanyu tőzegé.

Egyik legjobb savanyu termőföld még az akácerdőben lévő konposztálódott avar/magházföldnek is hivják vidéken/Savnyitani lehet még a kénporral ami kb 1 PH értéket csökkent.

Kérdésedre válaszolva én mindenképpen szabadba kevés levéltakarással teleltetné.

Felfigyeltem arra , hogy már 2 éve beteg a növényed.Ott valami a gyökérzet vagy a talajjal van mert a problémás növényeim is 1 éven belül kijavultak, vagy 3-4 hónapon belül elpusztultak.

Nekem évek óta takarás nélkül telel többszáz magnólia és eddig még jelentős károm nem volt annak ellenére, hogy az ország kelleti Kárpátokhoz közeli részén élek.

Előzmény: taormina1 (1788)
sz.k.gabi Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1792
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, így fogok tenni. Majd beszámolok róla, hogy mire jutottam!! Egyenlőre annak örülök, hogy tavasz óta megvan (akkor vettem), ugyanis előző tavasszal is vettem egyet, ami nyár közepéig bírta. Idén megfogadtam, hogy mindent megteszek, hogy megmaradjon.
Előzmény: Flower 1 (1772)
agicza Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1791
Soulangiana-hibridnek tűnt a virágforma alapján, de akkor nem valami itthon eddig felfedezetlen fajtáról van szó. Köszi még egyszer! :-)
Előzmény: Flower 1 (1780)
.::yvett::. Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1790
Magnolia Grandiflora tövét én így takartam.
.::yvett::. Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1789
Szia!Én cserepestül leásnám a földbe és így takarnám lombbal.A cserép alá szórj egy kis követ,hogy elvezetődjön a felesleges nedvesség.Így tuti nem fagy át a cserép.
Előzmény: taormina1 (1774)
taormina1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1788
Hát ez minden volt, csak nem optimális idö, ráadássul a növény két éve beteg, ezért nem tudom, ha megmarad is, egyáltalán újra kiültessem-e.
A marhatrágyáról határozottan úgy tudom, hogy savanyú, a fürészporról is ezt hallottam.
Nem lenne halálos veszély ilyenkor bármivel is "jól beöntözni"? Szerinted tehát maradjon odakint, de próbáljam lombruhába csomagolni kívülröl a cserepet?
Egyéb opciók; fütetlen, ablaktalan garázs, fütetlen üvegház, fütetlen terasz (cca min2-3 fok nagyon erös fagyban), de ez utóbbiakban nagyon erös a höingadozás.
Mit tanácsolsz tehát?
Előzmény: Flower 1 (1781)
taormina1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1787
Esetleg már át is fagyott? Vagy ahhoz komolyabb fagy kell? Most kint van. De akkor hova tegyem? És hogy tudnék meggyözödni róla, hogy nem esett-e máris baja?
Előzmény: Parducbogyo (1776)
Parducbogyo Creative Commons License 2008.11.23 0 0 1786
:)
Előzmény: .::yvett::. (1785)
.::yvett::. Creative Commons License 2008.11.23 0 0 1785
Nálam már nem fog:-((Viszont jól mutat a fán:-))
Előzmény: Parducbogyo (1784)
Parducbogyo Creative Commons License 2008.11.23 0 0 1784
:( Nálam még beérett 1 mag.
Előzmény: .::yvett::. (1783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!