Szerintem a kutyasulis közeget hamar megszokják, és ott a feladatokat is végre fogja hajtani. Majd ha kivisznek titeket a parkba.. na ott aztán süket-néma banda válik mindegyikből. A leg engedelmesebbeket is ingerelte a szokatlan terep.
Ha szuka után futkorászik az eb akkor az oktatók azt fogják mondani, hogy nem elég éhes, v tiszteletlen mert a gazdi jelenlétében rámászni másokra a fő bűnök egyike. Próbáld ennél is jobban csökkenteni az étkezéseket.
Vizsga előtt pár héttel Borcsa csak akkor evett ha megdolgozott érte. Beöntöttem az adagját a zsebembe és onnan kapta jutalomként. Kicsit lefogyott, de semmi más hátránya ebből nem származott.
Büszke vagyok a sétáinkra, most két fundival nyomom. ugy mennek egymás mellett, mintha összelennének kötve, pedig nem .Mindenki saját porázán. SŐTTTTT.
Tudunk már úgy sétálni a, szük falusi utcákon, hogy kizárják a külvilágot, csak mennek. Nincs szaglászás, ugatás,nincs pisilés, acsarkodás a többi keritésen belüli kutyával. Mikor kiérünk a mezőre , akkor elengedem öket teljesen és máris olvashatják a szagokból az emailjaikat. De ezt a suliba mért nem tudja...?
Elindul felém és elöttem elkanyarodva megy a szuka segge után...szörnyű. Ezek a gyakorlatok úgy mentek az oviba hogy hihetetlen, most meg, hogy érzi a szukákat....áááá
Én sem értettelek félre! Többféle tápot kipróbáltam, és szerintem nem az ízükkel van a probléma, és mint mondtam, meggyőződésem, hogy a betegség miatt alakult ki ez az átmeneti finnyáskodás. A problémám az, hogy szeretném ha az alap valamilyen prémium száraztáp lenne, de ő semmiféle száraz tápot nem evett meg. (happy dog, eminent, dog chow, pro plan). Ennél többet már nem szeretnék kipróbálni :)
De már szépen haladunk, és szerintem egy hét múlva már zabálni fogja :), hála nektek!
Nem értettelek félre, csak a kérdésre válaszoltam. Itt a fórumon már sokszor végigbeszéltük ezt, én is adok almát, répát...stb., sőt a nagy kifutójuk egy gyümölcsöst is tartalmaz és ott alakart eszik az almát-barackot-körtét-szilvát és meggyet:) Télen alma és vágott savanyúkáposzta van hetente 1x-2x, kapnak pattogatott kukoricát, olivaolajat...stb. Én úgy értettem tsatho gondja a kaja alapja...nála ez a táp.
A lepisiléshez:) Fiatal, ivarérés korába érő kanok bizony sokszor idiótán viselkednek. Kezdődő dominanciájukat lázas izgalmukban -mert nem könnyű felnőtté válni:)) - bizony a lábuk rossz helyen történő megemelésével is ki akarják fejezni. Többnyire vele bizonytalanul viselkedő nőket, fiatal szukákat lepössentenek:)) Keresi megbódult hormonjaival a helyét és szerepét újfent. Lépj fel határozottan vele, nem kéne a fejedre nőjön:) Ha ebben a korban nem éred el nála a felsőbbrendűségedet, később - bár lehet, hogy nyugodt - de tuti öntörvényű lesz veled. Alkalmi süket lesz...ha hívod, mert el akarod pl. zárni, akkor olyan: jó-jó mindjárt jövök, de fontosabb dolgom van-t fog játszani...ha terhes számodra a közeledése akkor is meg fog szeretgetni, ha kiabálsz vele...stb.
Látom félreértettetek. :) Nem vontam kétségbe a neveléseteket, és olvastam a kutyus betegségéről. Csak azt akartam mondani, hogy annyiféle táp van (szárazból sem csak 1 fajta), ha nem szereti a régit, miért baj az, ha olyat eszik, ami ízlik is neki? Hisz jóféle, egészséges tápból is van többféle. Tényleg nem okoskodni akartam, csak kérdezni. Mondjuk nálunk sem volt eddig gond a kajával, megeszik amit adunk, de mi szoktunk nasit is adni. Néha kutyakekszet, néha csak úgy kapnak gyümölcsöt-zöldséget vacsin kívül is, vagy ropogtatnivalót. Eddig még nem volt belőle gond, elvégre ők is nassolhatnak néha. :)
Köszönöm a tanácsot, így teszek majd! A táp csomagolásán nem találtam ezeket az összetevőket, de én mindig keverek a kajához LAKTIFERM PET-et, ami viszont tartalmazza. Nálam ez a táp bevált, kevesen ismerik, és nehezen lehet hozzájutni, ebből adódóan olcsóbb is, ami nálam szempont sajna. De azért igyekeztem a legjobb ár/minőség kategóriájú tápot választani (Eminent).
Igyekszem következetes lenni! Én is ezért ódzkodtam a betegágyas étrendtől, mert féltem hogy akkor válogatós lesz. Most már nagyon jól van, úgyhogy kezdem a visszaszoktatást!
Azt a tápot nem ismerem amit etettél, kérlek nézd meg, hogy tartalmaz-e Lactobacillus acidophilust és Enterococcus feaciumot! Ha igen, akkor 1-2 hét után visszaállíthatod a régi rendet. Ha nem tartalmaz, akkor javaslom az Acana tápját, abban ezek benne vannak. Védik a beleket és erősítik az immunrendszert.
Ha stabilan vidám, csillog a szeme, nedves a nózija...stb, jó a kondija már, akkor fokozatosan állj vissza. És ezt nem a blökike dönti el. Naponta kb. 20%-al csökkentsd azt, amit most kap, helyette tedd mellé a tápot. 5-6 nap múlva csak tápot tegyél elé. Nem baj, ha nem eszi meg...kb. 10 perc után vedd el a tápot. A főzőcske csökken, a blöki gyerek meg egyre kevesebbet eszik...válogatni akar, de előbb-utóbb kénytelen megenni:) Nem eszik nem kap mást. Nyugi...nem fog éhen halni:))
A prémium, szuperprémium tápok képesek felnevelni a csibészt. A kutyát meg a gazdik rontják el. A kutya, adottságainál fogva nem válogatós, csupán azzá teszik. Egy egész életet leélnek ugyanazon a tápcsaládon...csak a neki megfelelőt kell választani. Cserélgetni nem javaslom a tápokat...felesleges és sokszor ártalmas is. Ha valami beválik, akkor ahhoz ragaszkodni kell.
Nálam nézelődhetne egy kis ínyenc sokáig:) Én tuti azt adnék neki amire szüksége van, és nem azt, amit szívesebben enne:) A kutyáim étrendje évek óta állandó, vidámak, nekem úgy tűnik kiegyensúlyozottak. Ha elkezdeném a "ez jobban ízlett" játékot, tuti megzavarodnának, mint vasorrú bába a mágneses mezőben....rólam nem is beszélve:)) Van persze egy-egy "sátoros ünnep", amikor elkap ezen a téren engem is az adakozhatnék..megvallom mindig rábacok...másnap előbb néznek tanácstalanul a kaja és köztem, de szerencsére rövid idő alatt megy minden tovább rendesen, én pedig ismét megfogadom: járt utat a járatlanért most sem hagyok el...legalábbis kutyáim etetésénél:))
Igen most, hogy kezd jobban lenni, észreveszem, hogy kihasználja gyengeségem! Még egy kicsit erősítem, aztán következetes leszek! Azt észrevettem, ha sokat mozgunk, jobban elfogadja a tápot, bár még csak finnyázik. De egyenlőre nem merem vinni nagyobb sétákra, mert kedden lesz kontroll, aztán valami hatékonyabb védekezést kell találni a kullancsok ellen, mert a spot-on nem elég, vagy másfajta kell, nem tudom!
Szörnyű érzés most látni négylábú barátodat betegen és éhesen. De tapasztalatom szerint most a legkönnyebb elrontani őket. Nagyon gyorsan kihasználják a gazdi jóindulatát. Úgyhogy próbálkozz csak a kutyatáppal. Azt nem írtad vesz e magához folyadékot?!
És igaza van az előttem szólóknak. --Éhes kutya mindent megeszik. Előbb utóbb megfogja enni a szárazeldelt is.
Amikor voltunk az első órán, az oktató megfogta a pórázt, én elsétáltam legugoltam és hívtam Mephit. Ő meg rohant, ahogy csak a lába bírta, szinte a nyakamba borult. Én olyan büszke voltam, úgy örültem. Mellettünk volt a kis neveletlen labrador kislány, akinek egy igen bizonyltalan gazdija van. Amikor a labradort fogta az oktató és a gazdija hívta, a labrador szépen elszaladt mellette. Mire az oktató megjegyezte: Úgy hívjuk, hogy lássa a kutya mennyire várjuk és örülünk ha fut felénk és nagyon nagy dícséretet kapjon meg persze jutifalatot is. Ezzel csak azt akaram mondani, lehet, hogy nem érzi, hogy mennyire szereted és ezért bizonytalan.
Hát nekem szerencsém van. Mephi annyira figyelmes első óra óta. Otthon haszontalan, de ha iskolába megyünk, mint egy álom. Csak rám figyel, munka közben le sem veszi rólam a tekintetét. Viszont ha szünet van, akkor megyünk Zorka (egy labrador kislány) feneke után. Minden kutyát megszimatol, egy kicsit pihizünk és irány vissza a pálya. Nem tudom számít e, de én minden alkalommal más jutalomfalatot viszek. Lehet, hogy ez butaság, de mikor kezdjük az órát, már figyel mi lesz a mai menü. 4 órán vagyunk túl és az én kutyusom az, akit már az első órán póráz nélkül sikerült behívni, pedig ezt nem tanulta és nem is reméltem. Az oktató mondta, hogy játszunk egy kicsit a kutyáinkkal én meg elengedtem véletlenül Mephi pórázát. Éhesen kell vinni az biztos. Szerencsére az enyém mindig éhes.
Nekem Fekete Panda mama mindig azt mondja....éhes kutya mindent megeszik. Nincs válogatás...Nekem is nagyon nehéz, de a suliba, az oviba is azt hallgattam rendeteget, hogy a kutyaba kaja 36 óra alatt ürül ki. Tehét mi ha naponta csak egyszer etetjük, akkor kutya igazából soha nem éhes, hiszen az csak 24 óra. Van a suliba olyan kutya aki 4 naponta kap kaját. Mióta ezt csinálják vele a kutya kezelhetőbb, mint volt. Figyel a gazdára , nem agressziv....és mindent megeszik. Elöször csak 2 naponta kapott, kezelhetetlen volt, aztán 3 nap, akkor is, most a 4 napos leosztásnál csoda történt. Az oktatok nekem is ezt mondták, addig a kutya nem fog rám figyelni, ameddig nem éhes. Szombaton megyünk suliba tehát se ma, se holnap nem kap, csak vizet. És még igyis a szuka szaga jobban csábitja...Itthon minden tökéletesen megy, de kutyák között...
A helyzet az -mint azt már lentebb leírtam (2651) -,hogy kutyám babesia fertőzésen esett át, és azóta nem hajlandó semmiféle száraz kaját megenni (4 félével próbálkoztam). Most a főzőcske megy, husi stb.. de ezt nem tudom hosszú távon megoldani, és idővel szeretném visszaszoktatni a száraztápra. Ehhez kértem segítséget!
Csak egy kérdés, és ne vedd kötekedésnek: miért kell olyan kaját erőltetni a kutyánál, amit nem szeretne megenni? Biztos van más is amit megenne, mégis egészséges. Lehet hogy "kiszeretett" belőle, hisz ez nálunk, embereknél is előfordul. Bocsánat hogy beleszóltam, én nem vagyok szakértő ezért tényleg ne vedd kioktatásnak, csak szerintem nem kell erőltetni azt ami nem megy.
Ismét a tanácsodat szeretném kérni! Az általad javasolt étrend bevált a kutyámnál, sőt én még álnok módon egy kis tápot is keverek a húshoz, igaz előtte összetöröm, így ilyen szaft jellege van, de mégsem szokik el teljesen az ízétől!
A kérdésem az, hogy milyen módszert javasolsz a régi étrend visszaállításához? Néha bepróbálkozom egy-két szem táppal, de még mindig kiköpi. Tudom, hogy még várnom kell, de mégis, mit javasolsz?
Ez nagy dilemma. Igen volt ilyen nálunk is. Sőt most érzem igazán középfokon. Rengeteg a feladat. Időm nulla. Nekem erőltetnem kellett a suliba járást, mert muszály volt szoknia a kutyatársaságot. Borcsa nagyon függ tőlem minden téren.
Kiscsopiba jártunk mert a kiskutyákkal sokkal jobban érezte magát. Most hatalmas a csoport(10kutya), nagyok és folyton nyáladzik idegességében. Kezdem úgy érezni, hogy már nem esik jól neki az ilyen fajta képzés. Mindent gyorsan megért és megcsinál amit kérek tőle, de csak az én kedvemért. Azi ideális az lenne ha a saját örömére is dolgozna.
Kitartás. Ha most még nem tudod behívni nem baj. Nemrég kezdtétek. Én is elkövettem azt a hibát, hogy túl sokat vártam egyszerre. Köv: csalódás volt nekem is, Borcsának is. Nagyon apró lépésekben haladni, hogy legyen sikerélményetek.
Ezeken kívül probléma még nálunk: a melegedő időjárás. Kora reggel v. estefelé sokkal jobb a tréning.
Remélem segítettem. Ha van kedved sulin is beszélgethetünk róla, de fordulj bizalommal az oktatókhoz is. Nagyon segítőkészek. Mindenképpen közöld ha elbizonytalanodtál. Nekem hiányzott a gazdik pozitív megerősítése.(nem klikk-kajára gondolok) :)
Neked nem volt a tanfolyamon olyan érzésed , hogy föl kéne adni? Nekem egyre többször van. Itthon minden megy és müködik, de a többi kutyánál, meg sem hallja ha behivom. Éheztethetem elötte. Van szerelme még az oviból, egy kaukázusi szuka. Na egy csoportba kerültünk. Igy a kutyám arra ki sem látszik "Ninocska" seggéből. Vihetek én sült kolbászt....
Mi most tanultuk a kutyasuliba,pont ezt. Kezd a vezetői poziciód megdölni. Ultragáz, ha a kuty rádmorog,megharap,lepisil. De ott is csak azt mondták, hogy a kutya néha megprobál poziciót váltani a csoporton belül. Tudatositani kell , hogy ki a fönök. Illetve a párod néha körbepisilhetné a kertet....:-)))
Jó régen jártam erre, de most újból lenne egy kérdésem: jelent valamit, ha a kan fundi oldalbapisil? :) Tudom, vicces. Húsvétkor kint volt nálunk a húgom, Öcsi (kanunk) körülötte sürgött-forgott, hízelgett, majd azt láttuk, hogy felemeli a hátsó lábát, és rászóltunk mikor láttuk mire készül, de azért jutott a tesóm lábára. Ma meg engem...én észre se vettem, csak a Párom. Sosem találkoztunk még ilyennel.
Nekünk szerencsénk van, mert még a kis hiperaktív Lédánk is vigyáz a kertre. Közel 300 új, fiatal cseresznyefa sorakozik a kertben, és úgy játszanak közöttük, hogy még egynek sem esett baja (kopp-kopp-kopp). Virágok még nincsenek, de nem is nagyon tervezem, hisz azt nem nagyon tudnák kikerülni játék közben.
A macskáinkhoz viszont nem tudjuk hozzászoktatni őket. Léda a minap a kerítésről harapta le a szomszéd macskát...szerencsére túlélte a cica, az ijedségnél nagyobb baja nem esett. Úgyhogy míg a kutyák kint szaladgálnak, addig a macskák bent pihennek. Ezt a helyzetet szeretnénk majd megváltoztatni, hogy minden állat kint lehessen a kertben. Már Léda is nyugodtabb, az első pár alkalommal kezelhetetlenül rótta a köröket a kertben, leszegett fejjel, szét se nézve, ma meg már többször hallgat ránk, keresi a társaságunkat, jön utánam ha hívom és Öcsivel is játszik. Ettől függetlenül Léda nem úgy viselkedik, mint egy újfoundlandi és most már külsőre is egyértelmű hogy nem teljesen az, gondolom a felmenői (nem a szülőkre értem) között volt más fajta is, valami keveredés biztos, mert ég és föld ahogy ő és ahogy Öcsi kinéznek. Na mindegy, a lényeg hogy szépen alakul a viselkedése, magához képest sokat javult és ennek nagyon örülünk. De ő is kiegyensúlyozottabb, hogy sokkal többet dicsérjük, és látszik hogy igyekszik. Úgyhogy sok-sok törődéssel és szeretettel elértük amit nem hittünk volna. :)
További szép estét mindenkinek, és a pisilős kérdésre várom a választ, ha valaki esetleg találkozott már ilyennel, vagy tudja mit jelenthet.
Hát gyerekek...rémtörténeteket ne....Ezek,szelid, OKOS kutyák. Eddig is volt turkálás kakiban...Az enyém itthon, nem sok kárt csinál, mert kutyabarát lett a kert.(max sziklakerti növények sírnak) Az enyém szemtelen, probálgatja a rangsort, Én nagyon nehezen ütök, még az orrára is. A dokié otthon romból, kiássa az öntöző rendszert, neoncsővet eszik,ill,mindent amit nem szabadna. Viszont ovatos ,illedelmes,könnyebben kezelhető,mert otthon szokott kapni.
Imádják egymást, de ha kettővel kell csinálni mindent , megy a féltékenykedés. Szinkronban simizek.....Nálatok van féltékenység?
Hát erről én is mesélhetnék Dadly ön és közveszélyes az előző előző kevésbé szép europai típusú fundim sokkal normálisabb volt ! Dadly is mindent megrág,és le is nyeli. A "kutya-futtatóban" állandóan utána loholok, hogy még eltudjam szedni tőle mielőtt még lenyelné a más kutyák és gondos gazdik által elhagyott gumi játék darabokat. Dadlyt egyszerűen "pléhbendönek" nevezem egyelőre hála isten elöl, vagy hátul minden kijött belőle. A Duna parton egy másik kutyától elcsórt kb. 30 centiméteres gumi békát és bent a vízben, minek után tudta,hogy oda nem tudom követni egyben nyelte le. Utána rohanás az állatorvoshoz, persze nem tudott vele semmit sem csinálni, röntgen, ultrahang a pénztárcámat viszont elég jól lekezelte. Meg akarta műteni, de nem engedtem, otthon bele töltöttem 2-3 deci parafin olajat , ami mindig van otthon nálunk a hasonló esetekhez. A parafin olaj ki is jött belőle, a béka nem, de mivel étvágya széklete volt rendesen nem műtettem meg, kb. 3 hét múlva egyben kihányta a békát, egy gumicsonttal korábban ugyaígy jártunk. A futtatóban már a fákra teszik Dadly elől a játékokat, azóta fára mászik a drága. Nekifutásból felugrik a fára átkulcsolva azt az első mancsaival, hát nem beakadt az egyik lábujja, és szilánkosra törte. Azóta összeforrt, de rövidebb és vastagabb lett az a lábujj és sántít is egy kicsit.
Akkor egyenlőre csirkemell nyesedékkel próbálkozom, és türelmes leszek, hiszen a tegnapi nap volt először jól a kutyus! Majd beszámolok a tapasztaltakról!