Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2013.12.30 0 0 2447

Szvsz némi por is kerülhet bele, ami desztvíznél talán nem.

Nem ide tartozik, de én idehozom. :o) Az ioncserélt víz iható? Kávéfőzőbe kellene valamit kitalálni, marhára unom a vízkövet, amit alig lehet kivarázsolni a hülye csövéből. Desztvíz tutti nem ártalmas, de azt alig lehet találni, mindenhol ioncserélt van.

Előzmény: LeszkóLaci (2446)
LeszkóLaci Creative Commons License 2013.12.30 0 0 2446

Szerintem tuti desztillálthoz közeli a fogott víz minősége. Nem teljesen, de sóktól mentes lehet, viszont illóolajok vannak benne, ami a lakás levegőjében is. Jó példa rá, hogy mosás utáni ruhaszárításból származó víz illatos. Viszont a többit én használom vízpótlásra akváriumban, a halak nem reklamálnak..

Előzmény: tutibor (2434)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.29 0 0 2445

Kezdetnek mindenképpen kellene egy páratartalom, mert akkor derül ki, Te tudsz-e egyáltalán bármit is tenni. Ha magas, akkor első a gyakori szellőztetés, minden más csak utána. Ha normális a pára, akkor gáz van, mert nem viheted lejjebb.

Amúgy nem tudom, ilyen szigeteléseknél nem kell a pince menyezetét is szigetelni? Mert alapvetően a lenti 16-17 fok még mindig több, mint a kinti -10, viszont szigetelés gyárilag nemigen van alul. Persze oldalt se volt eddig...

Szóval páramérés kellene legelőször.

Ja, eddig is ott laktatok és most lett szigetelve a ház és eddig nem volt baj?

Előzmény: pepe977 (2442)
Vernichter Creative Commons License 2013.12.29 0 0 2444

Egy ilyen lakáson túl kell adni, javíthatatlan.

mrkiki Creative Commons License 2013.12.27 0 0 2443

Szia!

Ha nem vagy biztos a dologban, akkor talán érdemes lenne bérelni egyet, keress rá gúglival. Nem biztos, hogy pont lesz a kínálatban az a tipus amit kinéztél, szétnézni ingyen van.

(Vagy elmész az egyik nagy barkács üzletbe, veszel egyet és 3 napon belül szépen becsomagolva visszaviszed, mert meggondoltad magad. Bár valószínűleg a kinézett modell ott sem lesz.)

Lehet elegendő lenne egy kisebb teljesítményű, olcsóbb készülék is, ami mondjuk 80 nm-re elég , elég ritka az olyan lakás, ahol lerakod egy helyre és minden helyiséget rendesen "kiszolgál".

Én a Fagor dh16-ot vettem, már az első nap több litert gyűjtött össze. Kkét helyiségben szoktam használni, így az onnan nyíló helyiségekből is remekül kiszívja a párát. Ma már nem kell folyamatosan órákat mennie, ki-be kapcsolgatja magát. Egyedül mosáskor van folyamatosra állítva a ruhák mellett, a reggel kimosott ruha délutánra száraz.

Majd jönnek a szakik és megmondják a frankót. :)

pepe977 Creative Commons License 2013.12.26 0 0 2442

Sziasztok!!

Azzal fordulok hozzátok hogy véleményt mondjatok a problémámról illetve megoldást találjak rá! Mostanába sokat olvastam a témáról.

Röviden: A lakásban 18-20 fok van átlagosan, minden nyillászáró tökéletesen zár(mint kiderült ez rossz). Társasház, 5cm szigeteléssel, földszinti lakás 3 oldalról a természt 1 oldalon meg szomszéd, de ő nem lakik it és nem is fűt, pince van a lakás alatt ami 15-16 fokos.

Az északi falon lévö szoba a legsiralmasabb(gyerekszoba). Mikor megkezdödik a fűtési szezon minden ablakon a lakásban folyik a viz, majd le a falakon. A gyerekszobában 50cm sávban penészesedünk a legjobban, a padló 10-15cm sáv folyamatosan vizes. A bejárati ajtón folyamatosan folyik a viz oly mértékben hogy tócsa van alatta és penészes az ajtó.  Az egész lakásban a dohos szagot lehet érzni és még a szekrényekben meg az ágyneműtartóban is.

Szkeptikus vagyok kicsit ezzekkel a gépekkel kapcsolatban. kölcsön kértem egy kis teljesitményüt amire a következö volt ráirva 300ml>15fok. Nekem kicsit kevés az a viz menyiség amit összeszedet eddig olyan 30 óra után kb 2,5-3dl.(18-19fok) Ki szeretnék próbálni egy nagyob teljesitményű készüléket de kicsit drága ahoz hogy "mi van akkor ha?!" 

Én egy TROTEC TTK 100E-t néztem ki, azért erre jutott a választás mert 110m2 használható (86m2 a lakásom), digitális kijelző amin pontosan látom illetve beállithatom a pontos párataralmat. Valakinek van e véleménye erröl a készülékről, vag mit ajánlanátok egy ilyen lakásba.

Köszönöm hogy elolvatátok és véleményezitek.

Tisztelettel: Tibor

MZ/Y Creative Commons License 2013.12.19 0 0 2441

Nálad működik a páracsökkentés, mert viszonylag magas páránál alig penészesedtél, a kollégánál viszont alacsonyabb páránál is nagyobb a baj.

Előzmény: Dreamer (2440)
Dreamer Creative Commons License 2013.12.19 0 0 2440

Csak érdekesség miatt, keveset vagyunk otthon, és ha otthon vagyunk vagy elfelejtjük, vagy mittomén, de keveset szellőztetünk.

Átalában 20-22 fok szokott lenni a szobahőmérséklet.

Elmúlt évben penészedgettünk, plusz a szekrényben a ruháknak nagyon "állott szaga" volt. Tavasszal vettem egy páramentesítőt, de az leeszik a hajam (legalábbis úgy gondolom).

Aztán nyár végén az előszobába vágtam egy likat a falba (közvetlen a fürdő mellé), és belé helyeztem egy 12cm-es 12v-os ventit (elméletben 60m3/h) (másik végére egy gravitációs zsalut).

Nos az, a nap kb 18 órájában húzza ki a levegőt (meleget is :( ). Az ablak műanyag, de van rajta automata szellőző.

Addig fejmagasságban volt 60% a páratartalom (azt gondoltam de faja), most 80 cm magasan 53-55% (ugyanazzal a kütyüvel mérve).

A párátlanító, csak akkor indul be, ha mosás utáni teregetés van. Eddgi a ruhák is jól érzik magukat.

Igazándiból, sajnos nagyon pazarló ez a megoldás, mert jó lenne, ha a hőt valamilyen szinten vissza lehetne nyerni, de most valójában nincs jobb ötletem (pénz híjján).

Annyit akarok fejleszteni, hogy a ventillátor közelében megnő a páratartalom, akkor működjön teljes fordulattal, egyébként csak 50%-kal pötyögjön.

Hát ez az én megoldásom...

Dreamer

Előzmény: MZ/Y (2439)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.19 0 0 2439

Most látom, elveszett, pedig írtam...

Szóval, ha 50%-nál így penészedtek, igazán csak a hőszigetelés segít, mert sokkal lentebb nem viheted a párát az egészségetek miatt. Márpedig hiába viszed le 40%-ra, ami egyes vélemények szerint még belefér, az igazi hidegekben az is sok lesz.

Amit most írsz, a fűtetlen pince, az bizony tényleg nagy gáz, nem csoda, hogy alul penészedtek. Lehet, legelőször a pince tetejére kellene hőszigetelést felragasztani.

Előzmény: DaGamba (2438)
DaGamba Creative Commons License 2013.12.19 0 0 2438

Sziasztok!

Köszi a válaszokat!

Akkor sem fordulhat elő ez az alacsony páratartalom, ha  nincs szigetelve a ház? (márpedig nincs) Van egy fűtetlen pince is alattunk. Ideális lehetőségek hőhidaknak, nem?

Amúgy már sokat gondolkodtunk, valszeg a külső hőszig. sokat segítene. Tehát gyűjtünk:)

Előzmény: klimakiraly (2437)
klimakiraly Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2437

Szia

50% nal nem parasodhatsz nem jó az a merő. A kérdésed második fele molier féle h-x diagram http://www.szegedklima.hu/paramentesito/hogyan-mukodik-a-paramentesito.php

bocsi én is rohamok este benezek ha van kérdésed 

Előzmény: DaGamba (2435)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.15 0 0 2436

Ha visszakeresel, le van részletesen írva ez a % dolog.

Röviden: hőmérsékletfüggő a dolog. Mivel relatív páratartalmat mérünk, így ugyanaz a levegő felmelegítve alacsonyabb páratartalmat mutat. Most nincs időm megkeresni a grafikont, ex-has írom: 0 fokos, 50%-os páratartalmú levegő 22 fokra melegítve már csak 30%-os lesz. Mégegyszer, ex-has, keresd meg a grafikont/táblázatot itt.

Ami a rossz hír, hogy én 50% alá sokkal nem vinném a levegőt, ha ennyire durva a helyzet, akkor a falat kellene szigetelni. Tudom, az meg rohadt sok pénz.

Előzmény: DaGamba (2435)
DaGamba Creative Commons License 2013.12.15 0 0 2435

Sziasztok!

Sajnos penészedik a házunk.

Több sarokban penész, a fal mentén a földön víz egyes hidegebb helyeken. Persze az ablak mindig vizes télen. Tipikus tünetek... :(

Vettünk egy páramérőt.

Még ha kiteregetünk is, a páratartalom nem megy 50% fölé. (!)

Említettétek a szellőztetést, vagy szellőztető rendszerek kiépítését.

És ha kint is 50%, v. magasabb a páratartalom?

Általában mennyi Mo.-on a kinti páratartalom?

És ha kint magasabb, mint benn? Akkor mi cserélődik?

Köszi a választ előre is!

tutibor Creative Commons License 2013.12.14 0 0 2434

Jól gondolom én, hogy a páramentesítő gép által termelt víz, desztillált víz?

Még az ioncseréltnél is jobb, és bármire felhasználható (vasaló, aksi).

Literje 60-80 Ft, és már nem is kapható, csak az ioncserélt.

Tibor

MZ/Y Creative Commons License 2013.12.04 0 0 2433

Nagy hidegben szinte elkerülhetetlen a pára az üveg alján, esetleg sok levegőcserével kerülhető el.

Én csak azért vetem el a kütyüt, mert elsősorban éjszaka, 2 hálóban kellene, az meg ugye 2 gépet jelentene és hogy ott alvás nincs. :o)

Viszont, ha meglenne a kp-i szellőztetés, akkor is van olyan, hogy jó lenne egy ilyen gép (nem túl hideg, de durván párás levegő kint). De szerencsére ritkán kellene, inkább gyúrok a szellőztetésre.

Előzmény: mrkiki (2432)
mrkiki Creative Commons License 2013.12.04 0 0 2432

Megrendeltem a Fagrot, ma meg is jött. Eddig nagyon elégedett vagyok vele, 2 óra alatt 2 dl fölött jött össze igaz, szellőztetés utáni 60%-ról -3% 20-23 °C-on.

Persze, mondhatjátok, hogy 60%-ról minek még mentesíteni. Viszont eddig szellőztetés után hiába ment a fűtés és volt 23 °C, szépen lassan kúszott fel 70-80%-ig. Reggelre ablakok alján vizes csík fogadott, stb...

Előzmény: MZ/Y (2429)
LeszkóLaci Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2431

Sziasztok, visszavittem a Budgetet, szó nélkül adtak másikat, gőzük sem volt miről beszélek  abban a bizonyos barkácsáruházban. Most tesztelem a másikat, az a gyanúm, hogy egy irdatlan kiáltást sem ér az egész. Holnap visszakérem a pénzemet. 1 deci/ óra, a digitális kijelző 20% al nagyobb értéket mutat a valóságnál. Soha nem áll le. Az éjszaka megválasztja...

Előzmény: klimakiraly (2430)
klimakiraly Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2430

Hát. Ma megvette valaki az össze dh-16-ot így se az se a keresett midea mdf3 modellt nem tudom adni. Sőt az új mddg szállítmány is késik. Most egy kicsit vakrepülésben vagyunk. Most a Midea OEM-ek helyett csak GREE OEM-ket tudunk adni.

Legalább kiderül van-e alternatívája a Midea mellett másnak.

Én is vettem Budget szegélyfűnyírót. Fülre az az első használatkor leégett. De mivel nem sokszor kell így 3x leküzdöttem vele azt a kevés szegélyt amit kellett nyáron. Majd ősszel mikor a klíma piac lepangott lett időm visszavittem és vettem helyette egy Black and Decker -t. Annak  hangja olyan mint ami száz évig fog menni. :-) Persze ettől még a párátlanító jó lehet. De amelyik cég épp csődben van és az új gazdáját keresi nem gondolom hogy minőségit importál. Mint tudjuk Kínában azt gyártanak le neked amit kérsz.

Előzmény: MZ/Y (2429)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2429

Amatőrként mindekettő ismert márka, megvehető. De majd Klímakirály megmondja. Persze lehet, hogy nála csak Fagor van. :o)

Ha éppen akcióban (azaz kornkétan kapható) lenne, akkor én az Aldist próbálnám ki először. 40k szokott lenni, 3 év garancia és ha nem jó (keveset termel és/vagy sokat fogaszt), akkor 3 napig tényleg minden sz.rozás nélkül visszaadják a pénzt. A garanciális ügyintézéssel sem volt még gondom, én nem félek tőlük vásárolni. Mondjuk itt kérdés (utánanézendő), hogy a gázra is adják-e a 3 év garanciát, vagy arra csak 1 évet. De talán az egészre érvényes.

Előzmény: mrkiki (2426)
mrkiki Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2428

LeszkóLaci (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128043849&t=9115260 , http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128062032&t=9115260) ha minden igaz ma vitte vissza az övét, ami szintén Budgetest, bár lehet csak az volt hibás.

Köszi a válaszodat, remélem a többiek is írnak valamit. :)

Előzmény: Budai Szabolcs (2427)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2427

Üdv nekem Fagor van , ált 250-300 W-ot eszik, néha berezonál de különben sztem elég csendes tud lenni. 50.900-ért vettem. A midea láthatóan többet fogyaszt , sztem hangosabb is.  Apám praktiker bugdeteset vett az csak 40.000 azt mondta jó.

Előzmény: mrkiki (2426)
mrkiki Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2426

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség, melyiket válasszam?

http://paratlanito.arukereso.hu/midea/mdf3-20den3-p38670151/termek-leiras.html

http://paratlanito.arukereso.hu/fagor/dh16-p18034456/termek-leiras.html

Nekem valahogy a Fagor szimpatikusabb, esetleg tudtok mondani egyéb alternatívát?

LeszkóLaci Creative Commons License 2013.12.01 0 0 2425

Köszönöm, sokat segített. Azóta teszteltem, fürdőben friss fürdés- mosás után egész éjjel 9 óra alatt 2 litert gyűjtött. 80-90% volt a pára, és 25 Celsius. Gyenge, holnap visszaviszem, remélem sikerül rendbe tenni.

Előzmény: tutibor (2424)
tutibor Creative Commons License 2013.11.30 0 0 2424

Én is most vettem egy Orbegozo páramentesítőt.

Ez 16 l-t tud.

A lakás annyira nem vészes, de ha mosás van, és nem lehet kitenni akkor durva.

A fürdőbe raktam 6 óra alatt 3.5l vizet szívott, 70%-ról 49%-re 22 C-n.

Normál állástól egy kicsit lejebb kapcsolt ki.

A ruha megszáradt.

Szerintem ez korrekt.

A te esetedben, ha a beállítás rendben van, szerintem a gázzal van a gáz.

Ha leveszed a szűrőt hátulról meg kellene mérni a hűtőrács hőmérsékletét pár perc működés után.

Én infra hőmérővel mértem. 4-8 C között volt.

A kimenő levegőt is mértem húshőmérővel, az 10-20 perc működés után 3-5 c + a helyiségnél.

Remélem segítettem.

Tibor

Előzmény: LeszkóLaci (2423)
LeszkóLaci Creative Commons License 2013.11.30 0 0 2423

Sziasztok!

Ha valaki tudna segíteni, az jó lenne. A házunkban 65-80% között mozog a relatív nedvesség, hőmérséklet 21-22 celsius. Most vettem egy Budget páramentesítőt, ami elméletileg 18 litert tud naponta, tudom ezt 30 fokon. Elméletileg 390W, valóságban 198W ha megy a kompresszor is. Pára, és légtömeg van bőven, de a vízgyüjtése maximumon 1,5 deci óránként, naponta 3 liter. Elég csalódott vagyok, a páratartalom alig mozdul a házban. 3 gyerekkel termelünk naponta vagy 15 liter vizet a levegőbe, így ez elég gyenge. Szóval normális dolog az, hogy ez a gép csak 3 litert tud a 18 helyett? Mert arra gondoltam, hogy visszaviszem. 

Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.11.24 0 0 2422

Most continuen menetem, ha lejjeb tekerem akkor a közepe körül le szokott állni, gondolom akkor fordítva működik, azért köszi a segítséget.

Előzmény: klimakiraly (2419)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.24 0 0 2421

Akkor úgy lehet, ahogy utoljára írtam, "fordítva" működik, az alacsonyabb páratartalomhoz fentebb kell tekerni és viszont.

Előzmény: klimakiraly (2420)
klimakiraly Creative Commons License 2013.11.24 0 0 2420

Rég volt a kezemben már ez a modell, szerintem a continue elött van a 40% és a 0 elött a 80%.

Előzmény: MZ/Y (2418)
klimakiraly Creative Commons License 2013.11.24 0 0 2419

Vársz a tekergetések között 3 percet? Ha sűrűn ki-be kapcsolod nem tud elindulni a kompressor.

Előzmény: Budai Szabolcs (2416)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.23 0 0 2418

nem egy olyan tekerő, amivel fixen adott páratartalmat tudsz beállítani

Értsd úgy, hogy nem függőlegesen 50 %, balra valamennyivel 40 %, jobbra ugyanannyival 60 %, hanem valami más.

Az is lehet, hogy éppen fordítva van a logikushoz képest, minél fentebb tekered, annál később kapcsol ki, annál lejjebbre állítod vele a kívánt páratartalmat.

Előzmény: MZ/Y (2417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!