Szvsz némi por is kerülhet bele, ami desztvíznél talán nem.
Nem ide tartozik, de én idehozom. :o) Az ioncserélt víz iható? Kávéfőzőbe kellene valamit kitalálni, marhára unom a vízkövet, amit alig lehet kivarázsolni a hülye csövéből. Desztvíz tutti nem ártalmas, de azt alig lehet találni, mindenhol ioncserélt van.
Szerintem tuti desztillálthoz közeli a fogott víz minősége. Nem teljesen, de sóktól mentes lehet, viszont illóolajok vannak benne, ami a lakás levegőjében is. Jó példa rá, hogy mosás utáni ruhaszárításból származó víz illatos. Viszont a többit én használom vízpótlásra akváriumban, a halak nem reklamálnak..
Kezdetnek mindenképpen kellene egy páratartalom, mert akkor derül ki, Te tudsz-e egyáltalán bármit is tenni. Ha magas, akkor első a gyakori szellőztetés, minden más csak utána. Ha normális a pára, akkor gáz van, mert nem viheted lejjebb.
Amúgy nem tudom, ilyen szigeteléseknél nem kell a pince menyezetét is szigetelni? Mert alapvetően a lenti 16-17 fok még mindig több, mint a kinti -10, viszont szigetelés gyárilag nemigen van alul. Persze oldalt se volt eddig...
Szóval páramérés kellene legelőször.
Ja, eddig is ott laktatok és most lett szigetelve a ház és eddig nem volt baj?
Ha nem vagy biztos a dologban, akkor talán érdemes lenne bérelni egyet, keress rá gúglival. Nem biztos, hogy pont lesz a kínálatban az a tipus amit kinéztél, szétnézni ingyen van.
(Vagy elmész az egyik nagy barkács üzletbe, veszel egyet és 3 napon belül szépen becsomagolva visszaviszed, mert meggondoltad magad. Bár valószínűleg a kinézett modell ott sem lesz.)
Lehet elegendő lenne egy kisebb teljesítményű, olcsóbb készülék is, ami mondjuk 80 nm-re elég , elég ritka az olyan lakás, ahol lerakod egy helyre és minden helyiséget rendesen "kiszolgál".
Én a Fagor dh16-ot vettem, már az első nap több litert gyűjtött össze. Kkét helyiségben szoktam használni, így az onnan nyíló helyiségekből is remekül kiszívja a párát. Ma már nem kell folyamatosan órákat mennie, ki-be kapcsolgatja magát. Egyedül mosáskor van folyamatosra állítva a ruhák mellett, a reggel kimosott ruha délutánra száraz.
Azzal fordulok hozzátok hogy véleményt mondjatok a problémámról illetve megoldást találjak rá! Mostanába sokat olvastam a témáról.
Röviden: A lakásban 18-20 fok van átlagosan, minden nyillászáró tökéletesen zár(mint kiderült ez rossz). Társasház, 5cm szigeteléssel, földszinti lakás 3 oldalról a természt 1 oldalon meg szomszéd, de ő nem lakik it és nem is fűt, pince van a lakás alatt ami 15-16 fokos.
Az északi falon lévö szoba a legsiralmasabb(gyerekszoba). Mikor megkezdödik a fűtési szezon minden ablakon a lakásban folyik a viz, majd le a falakon. A gyerekszobában 50cm sávban penészesedünk a legjobban, a padló 10-15cm sáv folyamatosan vizes. A bejárati ajtón folyamatosan folyik a viz oly mértékben hogy tócsa van alatta és penészes az ajtó. Az egész lakásban a dohos szagot lehet érzni és még a szekrényekben meg az ágyneműtartóban is.
Szkeptikus vagyok kicsit ezzekkel a gépekkel kapcsolatban. kölcsön kértem egy kis teljesitményüt amire a következö volt ráirva 300ml>15fok. Nekem kicsit kevés az a viz menyiség amit összeszedet eddig olyan 30 óra után kb 2,5-3dl.(18-19fok) Ki szeretnék próbálni egy nagyob teljesitményű készüléket de kicsit drága ahoz hogy "mi van akkor ha?!"
Én egy TROTEC TTK 100E-t néztem ki, azért erre jutott a választás mert 110m2 használható (86m2 a lakásom), digitális kijelző amin pontosan látom illetve beállithatom a pontos párataralmat. Valakinek van e véleménye erröl a készülékről, vag mit ajánlanátok egy ilyen lakásba.
Csak érdekesség miatt, keveset vagyunk otthon, és ha otthon vagyunk vagy elfelejtjük, vagy mittomén, de keveset szellőztetünk.
Átalában 20-22 fok szokott lenni a szobahőmérséklet.
Elmúlt évben penészedgettünk, plusz a szekrényben a ruháknak nagyon "állott szaga" volt. Tavasszal vettem egy páramentesítőt, de az leeszik a hajam (legalábbis úgy gondolom).
Aztán nyár végén az előszobába vágtam egy likat a falba (közvetlen a fürdő mellé), és belé helyeztem egy 12cm-es 12v-os ventit (elméletben 60m3/h) (másik végére egy gravitációs zsalut).
Nos az, a nap kb 18 órájában húzza ki a levegőt (meleget is :( ). Az ablak műanyag, de van rajta automata szellőző.
Addig fejmagasságban volt 60% a páratartalom (azt gondoltam de faja), most 80 cm magasan 53-55% (ugyanazzal a kütyüvel mérve).
A párátlanító, csak akkor indul be, ha mosás utáni teregetés van. Eddgi a ruhák is jól érzik magukat.
Igazándiból, sajnos nagyon pazarló ez a megoldás, mert jó lenne, ha a hőt valamilyen szinten vissza lehetne nyerni, de most valójában nincs jobb ötletem (pénz híjján).
Annyit akarok fejleszteni, hogy a ventillátor közelében megnő a páratartalom, akkor működjön teljes fordulattal, egyébként csak 50%-kal pötyögjön.
Szóval, ha 50%-nál így penészedtek, igazán csak a hőszigetelés segít, mert sokkal lentebb nem viheted a párát az egészségetek miatt. Márpedig hiába viszed le 40%-ra, ami egyes vélemények szerint még belefér, az igazi hidegekben az is sok lesz.
Amit most írsz, a fűtetlen pince, az bizony tényleg nagy gáz, nem csoda, hogy alul penészedtek. Lehet, legelőször a pince tetejére kellene hőszigetelést felragasztani.
Akkor sem fordulhat elő ez az alacsony páratartalom, ha nincs szigetelve a ház? (márpedig nincs) Van egy fűtetlen pince is alattunk. Ideális lehetőségek hőhidaknak, nem?
Amúgy már sokat gondolkodtunk, valszeg a külső hőszig. sokat segítene. Tehát gyűjtünk:)
Ha visszakeresel, le van részletesen írva ez a % dolog.
Röviden: hőmérsékletfüggő a dolog. Mivel relatív páratartalmat mérünk, így ugyanaz a levegő felmelegítve alacsonyabb páratartalmat mutat. Most nincs időm megkeresni a grafikont, ex-has írom: 0 fokos, 50%-os páratartalmú levegő 22 fokra melegítve már csak 30%-os lesz. Mégegyszer, ex-has, keresd meg a grafikont/táblázatot itt.
Ami a rossz hír, hogy én 50% alá sokkal nem vinném a levegőt, ha ennyire durva a helyzet, akkor a falat kellene szigetelni. Tudom, az meg rohadt sok pénz.
Nagy hidegben szinte elkerülhetetlen a pára az üveg alján, esetleg sok levegőcserével kerülhető el.
Én csak azért vetem el a kütyüt, mert elsősorban éjszaka, 2 hálóban kellene, az meg ugye 2 gépet jelentene és hogy ott alvás nincs. :o)
Viszont, ha meglenne a kp-i szellőztetés, akkor is van olyan, hogy jó lenne egy ilyen gép (nem túl hideg, de durván párás levegő kint). De szerencsére ritkán kellene, inkább gyúrok a szellőztetésre.
Megrendeltem a Fagrot, ma meg is jött. Eddig nagyon elégedett vagyok vele, 2 óra alatt 2 dl fölött jött össze igaz, szellőztetés utáni 60%-ról -3% 20-23 °C-on.
Persze, mondhatjátok, hogy 60%-ról minek még mentesíteni. Viszont eddig szellőztetés után hiába ment a fűtés és volt 23 °C, szépen lassan kúszott fel 70-80%-ig. Reggelre ablakok alján vizes csík fogadott, stb...
Sziasztok, visszavittem a Budgetet, szó nélkül adtak másikat, gőzük sem volt miről beszélek abban a bizonyos barkácsáruházban. Most tesztelem a másikat, az a gyanúm, hogy egy irdatlan kiáltást sem ér az egész. Holnap visszakérem a pénzemet. 1 deci/ óra, a digitális kijelző 20% al nagyobb értéket mutat a valóságnál. Soha nem áll le. Az éjszaka megválasztja...
Hát. Ma megvette valaki az össze dh-16-ot így se az se a keresett midea mdf3 modellt nem tudom adni. Sőt az új mddg szállítmány is késik. Most egy kicsit vakrepülésben vagyunk. Most a Midea OEM-ek helyett csak GREE OEM-ket tudunk adni.
Legalább kiderül van-e alternatívája a Midea mellett másnak.
Én is vettem Budget szegélyfűnyírót. Fülre az az első használatkor leégett. De mivel nem sokszor kell így 3x leküzdöttem vele azt a kevés szegélyt amit kellett nyáron. Majd ősszel mikor a klíma piac lepangott lett időm visszavittem és vettem helyette egy Black and Decker -t. Annak hangja olyan mint ami száz évig fog menni. :-) Persze ettől még a párátlanító jó lehet. De amelyik cég épp csődben van és az új gazdáját keresi nem gondolom hogy minőségit importál. Mint tudjuk Kínában azt gyártanak le neked amit kérsz.
Amatőrként mindekettő ismert márka, megvehető. De majd Klímakirály megmondja. Persze lehet, hogy nála csak Fagor van. :o)
Ha éppen akcióban (azaz kornkétan kapható) lenne, akkor én az Aldist próbálnám ki először. 40k szokott lenni, 3 év garancia és ha nem jó (keveset termel és/vagy sokat fogaszt), akkor 3 napig tényleg minden sz.rozás nélkül visszaadják a pénzt. A garanciális ügyintézéssel sem volt még gondom, én nem félek tőlük vásárolni. Mondjuk itt kérdés (utánanézendő), hogy a gázra is adják-e a 3 év garanciát, vagy arra csak 1 évet. De talán az egészre érvényes.
Üdv nekem Fagor van , ált 250-300 W-ot eszik, néha berezonál de különben sztem elég csendes tud lenni. 50.900-ért vettem. A midea láthatóan többet fogyaszt , sztem hangosabb is. Apám praktiker bugdeteset vett az csak 40.000 azt mondta jó.
Köszönöm, sokat segített. Azóta teszteltem, fürdőben friss fürdés- mosás után egész éjjel 9 óra alatt 2 litert gyűjtött. 80-90% volt a pára, és 25 Celsius. Gyenge, holnap visszaviszem, remélem sikerül rendbe tenni.
Ha valaki tudna segíteni, az jó lenne. A házunkban 65-80% között mozog a relatív nedvesség, hőmérséklet 21-22 celsius. Most vettem egy Budget páramentesítőt, ami elméletileg 18 litert tud naponta, tudom ezt 30 fokon. Elméletileg 390W, valóságban 198W ha megy a kompresszor is. Pára, és légtömeg van bőven, de a vízgyüjtése maximumon 1,5 deci óránként, naponta 3 liter. Elég csalódott vagyok, a páratartalom alig mozdul a házban. 3 gyerekkel termelünk naponta vagy 15 liter vizet a levegőbe, így ez elég gyenge. Szóval normális dolog az, hogy ez a gép csak 3 litert tud a 18 helyett? Mert arra gondoltam, hogy visszaviszem.
nem egy olyan tekerő, amivel fixen adott páratartalmat tudsz beállítani
Értsd úgy, hogy nem függőlegesen 50 %, balra valamennyivel 40 %, jobbra ugyanannyival 60 %, hanem valami más.
Az is lehet, hogy éppen fordítva van a logikushoz képest, minél fentebb tekered, annál később kapcsol ki, annál lejjebbre állítod vele a kívánt páratartalmat.