Keresés

Részletes keresés

szaténka Creative Commons License 2004.10.01 0 0 138

Szia Lencsi! :)

Nagyon sajnálom, hogy az unokatestvéredet ilyen szinten paráztatják. Sajnos egyre inkább azt tapasztalom én is, hogy kórháza, orvosa egyenként válogatja, hogy kit és milyen értékkel sorolnak a terhességi cukorbeteg kategóriába, pedig erre vonatkozóan hivatalos határértékek vannak. Azt nem írtad, hogy nála mennyi lett az eredmény, de a cukorslötty után két órával mért 7,8 mmol/l fölötti érték jelent terhességi cukorbetegséget. Az ez alatti, vagy ehhez közeli értékek NEM!

Ilyen vizeletbegyűjtős módszerről még én sem hallottam soha, vannak más módszerek arra, hogy a gyanús eseteket tovább vizsgálják (fruktózamin, Hgb1ac).

Én a helyében biztos hogy elmennék másik orvoshoz, ill. diabetológiára.

Előzmény: Lencsibaba (137)
Lencsibaba Creative Commons License 2004.10.01 0 0 137

Sziasztok,

14. hétben lévő unokatesóm miatt írok. A Margitba jár, ott a 14 héten is csinálnak terheléses vércukorvizsgálatot glükőzsziruppal, keményen (míg nekem egyetlen alkalommal, a 26 héten volt a Rókusban tejes-zsemlés, de ezekről a "szokás" különbözőségekről már regényeket írtatok).

Szóval az ő sima vércukor szintje teljesen oké. Viszont édesapja időskori cukros. Unoktaesóm is nézi időnként simán a cukrát, csak úgy, soha semmi baja, minden normál.

Most a megivott tömény cukorsziruptól felszökött az értéke épp a rossz tartomány aljába, amiről a dokik is azt mondták, hogy "talán és esetleg ez még rossz is lehet", de nem beteg.

Nem akarom nagyon részletezni, mert nem velem történt, és nem akarok valótlanságokat írni, de:

egy diétás nővér olyan keményen kioktatta őt a szigorúan betartandó kőkemény diétáról, hogy mukkanni nem volt ereje szegénynek. Valamint (és ez a keményebb) 3 hetente a terhespatológiára kell járnia vizsgálatra innentől, és minden 3. heti vizsgálat előtti napon be kell gyűjtenie az összes pisit, amit aznap termel. 5 literes dunsztosüvegbe akár :( .... Ilyenről még az életben nem hallottam, de olyanról se, hogy valaki bár nem beteg, csak valamiféle "esetleg, talán, ha" hajlamot mutattak ki nála, és innentől kezdve terhespaotológiai betegnek kezelik.

Tudtok erre mondani valamit? Szegény ki van akadva. Nem beteg, nem is akarja annak érezni, szugerálni magát, egészséges, fitt kismama szeretne lenni. Persze ha komoly a gond, nem veszi félvállról, de eddig ilyesmiről szó sincs!!!

Köszönöm a nevében is:

Lencsi

szaténka Creative Commons License 2004.10.01 0 0 136

Sok szeretettel gratulálok a babához! :)

Előzmény: Riddick (134)
MártiSzhely Creative Commons License 2004.10.01 0 0 135

Szia Riddick,

gratulálok a "kicsihez"! Nekem a kontroll 3 hónappal a szülés után volt és a háziorvos küldött el. Minden évben a gyerek szülinapja környékén meg fogjuk ismételni. Egyébként az eredményem éhgyomorra 4,3, reggeli után másfél órával 4,9 volt.

Márti

Előzmény: Riddick (134)
Riddick Creative Commons License 2004.10.01 0 0 134

Sziasztok!

Nem voltam most egy ideig, de örömmel tudatom, hogy megszületett a kisfiúnk, 3750 grammal és 58 centivel, 39. hétre teljesen egészségesen:-)) Teljesen spontán indult a szülés és hamar ki is bújt a drágánk. A kórházban kérdeztem a diétás tanácsadót, hogy ilyenkor kell-e még diétázni, de azt mondta, hogy el szokott múlni. A 6 hetes kontrollon én is megkérdezem a dokimat, hogy csinálunk-e vérképet, mert nekem nem említette.

Tejcsi indulgat, igyekszünk, babánk szívja teljes erővel:-))
Puszi mindenkinek

kalvenault Creative Commons License 2004.09.27 0 0 133

Nézd, a hivatalos OGTT-nél valóban 5ször kell vért venni, mert csak az adja a megfelelő eredményt. Ugyanis a protokoll szerint ha két érték eltérő akkor van gond.

AMúgy kérdezd meg Csákány dokit a babaneten.

Előzmény: barilla (132)
barilla Creative Commons License 2004.09.27 0 0 132

aha, a 7,0-ás felső határt én  is olvastam itt a neten most este egy helyen. még utánajárok azért ennek.

bírom ezt a kerületi rendelőintézetet, múltkor a védőnővel, nőgyógyásszal megbeszéltük a 75gr-os glükózt és hogy utána egy db vérvétel lesz még 2 óra múlva, erre ők kitalálták, hogy a beutalón nem azt x-elte be a védőnőm, ezért inkább fél óránként nézik a cukrot. szétvetett az öröm :-))) fél óránként csapoltak oldalamon az egy éves gyerkőcömet babakocsiztatva.

barilla

Előzmény: kalvenault (131)
kalvenault Creative Commons License 2004.09.27 0 0 131

Az egy órás felső érték hajszál pontosan a 7,0. Ez nem jelenti azt, hogy gond van, meg oda kell figyelni. Ez azt jelenti, hogy a felső határértéket érted el. Ahogy a terhelésesnél is a 7,8 JÓ a 7,9 nem.

Különös tekintettel arra, hogy nem sokkal ezelőtt csináltak neked normális 75 grammos OGTT-t hibátlan értékekkel. A védőnő pedig védőnő, nem belgyógász és a legkevésbé sem diabetológus.

Az értékeket pedig orvostól tudom, aki ebben profi, ha visszaolvasod láthatod hogy én mi mindent cisnáltam végig ez ügyben:-)))

Előzmény: barilla (130)
barilla Creative Commons License 2004.09.27 0 0 130

szia kalvenault,

a papír itt van előttem, miszerint:

"glukoz meghat. hexokin.se: 7,0, ref.tartomány 3,5-6,1 mmol/L"

és csak egyszer vettek vért, egy órával a zsömle-tej duó után, éhgyomri vérvétel most nem volt.

szerinted mennyi ehelyett akkor a helyes referencia tartomány?

köszi előre is, (és bárcsak igazad lenne :-)

barilla

kalvenault Creative Commons License 2004.09.27 0 0 129
Szerintem neked valamit nem jól mondtak, ugyanis a 3,5-6,1 közötti érték az éhgyomri, nem pedig az étkezés után egy órás.
Előzmény: barilla (128)
barilla Creative Commons License 2004.09.27 0 0 128

Sziasztok lányok, csatlakoznék :-) vagy inkább :-(

Ma derült ki, hogy magas a cukrom, pontosan 7,0 (a normál tartomány szerintük 3,5-6,1 között van), mindez egy zsömle és 2 dl tej után egy órával és a 35. héten. Érdekes, hogy 8 hete alacsony volt a cukrom, akkor a 75 gr-os cukros löttyöt játszottuk, és fél óránként nézték az értékeket, azaz 5-ször is szúrtak. Most kissé beijedtem, (pedig isteni finom sütiket sütöttem ma (a férjemnek mint kiderült :-))), igazából azt sem tudom mit ehetek gond nélkül, mit nem, nőgyógyászhoz holnapután megyek csak, a védőnéni pedig csak a sütiktől és pékáruktól tiltott el. Ez tényleg elég, ha csak ezekről mondok le, vagy másra is kellene figyelni?? Pizza, durumtészta??- tele vagyok kérdőjelekkel.

Egyébként 35. hét, eddig 12 kg hízás (61-ről 73 kg-ra), alacsony vérnyomás, nincs vizesedés.

barilla (visszaolvassa az eddigieket, jó hogy van ez a topik itt :-)

szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 127

Hát azt nem csodálom, ha olyan volt! :(

Én egy napon mértem meg sokszor (egész nap kaják előtt-után), és nagyon fájtak az ujjaim...

Azóta csak egyszer-egyszer.

Előzmény: Fantik (126)
Fantik Creative Commons License 2004.09.21 0 0 126

Sziasztok!

Nekem minden kaja után 1 órával  mérnem kellett, az ujjam olyan volt mint a tűpárna, most hogy itt a baba látni se akarom a cukormérőt:) Majd a 6. hetes kontrolon kiderül, marad e a cukor, persze diétáznom kellene, mondjuk nem eszem cukrosat, de a szoptatáshoz a 170 gram kevés lenne, így hát eszem.

Nekem amúgy 8.9 volt 2 óra után a terheléses.Ja és szigorlat előtt voltam (enyhén parás állapotban)

Fantik

szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 125

Pontosan. Én azért örültem a házi vércukormérőnek is, mert nekem soha senki nem nézte meg azt, hogy evés után milyen a vércukorszintem. Terhelés, diagnózis, diéta, ennyi. Így legalább magamat ellenőrzöm, ha más már nem teszi meg. :(

Előzmény: kalvenault (124)
kalvenault Creative Commons License 2004.09.21 0 0 124
Ja ez a mániájuk. Indok nincsen rá. De nekem ez a mondat kb. úgy hangzik, mintha valakinek lenne egy rossz vérképe, ami szerint mondjuk leukémiás és elkezdenék kezelni anélkül, hogy csinálnának egy kontrollt.
Előzmény: szaténka (123)
szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 123

Igen, olvastam ezt is szakirodalomban, és nálam be is igazolódott teljesen.

Mindennek ellenére a védőnőmet rábeszéltem, hogy a 24. héten, ahogy minden kismamánál menni kell, nekem is megcsinálják még egyszer a cukorterhelést. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az eredmény. A diabetológus azt mondta, engem többet nem terhelnek, de én mégis szeretném.

Előzmény: kalvenault (122)
kalvenault Creative Commons License 2004.09.21 0 0 122
Ez azért van, emrt a szervezet nem egyenlő menyniségben termel inzulnit, hanem ez is a napszakoktól függ. Reggel általában kevesebbet.
Előzmény: szaténka (120)
szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 121

Klassz, hogy rendben vagy, örülök nagyon! :))

És köszi a tanácsokat is.

n

Előzmény: kalvenault (119)
szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 120

Most már nekem is van cukormérőm, és ellenőriztem kajálások után is, mert kíváncsi voltam rá. Hát azt nem mondom, hogy tökéletes, de az biztos, hogy bármit eszek (amit a diétával ehetek), 2 óra múlva normál az érték. Hétvégén ettem rizsfelfújtat (anyukám hozta, tehát nem diabetikus volt), és azután másfél órával is már jó volt a cukrom. Szóval nagy gáz nincs, de azért oda kell figyelnem.

Ezt mondjuk a fruktózamin eredményeim is mutatják, ami 285-ig jó, nekem múltkor 272 volt, előtte 265, tehát inkább a felső határ, de még normál érték.

Amit még észrevettem, hogy a délelőtti órákban sokkal lassabban áll vissza az érték, estefelé viszont teljesen normális, és hamar visszazuhan.

Előzmény: kalvenault (119)
kalvenault Creative Commons License 2004.09.21 0 0 119

Ha megnézed a gyümölcsök alacsony glikémiás indexűek, ergo lassan szívódnak fel és nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet sem. Ennek a másik oka, hogy fruktózt tartalmaznak nagyobbrészt, aminek a lebontásához még inzulin sem kell. Szóval azt eheted bátrabban.-)))))

Amúgy pedig a vércukorszint front vagy stressz hatására is lehet magasabb. Ha pont akkor csinálják neked a terhelést, amikor ebben az állapotban vagy, és ettől magasabb, akkor diagnosztizálják nálad a szinte semmit.

Én amióta rámsütötték néztem az értékeimet, és abszolút rendben voltak. Aztán lazítottam egy kicsit. Most újra elkértem az otthoni cukromérőt, hoyg megnézzem mi történt. A két nutellás kalácsos, tejeskávés reggelim (ez ugye messze nem 40 gr, de nem is 35 vagy még kevesebb) után 1 órával mért 5,9 után közöltem, hogy mindenki hagyjon békén.

Előzmény: szaténka (118)
szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 118

Nekem ilyen értéket egyáltalán nem néztek, csak a fruktózamint.

Én 180 g- os diétán voltam, nem volt nagyon magas a cukrom, 8,1 a két órás érték. Ezt sikerül is tartanom, bár nem könnyű, mert pl. gyümölcsből szívesen ennék sokkal többet, de nem lehet.

És már sütöttem diabetikus almás pitét, finom lett. :)

Persze minden ötletnek és jótanácsnak örülök.

Előzmény: Fantik (116)
szaténka Creative Commons License 2004.09.21 0 0 117

Köszi a válaszodat. :) Nagy drukk Neked, egészséges kisbabát kívánok.

Előzmény: Leta (114)
Fantik Creative Commons License 2004.09.21 0 0 116

Leta!

HA1c hemoglobinaegycé ez mutatja az átlagos havi vércukor szintet.Szerencsés esetben 6 alatt kell lennie, van aki a 7 alattit is elfogadja.Nekem diétával 5.1-5.5 -ös értékek jöttek ki.

Fantik

Előzmény: Leta (114)
Fantik Creative Commons License 2004.09.21 0 0 115

Sziasztok!

Én is terhességi diabéteszes voltam, a 26.héten derült ki a 75. grammos glükóz teszt után.170 gramra állítottak be, mivel amúgy sem volt súlyfeleslegem.Elég nehéz volt betartani a diétát, mert édesszájú vagyok(voltam), de a végeredmény kárpótolt, a 38 hétre megszületett a kislányom aki egészséges.Még most is diétáznom kell a 6. hétig, de az étvágyam nagyobb mint terhességem idején.Szombaton lesz 1 hónapos a babám.Remélem a 6. hétre normalizálódik a cukrom.Ha vkinek kellenek diabetikus receptek vagy tanács szívesen segítek.

Fantik

Leta Creative Commons License 2004.09.20 0 0 114

Zalaegerszegi vagyok.

A diabetológián csak éhgyomri és 1 órával a reggelim utáni vércukorszintet mértek, de minden második alkalommal nézték a fruktózamint, meg valami más értéket, ami az előző kb. egy hónap átlagos vércukorszintet mutatja meg (nem emlékszem a betűjelére, és most nincs kéznél a leletem. Azt tudom, hogy h-val kezdődik.)

De nekem vérnyomást sem mértek és súlyt sem. Azt csak a nőgyógyász meg a védőnő szokta nézni.

Nekem is van vércukormérőm, de csak néha-éha használtam, mikor olyan kaját ettem, amiben nem voltam biztos, hogy nem viszi fel a vércukromat (pl. gyros tzatzikis salátával, amiben tejföl van, és az egy tiltott gyümölcsnek számított a diabos nővé szerint, de a vércukorszintmérő szerint nem.) Ja, és mielőtt mentem a laborba vért vetetni, mert kíváncsi voltam, hogy mennyire mutat korrekt eredményt az én kis masinám. De mindig jó volt.

Ha más kérdésed van, szívesen válaszolok még holnap estig, mert szerdán reggel befekszem a kórházba.

Leta

Előzmény: szaténka (113)
szaténka Creative Commons License 2004.09.20 0 0 113

Szia Leta! Nagyon hasonlóakat mondtak nekem is a diabetológián, nem lehet, hogy Te is veszprémi vagy, mint én? Jó, tudom, elég valószínűtlen, de ez valami megérzés-féle.

Örülök, hogy elég volt a diéta, és nem kellett inzulin. Megkérdezhetem, hogy kéthetente a diabetológusnál milyen vizsgálatot csináltak Neked?

Nekem csak egy cukormérés és fruktózamin szokott lenni, na meg a mázsa és vérnyomi mérés.

Egyébként már van otthon vércukor mérőm, és párszor mértem az elmúlt napokban, jók lettek az eredményeim. :))

Előzmény: Leta (112)
Leta Creative Commons License 2004.09.17 0 0 112
Sziasztok! Én is bekapcsolódom, mert én is érintett vagyok. Nekem a 24. héten (terheléses vércukormérés) derült ki a terhességi diabéteszem. A 75g fruktóz után 2 órával 11,2 volt az eredményem. Egyből be is fektettek a kórházba, nekem is megcsinálták a vércukorprofilt, a vacsi és a reggeli utánit ismételték, mert először 7 körül volt. 160g-os diétát írtak elő. Ezt csinálom azóta (júni vége). Egy hét alatt belejöttem. Mivel szeretem az édességet, kenyeret, krumplit, rizst, tésztát ... egyáltalán nem eszem, (esetleg reggelire), inkább húst, felvágottat, sajtot... zöldséggel. Így belefér az előírt ch adagomba egy kis diabetikus nápolyi, csoki vagy túró rudi. De mivel 27-ére vagyok kiírva, már nem kell sokáig csinálnom. Szerencsére még itthon vagyok annak ellenére, hogy mindenkitől azt hallottam, hogy a terhességi diabéteszeseket 2 héttel a kiírás előtt befektetik. Én jövő héten hétfőn megyek a dokimhoz az EKG meg a teljes labor eredményeimmel (valószínű, hogy császár lesz), és kedden fog befektetni. Ő nem mondta azt, hogy előbb elindítják a szülést, csak annyit, hogy a diabosoknak nem engedik túlhordani a babát. A diabetológusnál a múlt héten voltam utoljára (2 hetente kellett kontrollra járnom), és kérdeztem tőle, hogy szülés után meddig kell diétáznom, azt mondta, hogy nem kell. Egyből bármit ehetek. Kb 3 hónappal utána menjek kontrollra. Leta
Előzmény: Riddick (111)
Riddick Creative Commons License 2004.09.16 0 0 111
Ez jó hír:-) Meg az is, hogy ma voltunk az orvosnál, és méhszáj már elkezdett felpuhulni, legkésőbb jövő héten már jó lenne, ha babázhatnánk:-) Bár még elég aktív a pocakban, kíváncsi leszek, mikor dönt úgy őurasága, hogy elindul kifelé.:-)
Előzmény: szaténka (110)
szaténka Creative Commons License 2004.09.16 0 0 110

Én is hallottam erről a hat hétről, de én már megkérdeztem a diabetológus doktornőt. Ő azt mondta, szülés után nem kell már tartani a diétát.

Előzmény: Riddick (109)
Riddick Creative Commons License 2004.09.16 0 0 109

Sziasztok!
Köszönöm a tanácsokat, remélem, nem lesz gond. Azt én sem értem, hogy látszólag nem veszi komolyan a dokim. Lehet, hogy azért, mert előző terhességemnél is magasabb volt a cukrom, ott sem lett baja a babának és persze utána visszaállt a normális értékre.

Azt nem hallottam, hogy aki terhességi cukorbetegségben szenved, időskorára kialakulhat a cukorbetegség. Ezt előre nem tudhatom még:-) De addig is élvezem majd az édes életet:-))
Az érdekes lesz, ha szülés után is tartani kell a kórházban a diétát. Majd azért rákérdezek. Jó lenne már tényleg szülni, mert már minden bajom van. Semmi sem jó, nyűgös vagyok. Első fiamnál ezt az időszakot már nem éltem át, mert 36. héten született. Most már tudom, mivel jár az utolsó hónap:-) Hivatalosan van még 12 napom, szóval, bármikor jöhet.

Ha meg hazajövünk a kórházból és diétázom, az tuti, hogy nem lesz tejem. Miből csinálna a szervezetem?:-) De erre is rákérdezek gyerekorvostól, védőnőtől, mindenkitől, mert mindenképpen szeretnék szoptatni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!