rutinos Podlesok ismerőktől kérdezném a következőket:
- Milyen és mekkora belülről a 3 ágyas Chata Astra
- Ugyanez a kérdés a 4 ágyas Chata Koliba esetében, illetve az is, hogy egy légtér az egész vagy van valami szeparáló rész? Emeletes ágyak vannak vagy nem? Lehet-e benne főzni, van-e elég hely erre?
-Esetleg milyen messze van egymástól ez a két típusú faház?
Meg tudnátok mondani, hogy mennyibe kerül a belépő a Sz. paradicsomba személyenként a Podlesokon, és hogy mennyit kell fizetni egy mikrobuszért Cingov-n naponta? 23.-án mennénk úgy 15-en.
Tavaly mi is ilyesmi helyen laktunk a Csodavár-nál, a Bihari-heygségben. Meg kell, hogy mondjam, az ottani szurdokokhoz, zsombolyokhoz, stb képest a SzloPa túrái - mondjuk úgy - kevesebb kihívást tartogatnak.
Korábban nem tudtam elolvasni, mert 2-án -hogy nehogy lecsússzak- én is
foggal-körömmel kapaszkodtam a sziklákba, gyökerekbe, fűszálakba, egy felázott ösvény beszakadt részein, amikor lazításként leereszkedtünk a turistaházunk alatt focipályányi mélységben zúgó hegyi folyócska közeli szakaszát megcsodálni...
Mondtuk is: a Paradicsomban az ilyen helyeken láncok vannak!
-Majd egy kis off-ként beszámolok a Retyezátról-
A Hernádnál nem a sziklatálcák a veszélyesek szerintem,
hanem a folyó fölötti keskeny, nedves időben csúszós ösvények.
Sok ilyen van. Némelyik 10 emeletnyi magasságban.
Ez a nő is inkább lecsúszott és összekaristolta magát, és nem zuhant.
A hír is ezt igazolja:
"A több kisebb sérülést is elszenvedő budapesti nőnek a hegyimentő-szolgálat munkatársai nyújtottak elsősegélyt. Az ATE riasztott helikoptere a terepviszonyok miatt nem tudott leszállni, ezért az orvos csörlővel ereszkedett le hozzá. Alapellátásban részesítette, majd a légi járművel a poprádi kórházba szállították.
A Hernád-áttörés egy több kilométer hosszú, kanyonszerű mederszakasz a Hernád mentén, a kelet-szlovákiai Szlovák Paradicsom hegységben."
Amióta érdekel a Szlovák Paradicsom, és én is eljutottam oda (az érdekléstől számítva kb. 10 év, de talán több is), ez az első beleeséses baleset, amiről hallok. Hol történhetett, nem tudjátok? Az én „kedvencem" a Podlesok utáni első sziklatálca-sor, azzal a ronda behajló sziklával, és a „térdmagasságban" elhelyezett lánccal.
"Szlovákia - Megcsúszott az ösvényen és 15 métert zuhant a folyóba a Hernád-áttörésnél egy magyar nő Szlovákiában szombaton - tájékoztatott Sylvia Galajda, a poprádi székhelyű ATE légimentő-szolgálat szóvivője."
Hát megjöttünk! Gyönyörű volt, csodaszép idő, nagyon jó szállás. Persze a 15 km-es túratáv kicsit megviselt mindenkit, de egy kis izomlázzal megúsztuk. Haza felé „beugrottunk” Szepesváralja várához. A rosszul kiválasztott parkolóból hegynek fel még 20 perces séta, de megérte. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Sziasztok! Szombaton indulunk Smizanyba. Sikerült nagyon olcson szállást találni 19 főre, ami nem kis dolog. Kicsiny családommal látogatjuk meg a Hernád áttörést. Képek alapján gyönyörű hely. Esetleg tudnátok valami jó tanáccsal ellátni ekkora csapatot?