Feladtam USA-ba egy elsőbbségi ajánlott levékküldeményt, ami ugyebár 3485Ft-ba fáj, mert a köcsög posta mindent fél kilósnak számol 50gramm felett. Viszont lehet, hogy vissza fog jönni. Írtam a vevőnek, hogy minnél gyorsabban vegye fel a kapcsolatot a USPS-el, mert a tracking szerint nem sikerül a megadott címre leszállítani.
Na most ilyenkor mi van? Ha visszakapom, az oké, hogy a termék árát vissza kell adnom, de gyanítom, bukom a postát is. (mert ugye mindent a kedves vevőért, mindenért az eladó felel...)
(lehet, hogy le fogom korlátozni az EU-ra az eladásaimat, mert egyre problémásabb minden szempontból a többi hely)
Általában az EU-s raktárban minden kicsit drágább. Általában. A posta is időnként fura. De ÁFA az már nem játszik. Érdemes összevetni. De a szállítási idő is egy tétel az egyenletben. Mert a kínainál direkt nem csak az ÁFA összege, hanem az itthoni több hetes szivatás is bejátszik.
Előfordul egy-egy beragadt tétel occó kiárusítása is spanyol vagy cseh, lengyel lerakatnál. Spanyol, portugál lerakatból 10-12 munkanap alatt ideér, ez Kínából csak nagy expressz felárból lehetne.
... a postaköltséggel kapcsolatban (ami tényleg mellékes kérdés ez esetben) még egy szót, hogy nekem mindenben az összköltség ami számít és itt nyilván a lengyel szállító a nyerő mert nincs AFA és vám mert EU. De ezzel úgy vagyok ha az összköltség csak 10 centtel alacsonyabb, akkor onnan fogom rendelni - nem azért mert nincs 10 centem, hanem azért hogy szokják a piacgazdaságot ők is, de ha nem számít 10 cent akkor 20 sem számít és adhatja annyival olcsóbban a másik és akkor tőle fogom venni - tehát tanítom őket ingyen, hogy érdemes-e 10 centért kockára tenni a 20 dollárt amit nyernének rajtam ha tőlük venném.
Nyilván most a jogszerű megoldásokra gondoltam, olyan pesze hogy van hogy átcsúszik, de lehet hogy nem és nem tőlem függ. Az usában kevésbé van, mert tavaly októberben megegyeztek a kínaiakkal hogy ők szedik be a sales taxot és megküldik az IRS-nek.
Elnézést hogy nem eBay, de afa kérdés ... Aliexpress. Van most egy dilemmám ezzel kapcsolatban, egy rádiót néztem amit Kínából pont ugyanannyiért adnak mint Lengyelországból, kivéve a posta ami Lengyelországból háromszor annyi mert ugye Lo. messzebb van. Ha Kínából jön akkor ugyebár +AFA, ha Lengyelországból akkor ugyebár nem. Vagy mégis? Ha pedig Lengyeloszágban (EU!) már megfizették az AFA-t akkor mi az üzlet benne hogy ugyanannyiért adják mint Kína? Vagy a lengyel valami vámszabad terület ahonnan még rámsózzák a magyar AFA-t? Vagy csak jövőre? www.aliexpress.com/item/32980826264.html
Okulásképpen szeretném csak megjegyezni a következőt !
Vásároltam egy terméket 140.55 EUR ért. A PAYPAL 54139 forintért váltot volna, de Faki fórumtárs segítségével sikerült átállítanom hogy a bankom váltson EUR-t. A bank 52034 forintot kért érte. Tehát a különbség 2105 FORINT. ennyivel nyúlt volna le a PAYPAL.
Régóta keresek egy alkatrészt lemezjátszóba, ezért arra lennék kíváncsi, van-e az ebay-nek olyan fóruma, ahol ezt meg lehetne hirdetni (olyasmi, mint a vatera fórum)?
Venni akarok agy 140 eurós cikket. Mivel a régi kártyám lejárt új kártyát kellett regisztrálnom a PAYPAL-nál. Az új kártyánál hol lehet ezt beállítani hogy ne a PAYPAL váltsa a valutát hanem a bankom. Számításaim szerint 2000 forinttal akar lehúzni a PAYPAL.
Tudom, hogy lassan egy hónapos sztori, de én azóta most adtam fel EU-n kívülre ajánlott küldeményt. Nemhogy nevet és további adatokat, de még cn22-t sem kellett kitöltenem. Nem flame vagy ilyesmi, csak leírtam, hogy nálam a helyzet változatlan immár 10 éve, 7-8 különböző postahivatali mintavétellel.
Hivatalos bejelentést még nem láttam erről, bár jó magyar szokás szerint majd lehet, hogy december végén vagy január elején jönnek ki. (volt már ilyen)
Ez alapján az eladóknak maguknak kell beállítani az ÁFA kulcsot, azaz elvileg akár lehet 0% is: "All sellers will have to provide a gross price and separate VAT rate on their listings, so that eBay can determine the correct amount of VAT to collect from consumers."