Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szia! A főoldalon írja: A rendelni kívánt növények listáját az info@tatraikert.hu e-mail címre szükséges megküldeni. Néhány napon belül értesítést kap a növények elérhetőségéről.
Kiválasztod, mit szeretnél, írsz neki egy mélt, és válaszol. Most még csak gyűjti a rendeléseket, de szerintem március második felében már behozza (tavaly később jöttek a növények, a hideg miatt). Általában akkor kezd postázni, ha már biztos, hogy szállításkor nem éri fagy a növényeket.
Szia Ranyu! Tavaly vettem a javasolt helyről egy Meyert. Nagyobbat szerettem volna, de csak a 30-40 cm körülit hozzák be. Most érnek a termései, 5 db lett rajta. Nem is tudom, mennyit teremhetett volna egy 50-60 cm-es fa.
Én nem látok formai változatosságot az Alimea lapon, ami van, az minden citrusnál belefér. Narancssárga nincs köztük, végignéztem a neten fellelhető Alimea-s fotókat, nem találtam még gyanúsat sem. A Lenzi fotóján levő szín csak a Kínai cédrátra jellemző, de annak nincs érés közben sárgás, zöld állapota, vad zöldből vált narancsba.
A Tintorié forma alapján inkább Óriáscédrát. A Korzikai levele, növekedési habitusa is eltér a többitől (bár az Etrog, Diamante, Buddha levele nagyon hasonló, az Óriásé nagyméretű, de más formájú, a Kínaié hullámos-forgós). A fotókon az összehasonlításhoz kevés látható.
Franc se tudja... az Alimerás honlapon is elég változatos gyümölcsök vannak a ládákban...
A Tintoris és a Lenzis kép, meg ha saját növényről szüretelt gyümölcsről készültek, akkor azért lehet eltérő, mert azért azok nem a korzikai hidegtartásból valók, hanem teljesen más életkörülmények között tartott fákról valók. És láthatóan ennek a fajtának nem volt egy egységes szelekciója gyümölcs méretre/formára/küllemre...
Ma én is kalandoztam, de csak a neten. Információkat próbáltam gyűjteni a két éve nagy nehezen Franciaországból magánszemélytől beszerzett Korzikai cédrátról, ami akkor egy 10 centis kis dugvány volt, és ilyeneknél mindig él bennem a kétely a fajtával kapcsolatban. Elég sokszor futottam bele eddigi citrusos pályafutásom alatt a "akasszunk rá egy akármilyen cetlit oszt jól van az úgy" problematikával, ezért annyira nem vagyok meglepve.
Van még egy zsákbamacskám, ugyanakkor vettem egy Etrog dugványt is, ami még nem termett.
Sikeresen eljutottam az egyik Auchanba. (Fót). Nem tartanak citrusokat, Májusra ígértek.
Átmentem a szomszédos Obi nevű kertészetbe. Nem tartanak citrusokat, nem ígértek semmit.
Elmentem Rákosszentmihályra egy nagy kertészetbe, ahol bőven volt óriás citrom, kumkvat, mandarin, meg valami hosszúkás citrom, 12000 és 17000 között, így nem köttetett üzlet.
Világos, ez esetben nem érdemes beoltani. A citrusnak télen pihennie kell, alacsonyabb hőmérsékleten. Attól még visszavághatod, amennyire és ahogy tetszik, de ettől több energiát nem érdemes beleölni.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Kb 20 éve nevelek egy citromfát. Jelenleg úgy néz ki, hogy kb 2,5 méter magas, de jószerivel csak a felső 30 cm- en vannak ágak, levelek. Szeretném, ha alacsonyabb lenne, mert nem tudom kivinni az ajtón, jövőre meg már be se tudom hozni. Meg szebb is lenne, ha bokrosodna. Elmetszhetem kb a felénél
Mi célból ültetted? Mi a szándékod vele? Nem akarok kekec lenni, de egy növény így működik: lefelé gyökeret hajt, felfelé leveleket, addig, míg a hajtáscsúcsot le nem vágják, akkor jó esetben elágazik.