Ühüm, a 6125-ben én lelkendeztem róla itt, csak utána telefirkáltam a topikot és ellapozódott :) de sajnos, nem hemzseg itt elég rajongó, hová vezet ez?
egy házfelújító cég a Holland Villas Road 11-es számon dolgozott, felrakták a referenciáik közé, sok fotóval.
Azért érdekes, mert egyrészt őlordsága házához és lakókörnyezetéhez (mint jelenleg gyanítjuk) a fenti utca és az ott épített házak sorozatttípusa szolgált modellként, tehát ez is szinte olyan, másrészt a fotókon megfigyelhető a ház (azaz az ilyen kaptafára készült házak) hátsó része is, ami támpontokat adhat a modellezés finomításához.
Például hátul is van egy tört falvezetés, ami hasonlít az elülső földszinti ablaköblökre. Lehet, hogy a télikert hátulra néző része ez? Az is látszik a fotókon, hogy ezeknek a házaknak a hátsó frontja is erősen tagolt, beugrsok, kiszögellések stb. sokfelé. Ez az alaprajzba is belejátszhat.
Az biztos, hogy a konyhaablakkal szemben van egy kiskapu, látni is lehetett, hogy James használja egyszer, és akár Wilson kapitány is ezt használhatja, mert annál a boltíves izénél szokott lejönni. Viszont, ha jobb oldalon van egy szomszédos ház is, akkor még oda kellene venni egy kis utat mellé fallal, aztán hogy a többi hová vezet arról fogalmam sincs:)
A garázs viszont biztosan bal oldalon van.
Az furcsa még, hogy Mabel ezek szerint az utcafrontra nézve szokott mosni meg porolni, de hát istenem...
És amikor Wilson kapitány az első részben mondja Ivynak, hogy a cselédbejáró a másik oldalon van, akkor a bal kaputól a jobb felé mennek. Csak nem megy be jobbra, aztán meg megkerüli az egész házat, hogy bemehessen.
Ez az én titkos problémám is: a konyhai jeleneteknél és néhány külsőnél is határozottan az az ember benyomása hogy a személyzeti lejárás a ház utcafrontjával szemben állva a bal oldalon van és tisztára olyan a fíling mintha Mabel és a többiek bal felé, azaz a szalon oldalának irányába néznek ki.
A lenti zöld vázlatom esetén én se tudom ezt megmagyarázni (az étellift stimmel, de ez valahogy fura). Az valószínűtlen hogy a személyzet balról megkerüli az egész házat, átmegy a jobb oldalára hátulról és úgy megy le a személyzeti bejáratig.
Ha viszont áttesszük a konyhát úgy, hogy az ablaka bal felé nézzen, akkor sehogy se lehet az ételliftet a helyére tenni, márpedig annak fix helye van az étkezőben, és biztos, hogy nem kanyarpályákon mozog :) és a konyhabeli pozíciója is fix. Balra néző konyhával nem lesz liftezés.
Ha viszont a liftből indulunk ki, akkor a konyhaablak tájolása biztos, ha csak nem próbálkozunk a négyzetes keresztmetszetű és két egymással szomszédos derékszögű oldalain ki-be pakolható étellifttel. Elég bizarr megoldás, de lehetővé tenné a konyha 90 fokkal balra történő elforgatását. Ez a konyhaablakot felfelé (a ház háta felé) nézővé tenné, ami egy fokkal jobb és reálisabb lenne - de akkor meg az a fránya lépcső befordul az emeletre vezető lépcső alá, pont fordított szögben, így lehetetlen lesz rajta felmenni. Márpedig az iránya annak is fix, a konyhaajtóhoz rögzítve.
Én teljesen máshogy gondoltam az elrendezést: ami a képen zölddel van, azt én a ház bal oldalára képzeltem el. Persze az étellift és a lépcső szempontjából tökéletes lenne ez a megoldás:)
Szóval a ház bal oldalán van az út, annak a végében a garázs, jobbra egy kiskapu, ott balra, egyenesen a boltívig (amit szintén gyakran lehet látni), jobbra befordul, és ott a hátsó udvar, a konyhabejárat stb.
Ha nagyon nem érhető, amit leírtam, majd csinálok hozzá holnap rajzot.
Hehe, van már keverőcsap. Apám most jött meg, mesélte, hogy az egyik szállodában volt keverőcsap, de ettől függetlenül a vízsugár bal oldala forró volt, a jobb oldala hideg. Tudnak valamit, na.
Kissé off, annyiból nem, hogy ez is BBC sorozat volt, megrendeltem a Galaxis Útikalauzt (1981 - 2DVD), mert lejár a joga, vagymi. Ez nem a mozifilm 2005ből. Csak hátha valaki szereti.
A "game room" valahol hátul lesz, ez a ház hátrafelé is jókora.
A földszinten valsz csak wc van, a fürdőszobák a brit hagyományok szerint általában az emeleten vannak, a nyüves kétcsapos, keverőcsapot nem ismerő mosdóikkal és kádaikkal együtt.
Persze az arányok nem biztos hogy stimmelnek, pl. a konyha valsz nem ennyire mélyen nyúlik be az étkező alá.
Mrs. Lipton tűzhelyének kéménykivezetését valsz cikcakkos úton oldották meg, ami nem volt ritkaság ezeknél a házaknál, a lentebb linkelt Holland Park-os weboldalon lehet olvasni róla, hogy pl. az egymás alatti szobák kandallókürtőit sem kötötték közös kivezetésbe, hanem mindenféle bonyolult szögekben kerülték ki egymást, tehát a konyhai füstcsövet is elvezethették valahol oldalvást.
Szóval javítva: konyhaajtón ki, balra fel a lépcsőn, balra (nem jobbra) és fel... Na, így viszont már stimmel. Akkor csak az a lépcső van az ebédlő alatt, amit a konyhaajtóból látunk.
Igen, gondoltam én is valami ilyesmi megoldásra (kicsit leegyszerűsítve a leírásodat: a konyhaajtón ki, balra a lépcsőn fel, jobbra fordul, és egy újabb lépcsőn fel a földszintre). Kérdés, hogy elég-e a belmagasság ehhez a kettős lépcsősorhoz, de gondolom igen.
Ja, és az nem tudom mennyire mérvadó, de ha lemennek az alagsorba, a földszinti lépcső mögött jobbra fordulnak.
És van még egy helyiség, amit lehetetlen elhelyezni: a játékszoba, ahonnan Stokes a pingponglabdákat hozza. Ezen az egy részen kívül sosem utalnak rá többet:) Mert van még egy ajtó a dolgozószobával szemben, de az szerintem fürdőszoba.
Nekem is feltűnt, de asszem az a tévedés, hogy azt hisszük, az földszintről az alagsorba ugyanolyan állású lépcsőkar visz le, mint amilyen az emeletre megy fel.
Ez így valóban képtelenség, hiszen a konyhának az ételliftet tartó fala az étkezőnek azzal a falával esik egybe, amely a földszinti hallra (és az emeletre menő lépcsőkart tartó falra) merőleges.
Viszont van egy elképzelésem, ami ezt feloldja és a filmbeli jelenetekkel is egybevág:
Induljunk ki a konyhából:
Álljunk szembe a ház belsejébe vezető ajtóval.
Az étellift ettől balra esik. (Hátunk mögött főz Mrs. Lipton.)
Kerüljük meg az asztalt, lépjünk ki az ajtón.
Egy kis előtérben állunk és előttünk egy balra felfelé futó lépcső emelkedik.
Kicsit robotszerű mozgás következik:
- forduljunk jobbra (derékszögben),
- lépjünk előre kb. kettőt,
- forduljunk balra (derékszögben),
- lépjünk előre kb. egyet,
- forduljunk ismét balra (derékszögben)
és máris a felvezető lépcső alján állunk.
Menjünk fel a lépcsőn.
A lépcső a földszinten végződik, az emeletre vezető lépcső alatt, de derékszögben, mintegy "kijőve" annak a falnak az alján, amely az emeletre vezető lépcsőkart tartja!
(Követhető ez?)
Ha így rajzolod fel, akkor stimmelni fog az étellift is, ami nem más, mint egy kéménykürtő szerű szögletes cső és felmegy az emeletre is. Tulajdonképpen pont az étellift segít az alaprajzok bemérésében.
Én is próbáltam már felrajzolni, de nem stimmelt az étellift. Mert, ha közvetlenül csatlakozik a konyha és az ebédlő, akkor annak a lépcsőnek, ami levezet az alagsorba, az ebédlő alatt kéne lennie.
Ez a cikkidézet azért is hasznos, mert nem csak a Meldrum-ház valószínű eredeti helyét segített belőni (mág ha később már csak díszletben forgott is a sorozat), hanem névadómnak, a Union Jack Rubber Companynak is a nyomára vezetett.
A Meldrum-házat később Norfolkban egy díszlet homlokzattal helyettesítették és nyilván azért, mert az egészet ott forgatták. Több se kell egy jó kis googlézáshoz: pillanatok alatt kiderült, hogy a forgatás helyszíne egy Diss nevű városka volt, Norfolkban, ahol a Factory Lane nevű utcában egy felhagyott kefegyár személyesítette meg a híres Union Jack gyárat.
Sajnos, Dissben nincs Google Maps utcanézet, ezért fotó sincs. De itt a forrás cikk:
Csemegézzünk a Holland Park negyed házainak leírásából:
BASEMENT (alagsor):
"The basements of Holland Park properties contained the kitchen (konyha), scullery (mosogató - poor Mabel!) and ... ample storage for beer and wine (ahonnan Stokes a bort lopja) was provided ..."
GROUND FLOOR (földszint):
"... in the Regency period the ground floor of Holland Park properties became the main family floor. The ground storey contained the dining-room (egy kicsivel azért több tejszínt, Stokes!), at the side of a narrow entrance hall ..."
sokkal olyanabb házak is vannak, mint Lord Meldrumé, de mind nagyon hasonló stílusú. Az embernek szinte a fülébe cseng a csengőszó és Stokes higgadt hangja :)