Nem kicsi, de annyira nem is nagy, kb. az eladások 10%-a (legalábbis a teljes svájci óraiparra nézve). Közben Hong Kong, Kína, Japán és Szingapúr együtt meg az eladások egyharmada.
Nyilván azért ennyi a feketepiaci ár - mert van, aki megveszi ennyiért. Tehát vannak, akik szerint nem nevetséges. :-)))
Másrészt szerintem a mai listaárak önmagukban nevetségesek. Korábban már tettem be összehasonlításokat - úgy 1970 környékén egy alapfelszereltségű kisautó áráért nagyjából tíz darab Submarinert kaptál - ma meg nem kapsz meg egy kisautó áráért egy Subot...
Az áraknak már semmi közük sincs a tényleges előállítási árakhoz, és ne feledjük, hogy nem valami egyedileg tervezett-barkácsolt kis-szériás termékről, hanem több százezres, milliós darabszámokban készülő tömeg-gyártott ipari produktumokról van szó.
Nem, mert NEM VENNÉNEK ANNYIT. A Rolex azért fogy ilyen jól (2019-ben ugyebár ők adták a svájci óraexport értékének negyedét (!!!), a legyártott-eladott mechanikus órák kb: 15%-át) - mert ki tudták alakítani, és fenn tudják tartani a mítoszt - és ennek igenis nagyon-nagyon fontos része az is, hogy a piacban sikerült elültetni azt a mémet, hogy szinte az összes többi óramárka szinte összes többi modelljétől eltérően egy Rolexet megvenni "nem pénzkidobás hanem befektetés" - amit kifejezetten a várólistás, így a fekete/másodpiacon az új ár felett mozgó néhány "kirakatmodellel" tudtak kialakítani.
Miközben valójában a hétköznapi modelljeik többsége természetesen nem tartja ilyen jól az értékét - bár nem is vitás, hogy sokkal jobban tartja, mint kb: bármi más.
Node a feketepiaci ár az mennyiben befolyásolja a Rolex pénzügyi helyzetét? Nem érné meg nekik ha gyártanának több Daytonát, oszt adnák mondjuk a mostani listaárnál 2000 euróval többért, mindenki jól járna :)
A nepperek nem, de őket meg letojom...
Vagy pont ez a pár hiánycikk annyira feltornázta a Rolex hírnevét, hogy ezen a farvizen evezve az össz eladások megnőttek?
Nem erre gondoltam, arra utaltam, hogy a modellpalettájuk zöme rögtön megvehető sok helyről is. Csupán néhány modell várólistás - és azok bizony szándékosan várólistásak, ez a cég imidzs-építésének szerver része. Ha szándékukban állna, minden további nélkül ki tudnák ezeket az igényeket azonnal elégíteni - de nem is akarják - hiszen ez például azzal járna, hogy a másodpiaci árak azonnal esnének, mint a kő, senki sem adna többet egy új óráért, mint a hivatalos listaár - ha bárhol azonnal megvehetné azon. Ez viszont húzná magával a többi árát is (lefelé), hiszen teljesen tudatosan (a Patek is ügyesen lavírozik ezen a vízen) építenek arra, hogy ezzel a pár modellel ki lehet az egész piacon építeni általában azt a pszichózist, hogy a Rolex remek befektetés, a Rolex óra "deviza", őrzi az értékét korlátlan ideig (miközben ez a legtöbb modellre természetesen nem igaz, de a luxusárucikkek piaca sosem racionális).
Egyébként nagyon ügyesen csinálták - csak ez vészesen törékeny dolog. A 70-es években egyszer ugyebár már teljesen össze is omlott, és onnan építették újra.
Vannak boltok, ahol van Daytona raktaron, potom 22-23 ezer euroert, hogy rohadjanak meg :)
Jo, nem Rolex butik, de orabolt :)
En is feliratkoztam itthon, de a franc sem tudja, hogy lesz-e belole valami. Allitolag nem a sorrendet kovetik. De azt is hallottam, hogy van olyan butik, ahol mar fol sem irnak, mert nem akarnak hitegetni.
> ugye nem azt akarod mondani, hogy kivétel nélkül az összes órájuk várólistás
Nem. Amit a megelozo hozzaszolasodban irtal az ugy hangzott mintha lehetne valahol subot meg panda Daytonat varolista nelkul venni. Kivancsi voltam merre van ilyen.
9 éve hordok egy Certina ds First automata órát. 2.tulaj vagyok, az óra még mindig újszerű karcmentes állapotban van papírokkal, dobozzal, 5 évente, és féléves korában is teljes ultrahangos mosása, és "olajcseréje" volt.
Szeretnék hozzá egy gyári fém szíjat. Az Órás kiröhögött, hogy az órám ér kb 40 ezer forintot, a szíj meg lenne ugyanannyi. Gyorsan ki is dobott az órám elé 2 huszast, csak most, csak nekem alapon. Nem gondolom hogy egy ilyen esztétikai állapotban megmaradt, ennyire leszervizelt automata óra ennyit érne. Esetleg szíj beszerzésében tudna valaki segíteni?
Bármelyik Rolex butikban. Bemész, ráböksz a kívánt órára, kifizeted és viszed. Nyilván ez a néhány várólistás típusra meg az egyedi, limitált, alkalmasint ott raktáron sem lévő darabokra nem igaz - de a modellek többségére igen.
A Rolex darabra is több órát ad el egy évben, mint a Certina vagy akár az Omega - ugye nem azt akarod mondani, hogy kivétel nélkül az összes órájuk várólistás, és nincs olyan, hogy bemész egy boltba, és veszel egy Rolexet? Olyannyira van, hogy az óráik nem kis hányadát ők is reptéri vám-szabadterületekről adják el, "impulzus-vásárlóknak".
Ezen fáj is a feje minden óraipari CEO-nak jó ideje - ezért is próbálnak a legtöbben például okosórákkal is előrukkolni - egyébként nagyon szerény sikerrel...
Nagyon reális lehetőség az, hogy az óraviselés általában egyszerűen "kimegy a divatból", valahogy úgy, ahogy az első világháború után kimentek a zsebórák - csak most általában fog ez vonatkozni a pusztán időmérő funkcióval rendelkező karórákra...
Nyilván marad azért rájuk valamennyi igény - ahogy a mai napig van egy pici a zsebórákra is - de jó kérdés, mennyi?
Azt látom, hogy a Rolex a legyártott óráit nagyjából el is tudja adni. Mivel valóban rettentően titkolóznak, így nem lehet pontosan tudni, mi és hogyan fogy (az áprilisi drámai visszaesést ők maguk is elismerték, jelezték, de ez természetes is volt, hiszen maguk az üzletek/butikok is gyakorlatilag világszerte zárva voltak, és a gyártás is leállt) - de azért az látható, hogy a modelljeik többsége azonnal, raktárról megvehető.
Van pár ikonikus-felkapott modelljük, ahol viszont mesterségesen fenntartanak kis mértékű hiányt - csak akkorát, hogy az új órák "feketepiaci" ára valamivel a listaárak felett legyen - pont a presztízs megőrzése érdekében. Ha ezek az órák egyébként jóformán megvehetetlenek lennének, vagy tényleg több évet kellene rájuk várni - akkor te sem gondolod, hogy a másodpiacon 10-20%-os felárral forognának a rögtön megvehető darabok, ez egyértelműen azt mutatja, hogy szépen adagolva pont picivel a mindenkori kereslet alá lövik be a gyártást, egy kicsi, de nem elviselhetetlen mértékű piaci hiányt fenntartva.
Egyébként a gyártási oldalról nézve azért érdemes tisztán látni azt is, hogy egy roppant keresett zöld vagy pepsi-lünettás Sub és egy tök mezei Oyter DJ gyári előállítási ára között nincs érdemi különbség...
Az meg ténykérdés, hogy az ember ezekkel igazándiból nem órát, hanem mítoszt és presztízst vesz.