A Depeche Mode Klubban ( https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9001139 ) olykor szóba kerülnek technikai jellegű kérdések, de elképzelhető, hogy ezen beszélgetések egy része ebben az új topikban jobb helyen lesz.
Hm... Videoton Europa Star rádiós, kazis magnóval kezdtem. Kaptam amcsi rokontól egy sony walkmant, azt bátyámmal elcsencseltem egy idő után az amúgy általa apámtól tarhált Tesla B100 -as szalagos magnóra. Apám épített egy szíjhajtású lemezjátszót, az is hozzám került.
Első CD játszómat 1991-ben vagy 1992 -ben kaptam a bizimért... nem volt egy nagy durranás...Pioneed PD101. Javarészt fülesen hallgattam már akkor is zenét. Volt egy -az ostrák rokontól szivacs nélkül kapott Sennheiser HD424 fülesem...ahhoz 3000 -ért vettem az Informatékában egy pár eredeti szivacsot.
Stúdiózni 2000-2001 környékén kezdtem... akkor indult látványosabb fejlődésnek az itthoni ketyereparkom. Jelenleg is a fülest kultiválom és hű maradtam a Sennheiser márkához, de asszem egy Neumann NDH20 is hamarosan beficereg :)
Orosz puncik és budapesti lemezboltok után egy kis hangtechnika...
Életem első CD lejátszója egy Philips discman volt, valamikor 1992 környékén, ezt rákötöttem egy kazetta adapterrel egy JVC (bár ez nem fix) magnóra, ami rá volt kötve egy Tesla erősitőre (ami egy lemezjátszóba volt építve gyárilag). Ezen megdörrentettem a korábban említett MFTM CD-t. Nekem akkor úgy tűnt, hogy ez a világ legjobb hangminősége. :-)
Bár úgy olvastam, hogy valaki (talán pont Kacsa?) a Music for the masses -t pont a jól szóló albumok közé sorolta. Nos, én a korai CD kiadás alapján ítélkeztem... számomra kissé fád volt a hangzás. Ezen persze utólag, az új kiadásoknál bőven lehetett változtatni.