“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
Igen, de a párnák nem váltják ki ezt a reakciót, pedig ugyanúgy kacsatollal vannak tömve, még anyukám csinálta annó, egész nyár végéig azon aludtam fiatal korom óta, most cseréltem le műszálasra őket. Míg ez a kabát meg az áruházak paplanrészlege majd megfullaszt. Ezért gondoltam, hátha "kimegy" belőle az allergén (ha jól tudom, a tollra tapadó fehérje a ludas). Szóval nemtom.
Nálam a takarítás váltott ki allergiás reakciót lelki kiütések formájában. Már gyerekkoromban rám jött amikor az anyám parkettát fényesíttetett velem vagy azt akarta hogy portalanítsak. Ez azután kiújult amikor a feleségem porszívózásra kényszerített mosolyszünettel fenyegetve. :)
Érdekes hogy amióta (kétszeresen is) megözvegyülve egyedül élek, azóta mániákusan takarítom a csak magam koszolta kérót. :))))
Ha a tollra vagy allergiás semmi se segít. Nálam a gyapjú csinálja ezt, jó kis billerbeck párna váltotta ki. Azóta gyapjúfonalat is csak korlátozott mértékben tudok kötni, ahogy jönnek a kiütések vagy befulladok, tehetem is félre pár napra...
Már egy hete szellőzik a szabadban, kitettem a kerti padra. Mondjuk egy vegytisztítás amúgy sem ártana neki, keresek majd valamiféle Patyolatot a közelben, régen volt a környéken, csak folyton megszűnnek meg átneveződnek ezek. Érdekes, hogy a régi tollpárnáinkkal nincs semmi bajom.
"Van egy szuper kiskabátom, jó lenne hordani, de büdös kacsákkal van kitömve."
Jól elcseszték azt a kabátot... nem tudták, hogy a kacsának csak a tollát kell belerakni?
No. Az a bajság, hogy a magából az anyagból eredő szagot igazából - tudtommal(!) - csak két dologgal lehet csökkenteni: 1. rengeteg szellőztetéssel, amitől a szagot okozó vegyületek idővel hígulnak. 2. oxidatív szerekkel - ózon, aktív oxigén, klór, stb. Ezeknek mindössze annyi a hátrányuk, hogy roncsolják egyfelől a textília festését (fehérítenek), de végső soron magát a textíliát is. (Ráadásul a klór ugye... mérgező is.) A napfény (UV) ugyanilyen hatású, de ahhoz meg ki kellene szedni a tömést és kitenni a napra.
A legkíméletesebb módszer az lenne, ha a kabátod a tavasztól őszig terjedő időszakot nem a bezárt szekrényben, hanem a szabadban, árnyékos helyen töltené, ahol jól jár a levegő.