Az alapgondolattal nincs baj, csak épp a sztori kedvéért túlspilázzák.
A gyerek (lényegében bármilyen gyerek) fejlődésének jót tesz a kórus, ezért érdemes megkötni kisebb kompromisszumokat, pl ha nem bír bizonyos hangmagasságokat, ott nyugodtan csendben maradhat, meg ilyenek.
Például ott lehet mögötte a szülői becsvágy, hogy márpedig az én gyerekemnek helye van a kórusban. Az iskola részéről meg úgy voltak vele, hogy nagyobb létszámmal jobban mutatnak.
A film alapgondolata nekem sík hülyeség. Ha egyszer nem tud valaki rendesen énekelni, miért pont egy versenyekre készülő kórusban kell neki szerepelni?
Az meg adott számomra egy kis nosztalgiafaktort a filmhez, hogy abban az időben játszódik, amikor én magam is kisiskolás voltam, akárcsak a főszereplők. :) Bár igazán nem kötődik korhoz az a helyzet, amiről a film a szól.
Akik látták a kisfilmet, nem tudom, feltűnt-e nekik, hogy az énekkar körüli álságosságot mennyire zseniálisan árnyalja abban a jelenetben, ahol a gyerekek egy ilyen szövegű dalt énekelnek:
"Hát daloljunk, hát nevessünk, minden gondot félrevessünk, bátraké a nagyvilág", közben pedig erőlködve koncentráló, örömtelen gyerekarcokat lehet látni.
Épp most mondják a Hír TV Főszerkesztők klubjában, hogy a magyar filmipar jelenleg azért dicsérhető, mert hagyják dolgozni a nem éppen fideszes szimpátiájú alkotókat is (lásd Enyedi Ildikó). Vajna ennyiben különbözik a Kerényi- meg Fekete György-féléktől.
A horrorrendszer kifejezést a köznevelésnek nevezett rettenetre értettem. Fejezzük be a film gondolatát: Zsófikám! Te nem tudsz énekelni! Menj szakmunkásnak!
Amúgy Vajna, akármekkora kaszinómajom, mégiscsak egy liberális gyökerekkel rendelkező, nagyvilágot látott ember, aki érti a szakmáját (és most újra megismételném, hogy ettől még lehet egy undorító tolvaj). Az oktatáspolitikában nem a Hoffmann-féle vaskalapos idiótáknak felel meg, hanem a Pokorni-vonalnak (ami ugye fel lett számolva).
Ha a magyar filmmel is azt művelték volna, amit az Erika nénik által vezérelt közidomítással, akkor nem Vajna ülne a Filmalap élén, hanem Koltay Gábor.
Még egy gondolat: röpködnek a díjak a magyar filmek körül, ami jó dolog.
Az lenne azonban a legjobb, ha néha nézők is lennének a moziban. És akkor a vesszőparipám: alig két és fél hét múlva jön a mozikban a Kincsem, ami a trailer szerint egészen ígéretes filmnek tűnik és gyakorlatilag sehol és semmilyen formában nincs reklámozva.
Legalábbis a szalmabábotok ellen feltétlen, de a tények azt mutatják, hogy pont ez a "horrorrendszer" támogatta a filmet tűzön-vízen át, miközben ti ordítotok sok éve, hogy megszűnt a "magyar" film, egyablakos lett a pályázati rendszer, csókosok, haverok kapják a lóvét, na meg a kaszinók persze.
A kórus valszeg csütörtökön az Uránia moziban lép fel a Magyar Filmhét keretében....menjünk barátaim megünnepelni a kicsiny, de annál lelkesebb kórust....